Last news in Fakti

29 Август, 2023 21:33 1 616 11

Белград: Албин Курти е най-голямата заплаха за мира в Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • ивица дачич

Коментирайки изявлението на Курти, че Прищина работи за деескалация на конфликта през последните няколко месеца, Дачич посочи, че не знае как правят това, тъй като ескалацията става все по-голяма

Белград: Албин Курти е най-голямата заплаха за мира в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза днес в кулоарите на Стратегическия форум в Блед, че министър-председателят на Косово Албин Курти е най-голямата заплаха за мира в Косово, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Коментирайки изявлението на Курти, че Прищина работи за деескалация на конфликта през последните няколко месеца, Дачич посочи, че не знае как правят това, тъй като ескалацията става все по-голяма.

"Не знам как работят, когато ескалацията стават все по-голяма и по-голяма. Досега сме казали 100 пъти, че най-голямата заплаха за мира е Курти", каза Дачич. Той подчерта, че са минали 10 години от подписването на Брюкселското споразумение с Катрин Аштън и Хашим Тачи и че в Прищина не са намерили за необходимо да приложат нищо от това споразумение по отношение на правата на сръбския народ в Косово като формирането на Съюз на сръбските общини.

"Всичко, което направиха, бе да работят за по-нататъшна ескалация", заяви ръководителят на сръбската дипломация.

Дачич разговаря днес в кулоарите на Стратегическия форум в Блед със специалния пратеник на премиера на Великобритания за Западните Балкани Стюарт Пийч за двустранните отношения, сътрудничеството в областта на икономиката и енергетиката, въпроса за Косово, войната в Украйна, както и други актуални международни въпроси. Що се отнася до Косово Дачич посочи, че Сърбия цени разбирането на нейната позиция, както и обективната оценка на новосъздадената ситуация, съобщиха от Министерството на външните работи на Сърбия. Той каза, че едностранните ходове на Прищина възпрепятстват по-нататъшния ход на преговорите, но че Сърбия остава решителна в политиката си за запазване на мира и стабилността в региона, въпреки провокациите. По време на срещата беше заявен интерес за подобряване на политическия диалог на най-високо през предстоящия период. Събеседниците се съгласиха също така, че има допълнителни възможности за засилване на сътрудничеството между Сърбия и Великобритания, се посочва в прессъобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    9 15 Отговор
    Сърбия да си сърба попарата , която надроби с нейната великосръбска политика. ще я сърба и Матушката-вече почна ,полека
  • 2 Селянин

    16 6 Отговор
    Украйна, косово, македония, молдова.
    ДЪРЖАВИ С ЦЕЛ РАЗМИРИЦИ И БЕЗПОКОЙСТВО НА БАЛКАНИТЕ

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Къде допуснат англосаксонския ботуш и дивия капитализъм, дълги години народите са ограбвани и разделяни, винаги възникват големи размирици и кръвопролития. Само КНДР не допусна капиталистическата чума и марионетки на запада да се докопат до власт!

    Коментиран от #8

  • 7 Балканджия

    7 14 Отговор
    Най голямата заплаха за мира на Балканите е Малката Русия Сърбия. Сега е момента да бъде освободена завинаги от окупираните територий на съседните райони и да си иде в историческите граници колкото Габровски окръг. Ние с албанците ще се разберем някак си.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Санкция

    7 5 Отговор
    Трябва да бъда реалист. Сърбия наистина си мечтае да стане отново Югославия...
  • 10 Чавдар войвода

    6 7 Отговор
    Сите сърбе на върбе.
  • 11 тотото

    0 0 Отговор
    Е след като е заплаха си решете проблема.Ядовете идват от гадовете.
Новини по държави: