Last news in Fakti

12 Септември, 2023 12:45 1 508 4

Говори Белград: Сърбия иска мир и стабилност, но премиерът на Косово не иска да каже двете думи

  • сърбия-
  • косово-
  • ана бърнабич-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Ана Бърнабич подчерта още, че единствените налични резултати засега са допълнителна ескалация на напрежението в Северно Косово

Говори Белград: Сърбия иска мир и стабилност, но премиерът на Косово не иска да каже двете думи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза в интервю за сръбската национална телевизия РТС днес, че срещата от диалога Белград-Прищина този четвъртък ще бъде трудна и докато Белград се стреми към мир и стабилност, „Прищина не възнамерява да изпълни договореното, а косовският премиер Албин Курти не иска да изговори две думи – Брюкселско споразумение“, съобщава БТА.

„Все още нямаме Брюкселско споразумение и Съюз на сръбските общини, Прищина не възнамерява да изпълни договореното, а Курти не желае да изговори две думи – Брюкселско споразумение“, подчерта Бърнабич.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Белград настоява за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово. Прищина не желае да позволи създаването на такъв съюз, тъй като се опасява, че ще се формира анклав, който би подкопал нейния суверенитет.

Според Бърнабич, най-важната стъпка в диалога е точно изпълнението на Брюкселското споразумение и създаването на Съюз на сръбските общини.

„Благодаря на президента (на Сърбия Александър) Вучич, че пое инициативата да води тези разговори и освободи правителството, за да може да се занимава с други неща“, посочи тя.

Тя подчерта и че единствените налични резултати засега са допълнителна ескалация на напрежението в Северно Косово.

„За народа е важно да има мир и стабилност, защото това дава възможност за просперитет“, допълни сръбският премиер.

В четвъртък предстои поредна среща от преговорите на високо ниво между Белград и Прищина в Брюксел, на която ще присъстват сръбският президент, косовският премиер и специалният пратеник на Европейския съюз за диалога Мирослав Лайчак.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Премиер на Косово?

    3 0 Отговор
    Ха-ха! Не може да има някакви си "премиери", на територия, на която се намира най-голямата американска военна база в Европа!
    Забрави. Дето са тези бази, има само марионетки и йес - мени! Дори и немското небе не принадлежи на Германия (американско е). Та някакаво си Косово ли?
  • 2 Стефан Иванов

    5 0 Отговор
    Сърбите никога не са се съобразявали какъв народ живее на дадена земя. За справка Мъкадония, където въпреки че знаеха че народа там се самоопределя като българи, навлязоха с войските и я превзеха. От 100% българси се опитаха да направят южни сърби. Когато не успяха решиха да ги направят македонци-антибългари. Така действат тези наши "братя".
  • 3 Нищо подобно!

    3 0 Отговор
    Сърбия иска пак да командва парада в Косово, ама няма начин това да стане!
  • 4 Говарит Москва

    0 0 Отговор
    Вучич и е говорител!
Новини по държави: