Last news in Fakti

1 Септември, 2023 23:00 6 335 19

Защо във Виетнам жените са толкова малко

  • население-
  • демография-
  • жени-
  • виетнам-
  • азия-
  • виетнамки

Това представлява сериозен проблем. И как държавата се опитва да промени това?

Защо във Виетнам жените са толкова малко - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във Виетнам има огромен недостиг на жени и това е сериозен проблем. Само преди няколко години майките се притесняваха най-вече за това, че дъщерята в средата на 20-те си години още не е омъжена. Но сега ситуацията е съвсем различна и майките се тревожат повече за синовете си. Дали е достатъчно образован? Печели ли добре? Знае ли как да се държи? Ако отговорът е не, шансовете му да си намери жена спадат.

Във Виетнам във възрастовата група от 0 до 19 години момчетата са с 1,2 милиона повече от момичетата, сочи национално проучване от 2019 година. По сходен начин стоят нещата само в Китай и Индия. Обществените последствия са драматични за мъжете, които не могат да си намерят жени, но най-вече за жените, които като "търсена стока" са изложени на силен натиск.

Момчетата са предпочитани

Фактът, че днес във Виетнам има повече момчета, отколкото момичета, се дължи на различни причини. Проучване, наречено "Разпределението на половете във Виетнам" назовава три.

Неравновесието се дължи на първо място на обществените предпочитания към момчетата. Традиционно дъщерите се ценят по-малко. Доминиращото във Виетнам конфуцианство налага строго разделение на половите роли и подчинява жената на мъжа. Със сключването на брак жените стават част от семейството на мъжа и родителите ги "губят". А понеже възрастните хора не могат да разчитат на държавата за подкрепа на старини, родителите очакват синовете им да се грижат за тях.

Ултразвук и най-много две деца

На второ място роля играе широкото разпространение на контролните прегледи по време на бременността като например с ултразвук, които позволяват да се установи полът на бебето. През 2003 година правителството забрани този вид прегледи, но днес 83 процента от бременните са наясно с пола на детето си преди раждането, сочат проучвания на ООН.

Роля играе и политиката за намаляване на ръста на населението. През 1988 година бе взето правителствено решение за не повече от две деца в семейство. То не се спазва стриктно, но тъй като всяко семейство държи да има син, при втората или третата бременност женският зародиш често се абортира.

Последствията за жените са еднозначни, посочва пред ДВ директорката на Института за изследване на социалното развитие в Ханой Куат Ту Хонг. "Виетнамските жени са изложени на огромния натиск да родят син. Ако това не стане, съпругът и семейството вероятно ще започнат да се отнасят към тях зле, особено в селските райони".

Търговия с хора и нестабилност

Противно на очакванията, обществените последствия от липсата на жени не водят до подобряване на тяхната позиция в обществото, а до изостряне на конкуренцията. Жените все по-често стават жертва на принудителни женитби и други форми на насилие, се отбелязва във вече споменатото проучване за половото неравновесие във Виетнам. Към това се добавят ръстът на проституцията и другите форми на сексуална експлоатация. Същевременно расте рискът от обществени вълнения, тъй като броят на неудовлетворените в социален и в сексуален план мъже се увеличава.

Тези ефекти предстои да се задълбочат, тъй като неравновесието ще нараства, ако правителството не успее да противодейства. Относителният превес на младите мъже между 20 и 39 години, който сега е 3,5 процента, ще се увеличи до 10 процента през 2059 година, гласят прогнозите на ООН. Респективно всеки десети мъж на възраст за женене няма да може да си намери съпруга - чисто математически.

Силни закони, слаба социална държава

За да се намали половото неравновесие, е необходим цял пакет от мерки, защото става дума за промяна на една култура, която е установена от векове, казва Куат Ту Хонг. Има нужда от закони, просвета и по-силна социална държава.

През 2006 година парламентът във Виетнам прие закон за равнопоставеност на половете, през 2013 забраната за дискриминация по полов признак дори получи конституционен характер. В момента се реализира правителствена стратегия за насърчаване на половото равенство и Куат Ту Хонг е убедена: "Правителството във Виетнам има силна политическа воля да насърчи равенството между половете". Но експертката смята също така, че културата и традициите все още са твърде силни.

Тя изтъква пред ДВ, че има нужда от промени и на материално ниво. "Докато не подобрим социалната система, няма как да се стигне до големи промени." Децата трябва да бъдат освободени от материалната отговорност за своите родители. А това може да се случи, ако например всички виетнамци бъдат интегрирани в пенсионната система. В момента тя обхваща само една трета от населението.

Автор: Родион Ебигхаузен


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пха ха ха ха

    26 17 Отговор
    Внасяйте от окрайна там има в изобилие

    Коментиран от #4, #18

  • 3 ха ха хааа

    13 3 Отговор
    Що - " место малко , месо късо " 🤭😁

    Коментиран от #11

  • 4 Стига бе

    26 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пха ха ха ха":

    Тая Украйна много те тормози ..🤭 Сънуваш ли ?
  • 5 Aлфа Bълкът

    19 1 Отговор
    Да стават лейдибой като тайландците и ще им се реши проблема с недостига на жени.

    Коментиран от #16

  • 6 Сеирджия

    14 11 Отговор
    При руз-наците пък вече има недостиг на мъже.
  • 7 Редник

    21 7 Отговор
    Момчетата били повече от момичетата. Нормално, после става обратното, бабите повече от дядовците. Иначе статията е пълна боза...
  • 8 Трак

    16 5 Отговор
    В Бг е същото и мъжете са повече с над милион но ЦИОНИСТ ВЕЛЕ това разбира се няма да го каже или напише
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 7 Отговор
    Агент Ориндж, природата на Виетнам е отровена от американските "демократи"!

    Коментиран от #13

  • 10 глупости

    7 3 Отговор
    Трябвало повече социална държава. Социалната държава е источник на всички изкривявани в обществото.
  • 11 Урюрвкос

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха хааа":

    месо много
  • 12 Великата комунистическа държава

    4 1 Отговор
    живее в някакво нейно си стедновековие.
  • 13 Природата отдавна се е оправила,

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    мозъците им, промити отсесерето са отишли...

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Майна

    8 0 Отговор
    Супер. Необходим е закон , който да позволява една жена да има по няколко мъже /съпрузи/ .
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Природата отдавна се е оправила,":

    Затова, защото се е оправила, продължават да се раждат деца с аномалии, с една ръка или крак.
  • 16 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    От всяко дърво свирка не става.
    Нищо не може да се сравнява с красотата на тайлансдките лейдибой, аз веднага ще разпозная ментето.

    Коментиран от #19

  • 17 виетнамците

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Природата отдавна се е оправила,":

    са сред хората с най-висок коефициент на интелигиентност.
  • 18 ТтТ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пха ха ха ха":

    С такива индианци как се живее????
    Закона на джунглата…
  • 19 Паисий

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Иване, що се срамиш да се пишеш с българското си име?