Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Август, 2023 09:29 1 702 10

Лондон обяви експортно финансиране на Украйна от 245 милиона долара за закупуване на ядрено гориво

  • украйна-
  • великобритания-
  • русия-
  • ядрено гориво-
  • ядрена централа-
  • запорожка аец

Енергийната мрежа на Украйна претърпя сериозни щети вследствие на руските въздушни удари миналата година, което я направи още по-зависима от остарелите си атомни електроцентрали

Лондон обяви експортно финансиране на Украйна от 245 милиона долара за закупуване на ядрено гориво - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великобритания ще осигури на Украйна експортно финансиране в размер на 192 милиона паунда (245 милиона долара) за закупуване на ядрено гориво от производители, сред които са и британски компании, обяви по време на посещение в Киев британският министър на енергийната сигурност и въглеродната неутралност Грант Шапс, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

Енергийната мрежа на Украйна претърпя сериозни щети вследствие на руските въздушни удари миналата година, което я направи още по-зависима от остарелите си атомни електроцентрали, които преди войната осигуряваха около половината от електроенергията на страната, отбелязва агенцията.

Още новини от Украйна

"Целта на гаранцията, която даваме, е да се помогне на Украйна да си осигури... ядрено гориво, за което в бъдеще няма да има нужда минава през Русия. Тези пари ще гарантират, че горивото ще идва от далеч по-надеждни източници", каза Шапс. Той посочи, че един от тези източници ще бъде "Уренко" - британски консорциум за ядрено гориво с чуждестранно участие.

Понастоящем Украйна контролира три от четирите си работещи атомни електроцентрали, припомня Ройтерс. Русия превзе четвъртата - в южната Запорожка област, през март миналата година - малко след нашествието си в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава двете страни се обвиняват взаимно в застрашаване на сигурността на атомната електроцентрала.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 оценка

    17 2 Отговор
    Интересно е,защо лондонските индийци и пакистанци не финансират България с 245 милиона долара за закупуване на ядрено гориво?

    Коментиран от #7

  • 3 няма

    19 1 Отговор
    много производители, които да наречеш "по-надеждни източници". Схемата е ясна, ни гарантираме, че нашите приятели (или партньори, или шефове) ще си получат парите за доставката.
    Украйна така или иначе, преди да стане военен полигон на САЩ, беше изпитателна площадка на опитите на Уестингхаус да произвеждат гориво за ВВЕР. Е, не постигнаха 100% успех (значителен % от касетите дефектират), но и осигуряването на 70-80% натовареност на блоковете е по-добре от 0.
    Единственият въпрос в тази ситуация е кой ще носи отговорност за по-високия риск. Досега само в Запорожие се правеха американските експерименти. Обаче, селд като и ние, заедно с чехите ще бъдем поставени в поза, то какво са още три централи в Украйна.
    Когато ви казват, че безопасността е преди всичко - не вярвайте, първо е бизнеса - безопасността е за оправдание на бизнес интересите и по-високата цена
  • 4 Цицоманов

    16 1 Отговор
    То до къде ще им стигнат 245 млн ?!!! Само наще реактори не могат да платят с тях .
    То ясно че ги подаряваме.

    Коментиран от #6

  • 5 БАЦЕ ЕООД

    4 1 Отговор
    ми така де. и без това тази страна вече никому не е нужна...
  • 6 Ей тъп нар

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цицоманов":

    Ядрено гориво как ти звучи.Или си играеш на ссоциации.Много ти е празна главата.
  • 7 Щото никой

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "оценка":

    Не ни е нападнал и окупирал.Анадъмо.

    Коментиран от #9

  • 8 Дедо ви...

    9 2 Отговор
    Е и откъде ще го закупят, от Русия. Русия печели милиарди долари от износа на ядрено гориво за фащ и запада!!!
  • 9 Да де, щото

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Щото никой":

    Не сме изпитателна площадка, военен полигон.
  • 10 Факти

    2 1 Отговор
    Колко много хора са се загрижили за украйна,а не вижда в каква държава живеят,най бедната в е - съюз!
    Британците се усетиха за този съюз!
    А чудно пък защо Швейцария не е в съюза,а ! ми то и Норвегия с най високия стандарт на живот не е в този съюз,чудно защо ли?
Новини по държави: