Last news in Fakti

28 Август, 2023 16:08 1 678 54

След успеха на Луната: Индия гледа към Венера и Слънцето

  • луна-
  • луната-
  • индия-
  • космос-
  • слънце-
  • венера-
  • слънчева система

Апаратът ще анализира минералния и химичния състав на лунната повърхност и ще събира ценна информация

След успеха на Луната: Индия гледа към Венера и Слънцето - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В сряда Индия приземи апарата "Чандраян-3" на южния полюс на Луната - огромно постижение за Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ). Индия стана първата държава в света, която изобщо успява да приземи космически апарат върху тази част на единствения естествен спътник на Земята.

Според председателя на ИОКИ Сридхара Соманат критичната фаза от мисията на "Чандраян-3" тепърва предстои. Луноходът "Прагян", задвижван от слънчева енергия, ще проучва областта на южния полюс на Луната, която до голяма степен е неизследвана, и ще предава изображения и данни оттам в продължение на две седмици.

Апаратът ще анализира минералния и химичния състав на лунната повърхност и ще събери ценна информация за свойствата на лунната почва и скали. Соманат ще следи отблизо процеса по събирането на данни. "Спускаемият апарат и луноходът са напълно здрави и засега всичко работи много добре. Ще следим и по-нататъшни движения", казва Соманат пред ДВ.

Той допълва, че мисията има за цел да потвърди наличието на лед в региона, който би могъл "да осигури кислород, гориво и питейна вода за бъдещи космически изследвания”.

Луната е само началото

Мисията "Чандраян-3", която разполага с ограничен бюджет от около 69 милиона евро, нарежда Индия редом до САЩ, Русия и Китай в малката група от държави, които са осъществили контролирано кацане на Луната.

Ръководителят на ИОКИ вярва, че успехът на "Чандраян-3" ще вдъхнови индийската космическа индустрия да разшири границите на иновациите си. Той посвеща историческия подвиг на цялата индийска научна общност. "Мисии като тази ще повишат способността на Индия да започва сложни проекти", каза Соманат.

"Ние от ИОКИ ще стартираме мисията "Адития-Л1" през първата седмица на септември, която ще изследва Слънцето", добавя той. Спътникът носи санскритското наименование на Слънцето, а основните му цели обхващат изучаването на динамиката в горните слоеве на слънчевата атмосфера, включително хромосферата и короната.

"На дневен ред е и мисия до Венера, но тези детайли се уточняват и ще отнеме известно време, за да се превърнат в реалност. Преминахме през много мъки и упорита работа за тази лунна мисия, ще успеем и в бъдеще", добавя Соманат.

Очаква се ръст и на частните инициативи

Успехът на "Чандраян-3" вероятно ще се превърне в катализатор и за частните космически компании в Индия, които ще увеличат своя дял в световния пазар през следващото десетилетие. "Това вече се случва и предстои да се засилва. Можем да се възползваме от репутацията си, за да работим по финансово конкурентни инженерни проекти”, обяснява председателят на ИОКИ.

Според доклад на консултантската фирма "Артър Д. Литъл" космическата индустрия на Индия може да достигне стойност от около 40 милиарда долара до 2040 година. В момента този бранш в страната се оценява на около 8 милиарда долара, но се е разрастнал с 4 процента в последните години. В световен мащаб този ръст е е едва 2%.

Най-доброто предстои

Планираната продължителност на работа на спускаемия апарат и лунохода е един лунен ден, което се равнява на приблизително 14 земни дни.

"Чандраян-3" е третата индийска мисия за изследване на Луната. Пътешествието на цели 384 хиляди километра започна на 14 юли. "Чандраян-3" обиколи Земята няколко пъти, за да набере скорост, преди да тръгне по едномесечната си лунна траектория. Успешното приземяване се случи пет години, след като предходната мисия - "Чандраян-2" - се разби на южния полюс на Луната. Същото се случи и с руския апарат "Луна-25", малко преди успеха на Индия.

Инцидентът от 2019 година бе удар по амбициите на Индия да се превърне в космическа сила. Въпреки това Соманат казва, че провалът ги е направил по-решителни. "Нямаше нужда да ни се напомня, че последните моменти преди кацането на кораба са най-рисковани. Научихме много от провала", казва той. "Прекарахме години в анализиране на всяка непредвидена ситуация и отстраняване на грешките на "Чандраян-2", укрепване на хардуера и софтуера на кораба и подготовка за най-лошите сценарии", добавя той.

Признание за всички, които са работели по проекта

Соманат изтъкна, че командните центрове са осигурили "постоянен и непрекъснат контакт" със спускаемия модул "Викрам", за да се проследи напредъкът на спускането и своевременно да се направят евентуални корекции, ако е необходимо. "Това, което е от решаващо значение, е, че успяхме да проведем много експерименти, които ни помогнаха да усъвършенстваме процеса на кацане", коментира Соманат.

Ръководителят на ИОКИ не пропуска да спомене, че за успеха на мисията са положени екипни усилия. Той благодари на директора на проекта, на ръководителя на операциите на мисията и на другите членове на екипа. "Има много жени инженери и учени, които са работили за мисията. Това е признание и за всички тях", казва Сридхара Соманат.

Автор: Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 вашето мнение

    4 10 Отговор
    Бъдещето и прогреса са в БРИКС.

    Коментиран от #31, #32, #44

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 вашето мнение

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Шаш могат да изстрелват ракети само с руски дввигатели. Не могат да си ги сглобяват сами, тотални некъдърници.

    Коментиран от #9, #15

  • 6 Индуси

    14 6 Отговор
    Те немат какво да ядат хората там тръгнали да трошат пари за излишни мисии до луната...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "вашето мнение":

    до преди няколко години беше така. и не бъркай джуджашка РФ с великият СССР с ракетите ,в който работиха много кадърни народи без руснаците-те нищо не могат да създадат/ Корольов е украинец

    Коментиран от #13, #18

  • 10 сега експертите да сравнят

    10 0 Отговор
    записите на индийците на луната и аполо 69г на сащ и да сравнят дали лъжат че са били на луната или е камуфлаж
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОТарАК

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    виж ми пост 9

    Коментиран от #53

  • 13 вашето мнение

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Писи, последната ракета на шаш изнесла спътник отново беше с руски двигател. Няма да споря с теб за СССР и Русия, защото гладкополираният ти козяшки мозък не може да асимилира тази информация.

    Коментиран от #14

  • 14 КОТарАК

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "вашето мнение":

    със Съветски двигател , другарю. така правят умните хора-вместо да инвестират и в разработки , доста по икономично е да купиш готов продукт. донякъде отговарям и на тъпизмите ти за Англия

    Коментиран от #17, #23, #36

  • 15 хххх

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "вашето мнение":

    САЩ имат два пъти повече ракетни двигатели от рашастан бе мушмyл.Защо се обаждаш,като нямаш акъл за две стотитнки ?

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Индия

    7 2 Отговор
    гледа слънцето. А България сметките за ток, вода, парно, газ, бензин. Така е, държава с пъти по-ниски цени на ток, вода и парно, разбира се, че ще гледа звездите и слънцето. Индия има ядрени реактори, а България ги подарява на държава с пъти по-евтина цена на тока.
  • 17 вашето мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "КОТарАК":

    Бухахахахахахахаха, с това последното изби сичкото риба у шаш.

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Стамболов

    3 4 Отговор
    На руzнаците им остана да си гледат само в пъпа.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Човек

    1 3 Отговор
    А след катастрофата на луната Русия гледа към катастрофа в Украйна.
  • 25 да си знаеш

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    САЩ имат 20 вида ракетни двигателя + 7 които се разработват в момента.Руските миджети имат 9 вида ракетни двигателя + 2 които в момента се разработват.За орбиталните ракети пък няма смисъл и да говорим.Русия там няма никаква представа как да прави ракети и няма никакъв избор.Руските миджети нямат дори ракета с която могат да изкарат спътник до геостационарна орбита.
  • 26 Коце

    4 2 Отговор
    Индия може да кацне на слънцето само на компютърна игра... изобщо се хабят излишни пари, за сметка на обикновените хора там ! Ако имаше смисъл от подобни мисии досега американците да са отишли навсякъде... явно обаче целите не оправдават средствата!
  • 27 да си знаеш

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Това е само и единствено,заради спечелена обществена поръчка на която руснаците се набутаха и сключиха договор със САЩ за продажба на ПОЛОВИН цена ! Това беше в годините когато русия беше умряла от глад и беше готова да продаде всичко каквото има за без пари.Въпросните двигатели са с американски патент дори мислеха да преместат завода в САЩ,но е твърде скъпо и излишно.
  • 28 КОТарАК

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    мчи тя РФ само купува. даже и гвоздеи внася .../27 август 2021 г. 11:15 ч.

    Светослав Александров. Епохата на двигателите "РД-180", които в продължение на близо две десетилетия се използваха на американските ракети "Атлас 5", вече приключи! Компанията Юнайтед лонч алайънс (ЮЛА) окончателно преустанови покупката им от Русия, а вече закупените ще стигнат само за още 29 изстрелвания.
  • 29 Звездите ми го казаха

    2 1 Отговор
    Самия модел, форма и начин на изстрелване на ракета са по технологии от памтивека !!!
    Съвременната ракета трябва да е в капсула която да се отвори след напускане на земното притегляне, а в капсулата да има друг летателен апарат снабден с подходящо гориво и размер за целите.
  • 30 КОТарАК

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "вашето мнение":

    да се поуспокоиш малко- след като Путин анексира Крим и западът отвръща със санкции, външнополитическите отношения се влошават. Американският Конгрес одобрява закон, който забранява на военните да използват построени в Русия двигатели и военните стартове с "Атлас 5" следва да приключат най-късно през 2022 г.

    Но позицията на ЮЛА като монополист се разклаща не само поради геополитическите сътресения, а и заради появата на СпейсЕкс. Ракетите "Фалкън 9" на Илон Мъск са изцяло американски и са оборудвани с двигатели "Мерлин", които са американско производство. Нещо повече - "Фалкън 9" са най-евтините носители на пазара, като един старт възлиза на $62 милиона. Един полет на "Атлас 5" възлиза на $182 милиона, а отскоро цената е смъкната на $100 милиона. Но пак СпейсЕкс предлага услугата си почти два пъти по-евтино
  • 31 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "вашето мнение":

    Дам скоро всички щели да има вътрешно че тоалетни и бани!!!
  • 32 Хоуст

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "вашето мнение":

    То като гледаш на стандарт по живот къде са хорицата от брикс …

    Коментиран от #34, #45

  • 33 Рушките да наемат индийци

    2 3 Отговор
    Мога да им препоръчам двама трима от факултето
  • 34 хххх

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Хоуст":

    Kакво му обясняваш на тоя русофило-неграмотен тpoл.Виж,че се скри,защото акълчето му не стига за две стотитнки.
  • 35 ТрампЛин

    2 4 Отговор
    На Луната не се ли приЛунява? На Земята се приЗемява! Вече очаквам някой да се приЗеми в Океана. Руснаците верно не успаха да се приЛунят, но се приНулиха.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 1324

    2 0 Отговор
    В този горещ и мързелив летен ден пак се намират такива като Вас да спорят кое е по-добро.
    А да напомня, че миналия месец ни вдигнаха тока а януари отиваме на свободния пазар. Ще има много астрономи да гледат небето и да вият по Луната заради сметките за ток.
  • 38 Циник

    2 1 Отговор
    За слънцето им препоръчвам да летят нощем, че е по-хладно.
  • 39 Ил дъо Франс

    2 1 Отговор
    Докато в Бг 5 федерации по шах не могат да се разберат,шампионката ни самоучаства в Баку,uндuйците се качиха до Луната и я изследват,докато Ганя долу на Земята се джафка с останалите сънародници .
    А и в началото на Септември пращат сонда към Слънцето а догодина ще пратят и една на Венера.

    А къде бяхме ние тогава когато образованието ни беше свещения граал!?

    Коментиран от #40

  • 40 Фактите

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ил дъо Франс":

    Сравняваш 7 милионна България с държава притежаваща 1.5 милиарден човешки потенциал,икономика десетки пъти по-голяма от нашата и стотици пъти по-големи възможности...така ли ? Вие българофобите сте падение.

    Коментиран от #42

  • 41 Гяурджин

    2 2 Отговор
    Каква Луна?!Каква Венера?!
    Купете на хората си шампоани ,хигиена, козметика, транспорт.Въшките още са по тях, Индия анди бул морков
  • 42 Ил дъо Франс

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Фактите":

    Фактчо,ние преди 1989г имахме вече космическо присъствие,дори пратихме български сателит и наши космонавти,имахме цветущи села и градове и всяко село имаше течаща вода докато тия в uндuя се къпеха в канавките,и не знаеха какво е космос.....Ако не бяха ни спряли и имахме на разположение 2000 завода достатъчни да си произведем луноходи и сонди и имахме бол инженери които сега работят като болногледачи в Италия!Къде щяхме да сме ние!
  • 43 Ал Бунди

    2 0 Отговор
    Индия се е засилила на Слънцето да каца..а в Русия..прощавай, Камаз.. Ах този БРИКС..

  • 44 Да ти кажа..

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "вашето мнение":

    Хахахахаха..току-що прочетох една статия, / от руско СМИ/ че заводът на КАМАЗ е на път да удари катинарите.. щото китайчетата наводнили руския пазар с по-евтини и икономични камиони...за първото шестмесечие продажбите са паднали с над 40%..та май от тоя БРИКС единствения губещ май се оказва Русия..донор на суровини..

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Байрам

    0 0 Отговор
    Сега остава да научим как някой български галфон е отгледал домат.

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Камаз

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Да ти кажа..":

    Рали Дакар,Мунчо.Виж последните години кой печели при камионите.

    Коментиран от #49, #50, #51, #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 8788

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Камаз":

    Kaкво общо има някакво рали с факта,че завода им най-вероятно ще изчезна,а русия ще се радпадне на отделни републики не знам..
  • 51 Ал Бунди

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Камаз":

    Дакар е отдавна в историята. И какво като е печелил ралито, след като никой по света не ги купува тия тараляси..? То май че освен емблемата и тук-таме някоя ламарина само са на Камаз..
  • 52 Ал Бунди

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Камаз":

    Айдеее..ново 20..освен КАМАЗ, в историята остава фирмата производител на прехвалените руски процесори Байкал...фирмата е във практически фалит...обявени са за продажба собствеността и патентите на фирмата..само че явно няма никакъв интерес... импортозамещение, а...смеххх!!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания