Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Септември, 2023 14:02 6 221 43

"Загина почти цялата рота": истории на руски дезертьори

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • дезертьори

Според изчисленията на организация, помагаща на руснаците да избегнат наборната служба, над 500 дезертьори са напуснали страната след обявяването на мобилизацията

"Загина почти цялата рота": истории на руски дезертьори  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Много от руснаците, които бягат от армията, за да не воюват в Украйна, нямат задгранични паспорти. Властите са ги обявили за издирване. Някои успяват да се укрият - дори в чужбина. ДВ разговаря с трима дезертьори.

Предградията на Мюнхен. Октоберфест е в разгара си. Срещаме се с Василий в един тих парк край града. Мъжът е в Германия от близо месец. Той е един от първите руски дезертьори, които са успели да пристигнат законно в страната.

Василий не е истинското му име. Младият човек казва, че тук се чувства в безопасност, но се страхува за роднините си, които са останали в Русия. Там издирват Василий. Грозят го 15 години затвор за дезертьорство.

Василий: "Аз съм украинец. Няма да се бия срещу народа си."

Василий е артилерист. Учил е във военна академия и няколко години е бил войник на договорна служба. Отдавна се е разочаровал от армията и безуспешно се опитвал да напусне въоръжените сили. След руското нахлуване в Украйна обаче получил заповед да замине: "Призоваха ме и ми казаха: готви се да заминеш, на фронта има нужда от нови хора", спомня си мъжът. Той категорично отказал да воюва. "Аз съм украинец по националност и баща ми е украинец, няма да се бия срещу собствения си народ", казал на началника си.

Въпреки увещанията и заплахите Василий не заминал за фронта. Но и не бил освободен от военното си поделение. И той, и другите дезертьори, с които ДВ разговаря, разказват, че не е никак лесно човек да се уволни от армията. А след като бе обявена частичната мобилизация от Владимир Путин, това станало напълно невъзможно. Наказанието за самоволно напускане и дезертьорство междувременно е увеличено до 10, респективно 15 години затвор.

"Разбрах, че изход няма", спомня си Василий. "Обадиха ми се от поделението и ми казаха: или отиваш на война, или ще заведем наказателно дело срещу теб. И ще попаднеш в затвора, откъдето след това така или иначе ще те пратят на фронта." Тогава Василий решил да избяга от Русия.

Виктор: "В онзи момент бе просто невъзможно да се откаже"

Според изчисленията на организация, помагаща на руснаците да избегнат наборната служба, над 500 дезертьори са напуснали страната след обявяването на мобилизацията. Това е броят само на онези от тях, които са се обърнали за помощ към правозащитниците. Реалният брой на дезертьорите навярно е значително по-голям.

Повечето от тях не разполагат със задгранични паспорти и бягат в страни като Казахстан и Армения. Сред тях е и Виктор, офицер свързочник. Той също ни помоли да променим името му. За разлика от Василий, Виктор е участвал във военните действия в Украйна. Във видеовръзка от столицата на Казахстан Астана Виктор разказа, че той също се е опитал да напусне армията. Помолили го да отиде на една последна командировка, която се оказала учение в анексирания Крим през февруари 2022 година. На 24 февруари неговото подразделение участвало в пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

"Вдигнаха ни в 5 ч. сутринта, строиха ни в колони и ни казаха да вървим. Не ни казаха къде отиваме, просто ни строиха в колони - заминаваш и нищо не можеш да направиш", спомня си Виктор. "В този момент бе просто невъзможно да кажеш "отказвам да нося оръжие и няма да се бия. Ако побегнеш напред, ще те застрелят украинците, ако побегнеш назад, ще те хванат твоите."

Виктор е бил свързочник и е отговарял за надеждността на комуникациите. Останал в Украйна до лятото на 2022 година. "Видях разстреляните пленници и чух заповедите, дадени от командира на подразделението за стрелбата", казва той. Но уверява, че "подобно нещо като в Буча" не е имало. Виктор научил за пръв път за масовите убийства на цивилни в Украйна в края на април и началото на май, когато успял да влезе в интернет. "Тогава преосмислих много неща", казва той.

Евгений: "Стреляха по мен и аз също стрелях"

Евгений, който е офицер от специалните части, също бил изпратен на военни учения по границата с Украйна през февруари 2022 година. Мъжът е от бедно семейство и за него армията представлявала добра възможност за социално израстване. "Надявахме се и вярвахме, че няма да има война", казва младият мъж и описва настроенията в семейството през февруари миналата година: "Знаехме, че Путин е убиец и лъжец, но не вярвахме, че може да е толкова фанатичен, за да започне война. Но се оказа, че сме се лъгали", казва Евгений.

На 24 февруари частта му прекосила границата с Украйна. "За нас всичко беше печално. На 30 март загина почти цялата рота", разказва той за бойните действия. "Когато бяхме близо до Киев, не взимахме пленници, защото нямаше възможност да ги закараме в Русия, те бяха избити." И след това добавя: "В крайна сметка украинците също убиваха пленници".

Евгений уверява, че той самият не е участвал в убийствата. "Готов съм да се изправя пред съда. Не се страхувам от това. Дори да ме сложат на детектор на лъжата, съвестта ми е чиста. Да, воювах, да, стрелях. Стреляха по мен, и аз стрелях, защото аз също искам да живея."

След провалената офанзива край Киев взводът му бил прехвърлен в Донбас. За да се измъкне оттам, той се прострелял в крака. "Бяхме край украинските позиции, осакатихме се взаимно и казахме, че украинците са ни обстрелвали. Повярваха ни и ни изпратиха в болница в Русия", завършва историята си Евгений.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    44 29 Отговор
    руснаците се оказаха големи смешници

    Коментиран от #13

  • 2 Българин

    27 20 Отговор
    никой вече не иска да ходи в Украйна заради Хаяско

    Коментиран от #6

  • 3 Българин

    47 35 Отговор
    след разгрома във войната,Русия ще се разпадне

    Коментиран от #10

  • 4 Българин

    42 30 Отговор
    Русия излезе много нефелна империйка

    Коментиран от #14

  • 5 Реалист

    33 29 Отговор
    Днес беше потвърдено :
    Избягали от Русия , ФСО ,ФСБ , Вагнер , военни от ВС на РФ дават показания за престъпленията , убийствата , концетрационните лагери в ООН, МОС в ХАГА , пред прокурора на международния трибунал . Изнесени са терабайти доказателства , документи , флашки със видео , дискове . Всичко е предадено на СЪДА . Днес беше официално потвърдено : Предаден е секретния архив на Пригожин , видео , документи , картотеки , счетоводни книги, показания …. Терабайти разобличаващ Демона Путин и бесовете Антихристи около него и Кремъл . Машината на международното правосъдие е задействана ….. зверствата на тези Не Люде са предадени на всички организации и са дублирани и на ЦРУ . Хората са искали да са сигурни , че ИЗРОДИТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО .

    Коментиран от #35

  • 6 Българин

    28 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    "Спасете се, който може“: в Закарпатието граничарите задържаха 27украинци, укриващи се от набор за един ден
    24 септември 2023 г.
    16:14 ч
    27 мъже на военна възраст са се опитали да избягат от Украйна през западната граница в зоната на отговорност на Мукачевския граничен отряд, но са задържани, съобщиха от Държавната гранична служба на Украйна.

    Само за един ден украинските граничари спряха 14 опита за незаконно преминаване на границата (в Закарпатието има граница между Украйна и Румъния, Украйна и Унгария) .

    Държавната гранична служба съобщи, че на украинско-унгарската граница са регистрирани 7 опита за нелегално преминаване, като граничните войски са задържали общо 19 нарушители.
  • 7 Аннабас че

    14 11 Отговор
    Много от безследно изчезналите руски войници са живи и здрави !
  • 8 Дойчо Велев

    37 11 Отговор
    Тия новини само дойче зеле ги знае. Ми даааа.......

    Коментиран от #19

  • 9 Сорос

    26 17 Отговор
    Пълна лъжа сороска, първо няма война, второ няма мобилизация, путлера обеща, трето специалната тридневна военна операция върви по план, 4то няма загинали руски военослужещи, само жертви от украинска страна... И т.н.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Възрожденец

    23 26 Отговор
    "Няма по-страшно нещо на земята от украинските воини."
    "Мисля, че Русия няма да я има след 9 години."
    "Знаете ли защо предрекох, крещях години преди войната, че Русия ще претърпи пълен крах и позор, ако воюва с Украйна?
    Защото изучих основно Първата чеченска война.
    Видях как се бият украинците.
    Наблюдавах и как се бият чеченците, които ни нанесоха много поражения. Те са смели, страшни воини, но в сравнение с украинците са невинни същества, като малки дечица, като пърхащи ангелчета от картинки на Енгра..
    Чеченските са страшни, смели, но те губят време да демонстрират благородство, да се перчат, да се показват.
    Да парадират с облекло, оборудване..
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.
    Затова предрекох това поражение."
    Украйна защитава земята си и народа си от диктаторски военен терористичен режим в Кремъл огледален образ на КГБ и СССР .

    Коментиран от #18, #20

  • 12 1945

    31 10 Отговор
    Отново пропаганда от Дойче зеле, даже не си заслужава да се чете

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мара отварачката

    19 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    25.09.23г.16:59 часа
    В Украйна започнаха масови акции - търсят дезертьори и скрити оръжие.......
  • 15 БАШШ БЪЛГАРИН

    3 3 Отговор
    НЕ СЪМ ЗАП ДНЯК ЗАПАДАЩ ЯМ ДОМАШНО СВИНСКО ДОМАТИ САМО ЛЯТОТО ОТ ДВОРА СИ ПАЗЯ ЛАДА 2102 И КАРАМ 30 Г ВОЯДЖЕР ШОТ ЛАДАТА Е ДЕСЕТ ПО СКЪПА ОТ НЕГО
  • 16 Aлфа Bълкът

    16 4 Отговор
    Тоя п-ст като е бил военен и украинец, защо не в Украйна, а в Германия?
  • 17 БОЗА

    26 9 Отговор
    И ква стАна тя-командващият на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов сензационно ВЪЗКРЪСНА присъствайки днес на колегията на Министерството на отбраната на РФ...без коментар дето се казва... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #25, #29

  • 18 123

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Възрожденец":

    Убивали били окраинците за това окраинските гробища са препълнени
  • 19 Дойчо Зелков

    20 5 Отговор

    До коментар #8 от "Дойчо Велев":

    Оказа се, че единственото безопасно място за дезертьорите е Русия
    Украински укриватели, които заминаха в чужбина, които потенциално биха могли да бъдат предадени на режима на Зеленски, за да бъдат изпратени на фронта, се заинтересуваха от възможността да се преместят в Русия.
    По-специално, украинците, които заминаха за Полша, обсъждат варианти къде да излежат пълната мобилизация, обявена от Зеленски. Оказа се, че единственото безопасно място за измамниците е Русия.
    Мнозина са щастливи да се преместят и дори са готови да платят на предприемчиви посредници. В украинския сегмент на интернет дори имаше реклама със следния текст:
    „Полша ще ви екстрадира на Зеленски, за да бъдете изпратен на фронта. Единственото място, където украинският военен комисар няма да ви намери, е Русия. До Русия през Беларус. Бързо. Безопасно. Анонимно".
  • 20 Алиот Кърж Али

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Възрожденец":

    Машала Вьзрожденец ! Истамбулски евро г поздрав !
  • 21 ДОЙЧОВОТО ВКИСНАТО ЗЕЛЕ

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "1945":

    Пропагандата на ДВ вреди на вашето здраве - води до оглупяване.
  • 22 Реалност

    14 17 Отговор
    "Срива се не Путин. Срива се Русия. После години наред ще си бършете задниците с „Правда“, а тоалетна хартия ще ви предлагат само в салама"
    Аркадий Бабченко
    За няколко дни Украйна покоси толкова войници от руската армия, колкото не са падали в цялата Чечения за всичките войни. Числата са просто фантастични. Такива загуби за денонощие нито СССР е имал през Втората световна, нито Русия когато и да било. Това е крушение на мита за мощта и непобедимостта на руската армия
    Възможно е още да не сте разбрали, но Русия вече загуби. Даже отново да вземе Харков, да вземе дори Киев, вече няма да има никакво значение.
    Те самите го разбират. Руснаците се мятат по украинските пътища и полета като заклано пиле и не знаят какво правят. Продължаващите опити за щурм са безсмислени. Правят ги само за да доложат на Путин: „Ура! Рушим, превзехме село Лопиревка, не знам в кой район, не знам в коя губерния!“
    За путинския режим започна обратното броене. Включени сте като статисти в сериала „Краят на империята“. Сега се смеете, хихикате и не ви се вярва. Но сте свидетели на залеза на Московията.

    Коментиран от #27

  • 23 Урюрвкос

    12 4 Отговор
    борбата с дезинформацията тук явно не работи.
  • 24 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    8 12 Отговор
    Досега около 275 000 руски агресори дадоха фира в "специалната операция" , която не върви по план. Въпроса не е дали русия ще претърпи поражение в тази война, а кога. Държавата на крепостните ,вече беше унизена в Украйна, както и нейният "предводител", когото го издирват ,като най-обикновен криминален престъпник с международна заповед.
  • 25 гост

    10 17 Отговор

    До коментар #17 от "БОЗА":

    И тва кой го каза , Кокошинков или еленовъда ?? Или "само истината" казващи ТАСС и Новости ?? А докато възкресяваш мъртъвци днес още петнайсетина ватнишки "офицери" дадоха фира !!
    Насочена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ракети HIMARS са ударили щаба на руските окупатори близо до Херсон, убивайки осем руски офицери и ранявайки още седем, съобщи източник от СБУ пред Интерфакс-Украйна.



    "Появи се ексклузивно видео на неотдавнашния взрив във временния контролен център на руснаците край Херсон. Благодарение на сигнал от СБУ ракетата HIMARS "взе участие" в ежедневната среща на руските офицери от 24-и мотострелкови полк от 70-а мотострелкова дивизия. Срещата приключи предсрочно: осем офицери са със статут "200" (убити, бел. ред.), седем - "300" (ранени, бел. ред.)", каза източникът на агенцията във вторник.

    Коментиран от #28

  • 26 Северноатлантик

    10 5 Отговор
    Вярно , че още подзаглавието е подвеждащо : В момента не е "мобилизация" а се събира редовния войнишки Набор . Извинете за лъжата , но трябва някак да повдигнем духа на младите украинци заминаващи да се самоубият на фронта .
  • 27 Мунчо

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Реалност":

    Далеч си от реалността, но нали за това ти плащат. Като разбереш истината вече ще е късно и няма да има кой да ти плаща.
  • 28 БОЗА

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    "И тва кой го каза , Кокошинков или еленовъда ?? "

    Не го казват,а го показват...леко дигнА кръвно...що се напрягате така,кога ви хванат,че лъжете калташки...адмирал Соколов жив бе... ;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "БОЗА":

    Искаш ли да ти уредя "видеоконферентна " връзка с любимия ти Брежнев , примерно ?? Щото точно това пробутваш за "възкресение" , появил се на видео , хахахахахах !!! И в тая "връзка" Брежнев ще каже всичко , което поискаш, примерно "Путлер капут " , нищо че даже не е знаел , че Путлер съществува въобще !!

    Коментиран от #33

  • 30 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "БОЗА":

    И за тая тъпня , отново коментар 29 !!
  • 31 Вирус

    0 0 Отговор
    Хахаха прокиша пак се изказа
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БОЗА

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Коментар до 29:
    Казваш или са много напред с компютрите и технологиите...или медицината им е топ...не се излагай повече...само с гол ентусиазъм и омраза не става... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "БОЗА":

    Мине , с нищо не са напред , 15 годишно лапета вече правят такива клипчета само с телефоните си , явно ти си много назад , затова се връзваш на такива плитки номера !! Ама не ти се урежда щението , хаха !!

    Коментиран от #37

  • 35 Абе и между

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Дукоментите намерили на баба ти кюлотите.
  • 36 а ха хааа

    3 11 Отговор
    Нашенскиге копейки напират да се запишат доброволци за да се бият за Путя.
  • 37 БОЗА

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Важното е,че те има...да ме "светнеш"...сполай...ако не си диабетик-виж ми подписа...губя си времето с поредния многоников общо взето... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 38 уфааааааааааааа

    9 4 Отговор
    Бе те 160 000 млади мъже избягаха от Украйна в Германия, ви за руснаците сте ми заревали!

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "уфааааааааааааа":

    Никой не реве за руснаците другар,ние се радваме.при руснаците загуби нет нали така а и да има кво ти пука нали си в нато?
  • 40 Българин

    10 7 Отговор
    Пак фалшива статия на дойче зеле.Омръзнаха ни тези др.сни.
  • 41 Zабелязвам

    7 6 Отговор
    ...колко кух трябва да е човек за да мисли като такъв един руснак: Да се прострялят сами само и само да не ходят на фронта?! Ми имаш автомат , имаш глава, иди и търси сметка на оня дет те изпраща срещу волята ти, да се биеш с невинни хора и да газиш чужди земи.... ама руснака си е руснак- като кромидия лук е: колко по-го газиш....по- му е хубаво........не , че и българина в Гетото не е като него де :) :) :)
  • 42 Тези Дойче зеле

    8 4 Отговор
    Защо не си видят техните, кьопави войници? Ако има война с Германия, то даже една Северна Корея ще ги спука от бой и ще ги превземе за една седмица. Ама тези тръгнали да плачат на чужди гробища...
  • 43 Айс Иктир

    1 0 Отговор
    Изключително т.па лъжа.
Новини по държави: