Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 14:10 3 083 26

Нашествие на дървеници във Франция. Как да се пазим от тях?

  • здраве-
  • дървеници-
  • франция-
  • насекоми-
  • паразити

Франция страда от голям проблем - нашествие на дървеници. Упоритите вредители обаче са много трудни за премахване.

Нашествие на дървеници във Франция. Как да се пазим от тях? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Париж и други френски градове се появиха дървеници, които предизвикаха вълна от инсектофобия и повдигнаха въпроси за здравето и безопасността по време на Олимпийските игри през следващата година.

Проблемът обаче не е уникален, казват експерти - всяка година в края на лятото се появяват дървеници, като обяснението е свързано с много пътувания, които хората предприемат през летните месеци. Така те често пренасят в багажа си дървеници от дестинациите, на които са почивали, обяснява ентемологът Жан-Мишел Беренгер пред британския Би Би Си.

И все пак, защо е толкова голямо притеснението от дървениците?

Параноята от дървениците

Ако никога не сте имали взимане-даване с тях, сигурно не знаете, че у потърпевшите те предизвикват паника години и години след първоначалния контакт. Ухапване, което не прилича съвсем на ухапване от комар? Дали пък не е дървеница? Няколко пъпки, изникнали близо една до друга? И това може да е от дървеници! На пода вкъщи случайно виждате някакво непознато, дребно насекомо? О, и това може да е дървеница, да! Хората, които някога са били хапани от дървеници, често пъти направо стават параноични за тях.

Тези паразити са особено разпространени в началото на 20 век, след което за няколко десетилетия сякаш изчезват от сцената. Към края на 1990те години обаче те се завръщат с гръм и трясък. И са навсякъде: не само в мърляви студентски общежития, но и в шикозни хотели, скрити в употребени мебели, които купуваме по интернет или пък в куфара, по който са полазили от друг багаж в самолета. И бързо тръгват на поход за превземане на цялото жилище.

4000 до 6000 процента повече дървеници

"Има много доказателства, че през последните години дървениците бързо се умножават", казва Хедър Линч от университета "Каледониан" в Глазгоу. А Клаудия Казиг от една фирма за борба с вредителите смята, че през последните години броят на дървениците се е увеличил с 4000 до 6000 процента.

Според Линч има няколко причини за този гигантски ръст, най-вече, че хората пътуват много повече, летят със самолети, преспиват в хотели и така разпространяват вредителите. Тя предупреждава още, че напоследък дървениците са много по-устойчиви на препаратите, с които човекът се опитва да ги унищожи.

Как да познаем ухапване от дървеница

Как да установим, че сме нахапани от дървеници? Ухапванията, подредени в една линия, са типично доказателство. Също така: капчици кръв и черни петънца по чаршафите. Кръвта е от ухапванията, а петънцата са екскрементите да паразитите.

Откриете ли ги, веднага събирайте чаршафите и проверявайте дюшеците. Непременно ги обърнете наопаки, защото малките буболечки обикновено се крият отдолу. Откриете ли ги, спасението е само едно: да повикате службата за обезпаразитяване. Защото сами никога няма да можете да се справите с дървениците.

Как се случва обезпаразитяването

Самото обезпаразитяване не включва само отрова. "Носим уреди и загряваме жилището до 60-70 градуса", обяснява Казиг. Фирмата за обезпаразитяване обучава и специални кучета, които откриват дървениците.

За съжаление само едно обезпаразитяване обикновено не е достатъчно. "Много е трудно да ги откриеш. Крият се в контактите и в ключовете на лампите, крият се зад лайсните, промъкват с в лаптопа, във фотоапарата, дори в книгите в библиотеката. И могат да оцелеят цяла година, без да пият кръв", обяснява Казиг.

На всичкото отгоре дървениците снасят яйцата си из всичките тези скривалища. Така че може да се окаже следното: месеци наред уж ги няма, после обаче се появява новото поколение…

Как да предотвратите нашествие на дървеници в дома си

Борбата срещу тези паразити никак не е евтина. Най-добре е, разбира се, буболечките да бъдат изгонени още от самото начало – или направо присъствието им да бъде предотвратено. След пътуване веднага сложете багажа си във ваната: когато изпълзят, дървениците не могат да се покатерят по гладките стени на ваната. Винаги добре проверявайте дюшека и самото легло откъм главата и внимателно гледайте за издайническите черни петънца – разбира се, и за самите дървеници, които са едва няколко милиметра големи. Когато нощувате в хотел, винаги прибирайте дрехите за пране в затворен плик или торба – ако нещо е оставено по пода, дървениците могат да го налазят. Едно изследване на университета в Шефийлд показва, че миризмата на нечисти дрехи особено силно привлича паразитите.

Най-доброто решение след пътуване е да затворите целия си багаж във фризера за 48 часа – така дървениците със сигурност ще измрат. Помага и да изперете всички дрехи на 60 градуса. Казиг предупреждава обаче, че днешните икономични перални машини работят само няколко минути на 60 градуса, а това не е достатъчно, за да бъдат убити паразитите.

На летището във Франкфурт на Майн можете дори да подложите багажа си на проверка от обучени кучета – това е първото летище в Германия, което предлага такава услуга. Тя се извършва след предварително записване и струва 100 евро. Не е евтино, но ако дървениците проникнат в дома ви, тогава всичко ще ви излезе доста по-скъпо. Да не говорим за драмата и за паниката, която за години наред ще си остане загнездена в главата ви.

Автор: Карла Блайкер


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    24 2 Отговор
    Най-страшно е нашествието на opkите от Африка.

    Коментиран от #8

  • 2 Българин

    30 2 Отговор
    Нещо не можах да разбера. От 20 години по цял свят се рекламират устройства, излъчващи вълни, които влияят на нервната система на насекомите и ги прогонват от дома. Поне така е по рекламите. Сега пък не могат да се справят с дървениците. Това значи ли, че рекламите в значителна степен са били световна лъжа?!!!

    Коментиран от #9

  • 3 😁😁😁😁😁

    32 4 Отговор
    Заради санкциите не можели да си купят някакъв химикал от Русия. Измислили свой, но той - като вода...дървениците ставали повече и по-големи и дебели. В метрото стояли прави, защото на седалките се настанявали нашествничките. Клиповете от там са доста готини.
  • 4 Наполеончо

    27 4 Отговор
    Путин виновен. Руския препарат не е достижим за префарцунените французи. Нямат капацитет ЛГБТ да си измислят свой.
  • 5 Не съм очаквал

    25 1 Отговор
    такъв расизъм от ДВ. Как може да наричат мигрантите дървеници?
  • 6 Хаха

    23 1 Отговор
    Егати гнусната кочина. В Париж стана като в колимските лагери на Сталин. Егати регреса, не е истина.

    Коментиран от #17

  • 7 мара подробната

    22 3 Отговор
    Да вземат да се къпят по често тия западняци .

    Коментиран от #13

  • 8 За всички паразити

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Има уред ОГНЕХВЪРГАЧКА,нищо не остава след това.
  • 9 Устройствата

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    за отблъскване (репеленти) в най-добрия случай имат краткотрайно въздействие, а в повечето случаи имат минимално или почти никакво въздействие. В редки случаи могат да предизвикат дискомфорт в някои по-чувствителни хора.

    Коментиран от #10

  • 10 Българин

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Устройствата":

    Но от две десетилетия тези устройства се рекламират и продават с ЯСНАТА заявка от производителя, че насекомите няма да притесняват купувача в дома му. Следователно цялата реклама за устройствата почива върху преувеличаване на ефекта от тях и е лъжа.

    Коментиран от #23, #25

  • 11 123456

    8 1 Отговор
    Нека да ги изядът дано ! Шарли , моля за един шарж !

    Коментиран от #14

  • 12 Пич

    13 0 Отговор
    Дрън дрън , ярина !!! Вие сериозно ли обсъждате чанти и куфари !!!??? Откакто маймуните от Африка и Арабия налазиха Европа , налазиха я и дървениците !!! Да благодарим на разни Фраута - Меркел , Урсула и други , в женски род , Щайнмайеровци.....
  • 13 Фон дер лай нен

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "мара подробната":

    Казала съм колко пъти, за колко време и с каква вода, недей да ми противоречиш, че.......
  • 14 Те вече са пуснали

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "123456":

    доста симпатична карикатура с отправка към Олимпиадата следващата година. Изобщо цялата ситуация, в която натресоха Европа заклетите неолиберали и зелените талибани, щеше да е смешна, ако не беше трагична. Да продължава Макрон да се прегръща с Еленското джудже, кой знае още какво ще ги сполети. Проклятието "Еленски" не подминава никого, както показа последната година и множеството гробове на "герои", наградени лично от клоуна.
  • 15 Сандо

    11 1 Отговор
    Да ги изядем - тъкмо ще е в съзвучие с новите евродирективи.
  • 16 Франсе

    4 12 Отговор
    По-добре дървенижи отколкото дървени философи путлерасти.
  • 17 Соваж бейби

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Така е ,и на мен ми е смешно защото това е в следствие на политическа некомпетентност и безхаберие !Надявам се и в кварталите на богатите да ги налазят с патканите ще са им хубава компания.Вие не се смейте защото скоро ще дойде и в България ,в Лампедуза са много а тук са на улицата някой ги постригваха от репортажа се вижда че взимат мерки освен по малко въшливи да имате и чакат автобуси за държавите приемници знам аз .Ще има за всички ,да си пазите матраците и юрганите с вълна трябва се хвърля всичко препаритите не помагали само в кофата и нови
  • 18 бушприт

    5 0 Отговор
    Тия дървени ници сигурно са от централна Африка.Нямат паспорти францужки.
  • 19 Макс

    1 10 Отговор
    Това са направо путински кърлежи . Подобно на него оцеляват в мръсна и кървава среда .
  • 20 ЕВРОПЕЕЦ

    3 0 Отговор
    Франсетата са известни със лошата си хигиена и нечистоплътност.
  • 21 Дървоядчо

    4 0 Отговор
    Сериозно, от такова нашествие се борих две години- 3 урока препаратите не ги убиват. При пръскане с Аикън не лазят повече там. Като ни нямаше в къщи хапеха котката. Оказа се че еднолицевия матрак е пълен с дървеници. Директно в кофата и пръскане всяка седмица.

    Коментиран от #24

  • 22 Коментар

    1 1 Отговор
    Като дойде зимата сами ще изчезнат.Не понасят ниски температури.До седмица зимата ще е в Европа.
    Иначе те смукаха дълго Нигер и кръвосмучещите дървеници им го връщат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Препаратът

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дървоядчо":

    в важен, да, но по-важна е процедурата по която се прави обработката да се знае и да е компетентно извършена. Между другото айкън не е много подходящ срещу дървеници. Мухи, комари, бълхи и др. - да, но за дървеници не е подходящ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: