Last news in Fakti

7 Септември, 2023 11:18 1 345 5

Сръбският премиер: Оставката ми е на масата

  • сърбия-
  • ана бърнабич-
  • александър вучич

Част от опозицията в Сърбия започна ежеседмични протести след двете масови убийства в страната през май

Сръбският премиер: Оставката ми е на масата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че оставката ѝ от поста е на масата и че парламентарните и местни избори в Белград трябва да се организират възможно най-скоро, съобщи сръбската национална телевизия РТС, съобщава БТА.

„Оставката ми е на масата. Винаги сме готови за избори, като премиер моята позиция е, че е по-добре да имаме избори по-рано, отколкото по-късно, защото Сърбия няма време за губене“, каза Бърнабич.

В последните два дни част от опозицията се опитваше да блокира работата на парламента, като вдигаше шум в залата. Опозиционни депутати настояваха да бъде взето решение за предсрочни парламентарни избори.

„Смятаме, че предсрочните парламентарни и местни избори в Белград, които биха се провели до края на тази година, са единственият начин да излезем като общество от тази голяма криза и изискваме спешния отговор на (сръбския президент) Александър Вучич“, подчертаха депутатите в парламента.

Част от опозицията в Сърбия започна ежеседмични протести след двете масови убийства в страната през май. Тогава в училище в Белград 13-годишно момче застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Протестиращите настояват правителството да поеме отговорност за двете масови стрелби. Те искат прекратяване на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, включително разпускането на сръбския регулаторен орган за електронни медии (REM), отнемане на национални лицензи за излъчване на телевизионни станции, които според тях насърчават насилието, като проправителствените телевизии Пинк и Хепи.

Бърнабич каза, че оставката ѝ е на масата, но евентуални дати за организиране на предсрочни избори все още няма, отбелязва РТС.

„От осем - девет месеца искаме, изискваме и търсим смяната на Александър Вучич, както и предсрочни избори на всички нива“, отбеляза Милош Йованович от коалиция НАДА, която е готова да се обедини с опозиционните партии Заветници и Двери на изборите.

Социалистите посочиха, че винаги са готови за избори и не изключват възможността да участват в избори до края на годината.

„Социалистите имат преди всичко този принцип: добре е мандатът да бъде пълен, но това в никакъв случай не означава, че не сме готови за предсрочни избори. В тази страна съществуват закони и правила, според които се обявяват предсрочни парламентарни избори, а ако говорим и за местни избори в Белград, тогава има някои условия, които трябва да бъдат изпълнени, (...) и това изисква време“, подчерта Снежана Паунович от Сръбската прогресивна партия.

Мандатът на Ана Бърнабич на поста министър-председател на Сърбия започна през август 2022 г. и трябва да приключи през 2024 г., тъй като при назначаването ѝ президентът заяви, че тя няма да изпълни пълен мандат от четири години. Сега се очаква позицията на Вучич относно евентуалната оставка на правителството и предсрочните избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изтрепват се с източните ценности

    6 8 Отговор
    Видяхме и в Сърбия, не и да подкрепят Русия и Китай, не ставаш по-добър и ценностите им са еднаква. Масови убийства и стрелби, в дука на специалната операция.

    Коментиран от #4

  • 2 Няма време ! 😡

    7 1 Отговор
    Политици ,които са въвели американската ценност за масови стрелби , да си ходят !
  • 3 Боли ме за сръбския премиер

    8 1 Отговор
    Всеки ден има новина в български сайт за Сърбия. Питам ви има ли поне една новина за България в някой сръбски сайт? Един ред поне написано има ли?

    Коментиран от #5

  • 4 пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Изтрепват се с източните ценности":

    Стрелба в училищата е специален приоритет на САЩисаните.
  • 5 Мски

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боли ме за сръбския премиер":

    Има,в момента дават за наводненията,(nezapamcene poplave u Bugarskoj) и съжаляват за починалите хора.По-добре да няма такива лоши новини за България.
Новини по държави: