Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 20:02 3 606 10

Забравената война: една умираща държава

  • судан-
  • хартум-
  • сахел-
  • африка

Всичко започна с изстрели и бомбардировки в суданската столица Хартум

Забравената война: една умираща държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди са загинали, 1,2 милиона са избягали: от месеци в Судан бушува война, държавата е пред разпад. Сега обаче драматичната ситуация може да достигне своя връх: скоро цялата страна може да остане без храна и лекарства.

Всичко започна с изстрели и бомбардировки в суданската столица Хартум. Изведнъж жилищни квартали се оказаха под артилерийски обстрел, военни самолети прелитаха ниско над милионния град, след което сраженията бързо обхванаха цялата страна. Шест месеца по-късно държавата Судан е пред разпад.

"Прилича на бойно поле"

"Много мои приятели и познати бяха убити. Искам да се върнем вкъщи", казва 10-годишно момче от судански бежански лагер пред арабския телевизионен канал "Ал Джазира". "Условията тук са ужасни. Разболях се от малария, която почти щеше да ме убие", разказва още момчето, цитирано от АРД. На много места в страната вече няма никакво електричество, нито вода, а това увеличава риска от епидемии, обяснява Хашим Билал от германската хуманитарна организация "Welthungerhilfe". "Вече има огнища на холера край Хартум. Трудно е да го предотвратим - в условия на война е почти невъзможно да се контролират епидемиите", коментира експертът пред АРД.

От "Лекари без граници" също бият тревога. Хартум в момента е арена на "една от най-унищожителните градски войни", казват от организацията. Тъй като няма медикаменти и медицинско оборудване за извършване на нужните процедури, при много ранени пациенти се налага ампутация.

Смъртните случаи вече се изчисляват на около 10 хиляди, но вероятно има още много загинали, за които няма информация, пише АРД. Върховният комисариат на ООН за бежанците оценява броя на избягалите от страната на около 1,2 милиона. Повечето от тях са в близките Египет, Чад и Южен Судан. Повечето хора в Судан обаче нямат възможност да напуснат страната. Предполага се, че близо 4,2 милиона души са напуснали родните си места в търсене на убежище в селските региони.

Столицата Хартум прилича на бойно поле, разказва пред АРД Хашим Билал. "Болниците и училищата, които и без това бяха в лошо състояние, са вече почти напълно разрушени. А много болници бяха принудени да затворят врати просто защото нямат медикаменти."

"Судан се е насочил към пропастта"

ООН предупреждава, че конфликтът в Судан вече има и етническо измерение. Страната е населявана от около 200 различни етнически групи, някои от които живеят в непоносими условия. До тежки сблъсъци и нарушения на човешките права се е стигало и друг път в миналото, най-вече в региона Дарфур, където хората живеят в глад и нищета. Сега отново постъпва информация за жестоки убийства и сексуални издевателства.

А скорошен край на войната така и не се вижда. "Наблюдаваме с широко отворени очи как Судан се е насочил към пропастта. Това е военна зона. Страните в този конфликт трябва най-сетне да спазят обещанията си за постигане на мирно решение", апелира Хашим Билал от хуманитарната организация "Welthungerhilfe".

Неотдавна ООН призова световната общност да не забравя Судан. Но половин година след началото на войната това сякаш вече се е случило.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    26 9 Отговор
    От месеци в Судан бушува война, но фокусът е върху Украйна, че там са западните инвестиции и интереси.
  • 3 Спецназ

    18 6 Отговор
    Съдбата на индианеца,

    ШЕРИФА не го вълнува!!

    (Американска поговорка).
  • 4 На баба ви хурката

    18 6 Отговор
    Вземат ни за малоумни DW. Mедия на сащ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мба

    16 2 Отговор
    Лицемерна загриженост, лицемерие, лицемерие, лицемерие
  • 7 Гориил

    16 4 Отговор
    Американците трескаво се опитват да удължат гражданската война. Русия спокойно чака Хартум да падне в краката й.Руската военноморска база в Порт Судан скоро ще приеме военни кораби на Черноморския флот.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СЗО

    10 3 Отговор
    И България се е запътила на там....само че без военни действия.
  • 10 Фгинц

    0 0 Отговор
    За всичко са виновни белите.
    Създадоха: лекарства, ваксини и земеделски технологии, които позволиха свръхпопулацията!