Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Август, 2023 14:41 5 154 81

Защо санкциите не доведоха до срив на руската икономика

  • санкции-
  • ес-
  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руска икономика-
  • мвф

Има ли изобщо ефект от санкциите?

Защо санкциите не доведоха до срив на руската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои леви политици в Германия напоследък саркастично отбелязват, че санкциите срещу Русия са „пълен провал“, и че Западът всъщност водел „икономическа война срещу Русия“. Повод за тези им твърдения бяха обявените в края на месец юли икономически прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) за 2023 и 2024 година. Според тях руската икономика ще нарасне с 1,5% през тази година и с 1,3% през следващата. В същото време МВФ прогнозира спад от 0,3% за брутния вътрешен продукт на Германия през 2023 година, пише германската обществено-правна медия АРД и повдига въпрос за ефективността на санкциите срещу Русия.

Преход към военна икономика

Още новини от Украйна

Професорът по икономика от университета в Бремен Михаел Рохлиц предупреждава, че данните на МВФ не бива да се анализират, без да се обърне внимание на показателите от последната година. През 2022 г. реалният БВП на Русия се е свил с около 2,1%, а в началото на годината МВФ все още прогнозираше ръст от около 3 на сто. "Това прави общ спад от около 5 процента, който се дължи на санкциите", казва Рохлиц, цитиран от АРД.

И все пак това е значително по-малко от очакваното. Важен фактор за това според експерта е, че руската икономика е станала много военно ориентирана. "Има голям ръст на държавните разходи в сектора на отбраната", посочва Рохлиц. "Големите оръжейни заводи работят нонстоп, за да поддържат хода на тази война, която изхабява безумно много ресурси."

Това показват и данните на държавната статистика Росстат. Според тях най-голямо увеличение през юни е имало при производството на метал и на радарно оборудване. Друг фактор за икономически растеж е строителната индустрия. "Инвестира се много за ремонт на пътища и възстановяване на разрушени сгради в окупираните от Русия територии", казва Рохлиц. Според руските медии на моменти дори се е стигало до недостиг на цимент, посочва АРД.

Смесена картина в различните отрасли

Според Рохлиц търговията на дребно също извлича ползи от агресивната война на Русия. Както войниците, така и работниците в оръжейните заводи получават сравнително високи заплати. "Тези пари на свой ред поддържат сектора на търговията на дребно в регионите на заводите и военните действия."

Според агенция Ройтерс тази година Русия е удвоила разходите си за отбрана и те са вече една трета от общите държавни разходи. В Германия този дял е около 10 процента. Рохлиц отбелязва още, че положителното развитие на споменатите сектори прикрива факта, че в много други области санкциите са довели до рязък икономически спад. Производството на автомобили например е намаляло с повече от 50%, а на фармацевтични продукти - с над 40 процента.

Неефективни мерки срещу финансовия сектор

Василий Астров, старши икономист във Виенския институт за международни икономически сравнения (WIIW), все пак твърди, че санкциите срещу финансовия сектор не са постигнали целта си. "От една страна Русия бе много добре подготвена за тях, а от друга, Руската централна банка реагира много компетентно и навреме. По този начин финансовата паника беше предотвратена и процесите бяха поставени под контрол."

Изключването от системата за международни финансови разплащания SWIFT не дойде изненадващо за Русия, пише АРД. Тази мярка вече беше обсъждана през 2014 г. след незаконното анексиране на Крим. Като отговор на това Русия премина към извършване на по-малко търговски транзакции чрез щатския долар, пише политологът Андреас Ньолке. Според него делът на руските транзакции в щатски долари с Китай е спаднал от около 90% през 2013 г. до под 50% през 2020 година. А тези с Индия - от 95% до 20%.

През 2022 г. Руската централна банка успя да спре обезценяването на рублата, както и да стабилизира до известна степен обменния курс. "Мисля, че единственото, което руското правителство не очакваше, беше замразяването на валутните резерви на страната", казва Астров. По данни на Европейския съюз около 300 млрд. евро от активите на централната банка са блокирани в страните членки на ЕС и Г-7.

Други съпътстващи щети

Русия успя да замени поне част от внасяните от Запада продукти с китайски и да намери нови купувачи за суровините си, макар и при значително по-лоши условия. Така например според Международната агенция по енергетика (МАЕ) през март тази година Русия е изнасяла за други държави средно по 8,1 млн. барела петрол на ден. Това е най-голямото количество от април 2020 г. насам, посочва АРД. Въпреки това спадът в приходите е от около 43% спрямо предходната година.

Смята се също и това, че от началото на войната няколкостотин хиляди квалифицирани специалисти, много от които от ИТ сектора, са напуснали страната. "Това е голяма загуба за Русия и със сигурност ще се отрази на потенциала за икономически растеж през следващите години", прогнозира Астров. Освен всичко друго заради санкциите руската икономика ще се развива много по-зле, отколкото би могла. Особено засегната ще бъде средната класа, смята икономистът. С малки изключения делът на Русия в световния БВП непрекъснато намалява от 2008 г. насам.

Очакванията, че санкциите ще доведат до край на войната в краткосрочен план, бяха твърде преувеличени още от самото начало, посочват експертите. "Санкциите несъмнено оказват влияние – те вредят на руската икономика", обяснява Рохлиц, цитиран от АРД. "Но те не проработиха за създаване на някакъв организиран фронт срещу политиката на Путин в страната."

Автор: Паскал Зигелков АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Атанасова

    56 6 Отговор
    Да каже тя лъже че е обратното

    Коментиран от #76

  • 2 )))))

    110 10 Отговор
    Що бе кЪв е проблема санкциите работят запада е в рецесия.

    Коментиран от #70

  • 3 Баце ЕООД

    81 6 Отговор
    Щото САЩ цели деинструлизация на Европа, а Русия все пак и е нужна
  • 4 АЙ СТИГА БЕ

    20 86 Отговор
    Колкото руската армия е втората в света, толкова и има какво да й си срива на руската икономика. Благинките от износа на енергоносители и суровини отиват в джобовете на малцина облагодетелствани, а народът си ползва външните тоалетни един път седмично - за толкова им стигат надниците.

    Коментиран от #8, #23, #32

  • 5 горски

    76 6 Отговор
    Че врядат санкциите ,вредят...Но накрая ще се окаже че Русия е на +,а Запада/особенно Европа/ е на -.
    Или мислихме я една,а стана друга,и отгоре на това Русия прилапа най тлъстата част Украйна,което нулира загубите...
  • 6 Да но пък

    73 8 Отговор
    Доведоха до колапс икономиката на ЕС

    Коментиран от #71

  • 7 Българин 🇧🇬

    72 5 Отговор
    Слагам 5 звезди (отчита му 3,7 от един глас ? ) , защото статията ме развесели . Малко по малко , всичко ще си кажем . И първо ще си кажат германците . Щото продължават с руски петрол , но натискат бедните източноевропейци да се лишават . А всяка прекъсната връзка на Берлин с Москва работи срещу германците .
  • 8 гого

    62 7 Отговор

    До коментар #4 от "АЙ СТИГА БЕ":

    джендъра като теб и на му набият в главата все тази не случайно има защо Русия да са на пето място дори преди Германия хлъц джендър

    Икономиката на Русия се изкачи от 6-то място на 5-то в света, заявиха официално от Световната банка, предаде

    Коментиран от #41, #44

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 2 Отговор
    Е как да не двйстват,
    ТУК ВСИЧКО ПОСКЪПНА ДВОЙНО ‼️
  • 10 инхи

    42 3 Отговор
    Само като видях заглавието ми стана ясно ... ДОЙЧЕ веле

    Коментиран от #14

  • 11 Ммм дааа

    54 3 Отговор
    "Защо санкциите не доведоха до срив на руската икономика" - ха сега де, защо ли? Но пък виж фактите - ФАЩ от лакомия и простотия ще си се самоунищожат.
  • 12 Гениално

    62 3 Отговор
    Санкционирахме руски банки, пък накрая фалираха американски. Машала!
  • 13 Настрадин Ходжа

    59 5 Отговор
    Защо това, защо онова!? --- ами защото това е велика държава с огромни природни богатства и гордо население, а т.нар. ЕС е провален и отдавна обречен съюз. Там, където се е включвал бай Ганьо всичко все се е проваляло ....

    Коментиран от #17

  • 14 Ммм дааа

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "инхи":

    и аз познах по заглавието (другото така и не го чета).
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами

    41 1 Отговор

    До коментар #13 от "Настрадин Ходжа":

    чудесно, ето това е добър вариант да се оттървеме от ЕС и НАТЮ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пиуесъсзеуе

    46 1 Отговор
    На всичко отгоре, дължат и над 300милиарда руски активи, неправомерно блокирани в европейски банки.
  • 20 Всъщност

    38 2 Отговор

    До коментар #16 от "Трол":

    Метала и горивата вече пътуват към Китай и Индия . И вече се дигат към европейски цени там . Ама ние ще ядем чушкопеци . Ама вече и тях не произвеждаме .
  • 21 101 Далматинци

    28 2 Отговор
    Не е много ясно как правят анализ на резултатите след като руснаците са изключени от суифт и минфин-а отдавна не публикува реални данни за състоянието на икономиката им.
    По груби изчисления разходите им заради войната са нараснали с около 20 %, което означава, че в следващите години не ги чакайте да се изтощят.
  • 22 Механик

    50 2 Отговор
    Що да не работят санкциите? Я гледай в САЩ как пукат банките една след друга, като пуканки в микровълнова! Ами сриването на американския кредитен рейтинг, да не би да не е успех на санкциите?
    Ми тука? Тука всичко е по 2, по 3 вече.
    "Евтината газ" на Кирцата, от 82 ст. за седмица и половина вече е лев и двадесет. С нея ще тръгне и парното, хляба..... и всичко.
    Обаче имаме банани. Верно че и те поскъпнаха тройно, ама то и кой ли ги яде вече.
  • 23 Специална Военна Обсерация

    3 18 Отговор

    До коментар #4 от "АЙ СТИГА БЕ":

    Алчността на запада и интересите на руските олигарси, си сътрудничат!
    Повечето хора си въобразяват , че СВО е за да се освободят някакви територии, а всъщност става въпрос за борба между руската и американската корупция!
    Според мен ще надделее американската корупция, защото краде от всички, но не и от себе си.
    Пример: милиардите отпуснати за подготвяне на почвата в Украйна. Американската пропаганда очевидно надделя над руската.
    Ако не вярвате, питайте Медвечук!
  • 24 среднощен

    31 1 Отговор
    "...Има ли изобщо ефект от санкциите?...";

    Има ефект, DW.... Но, за ЕС... Обяснете го това на "поданиците"...
  • 25 Оф Чар

    23 0 Отговор
    по същата причина, поради която ваксините не пребориха ковидя. Защото и двете се предназначени за блеещи офтсе
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 щото русофоборците не дариха по заплата

    19 0 Отговор
    Защо санкциите не доведоха до срив на руската икономика
  • 28 На едно племе

    15 1 Отговор
    в Африка като му спреш достъпа до системата SWIFT сигурно ще умрат от глад и няма да правят лъкове и стрели, нали?
  • 29 Така ли казват левите политици?

    4 13 Отговор
    Хората от реалния руски бизнес казват съвсем различни неща. Ето кадри от последния Московски икономически форум:

  • 30 къде и кой ги взе на работа!?

    5 7 Отговор
    началото на войната няколкостотин хиляди квалифицирани специалисти, много от които от ИТ сектора, са напуснали страната.

    Коментиран от #40

  • 31 Урсула фон дер Келепир

    24 3 Отговор
    Съсипах Европа, възродих Русия! Да са живи и здрави тия дет ми доставят руски чер хайвер!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Защото

    17 2 Отговор
    Не знаете с кого си имате работа.
    Ще ви гази мечка.
  • 34 ПРОКАЖЕНА РОСИЯ

    5 26 Отговор
    Руснаците крадат всичко-технологии и копират цели машини. Но техния елит избяга на Запад! Санкциите ги връщат 100г назад при транзистор ВЕФ !!! :))))

    Коментиран от #39

  • 35 Гледам курсовете на Мосбирже

    7 18 Отговор
    Московската борса, за незапознатите.
    USD 96,43 +0,75
    EUR 106,00 +0,39
    CNY 13,39 +0,06
    Ама той и юанът поскъпнал? Значи и Москвич 3 ще поскъпне. Ама износът ще поевтинее, ако имат какво да изнасят. Така са нещата в руската недоикономика.
  • 36 Политкомисар

    28 2 Отговор
    Санкциите работят - това е неоспорим факт. Руската икономика задмина немската.
    Но ние ще наложим следващият пакет санкции!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Добре са се потрудили

    19 1 Отговор
    зелките на дойчин, да сучат и мажат, ама ха сега да видим как са се отразили санкциите на ЕС, останалия свят и особено на Дойчето?!

    И да сравним, къде са направили по-големи поразии.

    Пък да обяснят, как, след като са повишили руснаците размера на доходите си, инфлацията на стоки в Русия е най-малка.

    Коментиран от #43

  • 39 Дори

    4 13 Отговор

    До коментар #34 от "ПРОКАЖЕНА РОСИЯ":

    и ВЕФ-ът не е руски, беше латвийски. Помниш ли RRR (Rigas Radio Rupnica) написан като стълбичка?
  • 40 кой да ги вземе на работа?

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "къде и кой ги взе на работа!?":

    Тези специалисти нямат нужда някой да ги взима на работа. Те не са наемни работници. Работят по своите си проекти и ги продават. Или работят по чужди проекти, но не в рамките на трудови взаимоотношения. Затова могат да работят в цял свят, стига платежните системи да функционират и да си получават парите. Точно това пък не работи в Русия.

    Коментиран от #45

  • 41 АЙ СТИГА БЕ

    5 14 Отговор

    До коментар #8 от "гого":

    Ако ще и на първо място да е руската икономика, народът пак си ходи по голяма нужда веднъж седмично. Като ти харесва, бегай натам да си караш москвича

    Коментиран от #60

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 АЙ СТИГА БЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "гого":

    Дали съм джендър питай осведомените, а че на теб ти е къса ... полата, си личи отвсякъде
  • 45 А стига бе!

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "кой да ги вземе на работа?":

    "Точно това пък не работи в Русия."

    Ама верно ли?:):):)

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 абе

    6 1 Отговор
    нека каже Мирчев може като се търкаля по Росенец да е смачкал някоя тръба да ама сега е по слабичък ама отслабна милия и умствено
  • 48 кой да ги вземе на работа?

    3 8 Отговор

    До коментар #45 от "А стига бе!":

    Ами верно. Опитай се да наредиш банков превод на някого в Русия и ще разбереш.
  • 49 от аналитиците на Комерсант . ру

    3 4 Отговор
    До края на следващата седмица прогнозираме търговия с двойката USD/RUB в диапазона 95–98 рубли/$. Рублата се консолидира над марката от 95 рубли / $, което отваря пътя за по-нататъшно отслабване. В същото време, при запазване на текущата скорост и ниво на волатилност, обменният курс има всички шансове да достигне ниво от 98 рубли / $ и по-високо в краткосрочен план. От важните събития преди края на седмицата подчертаваме публикуването в четвъртък на данни за индекса на потребителските цени в САЩ в четвъртък. Стойността в края на юни е 3% годишно. Ако инфлацията остане на текущото ниво или намалее, участниците на пазара ще поемат възможността за пауза в по-нататъшно повишаване на курса на долара, което ще даде тласък на всички рискови активи, включително местните валути. Въпреки че това въздействие върху руската валута ще бъде минимално.
  • 50 Мухаа,хаа!

    22 3 Отговор
    Ресурсите Санчо! Ресурсите!Не може да бъдеш реален конкурент на най огромната по територия държава на Планетат с ресурси за две таблици на Менделеев.Ти си пускай циклостила за зелени тапети денонощно.Но зад тях не стоят ресурси! Чиста прагматика- както е казал мъдрия българин- Имаш крава,пиеш млеко! Не може да бъде губеща икономика тази,която е световен лидер в производството на зърно, на тежки торове,с необятен дървесинен ресурс( експлоатират едва 12 % от тайгата) сладководни запаси за половината население на земята, С ядрени централи,който сами произвеждат,втори в света по нефтени запаси и експорт.Лидер по експорт на газ и огромни запаси от такава. Държава зад която стои мощен ВПК , модерна армия с Ядрена триада в юмрука! Няма как да се случи! Фаш пробва с таван на цена барел,и направиха дупка в морето.От 75$/ барел, цената отиде на 79,5$ , която великолепно устроива не само РФ,но и ОПЕК начело със Саудитска Арабия.

    Коментиран от #63, #67

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Объркано Атлантиче

    18 3 Отговор
    Русия се превърна в петата по големина икономика в света и най-голямата в Европа, изпреварвайки Германия и Обединеното кралство, според статистиката на Световната банка.
    Освен това,
    Reuters казва, че независимо от санкциите и неспазването на руските условия по "Зърнената сделка" от страна на Запада, Русия ще е износител №1 на зърно през 2023-2024. Почти са се възстановили и обемите за износ на азотни торове.
    и,
    „Приходите от петрол на Русия започнаха да се възстановяват въпреки санкциите“: Покачването на цените на петрола и обезценяването на рублата си свършиха работата – за пет месеца на 2023 г. приходите са 1 трилион рубли.

    Коментиран от #55

  • 54 У бре

    5 13 Отговор
    Въпросът е докога ще издържи като военноориентирана руската икономика?
  • 55 Хехе

    3 17 Отговор

    До коментар #53 от "Объркано Атлантиче":

    Ама от кой сайт го прочете това? От "Поглед" ли? Докога ще вярвате на голи твърдения? Русия е 11-ата икономика в света,с тенденция да бъде задмината от Нидерландия и Австралия! Няма такава икономика, във време на ограничения,която да расте,даже китайската и щатската! А за какви приходи говориш,когато продават ресурсите си евтино, а бюджета на Русия е с трилиони дефицит?

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Объркано Атлантиче

    15 2 Отговор

    До коментар #55 от "Хехе":

    Отвори на Факти отдел-Бизнес и се ограмоти:
    "Световната банка: Русия е петата икономика в света, задминала е Германия"

    Коментиран от #64

  • 58 Коментар

    9 2 Отговор
    Извинявайте,но онзи ден имахте статия,че санкциите дават резултат.Последно?!Или както ви изнася така?
  • 59 Онзийййй

    16 1 Отговор
    Санкциите работят!!! НА Запад сме в рецесия на краварите фалират Банките А РУСИЯ ПЕТА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА В СВЕТА!!!!! 😃😃😍😍😍
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Алоууу

    6 8 Отговор
    Защото блатото нещастно с водач непрокопсан пигмей прото НЯМА икономика.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 АСФЧ

    4 9 Отговор

    До коментар #50 от "Мухаа,хаа!":

    Мухахаха ха, модерна армия ли каза, тези са в средните векове и технически и умствено, а морално са като павиани.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бесен- _Язовец

    8 6 Отговор
    Само млатене и загрузка да ватника пиян.
  • 66 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 8 Отговор
    Гнилaта pyшия е в капитyлация и pазпад, нека не paботят caнциите, вaтата кyша кюмyp‼️
  • 67 Адам Хилтън

    5 11 Отговор

    До коментар #50 от "Мухаа,хаа!":

    Продажна бавноразвиваща копейка, прочете ли какви блювочи си написал и колко копейки очакваш за това!

    Коментиран от #68

  • 68 дъртофелник..

    15 5 Отговор

    До коментар #67 от "Адам Хилтън":

    Урсул..съжалявам,но руската икономика задмина немската и сега е на пето място в света,за което аз и деменцията сме виновни..оти даваме всичко на зелен джугач..най големио задоволен просяк у свето..

    Коментиран от #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Незнаещ

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от ")))))":

    Ако си прав,защо дъщеря ми,живееща и работеща от 20 години в западна държава,ми праща всеки месец евро,равно на четири цифрена сума в лева,за да ми помага към пенсийката.Те,запада западат и гният от ВСВойна,все ги чакаме да изчезнат...

    Коментиран от #72

  • 71 Киркор

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Да но пък":

    Затова ли едно евро се продава за над 120 Руски рубли?Чете ли днес,един долар минава психологическата бариера от 100 рубли държавен курс,а на черно бил трикратно по скъп.

    Коментиран от #73

  • 72 Песимист

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "Незнаещ":

    Колега,ние не ги чакаме,друга категория ги чака от 1944г насам,оказаха се много търпеливи и упорити и вярващи си...
  • 73 Р.К.И.

    3 7 Отговор

    До коментар #71 от "Киркор":

    Икономиката е инерционна. И за добро и за лошо. Отведнъж не може да се срине. Но ще се срине.
  • 74 Драйфус

    4 12 Отговор

    До коментар #68 от "дъртофелник..":

    Днес опровергаха тази новина,била Московски фейк,но вие си я тиражирайте .И други истини писаха,но те не са за русофили,ще ги заболи много.
  • 75 Христо

    12 0 Отговор
    Колко спокойно говорят за усилията на Европа да разруши една европейска страна
  • 76 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мария Атанасова":

    Нали затова им плащат, какво да я коментираме заедно с анатоли джамбаза и тази медия дето вече като че ли се усети, как може мравка да убие мечка или да я изрощи. То е кристално ясно единствен ото решение Германия да тръгне нагоре пак е да се отърве от окупаторите си а кои са те ги знаем англосаксонците
  • 77 Работят

    3 0 Отговор
    Работят,работят...
  • 78 МаЦква

    4 3 Отговор
    С други думи, единственото "производство" на рузия е .... войната.Това дава отговор на въпроса дали санкциите имат ефект. Това и факта, че рублата вече е 106 парчета за ойро от 57 миналия септември.
  • 79 Американска пропаганда

    3 1 Отговор
    през 2022 г. износът в тонове се увеличи със 7%, докато приходите нараснаха с 43%, което донесе на руския бюджет 384 милиарда долара“ ... „През май 2023 г. руският износ на петрол достигна исторически рекорд“ ... „По време на годината, до лятото на 2023 г., производството нарасна, докато, забележително, броят на кладенците се увеличи с повече от 10%" ... "Русия през санкционната 2022 г. имаше зашеметяващ търговски баланс: Русия получи 227 милиарда долара нетно - повече само в цялата му история, пише полското издание. Е, санкциите помогнаха ли ви да удушите Русия?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ама кви хора сте вие бе!?

    0 0 Отговор
    четете внимателно дебелите книги по икономика написани от класици. няма да казвам имена на автори щот ше ма обявят за мръсен комуняга. но там има научен термин "икономика на военни релси". това е най ефективната и бързо развиваща се икономика на капитализма. това е исторически факт. и забележете!!!!! тази икономика е най ефективна когато е подложена на външен икономически натиск. така че четете класиката.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания