Last news in Fakti

4 Септември, 2023 18:18 1 518 6

Тежки сражения в Дженин! Израелски командоси влязоха в сблъсък с палестински бойци в бежанския лагер

  • цахал-
  • израел-
  • ислямски джихад-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • дженин

Местният клон на палестинската терористична групировка "Ислямски джихад" заяви, че негови членове са открили огън по израелските сили, когато са пристигнали в покрайнините на лагера

Тежки сражения в Дженин! Израелски командоси влязоха в сблъсък с палестински бойци в бежанския лагер  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са влезли в сблъсък с палестински терористи в бежанския лагер в Дженин по време на първа военна операция там от юли насам, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Армията заяви, че военнослужещите са влезли в лагера, за да арестуват заподозрени в тероризъм. ЦАХАЛ съобщи, че е арестувал трима членове на "Хамас", заподозрени в терористична дейност и идентифицирани като Абдула Хасан Мухамад Зуба, Уаред Ашрин и Муасам Джяица. Зуба, най-възрастният от тримата, е издирван заради ролята си в поредица от стрелби, бомбени нападения и взривове на коли. Той стои и зад много от опитите през последните месеци за изстрелването на ракети от Дженин към израелски общности, отбелязва ТПС.

Местният клон на палестинската терористична групировка "Ислямски джихад" заяви, че негови членове са открили огън по израелските сили, когато са пристигнали в покрайнините на лагера. ЦАХАЛ съобщи, че е използвал дрон, за да атакува група от петима въоръжени терористи в лагера. Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия съобщи, че при сблъсъците са били ранени четирима. През юли ЦАХАЛ проведе мащабна антитерористична операция в град Дженин и в бежанския лагер там, който палестинците наричат "столицата на мъчениците".

След операцията през юли Емануел Навон, професор по политически науки в Телавивския университет и старши сътрудник в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност, заяви пред ТПС, че очаква ЦАХАЛ да действа по-често в бежанския лагер. Той съпостави операциите на ЦАХАЛ на Западния бряг или в ивицата Газа срещу терористичните организации като косене на трева. Една операция там не означава, че тероризмът изчезва след нея. Той продължава да се расте като трева и трябва да бъде окосен отново и отново, добави тогава експертът.

Междувременно в събота срещу неделя израелските сили са задържали 16 заподозрени палестинци на територията на Юдея и Самария, както и в долината на река Йордан. По време на военна операция в Тамун, североизточно от Шекем (Наблус), палестинците са хвърляли коктейли "Молотов" и други взривни устройства по служителите, които са взели мерки за борба с безредиците.

По време на операциите израелските военнослужещи са конфискували две самоделни взривни устройства, части от пушки М-16 и друго военно оборудване. Един военен автомобил е бил повреден, но въпреки това не са пострадали военнослужещи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 1 Отговор
    Ние за кой отбор ще викаме?

    Коментиран от #4

  • 2 Човека КоZа

    11 3 Отговор
    Слава Палестинец! Хамас Слава!
    💤
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мхм

    3 0 Отговор
    Интересно как въпреки стени проверки и разузнаване Израел не миже да пресрче трафика на оръжие
  • 6 Традиция

    1 0 Отговор
    Пак опровергаха укродезинформация.Стана като с руската ракета в Полша. Затова никой им не верва на укроифоизточниците.