Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Октомври, 2023 19:07 2 580 38

Украйна омаловажи тревожните сигнали от САЩ и Словакия за военната помощ

  • украйна-
  • оръжие-
  • джо байдън-
  • русия-
  • война-
  • жозеп борел

Срещата в Киев беше обявена от Борел за историческо събитие и предостави забележителни възможности за фотосесии пред знамена на ЕС в украинската столица на редица министри, посочва Ройтерс

Украйна омаловажи тревожните сигнали от САЩ и Словакия за военната помощ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на външните работи от ЕС се събраха днес в Киев на първата в историята своя среща извън блока, за да изразят своята подкрепа, след като проруски кандидат спечели изборите в Словакия, а Конгресът в САЩ не включи помощта за Украйна в законопроекта си за федералните разходи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Киев омаловажи тревожните сигнали от двете страни на Атлантическия океан и особено гласуването в Конгреса на САЩ, което изключи помощта за Украйна от приет в последния момент законопроект за финансиране на правителството и заяви, че те не представляват по-сериозна промяна в политиката. "Не смятаме, че подкрепата от страна на САЩ е разколебана…, тъй като САЩ разбират, че залогът в Украйна е много по-голям от самата Украйна", заяви пред журналисти украинският външен министър Дмитро Кулеба, докато се подготвяше да посрещне ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Относно изборната победа на проруския бивш словашки премиер Роберт Фицо Кулеба каза, че е "прекалено рано да се преценят" последиците за политиката там и отбеляза, че който и да било нов лидер ще трябва да сформира коалиция.

Днешната среща в Киев бе обявена от Борел за историческо събитие и предостави забележителни възможности за фотосесии пред знамена на ЕС в украинската столица на редица министри, посочва Ройтерс. Тя обаче идва в неудобен момент за западния съюз, който подкрепя Киев. Лятото приключва след по-бавна от очакванията украинска военна контраофанзива без големите успехи, на които се надяваха западните лидери преди есенната кал да задръсти веригите на дарените от тях танкове.

Наближават избори в няколко западни страни, на първо място идната година в САЩ, където бившият президент Доналд Тръмп е начело в надпреварата за номинацията на Републиканската партия и ще се опита да се върне в Белия дом. Няколко високопоставени привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ призовават за спиране на помощта за Украйна.

Кулеба каза, че Украйна е имала "много задълбочена дискусия с двете партии в Конгреса на САЩ – републиканците и демократите" и очаква помощта да продължи.

В Европа проруският бивш премиер Фицо спечели най-много гласове на вчерашните избори в Словакия и ще получи първия шанс да състави правителство. Кампанията му призоваваше "нито един боеприпас" от резервите на Словакия да не бъде изпращан в Украйна. За да състави правителство обаче, Фицо ще трябва да сформира коалиция с поне още една партия, която публично не споделя неговата позиция по отношение на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демпси

    41 0 Отговор
    Не разбирам от икономика и финанси, затова се чудя. Американците вкарват милиарди в Украйна под различни форми - оръжие, стоки, пари така нататък. Ако Украйна загуби войната, тогава какво става с всички тези милиарди? Това означава ли, че производителите на оръжия ще си напълнят джобовете за сметка на американския данъкоплатец, държава? Или има нещо друго, което ми убягва?

    Коментиран от #14, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пропуснахте

    29 1 Отговор
    Полша, Унгария и Австрия
  • 4 Пари нема!

    19 0 Отговор
    Действайте
  • 5 БОЗА

    26 0 Отговор
    "Украйна омаловажи тревожните сигнали от САЩ и Словакия за военната помощ"

    Какво друго и остава...освен да омаловажава и отрича...агония... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 6 Швейк

    2 42 Отговор
    Светът ще бъде винаги с Украйна.
    Украйна завинаги !

    Коментиран от #9, #28

  • 7 факуса

    22 1 Отговор
    главния виновник на геноцида прати 404 при марионетките в ес,прошляците се правят,че не забелязват ритника и намърдаха купичката пред продажниците
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    32 1 Отговор
    Клоуна евреин в едно е много добър, като всички евреи е нагъл, алчен и човеко ненавистен!
  • 9 факуса

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Швейк":

    само дет няма да почива в мир
  • 10 Нали ЕС беше само

    30 2 Отговор
    икономически съюз от независими страни?
    Какво тези се бъркат във военни теми? Търсят си белята!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нали ЕС беше само":

    ЕС е съюз от неолиберални марионетки и подлоги, които са и пълни безродници и големи поклонници на Мамона! ЕС се цепи по шевовете и ще се разпадне много скоро. Което за България ще си е ново освобождение от неолибералния див капитализъм, грабеж и геноцид.

    Коментиран от #16

  • 14 Обяснявам

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Демпси":

    Схемата е такава:

    САЩ уж дават пари за оръжие на Украйна. Парите се връщат обратно в САЩ при производителите на оръжие.

    САЩ притиска "партньорите" си от ЕС да изсипят цялото си оръжие и военна техника в Украйна, за което няма да получат никога и цент от Украйна. След като канарчетата от ЕС изпразнят складовете, ги препращат в САЩ при производителите на оръжие.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Българин

    2 44 Отговор
    Всъщност спирането на финанси от страна на САЩ въобще не е фатално,ЕС е достатъчно мощна структура да финансира Украйна до нейната победа ! Дори мисля,че трябва да се инициира акция в цяла Европа докато трае войната от всеки работещ над минималната заплата да му се вземат едни 10% примерно. Сигурен съм,че всеки би откликнал на бедстваща Украйна!
  • 16 Абе вече се вижда,

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    че този ЕС си е изцяло проект на сащиянската олигархия! Да съберат всичките европейски страни и тези от Източна Европа под един чадър, за да ги командват по-лесно и използват на тяхна страна. С войната в Украйна се видя, колко добре са се справили, за съжаление. А бившите соц страни си мислеха след коминизма, че "отиват към демократичния запад"? Ха-ха-ха... Яко ги излъгаха! Отиват за интересите на САЩ...
  • 17 Демпси

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "Обяснявам":

    Добре. Това звучи логично. Но например ние - вече сме дали пари, за самолети, които не сме получили. Но докога някой ще плаща за нещо, което не получава? Друго - даваме С 300. Но имаме ли пари да си купим Пейтриът? Едва ли. Ако още се срине индустрията, енергетиката - и да ни пратят да си купим оръжие - откъде пари? Просто разсъждавам. Все пак мен най- много ме интересува какво ще се случи с България. 🤔

    Коментиран от #21

  • 18 Демпси

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Обяснявам":

    Има и друго. Казваш "уж дават пари на Украйна". Но те реално дават бойна техника, оборудване, лекарства и сигурно много други неща, които не могат да се върнат. Бройна техника се унищожава, лекарствата и храните свършват. Сигурно крепят и бюджета на Украйна. Тези разходи как ще се покрият?
  • 19 Пич,

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Демпси":

    Производителите вече са си взели парите от данъкоплатците. Не само в щатите, навсякъде.
    Това няма да е проблем за овцата-данъкоплатец, освен ако не се срине стандарта ѝ на живот. Липса на здравеопазване, празен хладилник, пази боже да се наложи овцата-данъкоплатец да се задоволи с миналогодишния модел телефон, скъп ток, скъпо топло, ей такива неща.
    Срине ли се осезаемо стандарта става сложно. Може да се разминем и само с крясъци по улиците и потрошени витрини. Срине ли се с много обаче... ще има хора висящи по уличните лампи.

    Трупайте запаси от храна, дрехи и гориво, тия ЧЕТИРИ неща.

    Коментиран от #20, #23, #26

  • 20 Демпси

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пич,":

    Разбирам какво искаш да ми кажеш и дано не се случва, щото даже не искам да си го представям. Ясно е, че нас ни интересува България, а тях едва ли. Но би трябвало да ги интересува САЩ. Поне дотолкова, че все пак са заинтересовани да получат гласа на този данъкоплатец, чиито пари изтичат не за него, а за друга държава. А той е и гласоподавател. Докога ще издържи тази схема? Не се заяждам, просто се чудя.

    Коментиран от #25

  • 21 Трябва и да се отбележи

    21 1 Отговор

    До коментар #17 от "Демпси":

    също, че предишните ни военни съюзници бяха с нас много по-дружелюбни!
    Имахме и ракети от които Турция и Гърция силно се притесняваха. Нарязахме много оръжия, които бяхме придобили само с размяна на стоки със СССР. Ние произвеждахме тогава много неща за СССР, а те ни даваха оръжия и то съвременни на приятелски цени. А сега САЩ? Само ни изнудват, вземат много пари и нищо не ни дават. Ф-16 на цената на най-новият им Ф-35? Но Ф-16 е на над 50 години? Не е и въпроса да имаш само няколко самолета. Иска се изцяло премислено въоръжение и силна армия. НО в България никой не мисли за това, след като станахме американска колония. НО, дали САЩ винаги ще ги има? И дали ние винаги сме защитени с тях? Отговорът е почти ясен. Няма нищо вечно и за това и ние сме в опасност от чужди набези, ако сме със слаба армия! Избори и власт са от едните избори до другите, от едни продажници, до другите. Тази система е загубена и ни води към пропаст!
  • 22 Фърчилото

    1 14 Отговор
    Нема сигнали а бой по ушанките докато изправат ушите
    Хахаха
  • 23 Демпси

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пич,":

    Например, разходите по лендлиза, най-вероятно огромни, после се изплащат от получателя. Ама през ВСВ получателят е сред победителите. А сега май нещата ще са малко по-различни.
  • 24 Ццц

    17 0 Отговор
    Това е запазена марка на киевската комуна. Първо казват, че няма проблем. След ден два ще кажат, че проблем има, но не е така страшен и до десет дни всички ще реват. Но на дрогата вече и носна кърпичка няма кой да даде, камо ли овации да получава. Звездният момент мина и сега идва ред да се плаща сметката. За пореден път светът ще се убеди какви приятели са англосаксонците. Ние държахме фронта, но със сегашното правителство от нищожества за пореден път ще сме на губещата страна. Можеше да губим по унгарски, но сега ще е по български. Като преди 100 години. Възможно е дори да се стигне до там, че да изпитаме вярата на атлантиците в ценностите. Но сегашните фоби бързо ще се отрекат от всяка своя дума, че и в подкрепа на Могуча митинг може да спретнат. Просто такова е тестото. С кори за баница не става козунак.
  • 25 Пич,

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Демпси":

    В щатите гласоподавателите кучета ги яли. Имат си изборна колегия.
    Европа?
    В Европа е по лесно. Европейците (светлозелените) са оядени и мързеливи (досущ като американците). При пълен хладилник, топла къща и денонощна шарения по телевизора няма да има съществени проблеми. Тъмнозелените европейци... не знам.
    Ако са им пълни тумбаците също няма да има проблеми. Само дето не знам дали ще има за всички. И дали няма да се приоритизират светлозелените пред тъмнозелените. Тогава ще е грозно.
    България? Според мен ще устискаме някак... Доста ни е минало през главите, та знаем и две и двеста.

    Коментиран от #27

  • 26 Демпси

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пич,":

    "Трупайте запаси от храна, дрехи и гориво, тия ЧЕТИРИ неща." ------ Разбрах кое е четвъртото, но нали знаеш, че тук не е Америка и не всеки може да си купи оръжие. 🙂
  • 27 Демпси

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пич,":

    Така е. България е минала през доста изпитания. Да се надяваме, че и този път ще се справим. Лека вечер, бъди здрав!

    Коментиран от #33

  • 28 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Швейк":

    Брех,ти да видиш.Ццццц
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Путя ги преби като долни улипниции...Ахаха ..Целувайте ръка на императора..ахаха..Страшно е ..В сивата зона ,като във филм за Марс ..
  • 31 В.В.П.

    17 0 Отговор
    Путя се изгаври с цялото НАТО ,Г7 ,сащ и Англия + Киев и Зелюю..Затова е от 23 гид на кормилото..Преби ги като уличници...Ахаха ..Долу Урсул фашиста..смърт за Сащ .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пич,

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Демпси":

    Пък може и всичко да се размине и да стане като преди...
    Лека!
  • 34 Наблюдателен

    1 12 Отговор
    Украинските сили разминират района на Вербове в Запорожка област, където атакуват руските линии. В този район ВСУ са съсредоточили сили за пробив и продължават контранастъплението по посока на Токмак.
    Украинците извършват разминирането с американските M58 Mine Clearing Line Charge. Това е ракетно проектиран линейни заряди за разчистване на мини.
    Предполага се ,че по разчистеното трасе ще минат и Абрамсите за първата си битка.

    Коментиран от #36

  • 35 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Зелю и зелювица да се обесят на площад Хрешатик..За начало..Виновни за смъртта и страданията на 15млн Окропа и руски..Това е заданието ..на изделието...Ахаха ..
  • 36 Гого

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "Наблюдателен":

    ЩЕ минат казваш Абрамсите за първата си битка...Аз бих добавил и последна...

    Коментиран от #38

  • 37 И сега

    8 1 Отговор
    п0чват едни с ли и с0п0ли.....
  • 38 Ал Джазира

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гого":

    Не варкай толкова. Ще видим дали ще им е последна или за други ще е последна.
    Абрамса се е доказал като легендарен унищожител на Т-72
Новини по държави: