Last news in Fakti

21 Септември, 2023 08:36 2 712 13

"Спрете измирането на болниците": Протести в Германия

  • германия-
  • болница-
  • здравеопазване-
  • болници-
  • протест-
  • банкрут-
  • здраве-
  • здравна система

Десетки болници в Германия е трябвало да обявят несъстоятелност и да затворят от началото на годината

"Спрете измирането на болниците": Протести в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Финансовият недостиг в германските болници се задълбочава и днес в цялата страна има протести. Здравният министър обаче е против предоставяне на допълнителни пари за сектора. Германската асоциация на болниците свика днес протест в Берлин. Демонстрации, изискващи "цялостно компенсиране за инфлацията", бяха обявени и на други места. Мотото на протеста е "Спрете измирането на болниците".

Инициаторите на демонстрациите обявиха, че "крайно повишените цени поставят много болници на колене". Почти няма здравно заведение в страната, което да е в състояние да покрива разходите си с генерираните от него приходи, пише АРД.

Повече от 50 банкрутирали болници през 2023

"Финансовото състояние на болниците е драматично", заяви пред в. "Райнише пост" шефът на борда на Германската асоциация на болниците Гералд Гас. По думите му от началото на годината 50 здравни заведения са започнали процедури за обявяване на несъстоятелност. "За разлика от ситуацията на свободния пазар, болниците не могат да адаптират цените си спрямо увеличените разходи", посочи още той, цитиран от АРД.

Гас коментира още, че планираната болнична реформа идва прекалено късно за клиниките от селските райони. До момента, в който ефектите от реформата започнат да се усещат, здравните заведения отдавна ще са потънали, предупреди той.

Здравният министър срещу местните власти

Според германския министър на здравеопазването Карл Лаутербах болничната реформа ще гарантира съществуването на по-малките болници в селските региони. Плановете предвиждат промяна на системата за възнаграждение чрез въвеждането на фиксирани цени за различни лечения. Целта е болниците да бъдат облекчени от натиска да лекуват все повече и повече случаи. Заради това се предвижда те да започнат да получават голяма част от средствата си само за предоставянето на медицински услуги.

Лаутербах обвини федералните провинции за финансовите проблеми на лечебните заведения. “Местните власти, някои от които сега се присъединяват към демонстрациите, не са си плащали инвестиционните разходи в продължение на 10 години", заяви той пред АРД. Според него, ако провинциите си бяха плащали разноските в необходимия размер, сега болниците щяха да разполагат с достатъчно средства.

Здравният министър коментира и вече обещаната федерална помощ от 6 млрд. евро, която се отпуска заради увеличените цени на енергията. По думите му до пролетта на следващата година ще бъдат изплатени 2,5 млрд. евро от нея. Федералното правителство ще ускори чрез законови разпоредби и заплащането на медицинските сестри в болниците, каза още той.

Допълнителни компенсации за инфлацията?

И Германската асоциация на градовете настоя за "незабавни мерки и бързи средства" за болниците. Здравните заведения имат нужда от достатъчна компенсация за инфлацията и от пълно финансиране на договореното увеличение на заплащането през 2024 г. с около 10%, посочи председателят на организацията Маркус Леве.

Карл Лаутербах отхвърли исканията на болниците и провинциите за допълнителна финансова инжекция от федералното правителство още преди болничната реформа - включително и заради необходимите бюджетни икономии.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    17 12 Отговор
    Няма значение! Всяка жертва, дадена във войната срещу Русия, е приемлива!

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Читател

    27 0 Отговор
    На острова също ще стачкуват. Покрай ковида се набълбукаха с "персонал" сега парите не стигат?!
  • 3 Путин

    29 3 Отговор
    Каква я мислихте, а каква стана
  • 4 Да..

    35 1 Отговор
    Техният здравен министър е и като всички останали,, масов убиец".
  • 5 Що така бе Вуте,

    28 0 Отговор
    имахме ги за образец, а балона взе че спука. Щом в Германия мирише, ние трябва направо в пещерите да се завираме.!? Нали привикаха талибаните, сега ще им слугуват !
  • 6 Картоф

    23 3 Отговор
    Дойче Зеле няма място в България, както вестник ЗНАМЕ, няма място в Дойчланд.
  • 7 Симуланти !

    23 2 Отговор
    Няма нужда от болници ! Дайте ракети на Украйна ! Слава !
  • 8 МирО

    23 1 Отговор
    САНКЦИИ- честото : Заведете умиращите си деца при бабичката-акушерка фон.дер.лай да им помогне
  • 9 Исторически парк

    16 2 Отговор
    Санкциите работят! 😉
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слама украине

    4 1 Отговор
    Майна.та им на болниците! Д ги затварят! Лекарите да станат шофьори на камиони! Сестрите - продавачки в Лидъл! Важното е, че са одобрили помощ за Украйна!
  • 12 Предпоследния xoxoл!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Швеция за Украйна:
    "Дадохме им всичко, което можахме, (10 танка от налични 120) добри материали и добри знания. Сега им пожелаваме всичко най-добро при освобождаването на страната им".

    Помощ бе баце!
    Ох, много ми е лошо, сутринта повpъщax kpъв, вие ми се свят, не си усещам краката... Боли ме главата и ме втриса, даже поляците и те ме разлюбиха, не знам какво да правя...
    Вече ми тъмнее пред очите...
    Помощ...

    И сало Уганде?
  • 13 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "фен":

    Иди тогава и се хвърли геройски под някой Т-90. За повече от смахнат никой няма да те вземе.
Новини по държави: