Last news in Fakti

14 Септември, 2023 11:50 3 233 6

Поредна среща от диалога между Сърбия и Косово – ще седнат ли Вучич и Курти на една маса този път?

  • албин курти-
  • александър вучич-
  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор

В началото на седмицата сръбският президент каза, че не знае какво да очаква от продължението на диалога с Прищина и отбеляза, че в Брюксел ще настоява да се говори по въпроса за сигурността на сърбите в Косово

Поредна среща от диалога между Сърбия и Косово – ще седнат ли Вучич и Курти на една маса този път? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нов рунд от диалога Белград-Прищина под егидата на Европейския съюз ще се състои днес в Брюксел, а във фокуса на разговорите ще бъде изпълнението на последното споразумение за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово.

Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) съобщи, че нейният ръководител, върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, и специалният представител на ЕС за Западните Балкани и за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак ще се срещнат поотделно с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Косово Албин Курти, а след това ще проведат и обща среща.

Във фокуса на срещата, според информацията на ЕСВД, ще бъде изпълнението на Споразумението за нормализация между Косово и Сърбия, което Вучич и Курти приеха в Охрид, Република Северна Македония, на 18 март тази година, както и актуални въпроси.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. косовска независимост и спорът продължава да бъде потенциална точка на напрежение.

Това ще бъде първата среща между Вучич и Курти от началото на последната криза в Северно Косово от края на май. На 2 май в Брюксел бе последната среща на двамата – девет дни след предсрочните местни избори в Северно Косово, които косовските сърби бойкотираха. На тази среща бе приета Декларация за изчезналите лица и бе представен първият проект за статута на Съюз на сръбските общини (ССО), определен като задължение на Косово с Брюкселското споразумение от 2013 г.

Завръщане към директния диалог след прекъсването

На 26 май бе предизвикана последната ескалация на напрежението в Северно Косово. Новите кметове на общините със сръбско мнозинство, които са етнически албанци, бяха избрани на изборите при избирателна активност едва 3,5 процента заради бойкота на сърбите. Новоизбраните кметове влязоха в сградите на кметствата в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток с помощта на представители на косовската специална полиция, защото сърбите започнаха протести, целящи да попречат на новите кметове да поемат функциите си. Тогава се стигна до сблъсъци между протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници на КейФОР и около 50 косовски сърби. Последвалите арести на сърби бяха осъдени от Белград.

На 3 юни ЕС обяви, че очаква от Косово и Сърбия да се отнесат отговорно и веднага да се ангажират с диалога с цел постигане на устойчиво решение на ситуацията в Северно Косово, което да гарантира сигурността и демократичното участие на всички граждани и което да отвори път за изпълнение на Споразумението за нормализация на отношенията, постигнато на 27 февруари. ЕС посочи тогава, че това включва изтегляне на специалната косовска полиция от населените предимно със сърби общини, оттегляне на кметовете от офисите им в кметствата и изпълняване на задълженията им в други пространства, започване на работа по формиране на ССО без по-нататъшно отлагане или условия. ЕС призова косовските власти възможно най-скоро да организират нови местни избори във всички четири общини в Северно Косово, в които да участват и косовските сърби.

След първоначалния отказ на Косово да изпълни всички изисквания, ЕС въведе санкции за страната. След среща на Лайчак с главния преговарящ за Прищина Бесник Бислими в Братислава, Словакия, месец по-късно Косово прие да намали присъствието на специалната косовска полиция в общините в Северно Косово, както и да организира избори, за които в момента се търси модел, тъй като правителството отказва да призове настоящите кметове да подадат оставките си.

Поредната среща от диалога е Брюксел се състоя на 22 юни, но Вучич и Курти не се срещнаха лично, а само разговаряха поотделно с Борел и Лайчак.

Какво можем да очакваме от днешната среща

В рамките на подготовката за днешната среща Лайчак разговаря в края на август с Курти в кулоарите на Стратегическия форум в Блед, Словения, а с Вучич се срещна в Белград.

Тази седмица и специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар разговаря по телефона с косовския премиер. Ескобар отбеляза, че САЩ очакват от Косово и Сърбия ангажираност с конкретните задължения от Споразумението за нормализация на отношенията и че искат напредък в изпълнението му до края на годината. Той посочи и че „не е получил уверение от Курти, че е ангажиран с изпълнението“ на Споразумението.

„Когато става въпрос за косовската страна, имаме предвид представяне на проект за статута на ССО. Курти не пое ангажимента да го направи. Единственото, с което се ангажира, е да присъства на срещите в Брюксел и нищо повече“, подчерта Ескобар за „Гласът на Америка“.

В началото на седмицата сръбският президент каза, че не знае какво да очаква от продължението на диалога с Прищина и отбеляза, че в Брюксел ще настоява да се говори по въпроса за сигурността на сърбите в Косово.

Посолствата на Германия и САЩ в Прищина призоваха Косово и Сърбия да се ангажират напълно с деескалацията и пълното изпълнение на Споразумението от Охрид, включително и с формирането на ССО.

Наболелите проблеми остават едни и същи в продължение на 10 години диалог между Белград и Прищина, а двете страни сякаш се концентрират единствено върху малката картина на ситуацията и забравят да напредват по пътя към изпълнение на общите договорености, които може би биха поставили край и на безкрайните ескалации на напрежението между гражданите в Северно Косово.

Остава въпросът - ще седнат ли Вучич и Курти един срещу друг на масата за преговори или ни очаква още една среща на високо равнище с празни обещания и фиктивно движение по картата на преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всъщност

    1 3 Отговор
    Косово е сръбска земя .И както би казал един автор от сайта : окупирана при пълномащабна война срещу сръбския народ . Затова и достойните страни в ЕС не признават "Косово" . Дори зеленото влечуго в Киев се срамува да го признае .

    Коментиран от #4

  • 3 Дядо Слави

    3 2 Отговор
    Вучич гради новата Югославия, този път без Словения и Хърватия, но с Албания. Защо не и с България?
    Ние даваме на Белград пиринско, те ни връщат Босилеград?

    Коментиран от #6

  • 4 САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Всъщност":

    Да! Ама ние го признаваме!
  • 5 Миротворец

    1 0 Отговор
    Сърбите нямат място в Косово! Скоро ще разберат , какво е да са легитимна цел!:)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: