Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2023 20:20 2 034 31

"Някои ме смятат за луд": Нилс, който помага в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • донбас-
  • крим-
  • нилс тал

За германеца, както и за хилядите пожарникари, които ежедневно спасяват хора в Украйна, гасейки пожари и вадейки пострадали изпод отломките по време на руския обстрел, войната се е превърнала в школа за оцеляване

"Някои ме смятат за луд": Нилс, който помага в Украйна - 1
Снимка: DW

"Не мога да стоя със скръстени ръце и просто да гледам какво се случва в Украйна", казва германският пожарникар Нилс Тал, който помага доброволно в Украйна. Често си взима неплатен отпуск и заминава на свои разноски.

"Артилерийските изстрели често се чуват - снарядите летят с характерен звук. Чуеш ли изстрел, разполагаш с броени секунди", разказва германецът Нилс Тал, който е пожарникар. От май 2022 той редовно заминава за по няколко месеца в Украйна - често в горещите точки като Харков, Херсон, а напоследък и в Купянск. Решението къде да замине се взима след координация с украинската Служба по извънредните ситуации.

За германеца, както и за хилядите пожарникари, което ежедневно спасяват хора в Украйна, гасейки пожари и вадейки пострадали изпод отломките по време на руския обстрел, войната е се е превърнала в школа за оцеляване. Пред Дойче Веле Нилс Тал споделя, че нерядко първият обстрел е последван от втори - когато спасителите вече работят в района. "Оставам с впечатлението, че нарочно стрелят по тези, които спасяват хора."

Взел си отпуск и заминал за Украйна да гаси пожари

В Украйна Нилс Тал спи където намери - заради работата си понякога дори е принуден да спи просто на постелка на земята. Той не получава пари за мисията си в Украйна - за да замине, той си взима отпуск от германския си работодател и дори харчи спестяванията си.

Приятелите и познатите на Тал в Германия се отнасят по различен начин към решението му. "Някои ме подкрепят, а други ме смятат за луд", разказва пожарникарят. Той обяснява, че не е можел със скръстени ръце да гледа какво става в Украйна. "Тази война се разпространява от изток на запад и е насочена срещу всичко, което сме постигнали след Втората световна война. Това е война срещу световния ред, срещу правата на човека, срещу свободата, равенството и демокрацията. Разбирайки това и виждайки страданията на хората, се почувствах длъжен да направя нещо", обяснява решението си пожарникарят, който има 15-годишен стаж. Тал признава, че в емоционален план не му е лесно: за разлика от акциите в мирна Германия, в Украйна след руския обстрел често вече никой не може да бъде спасен под отломките.

Миналата година в Украйна бяха предприети съответни законодателни промени, за да могат чуждестранните доброволци като Нилс Тал да работят с официален статут заедно с украинските пожарникари. Тал казва, че засега не е виждал и други доброволци от чужбина. И до момента не е успял да научи украински, но това не било проблем. "В Украйна мнозина знаят английски. Но дори и да не знаеха - пожарникарите винаги се разбират, нали си знаят работата - накъде да тръгнат и с какво да се заемат, как да изтеглят маркуча и накъде да го насочат."

Германска помощ за пожарникарите в Украйна

Нилс Тал редовно разказва за преживяното в Украйна пред германските медии, а това помага и на онези, които събират помощи за страната. "Той напомня колко ужасна е ситуацията в зоната на бойните действия. Тези свидетелства на очевидец помагат на германците да осъзнаят последствията от случващото се. Това е много важно", казва Гюнтер Масен от обществената организация "Санкт Аугустин помага".

Заедно със съмишленици Масен още от първите дни на войната кара хуманитарна помощ за Украйна. Наред с медицинското оборудване и предметите от първа необходимост помощта за Украйна, осигурявана от неговата организация, включва и оборудване за гасене на пожари, в това число и няколко пожарни коли. "Потребностите са големи навсякъде - и на фронта, и в тила", разказва Масен. Неговата организация събира от противопожарните команди в Германия качествено оборудване, което обаче е отпаднало поради обновлението на материалния резерв - каски, защитни костюми, противогази, ботуши.

Всяка благотворителна помощ за украинските пожарникари е ценна като злато, казва Нилс Тал. "Често се налага да се работи със старо оборудване, което не е в добро състояние. На места се налага просто да се гаси с вода, защото няма съвременни смеси, както в Германия."

Украйна: емоциите на "железните хора"

Руските атаки постоянно сеят ужас, смърт, огън и разрушения. Това няма как да се издържи в продължение на месеци без "железни" нерви. Все пак и спасителите се поддават на емоции, признава Тал. "Когато след обстрел в Купянск имахме двама ранени, успях по пътя към болницата да помогна на единия от тях, защото имам квалификация за санитар. Щом ранените се оказаха в безопасност и си поехме дъх, един от колегите дойде при мен и ме прегърна - това бе най-емоционалният момент за мен."

Нилс Тал е видял в Украйна много страдания, но и много сила на духа - ще помни това цял живот. В Германия неведнъж се е натъквал на удивление от това колко висока цена са готови да платят украинците за своята свобода. "Обяснявам на германците, че да живееш в неволя, под окупацията на диктатура, в която цари произвол, е още по-зле." Германският пожарникар смята да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зеленски съм - гив ми очень паре, чаршаф

    43 15 Отговор
    Да си добър човек не означава непременно, че не си заблуден. Особено пък на фона на пропагандата, която се лее от зелето...
  • 3 любител

    48 13 Отговор
    абе пич защо да те смятат за луд та ти не само че си луд ами не трябва да излизаш от психиатрията. хахаха.
  • 4 Просто се правиш

    39 11 Отговор
    на герой.
    И въпросът си
    е лично твой.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОТарАК

    17 30 Отговор
    то туй добре ,ама нашите русолюбци що не са на фронта?

    Коментиран от #15

  • 7 Може би и

    36 3 Отговор
    Дядо ти е правил същото през 45
  • 8 ХА ХА ХА

    39 13 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! НЕКА ТОЯ НИЛС ДА КАЖЕ КОЛКО МУ ПЛАЩАТ ЗА ДА ГАСИ ТИЯ ПОЖАРИ И ДА ПРАВИ ТАЯ РЕКЛАМА НА РАМБО ?

    Коментиран от #24

  • 9 Лъжат като невидели

    36 7 Отговор
    И мислят , че им вярваме ...... западна пропаганда !!!!!!!! И нашата се напъва много да я подкрепи !!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 похвално е, но е

    26 9 Отговор
    глупост! Не се помага на този, който сам е скочил и иска да се удави!
    И ако укрите успеят да станат част от "западналият свят", то какъв е смисълът от спасяването им? Така и така ще бъдат унищожени!

    Коментиран от #25

  • 11 Мда

    7 25 Отговор
    Познавам и добри русофили, нищо че са заблудени от пропаганда.

    Коментиран от #20

  • 12 Хи хи хи

    6 3 Отговор
    Факти бе отразявате плюсовете където не ви харесва ! Закривайте се !!!!!
  • 13 Германците са SS-WAFFEN

    32 8 Отговор
    Никога и за нищо никаква вяра! Преди 80 години искаха да избият поголовно цяла Русия и да оставят само 3% дечица с арийски черти! Радвам се че Путин трепе нацитата,от сърце се радвам!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Боклук

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    жълтопаветната измет трябва да е в окопите ,а русофобите да играят хоро на гробовете им.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Железният Феликс

    25 10 Отговор
    Най-голямата грешка на Сталин е, че не изтреби швабите до крак, този цирей на снагата на Европа!

    Коментиран от #26

  • 19 Мда

    7 20 Отговор
    Руския оркобоклук пада все по низко и вече се приравнява с влечугите!

    Коментиран от #21

  • 20 И аз познавам добри

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    щатски подлоги, винаги с крака опрени във тавана, поемат всичко, хипитата ряпа да ядат!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мда

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "И аз познавам добри":

    Нормално е като се движиш в педраски среди да имаш такива познати.
  • 23 Кака

    5 7 Отговор
    Браво, молодец тьй Херр Нилс, молодец!
  • 24 Въпрос

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "ХА ХА ХА":

    Я кажи ти, колко ти плащат из род такъв!?
  • 25 Глупост си ти

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "похвално е, но е":

    И това съвсем не е похвално. Из род!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хвани ме за извода

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Глупост си ти":

    тръбопровод и си го сложи в ауспуха!
  • 28 Лаврентий Берия

    4 3 Отговор
    Старши войник Артьом Хрубич, роден през 1994 г. от Полтавска област на Украйна, стана известен, когато записа видео от база на НАТО в град Вилдфлекен в Германия. Там Грубич, който беше на двуседмичен курс, заедно с колегите си, извикаха заплашително в камерата: "Чакай, кацапи! На път сме!" Така го чакаха, предадоха се
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Магелан

    2 6 Отговор
    Шок и ужас.Целта на Кремълската болшевишка Лудница е да избият всички украйнски деца жени и старци и да бъде затрита като нация украйнците.Факти.Мариопол в изравнен със земята на 90%.И сега масово се заселват Етнически руснаци като копуват земя или на зелено копуват Жилища в строеж.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: