Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 17:23 1 874 26

Президентът Александър Вучич: Сърбия не е струпала войски край границата с Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • кейфор

По-рано тази седмица САЩ и ЕС изразиха тревога по повод засилване на военното присъствие на Сърбия по границата с бившата й провинция Косово и призоваха Белград да намали броя на войниците си там

Президентът Александър Вучич: Сърбия не е струпала войски край границата с Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Сръбският президент Александър Вучич отрече днес американски и други твърдения, според които Сърбия е струпала войски край границата с Косово, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Вучич се оплака от „кампания от лъжи“ по адрес на неговата страна, след като при престрелка в Северно Косово миналата неделя бяха убити четирима души, а напрежението в региона се повиши.

По-рано тази седмица САЩ и ЕС изразиха тревога по повод засилване на военното присъствие на Сърбия по границата с бившата ѝ провинция Косово и призоваха Белград да намали броя на войниците си там.

Правителството на Косово обяви вчера, че следи движенията на сръбската армия от „три различни посоки“. Косово призова Сърбия незабавно да изтегли войските си и да демилитаризира граничния район.

„Кампания от лъжи…върви срещу нашата Сърбия“, каза президентът Александър Вучич във видеопослание в Инстаграм. „Те лъжат много за присъствието на силите на нашата армия…Всъщност те са притеснени, защото Сърбия има това, което те описват като „усъвършенствани оръжия“.

Репортери на Асошиейтед прес, пътуващи в граничния район днес, видяха няколко превозни средства на сръбската армия да се насочват към централна Сърбия, което вероятно е знак, че армията може би намалява присъствието си в региона след призивите на американския държавен секретар Антъни Блинкън и други.

Напрежението в района отново се покачи, след като миналата неделя в северната част на Косово стана престрелка между тежковъоръжени сърби и косовски полицаи. Сърбия отрече твърденията на Косово, че е обучила 30-ината мъже, които откриха стрелба срещу косовските полицаи, убивайки един от тях, а по-късно се барикадираха в един православен манастир в Северно Косово. Трима от въоръжените сърби бяха убити при последвалата престрелка.

Косово обяви, че разследва възможна намеса на Русия в инцидента. Сърбия е основният съюзник на Русия в Европа и в западните държави съществуват опасения, че Москва може да опита да предизвика проблеми на Балканите, за да отвлече вниманието от войната в Украйна, посочва АП.

Джон Кърби, говорител на Националния съвет за сигурност към Белия дом, каза в петък, че американски служители наблюдават голямо разполагане на сръбски войници по границата с Косово.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава.

През последните месеци сръбският президент неколкократно повишава степента на бойна готовност на сръбската армия по границата с Косово. Сърбия също така подсилва армията си с оръжия и друго оборудване, закупено основно от Русия и Китай, отбелязва АП.

„Ние ще продължим да инвестираме в отбраната на нашата страна, но Сърбия иска мир“, каза днес президентът Вучич. „Всичко, което казаха те, са го измислили и е лъжа, и те знаят, че е измислица и лъжа“.

Стрелбата миналата неделя близо до село Банска дойде след месеци на напрежение в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство от населението и искат да въведат самоуправление.

Десетки войници от мироподдържащата мисия на НАТО в Косово (КейФОР) бяха ранени през месец май при сблъсъци с етнически сърби, протестиращи срещу присъствието на косовската полиция в региона, припомня АП.

Опасявайки се от разширяване на нестабилността на фона на войната в Украйна, Вашингтон и Брюксел опитаха да договорят нормализация на отношенията между Сърбия и Косово, но двете страни се провалиха в прилагането на предварително споразумение, което бе постигнато в рамките на диалога помежду им с посредничеството на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    8 5 Отговор
    Сърбия не разполага с ядрени оръжия като Русия Вучич. За 24ч ще я направят тестови полигон на НАТО.

    Коментиран от #3

  • 2 Глей кФо стаа

    5 2 Отговор
    Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че въоръжените сили на страната могат отново да започнат антитерористична операция близо до южните граници на страната, в Сирия и Ирак . Той обяви това по време на среща в парламента, съобщава Haberturk .

    „Искаме всички винаги да помнят думите ни, че една вечер може внезапно да дойдем“, каза той.
  • 3 Име

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    А тото ще посмее ли.
    Вучич и Путин май са дружки

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Българин

    10 9 Отговор
    да ви кажа чесно не обичам СЪРБИТЕ ВИНАГИ СА НИ ИГРАЛИ КУРВАЧКАТА . НООООО ТЕ СА НИ БРАТЯ СЛАВЯНИ............
  • 5 Име

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    НАТО

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Славай Орком

    10 8 Отговор
    Сърбия е тумор.. ще капитулира за 1 седмица
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Aлфа Bълкът

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Те руснаците 20 месеца не могат 1/5 от Украйна да вземат, ти ги слагаш тука да се месят.
    Сърбите видяха, че номерата на Азербайджан минават, ама пропускат момента, че Азербайджан продава вероятно руски газ на ЕС. И руснаците и европейците затова мълчат. Ама Сърбия газ ли има, петрол ли има?
    Ще ги набомбят като едното нищо и после ще им измислят някой план "Маршал".

    Коментиран от #24

  • 11 Пич,

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Какво НАТО бе?
    Наистина си е тото! При това нагласено.
  • 12 Курти

    11 9 Отговор
    И путя така казваше и виж го сега яде шамарите в Украйна
  • 13 Колко познато!

    9 6 Отговор
    Лавров: "ЦРУ са непрофесионалисти, а Джо Байден е лъжец, ако твърдят, че РФ ще напада нашите украински братя..."....
  • 14 така е

    10 4 Отговор
    Да не забравяме, че Александър Вучич бе Министър на Информацията в правителството на Слободан Милошевич. Знае ги нещата от първа ръка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вучич " не" лъже

    9 4 Отговор
    Сърбия хич "не е струплала войски на границата с Косово и изобщо "не е "въоръжила сърби от Северна Косово за извършване на терористични акции с цел провокации и насилие.Намерените оръжия и боеприпаси са" детски играчки".И много искат мир ,така де.А Сооgle u той лъже и "не "показва верни снимки ,сателитите също.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Йеронимус БОШ

    3 1 Отговор
    Нямат ли право Сърбия да си държи войските където си иска по своята земя ? Вижте в колко държави има американски войници , дори и в независима , свободна и демократична ГЕРМАНИЯ !
  • 24 Не бъркай Украйна с нато

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Aлфа Bълкът":

    Там руснаците имат друг пресантиман и по съвсем друг начин ще действат със западняците. Те това много добре го знаят и не смеят да настъпят котака по опашката.
  • 25 Ровя в явоР

    3 1 Отговор
    Нормално ли е най-големият агресор да определя графика на цял свят ? Кой им дава това право ? Техните слуги и марионетки ли ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: