Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2023 18:50 1 953 72

Единна позиция! Балканите с твърда подкрепа за Украйна

  • балкани-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • кириакос мицотакис

Руската инвазия в Украйна е ключов момент за Европа, който създава ново ниво на осъзнаване на общите принципи, единството и общото бъдеще на ЕС

Единна позиция! Балканите с твърда подкрепа за Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Единадесет лидери на балкански държави изразиха на срещата в Атина "непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона" в контекста на войната на Русия срещу страната, съобщи БГНЕС.

След неофициалната вечеря, организирана от министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, 11-те лидери излязоха с декларация, в която също декларират, че "не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости". Те са категорични, че всички отговорни лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

Още новини от Украйна

В присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел балканските държавни ръководители подчертаха "важността на определянето на цел за завършване на визията за ЕС, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова".

Ето и пълния текст на т.нар. Атинска декларация:

"Ние, президентът Александър Вучич, президентът Майа Санду, президентът Володимир Зеленски, президентът Яков Милатович, министър-председателят Кириакос Мицотакис, министър-председателят Йон-Марсел Чолаку, министър-председателят Албин Курти, председателят на Съвета на министрите Боряна Кристо, министър-председателят Димитър Ковачевски, министър-председателят Николай Денков и министър-председателят Андрей Пленкович, в присъствието на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия, се срещнахме днес в Атина, двадесет години след историческата среща на върха ЕС-Западни Балкани в Солун, и направихме следното изявление:

Руската инвазия в Украйна е ключов момент за Европа, който създава ново ниво на осъзнаване на общите принципи, единството и общото бъдеще на ЕС. Това е критичен момент за сигурността, мира и стабилността на нашия европейски континент. Законите и принципите, които толкова дълго време допринасяха за стабилния и предвидим европейски ред на сигурност, бяха нарушени и ние отново ставаме свидетели на проявлението на катастрофалните последици от ревизионизма.

Пред лицето на руската агресия изразяваме непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона.

По време на днешните ни разговори в Атина изразихме подкрепа и признателност за сериозните усилия на президента на Украйна Володимир Зеленски да изложи принципите за мир, в съответствие с Устава на ООН, в своята Формула за мир. Приветствахме също така усилията на Общото събрание на ООН за насърчаване на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна.

Съгласихме се, че не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости, като нападения срещу цивилни граждани и разрушаване на инфраструктура, и всички отговорни лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

Преди двадесет години на срещата на върха в Солун беше признато, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз. Ние сме твърдо убедени, че днес това изявление остава по-актуално от всякога. Ескалиращата агресивна война срещу Украйна разкри спешната необходимост от силен, устойчив и приобщаващ ЕС като крайъгълен камък на мира и просперитета сред нашите народи в тези трудни времена.

Подчертахме, че Западните Балкани, Украйна и Република Молдова, географски съседни на държавите - членки на ЕС, имат общо европейско наследство, история и бъдеще, определено от общи възможности и предизвикателства. Като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността в Европа е важно тези региони да бъдат приети като пълноправни членове на европейското семейство.

Днес в Атина обсъдихме пътя напред, за да превърнем тази визия за Европа в реалност. Подчертахме колко е важно да си поставим цел за завършване на визията за ЕС, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова. Подчертахме необходимостта от подновен и пренасочен процес на разширяване, който да бъде осезаем и надежден, без да се правят преки пътища към поставените условия. Изразихме ангажимента си да подкрепим Украйна и Молдова да предприемат следващите стъпки в процеса на присъединяване, веднага щом приключат необходимите реформи.

Твърдо вярваме, че 20 години след срещата на върха в Солун и в светлината на новата геополитическа реалност е дошъл моментът да приемем смела и амбициозна крайна цел, която да послужи като ръководство, вдъхновение и контекст".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балканите

    81 57 Отговор
    Балканите не са с фашистка Окрайна също както и българския народ не е с фашистка Окрайна обаче петат колона която е назначена да управлява на Балканите е с фашистка Окрайна

    Коментиран от #12, #24, #25, #51, #52

  • 2 Българин

    70 28 Отговор
    В България само незаконното правителство на ППДБ ГЕРБ което дойде с измама на изборите е само с фашизоидите от Киевска Рус

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    60 20 Отговор
    ФАЩ говоря от името на Балканите с техните пропагандни медии
  • 6 КОТарАК

    22 29 Отговор
    коментирайте Сърбия , русолюбци
  • 7 адрес 4000

    16 24 Отговор
    Ох майко, ся какъв рев ще има на четирихилядниците и полезните идиоми........

    Коментиран от #56

  • 8 ТИГЪР

    52 26 Отговор
    !!! ЕС и НАТО са вредни за България !!!

    Коментиран от #48

  • 9 Реалист

    52 16 Отговор
    Боко крадеца и неговите 68 ени4ари също и Кирчо измамника с неговите 64 ени4ари подкрепени от етническата турска партия подкрепят окраинските фашисти пт Народното събрание .

    Коментиран от #47

  • 10 Хихихи..

    26 3 Отговор
    Дори и Той не може да ме убеди в това! От Балканите се обаждам..
  • 11 Аха

    42 17 Отговор
    Те за това гори цяла Гърция

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЖЕКО

    52 18 Отговор
    ТО ПА ЕДНИ ДЪРЖАВИ ВСИЧКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПУДЕЛИ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НИКО

    8 18 Отговор

    До коментар #11 от "Аха":

    А СКОРО И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ
  • 16 !!!?

    25 27 Отговор
    От тази декларация на държавниците от балканските страни единствен Радев остава най-заклетия "миролюбец" - миролюбец, докато и последният квадратен метър украинска земя бъде окупиран от кремълските варвари !!!?

    Коментиран от #36

  • 17 ако питат населението на балканите

    33 12 Отговор
    резултата ще е съвсем различен гарантирано ,и няма да се промени

    Коментиран от #28

  • 18 Българин от Балкана

    15 6 Отговор
    Неприятното е , че Ердоган не присъства.
  • 19 Балканите нямат право на позиция

    32 16 Отговор
    те са под американски диктат ,това е позиция на американския окупатор
  • 20 На кратко

    31 9 Отговор
    Това са индивидите в България кои са срещу Русия Делян Пеевски класиката на Боко и Доган, Кирчо и Асен измамниците, Боко Еднокнижник и Христо Иванов НПО Америка за България и 3 телевизии които обслужват посолството.
  • 21 Хихи

    15 0 Отговор
    Мноо сте се удървили бе. Отпуснете малко.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТИГЪР

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен-_ Язовец":

    Отлично, имаш (+)
  • 24 Браво

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "Балканите":

    Ведно изречение написа ТРИ пъти " Фашистка Украйна"...Непостижимо за другите мераклии ..Днес заработи Тройно - обади се накрая...
  • 25 Стършел

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Балканите":

    Както не вярваш в демократичните избори следващия път недей да гласуваш, но според мен ще идеш да гласуваш, ама иначе лаеш, че била назначена десетата колона.🤣🤣🤣
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 фашистки рашастан в изолация

    13 25 Отговор
    Балканите ли ? То то целия свят и над 150 държави от общо 180 подкрепят Украйна.Въобще има ли някой който да подкрепя руските терористи освен българските национални предатели и спонсори на тероризма ?!
  • 28 Аман

    11 19 Отговор

    До коментар #17 от "ако питат населението на балканите":

    "ако питат населението на балканите резултата ще е съвсем различен гарантирано ,и няма да се промени"

    Ами не. Ако питат неумните, неуспялите и неграмотните, то сигурно ще излезеш прав. За щастие хората избират да ги управляват грамотни хора.

    Коментиран от #37, #61, #62, #63

  • 29 Възрожденец

    12 19 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Само продажните копейки и съветските другари на краднинова са с руссия. Това са 15%.
    Всички истински българи сме с украинските ни братя, носещи знака на рода Дуло .

    Коментиран от #46

  • 30 България мрази русия

    9 25 Отговор
    Само бeзpoдниците/антибългарите подкрепят фашистка русия.Такива са русофилските пудели.Никой нормален и себеуважаващ човек на този свят не подкрепя русофашисткия тероризъм.Никога не съм виждал света да е толкова обединен срещу дадено зло в случая русия.Където и да влезе в някой чужд сайт.форум или дори да отворите някое видео в Ютуб от войната в Украйна ще видите хора от всички народности по света буквално да се молят за Украйна и да се надяват злото русия да бъде заличено.Планетата може би няма да е толкова обединена дори и срещу външна заплаха.
  • 31 Реалност

    8 18 Отговор
    Хахаха!
    Путин се уплаши и няма да присъства на срещата на БРИКС в ЮАР заради издадената международна заповед за арест. Изпрати коне си.
    В Турция също нямало да ходи, за да не го арестуват.
    Клет страхлив фашист .

    Коментиран от #39

  • 32 007

    7 13 Отговор
    Само родните путин лизци си мислят че са мнозинство!!! Ще ви разочаровам п0дл0ги!!! Вие сте последната дупка на кавала!!!🇧🇬🇺🇲🇪🇺🇺🇦🇧🇬
  • 33 23763

    4 20 Отговор
    Това учудва ли някой.Не знам какъв идиот трябва да си,за да подкрепяш Русия.Трябва да си болен мозък с диагноза.

    Коментиран от #38, #41

  • 34 мдда

    10 1 Отговор
    И кое й е единното?!? С хора като Вучич, Радев и Орбан?!?
  • 35 българин

    9 0 Отговор
    лъжа е да мр ът ук рите
  • 36 До сега!

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    България не е имала такъв Достоен Президент,като Румен Радев...!

    Коментиран от #49

  • 37 оня

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аман":

    А кой е грамотния дето те управлява теб?:))
  • 38 шундурко

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "23763":

    калъф марш в страна 404 щом не сиувреден датъйба

    Коментиран от #44

  • 39 Хехехе...!

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Реалност":

    Ердоган отново ще идва на крака при Путин в Москва ...!
  • 40 Англофил

    11 0 Отговор
    Най кукловодните правителства в момента в целия свят
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Реалист

    2 7 Отговор
    Целия свят е против алкохолизираните мърдери, само бегекопейките им коленчат и чакат подаяние!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мандурко

    2 7 Отговор

    До коментар #38 от "шундурко":

    Тва русофилите сте изключително увредени хора. Нищо друго не умеете освен да псувате и обиждате.

    Коментиран от #45

  • 45 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 5 Отговор

    До коментар #44 от "Мандурко":

    За това ни плаща тьота, да плюваме България и ЕС.
  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Възрожденец":

    Факт‼️
  • 47 Реално

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Важното е фашистка русия да бъде поставена на мястото й - на бунището на историята.

    Коментиран от #57, #59

  • 48 Пумата

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТИГЪР":

    България веднага трябва да напусне ЕС, за да спре да пречи на Северна Македония.
  • 49 дрон

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "До сега!":

    Наистина ли го вярваш?

    Коментиран от #58

  • 50 ЗАЩОТО

    5 0 Отговор
    Нещооооо, картата май не ви е верна.!!!
  • 51 Тавариш

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Балканите":

    Вземи го научи тоя български език.
  • 52 Така де

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Балканите":

    Българският народ желае пълна победа на Украйна над фашистка русия.
  • 53 СЛАВА НА РУСИЯ

    5 0 Отговор
    Луди и прости.
  • 54 Истина

    4 0 Отговор
    Това са ония предатели където са на хранилката, а народа питали някой?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "адрес 4000":

    хиените вият а сво си върви
  • 57 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Реално":

    реално нема да си жив да го видиш
  • 58 Мухаха

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "дрон":

    Не бре, Плевню беше по убав.Мухаха. Жалко , че Цецка цъфналият гербер не стана президент. Мдааа.
  • 59 Делю Хайдутин

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Реално":

    Абсолютно си прав.
  • 60 Не е верно!

    6 1 Отговор
    Подкрепяме твърдо антифашизма!
    Целият запад, заедно с укронацитата и ФАЩ са днешният фашизъм!
  • 61 На крива ракета все космоса и крив

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "Аман":

    Много си прав!
  • 62 "хората избират да ги

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аман":

    управляват грамотни хора."??? Лелеее, ти кои наричаш грамотни? Днешните ППДБГРОБДПСБСП?
    Уж учили в елитни университети, но на практика са мнооого проЗти! Май на запад вече образованието е паднало още по-ниско, даже и от нашето, вече пропаднало толкова, след цели 30 години на падане? Който толкова зле знае езика на една страна, при условие, че още в детска възраст там е отишъл, можеш да го отпишеш. Нищо не става от него. НО, повечето днес под 40 г възраст с и без образование са си дълбоко "паднали ангели!"
  • 63 Тц тц тц

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аман":

    Фашистите,които едно време са хранили нацистка Германи вместо собственото си население също така са говорили.Смятали са народа са прост.А пък във Франция такива,които са обяснявали как като няма хляб да ядат пасти направо на гилотината са ги мятали.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ЯМБОЛИЯ

    0 2 Отговор
    Голям кеф. Ядосват се руските роби.
  • 66 Вирус

    2 0 Отговор
    Всичките марионетки с фашагите
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Матей

    2 0 Отговор
    Документа(ако може така да се нарече)остава невалиден. Говори се "западните" балкани. В този случай,какво подписва мишката Денков?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Пак ме изтрий

    1 0 Отговор
    Гласувам с 1 и от 2.4 стана 2.5, всичко е точно
Новини по държави: