Last news in Fakti

14 Септември, 2023 09:45 1 313 9

Докладчикът на ЕС за Сърбия: Евросъюзът е готов за разширяване

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • владимир билчик

Билчик допълни, че би искал Сърбия да си сътрудничи с ЕС и изтъкна, че ЕС би искал Сърбия да се синхронизира с блока и външната му политика и то не само относно Русия, но и други страни, като Иран

Докладчикът на ЕС за Сърбия: Евросъюзът е готов за разширяване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик каза в Брюксел, че Европейският съюз е готов да съсредоточи енергията, ресурсите и политическата си воля в процеса на разширяване и подчерта, че до разширяване може да се стигне само ако страните кандидати са готови за това и изпълнят условията, предаде Танюг. Той посочи и че Белград и Прищина трябва да нормализират отношенията си и изрази надежда, че ще има добри новини след срещата от диалога на високо равнище утре, информира БТА.

„Защото това е разширяване, каквото го познаваме, което означава, че трябва да се изпълнят условията, но ЕС е готов да съсредоточи енергията, ресурсите и политическата си воля в този процес. Така че това може да се направи възможно най-скоро и когато страните кандидатки са готови“, подчерта Билчик и допълни, че процесът по разширяването до голяма степен зависи от лидерите в региона.

Той коментира днешното изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на разширяването на ЕС и подчерта, че е важно Сърбия да изпълни нужните реформи и да синхронизира политиката си с тази на ЕС.

„Процесът напредва и мисля, че това изпраща много ясно послание на всички в региона, които може би имат въпроси и съмнения“, заяви Билчик.

Той посочи, че посланието на ЕС към Сърбия е „много ясно“.

„Всички знаем както трябва да бъде направено. Нормализация на отношенията с Прищина и знам, че това не е само в ръцете на Белград, а в този момент е и в ръцете на Прищина“, отбеляза Билчик.

Той обърна внимание, че голямо значение имат реформите.

„Това е задача за правителството, парламента и обществото. В този момент, като наблюдавам политическата ситуация в Сърбия, нещата не се движат както би трябвало. Много е важно да съществува стабилност, която отваря пространство за реформи и да се продължат разговорите за избори“, каза още докладчикът.

Билчик допълни, че би искал Сърбия да си сътрудничи с ЕС и изтъкна, че ЕС би искал Сърбия да се синхронизира с блока и външната му политика и то не само относно Русия, но и други страни, като Иран. Той отново призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малиии

    6 3 Отговор
    Е щом ЕС приеме Сърбия, Косово, Северна Македония и Албания направо ще върже. Ще се целуваме по братски на Балканите.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдаа

    11 2 Отговор
    Той и балонът се разширява, разширява и накрая ....се пука!
  • 5 Преводач

    9 1 Отговор
    " Да синхронизира външната си политика с Брюксел" - това на практика означава и Сърбия да подчини външната си политика на Саш и Турция , както го правят европейските васали срещу Русия .
  • 6 И сръбете

    11 2 Отговор
    ша настъпат мотиката наречена евросъюз
  • 7 От страни

    0 2 Отговор
    Еми сега? Ами СЕГА!!! Да видя как Вучич се разчеква между два стола - хе за Русия хем в ЕС. Да види как сърбето уж подържа Русия. Че се правеха на по свети от папата.
  • 8 Радиатор

    2 0 Отговор
    Президентчето Декстър жив ще го обесят в центъра на Белград, ако ги набута в този гeйски бapдак.
  • 9 Чичо Гошо

    1 0 Отговор
    Не ги мислете Сърбия, само мотят мисирките от е. в. р. о. г. ейския съюз.
    Изобщо нямат и намерение да влизат.
Новини по държави: