Last news in Fakti

31 Август, 2023 08:21 1 551 0

Напрежение! Палестинци влязоха в сблъсък със собствените си сили за сигурност в бежански лагер на Западния бряг

  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг-
  • бенямин нетаняху

Размириците подчертаха предизвикателствата, пред които е изправена палестинската полиция, опитваща се да наложи ред

Напрежение! Палестинци влязоха в сблъсък със собствените си сили за сигурност в бежански лагер на Западния бряг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг избухнаха сражения между палестинците и собствените им сили за сигурност, съобщиха палестинските власти, в резултат на което 25-годишен палестинец е загинал, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Размириците подчертаха предизвикателствата, пред които е изправена палестинската полиция, опитваща се да наложи ред.

На друго място в окупираната територия, близо до Бейт Хагай, еврейско селище по хълмовете южно от големия палестински град Хеброн, израелските сили за сигурност застреляха палестинец, който според тях се опитал да блъсне с колата си войници на военен контролно-пропускателен пункт, като ударил и леко ранил един войник, съобщиха властите.

Палестинската полиция влезе в бежанския лагер в Тулкарем, след като жителите се обърнаха към Палестинската автономия с молба да премахне металните улични бариери, поставени от местни бойци, които блокират достъпа до домовете и училищата, заяви говорителят на палестинската служба за сигурност Талал Дуейкат.

След като полицията разчистила улиците, каза Дуейкат, палестински бойци открили огън пред седалището на властите в Тулкарем. Полицията реагирала, "за да овладее ситуацията", добави той.

Палестински служител по сигурността в Тулкарем, пожелал анонимност, заяви, че 25-годишен палестински жител, който не е участвал в конфронтацията, е попаднал в кръстосан огън и е бил убит.

Войнстващата групировка "Хамас" осъди смъртта на младия мъж. Палестинските сили за сигурност заявиха, че водят разследване.

В градовете в северната част на Западния бряг, намиращи се под управлението на Палестинската автономия, опитите на палестинските сили за сигурност да възстановят контрол предизвикаха гнева на непокорните бойци, които осмиват непопулярната власт и нейния лидер, президента Махмуд Абас, като съратници на Израел. Палестинската автономия администрира полуавтономни области в окупираната от Израел територия.

Дори след като сраженията в лагера Тулкарем затихнаха, ситуацията остана напрегната, информира АП. Началникът на полицията в близкия град Дженин, бригаден генерал Аззам Джебара, заяви, че властите изпращат полицейски подкрепления в Тулкарем.

От началото на тази година досега на Западния бряг 180 палестинци са били убити от израелски огън, сочат данни на Асошиейтед прес. През същия период около 30 души са били убити при палестински нападения срещу израелци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА