Last news in Fakti

7 Септември, 2023 19:01 3 501 64

Развитието в Източна Европа: неласкава оценка за България

  • европейски съюз-
  • българия-
  • европейска комисия

Образование, икономика, вътрешна сигурност - в редица области България изостава в развитието си в сравнение с останалите източноевропейски страни, които вече са част от ЕС

Развитието в Източна Европа: неласкава оценка за България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Образование, икономика, вътрешна сигурност - в редица области България изостава в развитието си в сравнение с останалите източноевропейски страни, които вече са част от ЕС. Германският "Ди Велт" прави равносметка:

Какво става с източните страни близо две десетилетия след източното разширяване на Европейския съюз (ЕС)? И основателни ли са резервите спрямо някои от тях? Германският "Ди Велт" търси отговорите на тези въпроси в обширен анализ на пътя, извървян от 11 страни от бившия източен блок, които бяха приети в Общността. В много области те са постигнали забележителни резултати, а една от тях дори по-добри от тези на Германия, посочва изданието.

Към новите кандидатки за членство Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина, резервите са поне толкова големи, колкото бяха навремето към Полша или Румъния, пише вестникът. "Имаше много съпротива, много предразсъдъци", припомня политологът Улрих Зеделмайер от Лондонското училище по икономика. И въпреки непотизма, престъпността и изостаналостта Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия, Унгария, България, Румъния и Хърватия наваксаха, се казва в анализа.

Не целият прогрес може да бъде обяснен с членството в ЕС, коментира Кинга Брудзинска от мозъчния тръст "Глобсек". Според нея отчасти високите резултати в образованието, например, са наследство "от времената на социализма". Европейският съюз, от друга страна, е помогнал в икономическо отношение. Зеделмайер отбелязва, че особено Германия е спечелила от това заради достъпа до нови пазари.

В единайсетте страни обаче съществуват и дефицити - в сферата на върховенството на закона и борбата срещу корупцията, например.

Каква е ситуацията в България?

В много области България се представя по-зле от други европейски държави, пише "Ди Велт". Например в сферата на образованието: България е на последно място в тестовете на Пиза, а от 2015 г. до 2018 г., когато е било последното проучване, ученическата компетентност по аритметика, четене и науки продължава да се влошава. Страната е най-бедният член на ЕС със силно изразено икономическо неравенство, коментира още германското издание.

Корупцията продължава да бъде огромен проблем въпреки известния напредък. Спомената е оценката на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), че в страната се злоупотребява с до 15% от европейските фондове. Това са пари, които очевидно отиват в джобовете на мафията, пише още изданието.

Политическата криза усложнява борбата срещу непотизма. В тази връзка "Ди Велт" посочва, че през последните 2 години в страната се проведоха пет поредни избори за парламент, което не донесе на страната така желаната стабилност. От юни тази година управлява коалиция от три партии, която се смята за проевропейска, но съдържа и популистки елементи. "Предстои да видим дали тя ще оцелее", посочва изданието.

Румъния, Полша и Унгария

Румъния се отличава основно с икономическия си ръст, коментира по-нататък "Ди Велт". Между 2000 и 2019 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението се е увеличил с 225 процента. Това я нарежда по този показател на първо място сред разглежданите страни. Букурещ бавно наваксва по качество на живот и социално равенство, но все пак изостава в сравнение с останалите страни от ЕС. Разликата между най-богатите и най-бедните остава значителна. Средна оценка получава страната по отношения на вътрешната сигурност.

Подобно на България и Румъния изостава в сферата на образованието. А нивото на корупция, като усещане от хората, е намаляло леко в последните три години, но остава високо според европейските критерии. Само един пример: като резултат от корупционни практики по-миналата седмица загинаха трима души, а над 50 бяха тежко ранени при експлозия на незаконна бензиностанция близо до Букурещ. Случилото се е симптоматично за много инциденти в страната, при които корупцията, политизацията, партийните интриги, непотизмът, липсата на компетентност и безразличието пречат на властите да си вършат работата правилно и професионално.

Откакто Полша се присъедини към ЕС през 2004 г. икономиката се развива динамично, а образованието е един от най-важните фактори за това. Страната редовно се нарежда сред първите десет в тестовете на Пиза. Учениците са над средното ниво по четивна грамотност, математика и науки. Наблюдателите обаче са обезпокоени от проблемите в съдебната система и дефицитите в областта на върховенството на закона. Консервативната управляваща партия "Право и справедливост" е в постоянни спорове с Европейската комисия и Европейския съд за правата на човека. Затова и Брюксел спря финансиране от общите фондове, на които страната иначе има право.

Унгарският премиер Виктор Орбан последователно преструктурира държавата си от 2010 г. насам. Самият той нарича Унгария "нелиберална демокрация", докато експерти просто говорят за първата автокрация в ЕС. В изявление Европейският парламент я описа като "хибридна система на изборна автокрация". Това обаче не пречи особено на германските компании да инвестират в Унгария, отбелязва "Ди Велт". Страната е известна като привлекателна дестинация за автомобилната индустрия.

Въпреки войната на Русия срещу Украйна Будапеща продължава да разчита на енергийни източници от Русия и остава зависима и за ядрената си енергетика. Страната е напреднала и в цифровизацията. Населението на никоя друга страна в ЕС не възприема системата си като по-корумпирана, отколкото Унгария.

Чехия, Словения и Хърватия

Чехия може да се похвали с дълга индустриална традиция - от ранната индустриализация на Бохемия до добрите си позиции дори по време на комунизма. Затова и страната успя да навакса бързо след присъединяването си към ЕС. По-голямата част от износа отива в Германия, която пък е вносител номер едно в Чехия. Намалява енергийната и суровинната зависимост на страната от Русия.

Словения бе първата страна от бивша Югославия, която се присъедини към ЕС. Страната се представя добре в областта на образованието, напредва в цифровизацията и предлага привлекателна среда за стартъп компании. Всички тези неща я превръщат в тайния шампион на региона.

Социалното разслоение в Словения е сравнително слабо, а политическите права и свободи като цяло се спазват. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е вторият по големина в региона след този на Словакия. Словенският успех обаче е частично уязвим и зависи в голяма степен от политическото ръководство на страната, уточнява "Ди Велт". От миналата година управлява ляво-либерална коалиция, която се е ангажирала с повече прозрачност и борба с корупцията. Към предишното правителство бяха отправяни обвинения в корупция, а свободата на словото беше ограничавана.

С въвеждането на еврото като национална валута и присъединяването към Шенгенското пространство, много хървати посрещнаха 2023 г. с усещането, че най-накрая са пълноправни членове на ЕС, коментира германското издание. Икономиката на Хърватия се развива добре, страната е и добра локация за развитие на информационните технологии. Тежкото наследство на национализма обаче понякога все още определя политиката и до днес. Така например Загреб се меси във вътрешните работи на Босна и Херцеговина. Корупцията и прекомерната бюрокрация също остават проблем.

Балтийските страни и Словакия

Балтийските държави често са давани за пример за развитието на цифровата си икономика и лекотата, с която се започва бизнес. Литва, Латвия и Естония са доста напред и в областта на образованието. В последното проучване на Пиза Естония е пред Германия във всички категории. Всичко това също спомага за икономиката.

Преките чуждестранни инвестиции играят важна роля за Словакия. Страната е силно зависима от автомобилната си индустрия. Никъде в Европа не се произвеждат повече автомобили спрямо броя на населението. Много експерти гледат критично на тази специализация, но оценяват положително икономическото развитие на страната след края на социализма. Страната се представя зле по показателя вътрешна сигурност. През 2018 г. убийството на журналиста Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова предизвика международно недоумение. Случаят разкри и връзки между политици и организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    56 6 Отговор
    Последиците от 33 г демокрация и 16 г членство в ЕС.

    Коментиран от #21

  • 2 Гост

    36 13 Отговор
    Развитие и България са две взаимно изключващи се думи

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 а честито

    47 5 Отговор
    извод - следствие на 35г. ДемоКрация и 16 години почти в ЕС (щото още сме извън Шенген) сме опростели и сме така наречената последна дупка на кавала

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТУРЧИНА 90":

    Чабук, чабук към Босфора и прецапай както си с фе3а на глава.

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    23 16 Отговор
    Великата Българска цивилизация е на 50 000 години защото е на основата на човешките и природни закони.А цивилизацията на протестантите сатанисти е осъдена на смърт като Содом и Гомор.Западната цивилизация е консуматорска и извратена.Унищожава за години ресурси създавани милиони години.
  • 8 инфо

    29 6 Отговор
    Посредствен, ограничен и безполезен анализ.
  • 9 Калпазанин

    27 6 Отговор
    То е зарди сороския в Благоевград, вижте в Унгария Турция го изринха, забтяниха и изгониха дз имат си истински медии а не манипулативни и правещи реклами на третополови и тем подобни, бялата си и барбита и тротинетки и ще се развиват, апропо борят се и срещу либерастията твърдо, та затова ще изсотаваюе още повече, защото пиппно паричко си знае рабтата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хи хи

    30 10 Отговор

    До коментар #4 от "а честито":

    Не сме опростели , винаги сме си били прости , просто времената бяха други . Кой смееше да говори срещу партията и режима или да разказва вицове и други простотии , партийният секретар бдеше . Сега при демокрацията е точно обратното, най простите най много викат и се чуват за съжаление.
  • 13 Дрън дрън та пляс

    39 5 Отговор
    Най големите прошляци сме в европа, па вие си стискайте левчето и гласувайте за бойко

    Коментиран от #64

  • 14 Резултатите 😡

    44 2 Отговор
    12 години Бойкова диктатура и два пъти по 6 месеца Кирчов слугинаж, ето къде сме. Румъния е на ниво Португалия, а България която беше по-богата от Румъния, преди да влезем в ЕС, сега сме бедна бананова република и с 3 милиона население по-малко. .
  • 15 Русофил

    18 39 Отговор
    БГ изостава, защото има много руски слуги в управлението, начело с
    Резидента Радев.

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "ТУРЧИНА 90":

    Съболезнования!
  • 17 Гост

    29 8 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Навремето комунистите не се оправдаваха, а строиха. Вие сам се оправдавате, че нищо не сте построили.

    Коментиран от #18, #23, #57

  • 18 Русофил

    11 30 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Комунистите строиха и нищо не построиха. Всичко закопаха. Виж гребния канал в София.
    Или мега-заводите в Радомир, Русе..
  • 19 Да, ама не...

    18 5 Отговор
    България никога не ги е изпреварвала през последните 85 години, дори и по време на соца. Така, че всичко си върви по план...
  • 20 Роза

    20 4 Отговор
    Толкова години уж се стараят да ни "европеизират", но нищо не става!Народа си остава все така прост,беден и прогресивно се топи!Престъпността е голяма и хората се отчайват!Може би тези изказвания във форумите ще бъдат запазени и хората някога ще ги четат-печална летопис на едно трудно и тъжно време!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 германец

    23 7 Отговор
    България е хубава страна с хубави хора и хубав климат и чудесна земя. На който не му харесва България и българите да си хваща куфарчето и да си ходи.
  • 23 На гости

    12 23 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Комунистите нищо не са строили ,строи народа и народа финансира с емисии пощенски марки закупувани принодително.Комунист и работа са две не съвми неща

    Коментиран от #26

  • 24 Кочо

    35 5 Отговор
    Кой дава оценките за България! Да не би да са държавите които създадоха робството и столетия търгуваха с кръвта и потта на милиони хора?! Същите които създадоха човеконенавистни идеологии като нацизъм и фашизъм, които ги проповядваха, прилагаха и проляха морета от човешка кръв! Същите които са идеолозите на богоборчески идеологии като комунизма, които за експеримент ги инспирираха в славянски православни държави и доведоха до гибелта на милиони хора! Тези които като наследници на предците си са съвременни антихристи налагащи ценностите на Содом и Гомор, и толериращи всяка човешка низост, извращение и порок! Тези които за 33 години унищожаваха икономиката, индустрията, енергетиката, селското стопанство, здравеопазването, образованието, армията на България, намалиха българския народ с 3 милиона човека, а останалите от най-интелигентен народ превърнаха във функционално неграмогни илитерати! Които водиха чудовищни световни войни довели да гибелта и страданията на стотици милиони! И какво трябва да стори България за да получи положителната оценка на гореизброените! Може би да изпрати остатъците от народа си да воюва за ивнересите на задкулисен елит от милиардери в сянка и да умира в името на някакви лъжливи понятия като псевдодемокрация прикриваща същността си на глобална и тотална диктатура! А може би българите не е е нужно да знаят дали са мъже или жени, да сменят пола си и да поощряват децата си от момчета да стават момичета или обратно! Предполагам че тога
  • 25 Кочо

    21 1 Отговор
    Предполагам че тогава оценката ще бъде положителна за тези които най-нагло и хищнически са си присвоили правото да дават оценки!

    Коментиран от #33

  • 26 Защо

    17 0 Отговор

    До коментар #23 от "На гости":

    Защо народа не строй сега? Във всяка държава народа строй, ти да не искаш извънземени да дойдат и да ти построят инфраструктурата, предприятията, ел. мрежите,пътища АЕЦа, ТеЦове и други. Хан Омуртаг да не е строил сам. Ръководството на една държава, определя нейното развитие, било цар, император, президент, министър председател и др.

    Коментиран от #36

  • 27 позеленял

    18 3 Отговор
    радват се колко бързо измираме , благодарение на законодателната им политика и щедрото финансиране на политическата мафия
  • 28 Тома

    13 0 Отговор
    И какво стана сега шенген и еврозоната попита бай петко овчара

    Коментиран от #30

  • 29 липсата на логика на избранниците им са

    17 0 Отговор
    липсата на компетентност и безразличието на властите да си вършат работата правилно и професионално.
  • 30 ха сега де,

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тома":

    Щенген ще даде възможност на бай Петко овчаря стадото му да зимува на Егейско море, както е било преди римляните, по време на Римската и Османската империи. След това му отнеха тази възможност и чак до ден днешен.
  • 31 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    28 7 Отговор
    На днешна дата, през 1911 година е роден Тодор Живков - "човекът от народа", "Бай Тошо с каскета".
    Един неук, недообразован (тежки времена), но въпреки това най-добрият и честен държавник на България за 20 век, а може би и за последните 6 века.Човекът, при който България от дървеното рало, кирпичените къщи, сламените покриви, въшките, сламените нарове, живееща в 1-2 технологично ниво, за броени десетилетия, по-малко от 4 на брой, стана космическа държава, с мощна и силна индустрия, социално-справедлива, социално-защитена, военно-защитена, с отрасли в VI технологично ниво, изнасяща за десетки страни в света.
    Какво остави след себе си, на свое име? Вили? Сметки? Яхти? Бижута?
    Не, остави една изградена и работеща България.
    Какво имаме 21 години след смъртта му?
    Бърз, мощен и разрушителен "преход" обратно от VI технологично ниво и защитената социално държава отново към дървеното рало и дивия озъбен капитализъм.
    Той построи десетки хиляди училища, болници, предприятия, които сегашната колониална администрация унищожава бързо, злостно, мощно, и грозно: училищата са изпразнени, разрушени, предприятията са затворени, ограбени, разрушени като след бомбардировка, а болниците се затварят даже в градовете.
    Време за равносметка... Шапки долу.
  • 32 Благодарение

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    на американското посолство България от 15-то място по развитие в света (2-ро по образование, 5-то по образование) през 1989-та сега е 90-та...
  • 33 Честеменски

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Кочо":

    Ето едно обективно мнение. Нека повече такива. Браво!
  • 34 С толкоз много путинофили

    9 15 Отговор
    това е положението.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Защото

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Защо":

    Мафията не строи по определение.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кой какво

    13 8 Отговор
    България е срамно петно на картата на Европа... държава на изроди и мафиоти...точка

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хххх

    10 5 Отговор
    Голям процент от построеното е от турците. Явно сте малки и ви е простено. По време на социализма пътувах от град х до град к, и във влака спяха, отиваха при семействата си в отпуск, а жените им на тютюна, нивата, животните. Но и те си го казват, българите бяхте умни, а ние сме прости, но работливи. Но всичко бе, но днес е 21 век и всичко е ок за едни, за други не. Не се получиха нещата в България за тия 35 години.
  • 41 Коментар

    10 2 Отговор
    Ако имате критики се обръщайте към хамериканците,които наложиха плана Ран-Ът.Критикувате образованието,но в плана има все още точки да се досъсипе.Сега ще затворят висши учебни заведения,за да е населението тъпичко.Вече ни намалиха на брой според плана.Също така здравеопазването според плана трябва да е изцяло частно и за тази цел затварят болници.
    Другите страни,които са изброени в статията не са под хамерикански чехъл като нас.Затова са по-добре.
  • 42 Ами сега!

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Кой какво":

    Дааа, ти най вероятно си от изродите! По думите си личи!
  • 43 Джоко

    17 1 Отговор
    Пътувам тези дни от България за Италия през Сърбия, Хърватия и Словения. Околовръстното на София е странна комбинация от европейски път и джендем. По пътя към Калотина запусната и мрачна обстановка. Нищо и икономически пригодно като предприятия. Магистрала Европа е още ориенталска недомислица. Границата. Всичко си е по старо му, по Татово, както се разбраха с Тито да е така преди време. Влизам в Сърбия. Магистрала от край до край. Плаща се. Пейзажа- всичко се обработва, подредено и приветливо е. Това е най- забравения умишлено от сръбската държава, регион. Завода за гуми "Тигар" на сръбски, ми е отдясно. Не пуши, не мирише, както си трябва. За справка преди тази инвестиция братския китайски народ се беше спрял на завода "Вида" във Видин. Не може, ще замърсим въздуха, почвите, водите, мозъците си, децата, ларвите на комарите и бежанците. Та, карам си към Белград и го достигам. Опаа, околовръстно, чисто ново от начало до край. Почнаха го след нашето (на София) завършиха го преди нашето. Не, не и там се краде, но се и прави. Карам и някак ми става тъпо и малко непригодно- до мен се вози и сина ми. Пита как, защо!? Не правя опит да му обяснявам, разбира колко е непригодно всичко в Родината. Неусетно пристигаме на границата с Хърватия. В Хърватия е в пъти по- добре от Сърбия по всички показатели. Обработваеми площи, подредени селца, инфраструктура, предприятия, столицата Загреб и самите хора. За Словения не е удобно- комплексите и синдромите ми ще се задълбочат

    Коментиран от #45, #61

  • 44 ХХха

    1 1 Отговор
    От 10 и повече години, някои ви писаха, къде грешки имате. Вместо да се поправят, те ти пускат кучета да ги разкъсат, много злини сториха и днес резултата е на лице. Нерви се служителка и с право. Нарежда се жена дори не знаеща добре български... Вместо да замълпи, тя към българката, защо имало само две гишета и прочие. А тя бе в случая виновна, следвало е да си отвори телефона, данни, за да получи пари изпратени и отвън. То как да знаят турците български, като няма българи и ако има, то те са възрастни. В Европа отдолу не се краде, а феодала в Бг не ги осигурява и утре ще изреват, че нямат пенсии и осигуровки здравни. Много се краде, не се правят реформи никъде, защото са тяхни хора навсякъде назначавани с пари под масата, също и с телк е под масата, здрави прави, но с голям процент над 80,100 %, навсякъде е трагикомично. Много етноси си искат България, но няма как, без промяна. Не става и по зле ще става, ако спрат да изпращат пари на родители. Снимайте със самолети и ще се уверите. Изкупиха земите на българите и умряха. Те са мнозинство, а българина бкпдс умее да се подмазва и е с тях, дори им дават рушвети, резили. Ще купуват след като умрат българите. Всички къщи и са прави, те са кадърни, раждат деца и децата им от малки ги учат на труд и като станат пълнолетни сами се оправят в живота. Калени са. Няма място за сърдене. Издигат зидове, но дано не ги завлече, като морето някой ден. Не им го пожелаваме, но геолози казват, че земните маси се свличат, но
  • 45 Айде бе,

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Джоко":

    Това сънува ли го, че нещо не ми се връзва? Не си само ти, дето си минал през Сърбия. Вероятно за пръв и последен път, но вече започна да бръщолевиш врели-некипели. Всеки ден минават стотици, а може би хиляди българи и имат очи да видят. Няма нужда да ни казваш какво е в Сърбия и какво в България. Ние сами можем да преценим и да правим сравнения. Ако ставаше въпрос за друга европейска държава можех да се съглася донякъде, но явно ти от Сърбия по далеч не виждаш.

    Коментиран от #51

  • 46 Асен Милев

    10 0 Отговор
    Относно образованието:
    Китайците са го казали просто и ясно: "За да победиш врага си, трябва да възпитаваш децата му."
    Кой на кого е враг и иска да убие пак- за повечето в България става все по-кристално ясно. А дали ще стане? Нека се страхуват убийците...не могат да се скрият вече. Духовното убийство на един народ трябва да наказваме много по-сурово от физическото убийство. Защото убитите лесно могат да бъдат заменени с раждаемост, но ако раждаемостта е сред стадо простаци- всеки е обречен на мизерия и глад преди да е роден.
    Напишете в търсачката -Будителите от фондация „Америка за България“-Memoria" ..и четете. Много неща ще ви станат ясни-вкарване на младото поколение в неолибералния модел за образование и ОТРОДЯВАНЕ.
  • 47 Асен Милев

    12 0 Отговор
    Отдавна същото говореше и Н.Хайтов ( Народен представител в: VIII НС IX НС) в "Троянските коне в България" том-8 и том-9,публицистика 1999-2002
    " У нас правителствата се купуват. Ще дам пример с един договор между Световната банка и България. Когато се разискваше въпросът за отпускането на 400 млн. долара за образованието ни, аз се снабдих с условията, писах по този повод и статия. Световната банка даваше 400 млн. долара, при условие че 60 процента от тях самите те ще изразходват по свое усмотрение, възлагайки проекти на свои хора. Фактически те си ги задържаха. Останалите 40 процента беше предвидено да се разпределят от Министерството на образованието за проекти. Но в замяна на това от Световната банка си запазиха правото да одобряват учeбниците и статута на цялото ни образование. Тези стачки, които сега наблюдаваме, стават затова, че прехвърлиха заплатите да ги плащат общините, които са финансово несъстоятелни, и така се стигна до днешния хал. В споразумението имаше нещо потресаващо: условието, че не може по законодателен път да се променя това споразумение. Световната банка се поставя следователно над законите на България. Така тя взе под аренда цялото ни образование, а Министерството на културата отдавна вече е купено по друга линия. Ето как младото поколение попада изцяло в ръцете на Световната банка и тя ще го възпитава чрез училището така, че да заличи у него и последния остатък от национално съзнание. При тази телевизия след 10-15 години няма д

    Коментиран от #48

  • 48 Асен Милев

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "Асен Милев":

    При тази телевизия след 10-15 години няма да има млад човек, който да се усеща, че е българин"
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Джоко

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Айде бе,":

    Ще ти се върже... След още 5 от тия 10 години, който изминаха, разликата ще бъде бездна. Не знам какво виждаш от самолета, но като слезнеш на земята ще разбереш всички разлики и прилики.
  • 52 Хахаха

    1 2 Отговор
    До 1984 се раждаха българчета, но било каквото било, явно е трябвало така да стане. То не бе реване от депутати в НС, че им сменили имената, тюркиян що чешма и един по един ченгета бяха пенсионирани в силите си, по над и под 50 години. И ми говорили за Права и Свободи. И днес България е с кои, старчета българи, младите напуснаха и не виждам в Бг квартал, бебета, а празни жилища, стари вдовици, умряха македонците, умряха тракийците и кои останаха българите селяни старобългари в Бегето
  • 53 Наблюдаващ

    2 2 Отговор
    Лондон там е истината. Брюксел Белгия. Един работещ издържа три деца, жена и двама старчета. Как е. Дере животни. А Белгия поема грижите за трите им деца, в Бг много се краде, знаете, кои. И от тях, кой не слуша, му пускат кучета да ги обезвредят, да мълчи. То по зле и от Живково е през тия години след 1989. И при цвети, в банка, кои, освен на не български език следва обслужване. Виждам ги някои интелигентни и някои от село, как се мъчат на български, по добре на майчиния, то българска реч няма по улиците. Дреме им на депутатите горе, с крадени пари ще си купят на запад замъци, а предполафам ги имат и ще напуснат, а кой остане, да му мисли в Бг без българи
  • 54 Граовец

    3 4 Отговор
    Факта че в България има индивиди като Радев които подкрепят Кирчо Тъпото и Кок Съкър тежи като воденичен камък на врата на България.. Когато народа узрее и прозре вредата от типове като Радев, България ще се изправи и ще тръгне напред.
  • 55 инж. Ганчо Илков

    4 3 Отговор
    Докато Парламента в България е превърнат в Бизнес Институция, докато с Държавни Субсидии се поддържат и устойчиво развиват Корупцията и Олигархията, докато в Образователната Система се Инвестира само в Работната Заплата, докато Научните Институти и Бизнеса действат Разделно, няма да има Устойчиво развиваща Икономика, ще се увеличава броя на Функционално Неграмотните и България ще върви към Самоликвидиране. За какво Върховенство на Закона може да се говори когато Конституцията се нуждае от Основен Ремонт. За какво Държавно Управление става въпрос, когато е налице Чуждопоклонничество и Преклонение пред Диктаторски РЕЖИМ. Вижте Съдържанието на Коментарите и си правете Заключение за Страха и Грамотността на авторите им.
  • 56 Fакт

    8 1 Отговор
    Като идем да се бием срещу руснаците - тогава ще ни похвалят ... много!
  • 57 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    как да не са,виж им хотелите по курортите и къщите
  • 58 Гражданин

    1 1 Отговор
    Защо трябва да си грамотен, като неграмотните убиват умните старчета и им вземат двужими и недвижими имоти. Това го бе казал, някой си, няма да цитирам кой, досещайте се. Като умрат българите наследниците в Бг ще наследят и Бг ще стане богата. А не знаят, че бог вижда всичко и отмъщава. Подобен бе случая по Нова, но не ви изнася. Как известна лекарка и отнемат всички имоти, кои ромите, но дали зад тях не стоят други горе хора. Въпрос на възпитсние, много алчни станаха хората. Молят се близките им да не се обвързват, за да им отнемат имотите, за всичко най голяма вина имат горе, които те ги назначаваха, спускат техния3човек отгоре на кмета и кмета ги води в банка и сие държавно учреждение. А и една простовата бедна българка гледа стари хора по домовете си. Дам на първия храна, на другите двама явно ги носи у дома и умират от глад старчетата. И това е. И като имат, а глави празни, неуки. Бъдете добри хора, но бедни влязоха в народното събрание, неуки и кво очаквате, как да я бъде България. С измами живеят, мвр са тяхни хора, един изчезна, а зад него надничат, знаете, кои, мафията крадлива на всички горе. И като вземете имотите, и ги взеха и бог им взе най милите хора. Има който наблюдава и отмъщава. Не съм сектант, но една жена с мъж ръководител на секта, не ги гледай от бг и запад идвайки тук в Бг, те са лицемери, подмазвачи и нищо общо с действителността не са. Колко млади се самоубиха, за да живеят те, някои си, с чуждите имоти. Показателно бе по Нова, дн
  • 59 Всяко зло за добро

    7 0 Отговор
    Но затова пък по гейпаради иЛгбт и фашисткаПропаганда сме на първо място.
  • 60 ПАК DW .......... !

    2 0 Отговор
    АМАН ОТ ТОВА DW !
  • 61 Бях в Белград

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Джоко":

    Преди три седмици, потвърждавам за пътя, за гледката! Още повече се засрамих в самия Белград - гладък асфалт, широки улици, няма паркирани коли по тротоарите! Градски транспорт - малки ЧИСТИ автобуси през 6 минути, вкл.до 23,30, а първия рейс е в 4,00. В София - дупки, изровено, кърпено, околовръстното от Горнобански път до Люлин - тясно, разбито, пълна трагедия. В столицата на държава от ЕС чакаш автобус 10-15-30 минути!!!
  • 62 Бг не само

    1 0 Отговор
    Изостава, а е твърдо на последно
    Място, защото с компетенциите на
    Старите урви нов бардак / пардон строй/ не
    Става. И има ли област на живота, която да
    Не е политизирана?! / внимание - особено икономиката /, там е заровено кучето DW,
    Там се разровете, но не смее те, защото ще се
    Размирише, а и не ви дават.
  • 63 бай Иван

    0 0 Отговор
    "Образование, икономика, вътрешна сигурност - в редица области България изостава в развитието си в сравнение с останалите източноевропейски страни, които вече са част от ЕС"

    Та точно Вие точно съсипахте всичко това !!!! Мурдари такива.!
  • 64 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дрън дрън та пляс":

    "Най големите прошляци сме в европа, па вие си стискайте левчето и гласувайте за бойко"

    А за кой да гласуваме ? За този дето му викат и всеки ден го доказва ,че е "Киро про100то" дето балансира на една много тънка дамска превръзка? И тоя същият дето ни го прокламирате като новият цвят на нацията? Какъвто отгледахме и издигнахме Киро , такава ни е и нацията!