Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 09:01 820 1

Черна гора – все по-близо до ново правителство

  • черна гора-
  • мило джуканович-
  • милойко спаич-
  • балкани

Такъв евентуален изход в Подгорица представлява крах на западната, но преди всичко на американската, политика за влияние върху стабилизирането на Западните Балкани

Черна гора – все по-близо до ново правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шансовете Черна гора да има правителство след изборите, които се проведоха през юни, стават все по-големи, след като натовареният със съставянето на черногорското правителство лидер на проевропейското движението "Европа сега" Милойко Спаич се споразумя с просръбската и проруска коалиция Заедно за бъдещето на Черна гора (ЗБЧГ) за подкрепа в парламента, а Демократите на Черна гора приеха предложението да бъдат част от управлението.

Снощи след разговор с лидерите на няколко партии, сред които Демократите и коалицията ЗБЧГ, Спаич каза, че е имал „конструктивна среща“ и вече се работи по изработването на споразумение, информира черногорската държавна телевизия РТЦГ.

Новият кабинет на малцинството може да бъде одобрен от 49 депутати в 81 местния парламент на Черна гора.

Ще имаме по-голямо мнозинство, отколкото очаквахме, каза Спаич, като допълни, че според него е много важно за големите реформи да има колкото се може по-силна подкрепа.

Ако бъде постигнато окончателно споразумение, в новото 44-о черногорско правителство ще влизат "Европа сега", Социалистическата народна партия на Черна гора, Демократите и част от албанските партии.

На Демократите са предложени министерството на отбраната, министерството на вътрешните работи, министерството на културата и министерството на екологията, устойчивото развитие, туризма, както и два вицепремиерски поста. Правителството ще има 18 министерства.

Най-вероятно единият от лидерите на ЗБЧГ Андрия Мандич ще бъде председател на парламента.

На парламентарните избори през юни проевропейското движение „Европа сега“ спечели 25,6 процента от гласовете при най-ниската избирателна активност от въвеждането на многопартийната система в Черна гора. В началото на август, след консултации с всички парламентарно представени партии, президентът Яков Милатович предложи правителството да бъде съставено от неговия съпартиец Милойко Спаич. Срокът за формирането на новия кабинет изчита на 8 ноември.

Коалицията около проевропейската партия на бившия черногорски президент Мило Джуканович Демократичната партия на социалистите (ДПС) зае второто място на изборите с 23 процента от гласовете, но Спаич я изключва като евентуален коалиционен партньор.

Третата парламентарна сила е ЗБЧГ с близо 15 процента от гласовете. Коалицията е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителството след изборите през 2020 година.

В края на август говорителката на Европейската комисия Ана Пизонеро Ернандес каза, че Европейският съюз очаква от Черна гора съставяне на силно и проевропейско правителство, което ще бъде способно и ангажирано с европейския път на страната в най-кратък срок.

Черна гора е страна кандидат за членство в ЕС и член на НАТО.

Черногорското издание „Виести“ пише днес, че подписването на документ за стопроцентово хармонизиране на политиката на Черна гора с външната политика на ЕС е условие за влизането на ЗБЧГ в разпределянето на политическите постове.

След руската агресията срещу Украйна през февруари миналата година ЕС въведе санкции срещу Москва, към които Черна гора се присъедини.

В документ с принципите, приети от "Европа сега" в средата на юли и веднага след това изпратени на потенциални коалиционни партньори за подпис, не се споменават въпроси, свързани с НАТО, независимостта на Косово, геноцида в Сребреница и санкциите срещу Русия, които са спорни за ЗБЧГ. В документа се посочва, че външнополитическата ориентация на новото правителство ще се основава "на активното и надеждно членство" на страната в НАТО, на ускорения процес на присъединяване към ЕС, на засилването на ролята ѝ в многостранни инициативи и организации, пише „Виести“.

Изданието посочва, че освен поста председател на парламента ЗБЧГ най-вероятно ще получи 20 процента от общия брой политически назначения в бордовете на държавните компании, както и около 12 на сто от общия брой посланици от политическата квота.

Според информации на изданието "Побиеда" западните партньори на страната са изразили разочарованието си от развитието около новото черногорско правителство на среща на представители т.нар. Петорка (САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания) и лидерите на Демократическата партия на социалистите Даниел Живкович и на Бошнячката партия Ервин Ибрахимович.

Що се отнася до правителството, посланиците повториха, че ЗБЧГ за тях все още е „червена линия“ и че с власт, която на практика се контролира от бившите лидери на Демократичен фронт и с парламент, оглавяван от Андрия Мандич, лидер на просръбската и проруска коалиция, новото правителство не може да очаква сътрудничество по пътя на Черна гора към ЕС, коментира присъствал на срещата дипломатически източник пред "Побиеда".

Според информация от няколко дипломатически източника страните от Петорката определят идеята за избирането на Мандич за председател на парламента като „катастрофален ход“, както и предложението на Спаич ЗБЧГ да получи 40 процента от постовете в в изпълнителната власт, но не на висши позиции.

Западен дипломат посочи пред "Побиеда", че през следващите два дни най-вероятно Брюксел и Вашингтон ще излязат с ясна позиция.

Такъв евентуален изход в Черна гора представлява крах на западната, но преди всичко на американската, политика за влияние върху стабилизирането на Западните Балкани, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    2 0 Отговор
    ами хората имат пипе и за това навреме ще се отървът от ЕС нато и краварите за да живеят нормален живот без крадливи и продажни управници като нашите боклу-и.