Last news in Fakti

16 Август, 2023 18:20 1 427 8

Американският посланик в Прищина: САЩ не подкрепят нито Велика Албания, нито Велика Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • джефри ховениер-
  • велика албания-
  • кейфор

По думите на Джефри Ховениер страните в региона трябва да се фокусират върху изпълнението на необходимите критерии по европейския си път и върху добросъседските отношения

Американският посланик в Прищина: САЩ не подкрепят нито Велика Албания, нито Велика Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер каза днес в Прищина, че неговата страна не подкрепя нито Велика Албания, нито Велика Сърбия, предаде белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

„САЩ силно подкрепят стремежа към ЕС, както и териториалната цялост на всяка страна на Балканите, включително и на Косово“, посочи Ховениер.

Тази реакция на американския дипломат идва след посещението на косовския премиер Албин Курти миналата седмица в Република Северна Македония, където присъстващите издигнаха знаме с карта на „Велика Албания“, в която бяха включени територии на Сърбия, Черна гора, Гърция и Северна Македония.

По думите на Ховениер страните в региона трябва да се фокусират върху изпълнението на необходимите критерии по европейския си път и върху добросъседските отношения.

Той определи като погрешно тълкуванието на твърденията, че Косово не позволява вноса на лекарства и медицински материали от Сърбия, тъй като, по думите му, те могат да се внасят по същия начин както и преди 14 юни, когато е взето решението за забрана на вноса на стоки от Сърбия.

„Имахме много ясен разговор с министерството на здравеопазването и те не знаят за нито една молба за внос на лекарства или санитарни материали, на която да не са отговорили положително“, подчерта Ховениер.

Той посочи, че е поискал от правителството на Косово да предприеме действия за свободното движение на стоките, вместо да търси начини за тяхното ограничение, за да няма погрешни тълкувания на събитията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 6 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска.Само тя пречи на протестантите сатанисти да управляват света.
  • 2 да де

    20 2 Отговор
    Така е краварите подкрепят само великия обор всички други за тях са слуги.
  • 3 Зеленски съм - язовири взривявам секакви

    15 2 Отговор
    А какво подкрепят ФАЩ?
    Велик обор?
    И това не става, щот оборчето е стабилно фалирало...
  • 4 правейки малка албания

    7 2 Отговор
    режейки от Сърбия ?
  • 5 Милен

    13 1 Отговор
    Евроатлантиците вървят по стъпките на османците и Коминтерна с недоразумението "Косово" въпрос на време е този Франкенщайн да се обърне срещу тях.
  • 6 Анонимен

    7 2 Отговор
    Ванга е казала да се пазим от велика Албания и американците със сигурност предпочитат Албания.
  • 7 Великите шиптари забравят

    3 1 Отговор
    че около тях са все гнусните за тях Славяни, от които крадат двуглавия орел, който ромеите крадат от гетите скал-вини (скла-вини), с орлови скални светилища, с меч скалме, шлемове с изрисувани двуглави златни орли, господАри на небесата - орачи (орли), с по-старо име Ари - арли, по името на върховния Арис, Арес, от дорийски Ара (Марс). Затова старата буква А (кръст) и отворено ω, са с формата на арел - ωрел.
  • 8 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Само Америка