Last news in Fakti

29 Септември, 2023 20:20 3 975 12

Кой е Милан Радойчич, който пое отговорността за нападението в село Банска в Северно Косово?

  • милан радойчич-
  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич-
  • косовска митровица-
  • кейфор

Милан Радойчич става заместник-председател на „Сръбска листа“ през 2018 г., няколко месеца след убийството на сръбския опозиционен политик Оливер Иванович, за което бе обвинен Радойчич, заедно с още трима етнически сърби

Кой е Милан Радойчич, който пое отговорността за нападението в село Банска в Северно Косово? - 1
Снимка: Facebook

Милан Радойчич е бивш заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби в Косово „Сръбска листа“, както и бизнесмен, който се споменава от властите в Прищина и Белград в съвсем различен контекст, посочва Радио Свободна Европа.

За Косово той е беглец, който се издирва, някой, който „контролира сръбските престъпни групи на север“ и стои зад „напрежението и кризата“ в региона.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, от друга страна, го описва като някой, който „пази сърбите в Косово“ и стои „първи на фронтовата линия“ на сърбите в Северно Косово.

Американското министерство на финансите постави Радойчич в черния списък за декември 2021 г. заради участието му в международна престъпност и корупция.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля го обвини, че е организирал и участвал в нападението над косовската полиция на 24 септември, когато бе убит един косовски полицай и трима сърби. На 26 септември Свечля публикува видео, което според него е „още едно доказателство за неговата терористична дейност срещу Република Косово“.

Днес Радойчич пое цялата отговорност за събитията в неделя и подаде оставката си от поста на заместник-председател на „Сръбска листа“, която е близка до управляващите в Белград.

Радойчич е съсобственик на строителната фирма ИНКОП (INKOP), която притежава и хотелиерската компания Доли Бел (Dolly Bell). Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай го споменава като човека в Северно Косово, „който трябва да бъде питан за всичко“. Радойчич се е срещал и с друг бивш премиер на Косово - Хашим Тачи, за да обсъждат положението на сърбите в Косово.

Милан Радойчич става заместник-председател на „Сръбска листа“ през 2018 г., няколко месеца след убийството на сръбския опозиционен политик Оливер Иванович, за което бе обвинен Радойчич, заедно с още трима етнически сърби. Мандатът му е продължен през 2021 г.

Косовската полиция е правила два неуспешни опита да арестува Радойчич. На 23 ноември 2018 г. той е заподозрян в убийството на Оливер Иванович, но полицията не успява да намери Радойчич. Той отрича да има нещо общо със смъртта на косовския сръбски политик. През февруари 2022 г. полицията спира Радойчич на граничния пункт Бърняк в Северно Косово, но той бяга обратно в Сърбия, а двама полицаи са освободени от длъжност заради случая.

Радойчич присъства на барикадите, издигнати от косовските сърби заради решението на правителството да премахне регистрационните номера от косовски градове, издадени в Сърбия през 2022 г..

В Сърбия той е защитаван от президента Александър Вучич, според когото Радойчич е един от хората, „които пазят Сърбия в Косово“. Президентът го защитава и при обвинението срещу него за убийството на Оливер Иванович. През 2021 г. обаче Вучич твърди и че никога не е разговарял с Радойчич, освен ако не е присъствал на срещите му със „Сръбска листа“. Смята се, че Радойчич е присъствал на почти всички срещи, организирани някога с президента.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    28 22 Отговор
    Господ да го пази!Амин!
  • 2 Урюрвкос

    31 21 Отговор
    с две думи патриот и родолюбец
  • 3 Реалист

    24 18 Отговор
    Как кой, сръбски патриот е Милан Радойчич!

    Коментиран от #11

  • 4 Спецназ

    18 23 Отговор
    Самите сърби от Косово,

    НЕ искат обединение със Сърбия!

    ТАМ вече мафията има пълен контрол на всичко и прибира всичко,
    включително и помощите отвън.

    БИЗНЕС ЗА МИЛИОНИ! Така е във всички подобни анклави.

    така беше и в сега руските ДНР и ЛНР-

    Захарченко и Пасечник държаха ПЪЛЕН контрол над всичко,
    даже не зачитайки Русия.

    Чист бандитизъм мутренски ала 90- те! ФАКТ!

    Преди войната имаше "зачистка" на по-голяма част от върхушката- Захарченко, Гиви, Моторола и т.н

    А по друг начин не можеше да започне, каквото започна,
  • 5 Желко Драшич

    21 23 Отговор
    Руските ракети ще сринат окупаторската база на фашистите Бондстийл и косовските терористи ще се нас.ерат.
  • 6 Професора

    19 12 Отговор
    Американските геополитичеки интреси са тясно свързани с различни терористични и фашиски групировки по света примери са :Муджахидините в Афганистан, терористите от ИДИЛ в Сирия и Либия, терористите от Косово...
  • 7 Коко

    24 15 Отговор
    Сръбски паравоенен терорист

    Коментиран от #8

  • 8 патето Яки

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Левски български терорист ли е.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 4535

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "патето Яки":

    срам за теб да сравняваш национен герой който се борил за идеали със српски мафиот като Радойчич и Аркан
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Булба67

    2 4 Отговор
    Новият АРКАН!!!