Last news in Fakti

18 Август, 2023 21:20 2 699 26

Виктор Орбан: Унгария ще произвежда бойни дронове

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • дронове-
  • израел

Инвестициите са плод на все по-съществените усилия на правителството на Орбан в посока на разрастване на бойните сили на страната и увеличаване на производството на военно оборудване

Виктор Орбан: Унгария ще произвежда бойни дронове  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгария подписа споразумение за производството на бойни дронове в сътрудничество с израелски и германски компании като част от плановете за растеж и модернизация на военната промишленост на страната, обяви днес унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес, съобщава БТА.

В речта си на церемонията по откриването на нов завод за бойни машини в Залаегерсег, в югозападната част на Унгария, Орбан заяви, че дроновете ще бъдат произвеждани съвместно с израелската компания за отбранителни технологии "ЮВижън" (UVision) и с германски партньор.

"Ако чуя, че някоя държава произвежда и развива военни технологии заедно с германците и израелците, ще помисля два пъти, преди да реша да си имам работа с нея. И това е добра новина за всеки унгарец", каза Орбан.

Унгарската държава има дял от 49 процента в открития днес завод за бойни машини в Залагерсег, а мажоритарен акционер е най-големият германски концерн за военни технологии - "Райнметал" (Rheinmetall). Инвестициите са плод на все по-съществените усилия на правителството на Орбан в посока на разрастване на бойните сили на страната и увеличаване на производството на военно оборудване.

Днес Орбан каза още, че скоро ще заработи друг местен производствен обект, в който "Райнметал" е вложил средства - в Централна Унгария, като по думите на премиера това ще бъде "един от най-модерните заводи за боеприпаси в Европа".

В този ред на мисли той обърна внимание на дейността на открития миналата година завод на "Еърбъс" в Унгария, който произвежда части за модернизирани бойни хеликоптери, и придобиването на чешкия авиопроизводител "Аеро водоходи", чиято продукция включва военни и тренировъчни самолети, от страна на унгарска компания през 2021 г.

Разрастването на националната военна промишленост идва на фона на постоянното посредничество на Унгария за незабавното спиране на огъня и започването на мирни преговори между Русия и Украйна. Унгарското правителство отказа да достави оръжия на Киев или да разреши преминаването на военна техника през границата между двете страни, отбелязва АП.

Орбан е заявявал в миналото, че неговата позиция във войната е "на страната на мира", но днес той каза, че "за да постигнеш мир, трябва да разполагаш със сила".

"Ние не сме се отказали от намерението да изградим независима унгарска отбранителна индустрия, нито пък сме се отказали от целта си нововъведенията и технологиите на Унгария един ден да бъдат в челните редици на света", заяви Орбан, който добави, че с войната в Украйна "унгарската решимост само е укрепнала".

Тази година Унгария ще оправдае очакванията на НАТО всяка негова държава членка да изразходва поне 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, обяви Виктор Орбан.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    16 12 Отговор
    Сега укранофилите, ще му кажат, че е русофил, защото не ги дава на Кокаински ::DD::D:D
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    10 19 Отговор
    И ще ги дава на Путлер да воюва срещу НАТО.гадна фашистка подлога
  • 4 Орбане

    10 19 Отговор
    Защо не произвеждаш части за Пусин ,бре .
    Нали си руска подлога .

    Подай Ръка на Кремъл ,за какво НАТО говориш .
  • 5 ЦРУ

    6 19 Отговор
    За 20 г война САЩ в Виетнам , северна Кроея, Първата и Второта Световна и всички арабски и светвони войни на САЩ едвам доближават 150 000 жертви а за 12 месеца безаналоговите от Раша над 120 000 бройка без да броиш ранени осакакатини инвалиди или съзюзници, вярно е че за 10 г война може да си ги въстановяват безгранично само с раждания но все пак са огромна бройка,, е за вечния президент Путин също като Сталинт бройката загинали е или без знамчение или само статистика или само една млака жертва за интерисите на империята

    Коментиран от #17

  • 6 Анонимен

    16 1 Отговор
    Защо ние нищо не произвеждаме, а!?
  • 7 ТаУмВзе

    1 7 Отговор
    Явно и Орбанчо падна под ЦИОНИСТИТЕ! Естествено Бивша европа, Пак е Военна зона. Още по Естестесвенно е, че Путин е Виновен де. Бухаххаахха Свет ГОРИ БРЕ!
  • 8 12343211

    13 2 Отговор
    А ние докато чакаме макетите, що не си направим ескадрила от дронове, белким се наредим с другите.
  • 9 Русия строи

    13 3 Отговор
    атомна централа в Унгария, две свободни държави.
  • 10 Търновец

    18 3 Отговор
    Браво на Орбан, Унгария е светлинни години пред нас, а когато Кунева-Пръмова затваряше работещи и лицензирани реактори Орбан отваряше нови, май скоро ще учим Унгарски
  • 11 Тед

    12 5 Отговор
    Орбан ще излезе най-пепеливш при прекрояването на Географията на Европа. Трансилвания и излаз на море. Всички, които продължават да се зъбят на Мечката ше са от губещата страна. На някой в момента може да му се стори смешно, но текат такива процеси, които ше прекроят границите навсякъде.

    Коментиран от #12

  • 12 Търновец

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Тед":

    Преди повече от 10 години имах интервю за работа в развойния център на RWE в Хамбург - като инженер по динамика и якостна умора на ветрогенератори - и оттам знам че Немците се оттеглиха от Белене защото тройната коалиция е подписала празен чек на Атомстрой - няма финансова рамка, с главен преговарящ беше Р. Овчаров - е Унгария просто управляващите са по морални и дисциплинирани
  • 13 Приземен

    9 1 Отговор
    А ние произвеждаме бетон и дървен материал?!?

    Коментиран от #15

  • 14 ха ха хааа

    3 10 Отговор
    Чудя се , какво търсите в НАТО и ЕС ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кирил петков

    6 3 Отговор
    България ще закрива тецове 😏 АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 17 Хахахахахахаха сащ ли

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Само в Ирак избиха над един милион души, в Япония директно над осемстотин хиляди ,а индиректно още над милион.....и т.н.
  • 18 Бай Иван

    10 2 Отговор
    Умен човек какво можеш да кажеш? Сещам се за нещо по времето, когато съм бил в родната казарма. Та тогава се появиха така наречените управляеми реактивни снаряди срещу танковете. Нарочно не ги наричам с името им в армията. Та тези установки струваха около 7 000 лв снаряда и около 15-20 самата установка , а може и по-малко да беше. Та така, а колко струва един танк? Колко противотанкови установки ще тупим на цената на един танк? А с тях колко танка ще спрем? А колко ще спрем само с купен един танк на тази цена на десетките противотанкови установки? Та същото е и с дроновете . Нали виждате колко по ефективни са и от всякави установки, танкове , бронирани коли и прочее? Войната доказа ли силата им ? Категорично да? Е сега що Унгария да не си вземе дронове /лесни за управление, лесно създаваш кадри за управлението им/вместо да купува танкове , артилерия ,бронирани машини . А ние ще плащаме за прескъпи самолети, танкове, за да стимулираме кое - американската военна индустрия.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НИЕ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ БАНАНИ

    2 0 Отговор
    БЕЗ И СЪС КОЖА !
  • 25 НИЕ ДОКАТО КУПУВАМЕ САМОЛЕТИ ДРУГИТЕ ЩЕ

    2 0 Отговор
    ГИ БРАКУВАТ !
  • 26 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Иван":

    Защото Бай Иване, има един фактор който не вземаш предвид. Нарича се доверие! Изглежда западните ни съюзници ни нямат доверие?! Дали е възможно?! Дали някой в България подкрепя Русия? Как мислиш? Отговори си на този въпрос - и хоп, ще ти стане ясно защо така унгарците могат, а ние - не! Защото Бай Иване, България, армията и и Висшите и ръководители - е пълно с "НАТО-вци" които стискат във вътрешния си джоб до сърцето партийния си билет от татово време, и милеят за Майчица Русия! Е, докато е така - няма и няма да имаме никакво доверие. Само ще си мечтаем за това което другите правят.
Новини по държави: