Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Август, 2023 16:46 7 276 88

"Украйна не е ли Русия?"

  • война-
  • свидетелят-
  • филм-
  • русия-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • нацисти

Именно това е наративът, който Кремъл разпространява от първите дни на войната

"Украйна не е ли Русия?" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сюжетът на филма се върти около белгийски цигулар, който пристига, за да изнесе концерт в Киев. Действието се развива през февруари 2022 г. В един момент всичко се преобръща, защото Русия започва да бомбардира Украйна, пише БТА, цитирайки AP.

Творецът оцелява в поредица от "нечовешки престъпления и кървави провокации от страна на украинските националисти" и е готов да разкаже пред света "каква всъщност е истината".

Още новини от Украйна

"Свидетелят" – заснета с държавни средства филмова драма, чиято премиера на голям екран в Русия беше на 17 август, е първият игрален филм, посветен на продължаващото 18 месеца руско нашествие в Украйна. Разпространяван в кината из цяла Русия, той представя украинските бойци като използващи насилие неонацисти, който изтезават и убиват своите собствени сънародници. Един от тях например носи във филма фланелка с образа на Хитлер. В същото време невръстният син на главния герой във филма се чуди: "Украйна не е ли Русия?"

Именно това е наративът, който Кремъл разпространява от първите дни на войната – и му е придаден търговски вид във филм. "Свидетелят" излезе на екран след обявения от руските власти план да се насърчава производството на филми, които величаят действията на Москва в Украйна. Но в ерата на мигновената информация и дезинформация, било то във военно време или в други условия, големият въпрос е дали такива филми ще привлекат зрители. Подобни ленти вече са били касови провали. Освен това социолози са на мнение, че общественият интерес към информациите за хода на войната е спаднал и напоследък хората искат най-вече да избягат от общото чувство на песимизъм и униние, свързано с новините от Украйна.

"Непрекъснато слушаме (от хората), че стресът и мъката са огромни", казва Денис Волков, директор на "Левада", водещият независим руски център за социологически проучвания. Той казва, че има руснаци, които твърдят, че "не коментират, не гледат, не слушат" новините за Украйна, като това е техният начин да се справят със ситуацията. Контролът върху образността е характерна черта на всяка диктатура. Пропагандни филми са се правели в Съветския съюз, нацистка Германия, в Италия по времето на Бенито Мусолини – както и в Северна Корея и в Близкия изток. В днешна Русия властите говорят открито за това как искат да пренесат войната в Украйна – или, по-скоро, руския разказ за нея - на големия екран.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на министерството на културата да пуска кинопрегледи за "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната си в Украйна. Министерството изнесе темата на преден план, като пренасочи държавните средства към филми, в които се представят "героизмът и самопожертвувателността на руските воини" в Украйна наред с "борбата със съвременните прояви на нацистка и фашистка идеология" – безпочвено обвинение на Путин срещу лидерите в Киев.

Размерът на държавното финансиране, от което руската киноиндустрия може да се възползва тази година, е по-голям от всякога – 30 милиарда рубли (около 320 милиона долара). Това е ключов елемент от днешната киноиндустрия, която в продължение на години е била силно зависима от държавните субсидии. Руският кинокритик Антон Долин описва случващото се като "порочна система, в която държавата е главният и най-богат филмов продуцент в страната". Долин отбелязва, че всеки филм трябва да получи разрешение за излизане на екран от министерството на културата. Така че "механизмите на цензурата" работят и за тези, които не взимат пари от държавата.

Това обаче не означава, че руските филмови дейци, които ползват държавни средства, снимат задължително пропаганда. Сред останалото винаги може да се намери "доста прилично кино", казва кинокритикът и културолог Юрий Саприкин. Държавно субсидиране са получили някои от руските филми с номинации за "Оскар". Това важи и за други местни хитове: много популярни исторически филмови произведения, научнофантастични касови продукции, биографични ленти за легендарни съветски спортисти.

След краткотрайната война на Русия с Грузия през 2008 г. държавната руска телевизия излъчи филм, представящ руската версия за това как нейната съседна държава е започнала конфликта. Сюжетът му беше подобен на този на "Свидетелят": чужденец е очевидец на началото на войната и се впуска в мисията да направи истината достояние за света. След незаконното анексиране на Крим през 2014 г. разказът за събитията от руска гледна точка се изля в киносалоните. Два филма с правителствени субсидии бяха широко популяризирани от държавните медии. "Крим" (2017 г.) оправдаваше руското завземане на полуострова, като показваше как украинците бият и убиват свои сънародници. Сюжетът на финансирана от държавата романтична комедия от 2018 г. ("Кримският мост. Направено с любов" - бел. ред.) беше съсредоточен около любимия проект на Путин – мост, свързващ Крим с континентална Русия. Пресъздаваше се и благоденствието на местните жители под руска власт. И двете ленти се оказаха касов провал.

По онова време руският зрител имаше избор: холивудските касови хитове, които винаги са били много по-успешни. Дотолкова, че в един момент руските власти започнаха да отлагат премиерите на хитовете от Холивуд, съвпадащи с излизането на голям екран на филми родно производство, от които се чакаше успех. "Всеки филм за Спайдърмен, филм на "Марвъл", епизод от "Междузвездни войни", американски филм печелеше цяло състояние в Русия", отбелязва Иван Филипов, творчески директор на "Ей Ар Контент", компанията на известния филмов продуцент Александър Роднянски.

Като цяло през годините руската киноиндустрия е проявявала слаб интерес към правенето на пропагандни филми за конфликта на Москва с Украйна: от стотиците филми, излизащи на екран в Русия ежегодно, само около десетина от 2014 г. насам са били посветени на тази тема, отбелязва Филипов. Той очаква броят на подобни филми да нарасне и посочва две ленти, които се очакват в кината в допълнение на "Свидетелят". Единият филм проследява историята на художник от Москва, който решава да се присъедини към подкрепения от Кремъл сепаратистки бунт в Източна Украйна. Другият е за руски войници, които се опитват да спасят група индийски студенти, хванати в капан в украински град от "националисти" по време на разгръщането на "специалната военна операция" на Москва.

След като миналата година големите студиа на Холивуд преустановиха своята дейност в Русия, конкуренцията вече не е толкова жестока, въпреки че някои хитови ленти все още се промъкват чрез пиратски копия, така че все още има чужди филми за гледане. Но оказва се, има и руски филми, които са изключително популярни сред кинозрителите. "Чебурашка", пъстроцветната приказка за емблематичния съветски анимационен герой, която излезе на екран по Нова година, регистрира приходи от близо 7 милиарда рубли (74 милиона долара) при изразходван бюджет от 850 милиона рубли (приблизително 9 милиона долара).

Филипов казва, че никой в този бранш не е могъл дори да си представи подобни печалби и филмовите дейци следват модела на повторното филмиране на съветски класики (т.нар. „римейк“, бел. ред.) и превръщането им в приказки. Руснаците "не искат да гледат (филми) за войната" е изводът, който си е направила руската филмова индустрия, отбелязва той. Премиерата на "Свидетелят" в Русия не бе съпроводена с много шум. В киносалон в Москва в дъждовен неделен следобед десетина кинозрители заявиха, че са дошли за друг филм, а не за "Свидетелят", макар и някои от тях да казаха, че може и да го гледат по-нататък. През първата седмица приходите бяха малко над 6,7 милиона рубли, или около 70 000 долара. И това не е напълно изненадващо, ако попитате Рут Бен-Гиат, преподавателка по история в частния Нюйоркски университет, която изследва авторитаризма и пропагандата. "Когато един авторитарист е в отбранителна позиция и води война, която не се развива добре за него", казва тя, филмите, които обслужват доктрината му, "често не са много добри".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    90 26 Отговор
    Родните жълтопаветници до скоро не правиха разлика между укроп и руснак.

    Коментиран от #48, #56

  • 3 Амии

    83 17 Отговор
    Горе долу са уцелили.А и да не забравяме,че историята я пише победителят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    103 27 Отговор
    Украйна винаги е била и ще бъде част от Русия ! Измисленият им диалект е същия като македонския !

    Коментиран от #16, #58

  • 6 зрител

    28 65 Отговор
    Хубав ли е филмът или е руски?

    Коментиран от #31

  • 7 Българин

    63 22 Отговор
    Това зелено човече заслужава най-ужасната съдба !
  • 8 Кпсс

    37 12 Отговор
    Вся власть советом :))))

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ген КЪСТЪР

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кпсс":

    УИЛ БИ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТиОстаВи

    45 11 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ти остави това, но съм бил в Украйна няколко пъти преди 2014 (макар че това, което ще кажа със сигурност е валидно и много след това).... Седим в квартирата и пускаме телевизора и бам: там говорят на украински език... излизаш от квартирата, качваш се в метрото, седиш на площат незалежност или си говориш с някой в дискотеката... на ден да чуеш сигурно 500 разговора на хора ... и нито един нямаше на този език, които ползваха по телевизията. На всичкото отгоре студетнка ми се оплакваше, че като кандидатстваш сега трябвало на 2 езика да кандидатстваш и много тежко било.... Младото поколение там в различните региони са учили по различни учебници (колко познато и на нас това) ... и накрая нямаха хомогенно разбиране на историята си и за това, кой им е враг и кой приятел. Цялата тази подготовка отгледа едно поколение млади, който силно ненавиждаха Русия и мислеха, че Украйна едва ли не е Велика ... ако Русия ги остави на мира. Е видяхме резултата и още го гледаме. Много от тези младежи даже и преди войната вече не бяха в Украйна - заминаха по роднини в чужбина, прахосва се държавата: корупцията там е 100 по-силна от нашата, там има млн. хора, които живят от корупцията, не от работата. Не казвам, че няма кадърни хора: напротив, просто са свиканали, че има и лесни начини да изкарват пари: справки полицай, момичета по дискотеките и т.н. и т.н.

    Коментиран от #22

  • 17 Ами

    52 16 Отговор
    Пуснете филма по посолствените бТВ или Нова пък ние, ще решим правдив ли е не е ли, хубав ли е лош ли е? Стига само американска пропаганда дайте и малко руска за баланс!

    Коментиран от #36

  • 18 Бухаха

    11 34 Отговор
    Кинопрегледи им правели руските фашисти
  • 19 Болни русофили

    18 59 Отговор
    Само болни путинофилски мозъци могат да харесват руската терористична операция в Украйна!

    Коментиран от #21, #32

  • 20 Тоя келеш

    27 5 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Работи само по форумите, не му се връзвай на лъжите.. Някъв сссиганин пред комп.
  • 21 Казва

    29 5 Отговор

    До коментар #19 от "Болни русофили":

    Се специална военна операция, девойче
  • 22 Мдааа

    43 10 Отговор

    До коментар #16 от "ТиОстаВи":

    С две думи т. н. украинци са получили качествена американска демократична кли3ма!
  • 23 Българин

    51 9 Отговор
    "Пропагандни филми са се правели в Съветския съюз, нацистка Германия, в Италия по времето на Бенито Мусолини – както и в Северна Корея и в Близкия изток. " - Но все пак най много пропагандни филми се снимат в Холивуд.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Коментар

    46 9 Отговор
    На мен укрите и руснаците са ми еднакви.Едно време ги знаехме като руснаци.Примерно Христо Ботев е учил в Русия в Одеса,т.е. това си е било Русия преди.На укрите са им промили мозъците и са ги настроили на война,за да може сащисаните робовладелци да ги заробят и тях като им изнасят природните ресурси на безценица.Явно в Африка е свършила мандрата и си търсят нов континент за експолоатация.

    Коментиран от #46

  • 27 Летящото племе на Пу

    9 30 Отговор
    Другарите рашкирци напинят яко
    Тепърва ще трябва да им узреят главите че не е добре да тормозят хора от други националности..на британците в Кипър им отне само 10 години
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МирО

    34 9 Отговор
    Украйна е част от Русия, самото и име на областта описва къде се намира - у края (в края).
  • 30 yкpонюз

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "Марчеее":

    Аааа не така един път и yкpoMapa да е полезна, направи добра реклама и събуди интереса ми да гледам този филм!
  • 31 Абе

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "зрител":

    И двете.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Загадка

    18 5 Отговор
    Русия - МалоРусия - НовоРусия. Има ли нещо общо?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Весел присмехулник

    10 29 Отговор

    До коментар #17 от "Ами":

    Педофилията, човекоядството и русофилството не могат да се обясняват с "другата гледна точка".

    Коментиран от #41, #50

  • 37 Гого

    26 4 Отговор

    До коментар #34 от "Кинопрегледи казаха":

    Ми не знам...съюза Русия-Китай не ми изглежда на берящ душа...

    Коментиран от #51

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Момчил

    27 1 Отговор
    То и Македония е България, ама...
  • 40 А как си...

    26 3 Отговор

    До коментар #24 от "КОТарАК":

    изкарваше парите в Европата, със задните си части ли?!
  • 41 Гого

    28 2 Отговор

    До коментар #36 от "Весел присмехулник":

    Един от най великите човекоядци бе украинец-сър Чикатило!
  • 42 Абе

    11 27 Отговор
    Само родните путинофили вярват на пошлата руска пропаганда.

    Коментиран от #55, #59, #64

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 РЕАЛИСТ

    28 4 Отговор

    До коментар #24 от "КОТарАК":

    В Европата така ли се отнасяха с теб, както в Русия? В Русия нашенци работеха по професията си, а по Европата са втора ръка хора. Смятат го за нисши същества. Познавам лекарка със специалност в Канада, която работи , като санитарка, вече дълги години.

    Коментиран от #52, #63

  • 45 Циник

    1 1 Отговор
    Да, е.
  • 46 Топанага

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Коментар":

    Е, те го намериха в цяла източна европа .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хм Хм

    7 20 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    "Родните жълтопаветници до скоро не правиха разлика между укроп и руснак."

    Г-н Ционист, не знам дали сте честен, но трябва да приемете, че така наречените "жълтопаветници" са доста по-образовани от Вас, така че знаят разликата между цивилизация и диващина.

    Коментиран от #68

  • 49 Трол

    7 17 Отговор
    Мисля,че ще се хареса на пи.ян.ите и безм0зъчни крепостници в рашия :)

    Коментиран от #61

  • 50 Кух присмехулник

    18 4 Отговор

    До коментар #36 от "Весел присмехулник":

    Забрави джендъризма и кръвосмешението, все "полезни" придобивки от запад!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Алфа херинга

    21 4 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    Те в Европата смятат не само българите за по низши същества, но като цяло всички източноевропейци за такива. Но, какво друго да очакваш от робовладелци.
  • 53 Украйна е Русия

    5 18 Отговор
    ама ви счупиха главата...
  • 54 6422

    25 4 Отговор
    Да сте чували нещо за Киевска Рус? Чували сте, нали. А държавата Украйна от коя година е на картата на света? 1991г! Та, не знам... За Македония чували ли сте? От коя година? 1991 г! А за България, чували ли сте?...

    Коментиран от #57

  • 55 Бивш канадец

    19 5 Отговор

    До коментар #42 от "Абе":

    Гледай "Украйна в пламъци", документален филм на Оливър Стоун, 2015. И той ли е путинист?

    Коментиран от #72, #75

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Руската Федерация

    4 15 Отговор

    До коментар #54 от "6422":

    от кога е на картите на света?
  • 58 Точно след тази война

    10 20 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Украйна никога няма да бъде отново част от Русия
  • 59 А ма

    21 3 Отговор

    До коментар #42 от "Абе":

    А родните либерасти вярват само на Холивуд, за това са толкова кухи! 🤭🤭🤭
  • 60 Палеонтолог

    4 19 Отговор
    Другари войната се води в момента за да могат туземците да си строят диктатура
    Руската държавна конструкция е дотолкова изгнила и корумпирана че тя не може да функционира по друг начин
    Това държавно образувание отдавна не е източник на просперитет и авторитет както за собствения си народ така и за околните и войните които се водят са най-нормалното нещо в момента..ако бяха малко по-умни руските хора щяха да се подготвят добре през последните 20 години те избраха да крадат и сега ще загубят всичко
  • 61 гном

    11 2 Отговор

    До коментар #49 от "Трол":

    А на шарените наркомани със сигурност няма да се хареса!
  • 62 Уса

    7 2 Отговор
    За американската администрация е същото и нямало значение
  • 63 КОТарАК

    0 6 Отговор

    До коментар #44 от "РЕАЛИСТ":

    аз съм строител и с мен няма как да стане-отивам си с хората на даден обект и никой не ми се бърка.
  • 64 А родните

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "Абе":

    Говедари вярват само на извратената американска пропаганда. Ако можеха да разсъждават, щяха да разберат как им промиват мозъците.
  • 65 Шаро

    14 3 Отговор
    Ние пък "демократично" си нямаме руски канали-съответно база за сравнение...
  • 66 Гръч

    18 2 Отговор
    Не е ли същото с България и Македония?Признахме ги като отделна държава а те ни засипаха с ла..а.Подарихме им танкове,които модели днес се използват на фронта в украйна а макетата ги продадоха за скрап.Утре ще искат забрана на българския език и ще ни бомбардират
  • 67 Няма страшно

    10 3 Отговор
    Ние тука ще гледаме филми за черни русалки, Джендър спящ красавец и принц от 54 пол и няма да ни облъчва такава груба пропаганда като руската.
  • 68 честен ционист

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хм Хм":

    Затова все още не знаят, какво е укроп.
  • 69 УКРАЙНА Е БИЛА, КОГАТО РУСИЯ...

    4 13 Отговор
    УКРАЙНА Е БИЛА, КОГАТО РУСИЯ ... Я Е НЯМАЛО НА КАРТАТА НА ЕВРОПА. ЦЕЛИ 200 ГОДИНИ ТАКА. ПРОВЕРЕТЕ ИСТОРИЯТА.

    Коментиран от #73, #74, #80, #84

  • 70 БЛАГОЕВГРАД

    4 8 Отговор
    ДИМИТЪР БЛАГОЕВ: „РУСОФИЛСТВОТО Е ГРУБО ПОЛИТИЧЕСКО СУЕВЕРИЕ, УМИШЛЕНО КУЛТИВИРАНО СРЕД НАРОДНИТЕ МАСИ; ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАМЕ, ВЪРВЕНЕТО И ВОЮВАНЕТО ПОД КОЕТО НЕИЗБЕЖНО ВОДИ КЪМ ПРЕДАТЕЛСТВО И НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ЗАЩОТО РУСОФИЛИТЕ, ПЛУВАЙКИ БЕЗОГЛЕДНО ВЪВ ВОДИТЕ НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ, НЕИЗБЕЖНО И ФАТАЛНО ПРАВЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЕДНО СЛЯПО И ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ В РЪЦЕТЕ НА РУСКАТА ЗАВОЕВАТЕЛНА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ“.
  • 71 ГРАД ЛЕВСКИ

    3 6 Отговор
    ВАСИЛ ЛЕВСКИ - "МНОГО ПРОРОЧЕСКИ СА ДУМИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ (ЗАПИСАНИ В ПЪРВАТА БИОГРАФИЯ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ОТ ЗАХ. СТОЯНОВ), КОГАТО СЕЛЯНИТЕ ГО ПИТАЛИ ДАЛИ ДЯДО ИВАН ЩЕ ОСВОБОДИ ЛИ БЪЛГАРИЯ: "НИКОМУ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ. АКО НИЕ НЕ СМЕ СПОСОБНИ САМИ ДА СЕ ОСВОБОДИМ, ТО ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ СМЕ ДОСТОЙНИ ДА ИМАМЕ И СВОБОДА. А КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НАПРАВИ ТОВА, ЗА ДА НИ ПОДЧИНИ ОТНОВО В РОБСТВО"

    Коментиран от #81

  • 72 Хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #55 от "Бивш канадец":

    Не бе, хич не е! Пък и обича шума на парите.
  • 73 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #69 от "УКРАЙНА Е БИЛА, КОГАТО РУСИЯ...":

    Ти смятай. Колко години са от 1918 до днес. И ако можеш намери ми една украинска монета отсечена до тая година.
  • 74 Все си казвам:

    10 2 Отговор

    До коментар #69 от "УКРАЙНА Е БИЛА, КОГАТО РУСИЯ...":

    Не се занимавай с хора, които само повтарят нещо чуто, но не четат. Абе, чети бе, човече! Чети, за да знаеш! Държавата Украйна съществува от 30- тина години!

    Коментиран от #85

  • 75 БАРС

    8 3 Отговор

    До коментар #55 от "Бивш канадец":

    Да аз съм го гледал 2 пъти .Абсолютната истина за тая война .От американците той се усмели първи да покпже истината и лъжата на американо англичаните и най вече на Украинците.Не мога точно да се сетя но на него Байдън администрацията мисля ,че му забрани да показва тоя филм в америка повече.Да там който каже или покаже истината за издевателствата на украинците и майдана е наказан ,а имат притенции за демократична държава.Но полека лека почнаха да се показва истината и за корупцията и подкуп за 1 милиард долара които Байдън е дал на Украина ако Порошенко изгони шонкин главният прокурор на Украина тогава .Да тоя същтият прокурор тогава е надушил ,че синът на Байдън изпира пари и се занимава с нечисти зделки в Украина и сега го издаде .Вече в САЩсе говори усилено за импйчмант на Байд ън
  • 76 Според Костя Късопи...

    3 2 Отговор
    България също и руСССия
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Марчеее

    3 1 Отговор
    Ти гледа ли го или една жена на опашката за марули ти разказа?
    Джур на ля...
  • 79 Иво

    2 1 Отговор
    Тяхното е пропаганда съгласен съм, а то вашата статия не е.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Абе не знам

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "ГРАД ЛЕВСКИ":

    За на Левски биографията (особено кой продажник я е издал) ама хората пишещи само с главни букви, обикновено със малки капацитети се славят
  • 82 Поп

    2 2 Отговор
    Трета долнопробна статия днес, отврат
  • 83 !!!?

    2 1 Отговор
    Исторически Украйна е Русь, но Россия не е нито Русь, нито Украйна !!!?

    Коментиран от #86

  • 84 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "УКРАЙНА Е БИЛА, КОГАТО РУСИЯ...":

    Проверена е историята, в грешка си. Въобще си много зле по история. Я ти иди да провериш.
  • 85 !!!?

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Все си казвам:":

    А държава Русия изобщо не съществува...има РФ !!!?

    Коментиран от #87

  • 86 Пилотът Гошу

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "!!!?":

    Бъркаш Киевска Рус с Украйна. Къде има Украйна преди 1917? Кои са Рюриковичи? Въобще много четене те очаква...

    Коментиран от #88

  • 87 Пилотът Гошу

    1 1 Отговор

    До коментар #85 от "!!!?":

    Ти така и на гърците може да викаш, че държава Гърция има едва от 1830 ...
  • 88 !!!?

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Пилотът Гошу":

    Ти виж къде е Московията по времето на монголската Орда !!!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания