Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 10:01 6 988 52

Германия се задъхва от мигранти и бежанци

  • германия-
  • мигранти-
  • шенген-
  • олаф шолц

Споразумение с провинциите как да се осигури и разпредели финансирането на разходите за бежанците ще се търси с федералните провинции през ноември

Германия се задъхва от мигранти и бежанци  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канцлерът Олаф Шолц иска да ограничи нелегалната имиграция в Германия с пакет от мерки. Един от вариантите за това е да се осигурят външните граници на ЕС.

Канцлерът иска да спре настоящата тенденция на увеличаване на миграцията към Германия с различни мерки. Той разговаря по този въпрос с Редакционснецверк Дойчланд (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Броят на бежанците, които искат да влязат в Германия, в момента е твърде висок.

"Ето защо ние отдавна подкрепяме защитата на външните граници на Европа. И продължаваме допълнителните мерки за сигурност на границите с Австрия, с Швейцария и Чешката република се договорихме за общи патрули ", каза канцлерът.

Ако дадена молба за убежище бъде отхвърлена, засегнатите лица ще трябва да напуснат Германия. "Трябва да се погрижим за това", подчерта Шолц. Правителството във Варшава на свой ред трябва да гарантира, че визите не се продават и бежанците не се "просмукват" в Германия. Ето защо засилихме контрола по границата с Полша".

Взети заедно, мерките би трябвало да имат ефект върху броя на бежанците. Шолц допълни: "Надяваме се, че това бързо ще се усети."

Споразумение с провинциите как да се осигури и разпредели финансирането на разходите за бежанците ще се търси с федералните провинции през ноември.

Колабира ли Шенген?

Шенген е в колапс, констатира Юронюз.

Медията прави това заключение въз основа на факта, че някои държави от Шенгенското пространство възобновиха контрола по вътрешните граници на ЕС. Причината за това е миграционната криза, пред която ЕС отново е изправен.

Един от основните принципи на Шенгенското споразумение е свободното движение на гражданите, така че няма граничен контрол по вътрешните граници на страните от групата.

В договора обаче има клаузи, които предвиждат временно възстановяване на граничния контрол, особено ако има заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

Действието на Шенген беше частично преустановено по време на бежанската криза през 2015 г., след което вътрешните граници на ЕС бяха отново затворени по време на пандемията от коронавирус. През 2023 г. най-малко седем държави от Шенгенското пространство са се възползвали от тези разпоредби на Граничния кодекс.

Шенгенското споразумение е подписано през юни 1985 г. от пет държави - Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. По-късно към споразумението се присъединяват почти всички държави от разширения Европейски съюз, както и Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Ирландия не може да участва в Шенген поради отделно споразумение с Великобритания.

Предизборни главоболия

Неконтролираната миграция към Германия и Европа е една от важните теми на дебата преди изборите на 8 октомври в провинциите Бавария и Хесен на нови местни парламенти, констатира Дойчландфунк. Медията посочва, че градовете и областите вече не знаят къде да настанят бежанците. И големият въпрос сега е как Германия може да излезе от миграционната криза?

До август тази година повече от 220 000 души са подали молби за убежище в Германия, съобщи Дойче веле. Това представлява увеличение от 77% спрямо същия период на миналата година. Все повече германски градове и общини в тази връзка бият тревога, тъй като нямат капацитет да се грижат за толкова много хора.

Германците са недоволни от тази ситуация: 73% от анкетираните смятат, че настаняването и разпределението на бежанците в Германия функционира по-скоро зле или много зле, а само 19% са на обратното мнение. Почти 8 от всеки 10 германци смятат освен това, че интеграцията на бежанците в обществото или на трудовия пазар функционира по-скоро зле или много зле.

За Германия едно от големите главоболия е депортирането на хората, на които е отказано предоставяне на убежище.

В проучването за А Ер Де две трети от анкетираните се обявяват за ограничаване на миграцията, за 27% е приемливо да се запазят сегашните темпове, а само 5% от анкетираните смятат, че Германия трябва да приема повече бежанци.

Застрашава ли миграцията демокрацията в Германия?

Според кмета на Берлин Кай Вегнер (ХДС) - да. Поради което той призова правителството и опозицията да овладеят кризата заедно, като се позовава на успешни примери от миналото.

Вегнер изрази голямата си загриженост във връзка с настоящата миграционна криза в Германия. Пред Ер Те Ел (RTL) и Ен ти ви (ntv) той заяви: "Достигнахме критична точка, в която демокрацията ни е застрашена, в която хората също очакват от нас да я решим." Вегнер подчерта, че е необходимо правителството и опозицията да се справят с кризата заедно, като се позова на успехите в тази сфера от миналото: "Това работеше и преди, в края на 80-те, началото на 90-те години. Бяха положени съвместни усилия за промяна на Основния закон."

"Всеки ден на спорове допълнително създава несигурност сред хората и не укрепва нашата демокрация. И това е важно за мен", заяви Вегнер. По думите му всеки ден в Берлин пристигат около 250 бежанци и тенденцията е възходяща. "Нямаме повече капацитет за прием, няма повече свободни места", уточни кметът.

Как да бъде ограничена миграцията в Германия?

Социолозите предлагат варианти, които могат да се използват за намаляване на броя на бежанците. Осем от всеки десет германци смятат, че засиленият граничен контрол и споразуменията за бежанците с африканските държави са правилна стъпка.

Относно идеята за въвеждане на горна граница за прием на бежанци, критиците на това предложение подчертават, че то влиза в конфликт с международното право и ще бъде трудно да се прокара. Но цели 71 процента от германците одобряват въвеждането на горна граница за броя на бежанците, които страната може да приеме. Шейсет и девет процента от анкетираните са съгласни Алжир, Мароко и Тунис да бъдат класифицирани като сигурни трети страни.

Погрешна политика на ЕС

"Засиленото миграционно движение се дължи на погрешната политика на Европейския съюз на "отворени врати". Тя насърчава хората да идват в Европейския съюз от Южна Европа", заяви говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер пред частната радиостанция Radio ZET в края на септември.

"Основният проблем е, че някой влиза в ЕС, а не че се движи в рамките на ЕС, и това трябва да бъде решено", каза Мюлер.

Доколкото още в края на 2022 г. в Германия живееха 2,1 милиона бежанци и лица, търсещи закрила, както се посочи доклада на върховния комисар по бежанските въпроси на ООН за миналата година, още тогава Германия беше една от водещите страни, приемащи бежанци в световен мащаб.

Вълната от мигранти от тази година увеличава тежестта на проблема, пред който се изправя германското общество и политици, на който трябва да намерят решение. И то скоро. Защото проблемът натоварва допълнително с разходи бюджета.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бургас

    23 5 Отговор
    В квартал Акациите Бургас на спирката до бившия завод Георги Димитров всяка сутрин цистерни на чистотата пълнят вода от пожарния хидрант.
    Това дали е редно
  • 2 Нео либерали..-

    100 1 Отговор
    ама мулти култито не работи ли? Ама що така? А ние помним думите на Меркел-добре дошли....А истината е една-днешните западни политици убиват европейската цивилизация в името на някакви си уж ценности-..факт!!!!!

    Коментиран от #48

  • 3 Пич

    102 1 Отговор
    Не !!! Германия се задъхва от тъпотия , а както съм ви казвал , на тъпия никой не може да помогне !!!
  • 4 Паметлив

    84 9 Отговор
    Да припомним събитията, които предизвикаха мащабната миграция последните десетилетя. Това са интервенциите на НАТО в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия

    Коментиран от #8

  • 5 Димо

    94 1 Отговор
    Махнете социалните придобивки и един мигрант няма да стъпи на германска земя!

    Коментиран от #9, #36

  • 6 Така де

    83 1 Отговор
    Меркел каза, че са добре дошли. Сега що ревете?

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 В момента

    33 27 Отговор

    До коментар #4 от "Паметлив":

    от тия 4 държави война се води само в северен Ирак и то с помощта на руснаците. В Афганистан нали победиха, защо бягат в Германия и то само млади мъже?

    Коментиран от #14

  • 9 Защо да ги махат,

    56 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димо":

    да важат само за коренното население. Дошъл някой от Сомалия и веднага жилище, пари на ръка, кола, мед. обслужване, защо там война няма.

    Коментиран от #21

  • 10 шолц не им

    40 1 Отговор
    дава да съдят дървета, да копаят цветя , а само плаче, плаче , като зелиски . спри бе шолц от тоя октоберфест се напивате и излагате , като еврейчета пред млада ромка . Смехотвореца на унгария ще те оправи .
  • 11 Пращайте ги

    58 1 Отговор
    В двора на Меркел! Тя знае как да се справи. България не ги е канила, за да ни превръщате в буферно гето!
  • 12 Голям зор

    41 2 Отговор
    Хитлер се върти на вретено
  • 13 али бали стики

    57 0 Отговор
    на първо време правителството на Германия може да поспре да захранва с пари неправителствените организации които събират хиляди емигранти из Средиземно море и ги карат в Италия вместо да ги връщат обратно в Африка
  • 14 Пояснение

    54 1 Отговор

    До коментар #8 от "В момента":

    Защото в резултат на атлантическите интервенции тези държави са напълно сринати. Затова хората се изнасят оттам. Да не забравяме, че Сирия и Афганистан са под санкции и мизерстват. Африканските мигранти в миналото бяха задържани от диктатора Кадафи, но днес Либия на практика не съществува
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Путин

    7 22 Отговор
    е виновен!

    Коментиран от #28

  • 17 Е така де

    51 0 Отговор

    До коментар #6 от "Така де":

    Само че в момента умуват как да се преразпределят навлеците в другите държави от ЕС. Което означава, че и ние сме в кюпа. Със съответните задължения да им осигурим и комфорта.

    Коментиран от #49

  • 18 Потресен

    63 1 Отговор
    А, стига, бе? Кой можеше да повярва? Къде отидоха прекрасните статии от преди 2-3 години, в които ни описвахте как който приеме повече бежанци щял да цъфне и да върже?
  • 19 Бил

    36 2 Отговор
    Да им пуснат Вагнер и до 2 дена ги няма
  • 20 ние да му мислим щото

    25 0 Отговор
    немците имат достатъчно мощности за утилизация... само трябва да ги преработят в съответствие със зелената сделка, за да не замърсяват въздуха
  • 21 Пич,

    47 1 Отговор

    До коментар #9 от "Защо да ги махат,":

    Първата работа на тъмнозелените в Германия е да се размножат. Многократно. Децата им са резиденти. Как ще ги ограничат? И как ще върнат родителите им в Сирия или Ирак или Афганистан? Какво ще правят с тъмнозелените, родени в Германия през последните 40-50 години? Кой ще бачка вместо тях? Турците в Германия са милиони. Тях какво? Пипнат ли ги и гражданската война е готова.
    Изобщо германците упорито си вкарват автоголове.

    Руснаците имат готин лаф- когато човек е iдиoт, това е задълго!

    Коментиран от #50

  • 22 УдоМача

    13 1 Отговор
    Ще ги владее Бармалей немците :D (cwl)
  • 23 Сами се набутаха!

    32 1 Отговор
    Тези се самоунищожиха, НО... Какво ще стане, когато и още и още милиони идват към Европа? И нас ще ни залеят!
    Тъпани, големи са! Има ли по-алтави от немците?
  • 24 Геша

    36 1 Отговор
    Малко им е.Има още място . Те си ги поканиха без да питат никого. Даже на нашата южна граница дойдоха няколко автобуса пълни с германски розовогащи п----си с ножици за ламарина за да режат телените ни гранични заграждения и то пред очите на парализираната ни от страх гранична полиция.Помните ли?
    Оттогава не мога да ги дишам.

    Коментиран от #27

  • 25 Хасан Мюнхен

    29 0 Отговор
    Пълно с мигранти , ауслендери и гастбайтери ! Не се живее !

    Коментиран от #26

  • 26 Вече всичките големи градове

    38 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан Мюнхен":

    са Африка... Не можеш да видиш немци по улиците! Сигурно работят ден и нощ да хранят тези?

    Коментиран от #30

  • 27 Хайл 14/88

    33 0 Отговор

    До коментар #24 от "Геша":

    Аз го помня,нали с тези пе.дер.уги имаше и репортери да покажат как ние сме лошите че ги спираме.идеотките на гарата в Мюнхен врещяха и падаха от възторг че дошли евачи-ХАК ДА ИМ Е.нали меркел ги канеше с добре дошли,ще ядете,ще ееввете без пари...сега да търсят сметка на меркел
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дебела кратуна

    32 1 Отговор
    Тотална шизофрения, пускаме мигрантите, после се чудим как да ограничим мигрантския натиск, каквото и да ознчава това... олаф швулц пък бил подготвил пакет от мерки... тез дето идват такива пакети са ви приготвили, че няма да можете да си седнете на четирибуквието после...
  • 32 Статистик

    37 0 Отговор
    Тъnaнapи. Ми спрете им помощите , забравете исляма в Немция и никой повече няма са дойде! И то не само в Немция , а в целия ЕССР - И готово!
  • 33 Зиги

    23 2 Отговор
    Халал да са ви! Да даде Аллах на мястото на Бундестага някой ден да има джамия!
  • 34 Станчо куфара

    26 0 Отговор
    Бедна ви е фантазията какво ви очаква шваби
  • 35 Иванов

    13 2 Отговор
    Да припомня аз на паметливият миграцията започна от Азия Африка близкия изток благодарения на Лошия им начин на живот култура неспазване на правила и бушуващите войни и конфликти породени от терористи ислямисти и подобни и следствие на това Меркел ги покани официално е наскоро каза че иска Германия да стане мултикултурна и етническа драги ми смегурко,
  • 36 Госта.

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димо":

    Абсолютно точно казано, какво разсъждават като е толкова просто и лесно за изпълнение.
  • 37 Фадър

    11 0 Отговор
    Муте Меркел какво се изказа,по въпроса !???
  • 38 Там,там

    13 0 Отговор
    Шолц и Меркел да си ги отглеждат! Нали са солидарни към целия свят но не и към гражданите си,които плащат за тези мигранти храна,лечения и др. ПРОБЛЕМА Е В ЕС И ЗАКОНИТЕ ИМ КОИТО НЕ ГИ СПАЗВАТ ОТ КОЛКОТО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ,ЧЕ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НИЩО ЗАРАДИ ШИБАНИЯ ЕСЕС! ТАКИВА С ПУШКАТА СЕ ГОНЯТ,А НЕ ДА ГИ ПРЕГЛЕЖДАМЕ,ОТГЛЕЖДАМЕ И ДОУДУРКАМЕ!!!
  • 39 Ал Фашагата

    9 1 Отговор
    Евреят-в(л)айномет $улю Паситто нещо се изгуби и дълго време няма кой да излъчва фекална воня срещу Русия?

    Коментиран от #45

  • 40 Берлин....

    11 0 Отговор
    Берлин , 9 май 2025г., от купола на руския танк пред Бундестага се показва руснак и с мегафон призовава " Германци предайте се и ще бъдете пощадени. ".
    Един о т депутатите пита канцлера: " А бе, Ахмед, откъде да им намерим германци на тия ,а ? "
  • 41 Големи нахалници са тия Германци

    7 0 Отговор
    Първо Меркел ги покани да идват, после ги преаозват с немски кораби до Европа а сега не ги искат. Я да си ги гледат в Германия
  • 42 Боко

    3 0 Отговор
    Ще ида при мама да и помогна. С 200!
  • 43 Хонго бонго

    2 1 Отговор
    Много се радвам за Германия и еврофашисткия съюз
  • 44 Толуп Трети

    3 0 Отговор
    Много се натъжих, каква истинска човешка драма
  • 45 Д-р Гълъбова

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ал Фашагата":

    Той си свърши работата облиза деюикатнитеЧасти на краварскияГубернатор, гушна си едни пачки за услугата и сега репетира рев пред огледалото, за приемането на Еврото...
  • 46 Има голям проблем в Германия с емигранти

    3 0 Отговор
    Дали да не си го преместя? Ще си го преместя...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 И зелената енергия ни насилват да

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нео либерали..-":

    приемем по същата причина. Факт.
  • 49 Емигрантите така или иначе

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Е така де":

    не харесват България (за наш късмет)! И смятам, че няма сила,нкоято да ги задържи в България. Затова, за да се отърват от тях германците, е нужно да забранят НПО-тата и експортиране на всички мигранти обратно у тях!!!
  • 50 Да,

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пич,":

    "Руснаците имат готин лаф- когато човек е iдиoт, това е задълго": защото го знаят по самите себе си!
  • 51 Гост

    1 0 Отговор
    Ами нали им трябваше евтина работна ръка и си ги искаха
  • 52 1020

    0 0 Отговор
    Кака ти Меркел ги покани, посрещаха ги с розови мечета, карахте ни се че не им се радваме неистово. Дръжте си ги сега, гледайте си ги, приобщавайте си ги (както планираше пак кака Меркел). Ваши са си!
Новини по държави: