Last news in Fakti

7 Септември, 2023 14:25 982 4

Командирът на мироопазващите сили на НАТО: Ситуацията в Косово е спокойна, но много нестабилна

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • нато-
  • албин курти

НАТО обяви, че ще разположи още 700 военнослужещи в Косово след последната ескалация на напрежението между Белград и Прищина в края на май

Командирът на мироопазващите сили на НАТО: Ситуацията в Косово е спокойна, но много нестабилна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командирът на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) Анджело Микеле Ристуча заяви, че въпреки че ситуацията със сигурността в Косово е спокойна след напрежението в края на май, тя все още е много нестабилна, съобщи вестник „Коха диторе“, информира БТА.

Генерал-майор Ристуча допълни, че заради политическите неразбирателства напрежението между Косово и Сърбия остава високо.

„Ситуацията е спокойна след събитията от 29 май. Но в известен смисъл ситуацията все още е много нестабилна. Долавяме напрежението, причинено от множеството нерешени въпроси. Ако трябва да поставим диагноза на това, което се случва, бих казал, че най-тревожната болест е недоверието между страните (Косово и Сърбия). Това означава, че (ситуацията) няма военно решение. Единственото решение е политическото решение“, каза Ристуча пред репортери в централата на НАТО в Брюксел.

Според НАТО повече от 90 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово са били ранени при сблъсъците със сръбски протестиращи в Северно Косово, отбелязва „Коха диторе“.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. От тогава напрежението между Прищина и Белград е постоянно.

НАТО обяви, че ще разположи още 700 военнослужещи в Косово след последната ескалация на напрежението между Сърбия и Косово в края на май, предизвикана от встъпването в длъжност на етнически албански кметове в четири общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите на косовските сърби се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и войници на КейФОР, при което бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби..

Изборите в Северно Косово се наложиха, след като през ноември миналата година сръбските представители напуснаха косовските институции в условията на напрежение заради смяната на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Президентът на Косово Вьоса Османи–Садриу ще се срещне днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сухичко е

    1 0 Отговор
    готово е да му драснат клечката от посолството а после отчитане : Конгресът на САЩ поиска от Киев доклад за напредъка на контраофанзивата на въоръжените сили на Украйна
  • 2 дядото

    0 0 Отговор
    обстановката е нестабилна именно от намесата на нато и присъствието на окупационните му войски
  • 3 НАТО са агресори

    1 0 Отговор
    Окупатори от НАТО кой ги е канил там?
  • 4 Вирус

    0 0 Отговор
    Мироопазващи сили на НАТО що не са на ООН хахаха пазят си базата боли ги за косово