Last news in Fakti

29 Септември, 2023 23:40 2 909 0

3 ценни родителски урока, на които ни научи Дж. Р. Р. Толкин

  • aleteia-
  • толкин-
  • съвети-
  • деца-
  • книги-
  • родители-
  • хумор-
  • литература-
  • хобит

Смехът има почти магически ефект върху родителите и децата

3 ценни родителски урока, на които ни научи Дж. Р. Р. Толкин - 1
Снимка: Shutterstock

Джон Роналд Руел Толкин, автор на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, безспорно е един от най-известните и обичани световни автори. Освен споменатите книги, той има и редица други произведения, които си струва да бъдат прочетени.

Ако сте родител, определено си струва да прочетете „Писма от Дядо Коледа“ и „Мистър Блис“. Въпреки че нито една от творбите не е шедьовър на нивото на томовете за Средната земя, тези две детски книги съдържат важни уроци за родители, пише Aleteia.org.

Дайте воля на въображението

Един от основните уроци, които можем да научим от Дж. Р. Р. Толкин, е да търсим начини да разпалим въображението на децата си. Нашето търсене на истината е пряко свързано със способността ни да си представяме други места, неща, ситуации и т.н. Например Айнщайн никога не би открил теорията на относителността без своите мисловни експерименти и излизане от „рамката“.

Бъдете безстрашни и креативни

Няма спор, че Толкин е гениален писател. В обичта към децата си обаче той става и художник, макар не толкова добър, създавайки различни илюстрации и картинки. Той никога не е позволявал собствените му ограничения като художник да бъдат пречка да изрази любовта си в рисунка.

Урокът тук е, че не е нужно да сте експерт в нещо, за да го изпробвате с децата си. Печенето заедно може да бъде забавно, дори ако сте бедствие в кухнята и браунитата излизат изгорени. Не е нужно да сте спортист, за да играете футбол с децата си в задния двор, или художник, за да създавате изкуство с тях. Всичко, което има значение, е да обичате своите деца и да се хвърляте с радост във всичко, което правите с тях.

Хуморът е магия

Отглеждането на деца не винаги е толкова лесно, разбира се. Затова стойността на хумора не може да бъде подценявана. Както Толкин със сигурност е разбрал, смехът има почти магически ефект върху родителите и децата. Хуморът изгражда семейни връзки и създава щастлив и весел дом.

И накрая: трябва да помним, че Толкин никога не се е страхувал да покаже привързаност към децата си, изразяваща се и в прегръдки и целувки.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА