Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 19:19 6 149 78

Скандал в Братислава! Словакия привика руския посланик

  • словакия-
  • русия-
  • роберт фицо

Лявата партия "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо, който обеща да прекрати словашката военна подкрепа за Украйна и е против санкциите срещу Русия, спечели най-много гласове на изборите

Скандал в Братислава! Словакия привика руския посланик - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Словакия каза, че днес е привикало представител от руското посолство, за да изрази протест срещу изявления на ръководителя на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ведомството каза, че коментарите, които по думите му са неверни, са били направени в навечерието на парламентарните избори в Словакия в събота, когато е бил в сила мораториум върху информация, която би могла да помогне или да навреди на кандидатите.

"Дипломатическият департамент изразява силен протест срещу невярното изявление на руското разузнаване, което хвърли съмнение върху почтеността на свободните и демократични избори в Словакия", заяви министерството. "Ние смятаме подобно умишлено разпространяване на дезинформация за неприемлива намеса в изборния процес от страна на Руската федерация", добави то.

Ведомството призова Русия да прекрати всички дейности по дезинформация, насочени срещу Словакия.

Лявата партия "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо, който обеща да прекрати словашката военна подкрепа за Украйна и е против санкциите срещу Русия, спечели най-много гласове на изборите. Фицо днес получи мандат от президентката на страната Зузана Чапутова за започване на преговори за сформиране на коалиционно правителство. Най-вероятните му партньори са умерената лява партия "Глас", която според анализатори ще укроти каквато и да било промяна в политиката, и малка партия на проруски националисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП на Бунището

    31 57 Отговор
    Словаците друг път няма да правят тъй,ама сега им е ред да се опарят както ние с Тройната сглобка БСП/ ДПС/НДСВ и Сергей Станишев...

    Коментиран от #70

  • 2 Потрес

    24 53 Отговор
    А, наште, кога ще протестират за поведението на Руснаците в словакия!
  • 3 Мхм

    24 26 Отговор
    Словяшките круви сега се правят на противници на рашките какви безполезни гъмна които ми дишат въздуха
  • 4 Май, май

    32 79 Отговор
    ЕС ще нapuтa от ЕС освен Унгария, а и Словения. Нека видят какво е да разчитат само на Русия. Арменците в Нагорни Карабах вече го разбраха.
    По трудния начин......

    Коментиран от #13

  • 5 Примати

    12 30 Отговор
    Напишете един път колко са етническите руснаци по света и да се прекрати всеки спор. Всичко свършил, какво спорите за около 100 милиона етнически руснаци.
  • 6 Въй мари Маро

    35 5 Отговор
    Вярно, невярно и наша Мара го написа.
  • 7 Гад

    20 21 Отговор
    А аз си мислех че ние сме най пропадналите. Но не губя надежда, материала е солиден
  • 8 ГАРГАМЕЛ

    60 6 Отговор
    Голям цирк настана последните две години . Тия с новите цинности хептен изтрещяха .
  • 9 Предлагам в следващите санкции в ЕС

    24 43 Отговор
    да са включени премахване на всички посолсгва и консулства на РФ. икакви дипломатически отношения повече. Никакви юридически услуги на руски граждани или дипломати.

    Коментиран от #50

  • 10 Мдаа

    33 18 Отговор
    Вуведоха ср машини за гласуване навсякъде,за по лесна манипулация на изборите! Ама идва Видовден,а с него и освободитела на света- Тръмп !
  • 11 те това е скандал а не Словашкия

    58 7 Отговор
    Румънският регулатор отне лиценза на Евроинс Румъния, за да го даде на брата на Урсула фон дер Лайен

    Коментиран от #33

  • 12 Хубу

    44 2 Отговор
    Казал е нещо.щом и Орбан го поздрави и реч даже изнесе с хвалби към ФицкаТА
  • 13 Гого

    45 5 Отговор

    До коментар #4 от "Май, май":

    А не...арменците си смениха другарчето и сами се наиграха...

    Коментиран от #46

  • 14 Toм Сойер

    36 7 Отговор
    Еййй, ненаситни са европейските комсомолци, то не беше лапачка от ваксини, оръжия, застраховки
  • 15 урсуса и брат и ханс

    31 6 Отговор
    Ах тези малки нацистчета Хензел и Гретел, тръгнали милиардери да стават.. Това сигурно е по случай празника на обединението на ФРГ и ГДР, извадили на дядо ботушите и маршируват из източна Европа да учат унтерменшите на нацизъм и цивилизация и да изкарват кинти! Нюрнберг трябва за тези... и по една тънка струна от пияно!
  • 16 Пурко

    41 14 Отговор
    5 милиарда евро ще бъде помощта за Украйна от Европейският съюз за следващата година .Хората работят ,плащат данъци и всичко заминава за Украйна .Това е такова източване на средства .......нямам думи!

    Коментиран от #19

  • 17 Фитипалди

    44 14 Отговор
    Най се ядосвам, когато кажат, ние българите това, ние онова!

    Да сме имали колонии в Африка или Южна Америка? Крадците и убийците исторически са си западняците. Северна Америка кой изби индианците? Да не би българите? Така, че тя корупцията си е основният инструмент за "прогрес" на западняци и американци.

    Коментиран от #27

  • 18 Фатки,

    22 1 Отговор
    Просто си пълните страниците. Два пъти едно и също не думате. Преди обяд пишете, след обяд отричате. ДЕБМ
  • 19 не са 5 милиардите

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Пурко":

    50 милиарда са заделени и то до края на годината .

    Коментиран от #24

  • 20 Парцула, Мърсула, расистка гуцула

    16 6 Отговор
    Ура, победиха демократичните им ценности.
  • 21 Инна

    12 3 Отговор
    В навечерието на изборите в Словакия от главната жп гара на прага и от гара Бърно бяха пуснати специални безплатни влакове до Словакия под лозунга "Не губете гласа си". Капацитетът на всеки влак е 510 места.
    Официална версия:
    "Целта на инициативата беше да се увеличи участието на избирателите, а не по никакъв начин да се повлияе на резултата от парламентарните избори в полза или против която и да е партия. Ние сме на път да изберем парламент, който ще се появи в резултат на изборите, и в най-голяма степен ще представим позициите на всички словаци."
    И откъде идва такава доброта, такава грижа?
  • 22 Дедо Z

    22 3 Отговор
    Поне да бяхте написали какво е казал Наришкин! Тогава на читателите ви ще стане ясно-казал е истината за това, кой се меси в изборите!
  • 23 Абе кажете

    26 4 Отговор
    какво е казал тоя Наришкин, та е променил резултатите на изборите в грешната посока!!!!!!

    Не заслужаваме да знаем????

    Или просто пак по сороски, фабрикувате "руска намеса в изборите" както при Тръмп???

    И не е ли време вместо само "проруски", да включите вече и "крайно-десни", "расистки", "хомофобски", "престъпни", "диктаторски"...все от добре оттренирания аресенал
  • 24 Пурко

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "не са 5 милиардите":

    Е сега съобщиха по новините за 2024 -5 милиарда помощ ,ама може и да са изтървали някоя нула

    Коментиран от #39

  • 25 Минувач

    31 8 Отговор
    Банално тъпо е всеки навсякъде и за всичко да обвинява Русия за неща, които не са станали, както му се иска. Всяка националистическа партия, която гледа националния си интерес на ПЪРВО място веднага бива наричана популистка и задължително про-руска. А защо никъде не наричат останалите партии про-американски, защо не им придават това американско, чуждо звучене, след като обявените им политики се припокриват на 100% винаги с американските интереси. Смешно е, как в упадъка си, тези евро-продажници придават на Русия неземни качества и способности, изкарват, че има руски агенти навсякъде, милиони техни граждани гласуват за десни партии, но това според тях пак е руска намеса. Сега в Словакия този казва - ние имаме по-важни проблеми от Украйна, но това явно звучи някакси руско??? Защото нормалните хора виждат и разбират причините за войната, както и разбират, че няма никакви имперски амбиции и глупости, че Русия щяла да напада и други държави. Това само по себе си звучи толкова елементарно глупаво.
  • 26 Професора

    23 1 Отговор
    Не разбрах какъв е точно скандала с Наришкин.
  • 27 То пък

    13 23 Отговор

    До коментар #17 от "Фитипалди":

    Руските комунисти не държаха в Окупация половин Европа и Азия 50 години..Половин век...Окупация от най гнусните и престъпни Окупации - Комунистическите!!

    Коментиран от #32, #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А50

    17 7 Отговор
    А в България си имаме проСАЩко правителство и нямаме никакви скандали, корупция и протести
  • 30 Пена

    18 6 Отговор
    В момента Румъния се преразпределя по америкаски модел. Западняците няма да се спрат, докато не унищожат икономиките и не оберат всички ресурси на източно-европейските страни.
  • 31 Пурко

    16 13 Отговор
    Русия ще победи в тази война , то е ясно !По лошото е това ,което се задава след нея .Американците се подготвят за война с Китай ,приемат хиляди мигранти от Латинска Америка с цел пушечно месо .... Чака ни трета световна .Това с Русия и Украйна беше само зада отслабят Русия ,защото тя стои зад Китай.Китай колкото и да голям икономически гигант във военно отношение е джудже в сравнение с Америка ,но с помощта на Русия нещата придобиват друг вид

    Коментиран от #63

  • 32 и какво искаш да ви правят бе

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "То пък":

    Яйце ли да ви белят след като бяхте на страната на Хитлер ?
  • 33 Корумпирана женица

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "те това е скандал а не Словашкия":

    Докато устроят и седемте й деца, какви ли още чудеса ще видим. Ако е човек на място, ще накара брат си да откаже да отнема бизнеса на Евроинс Румъния.
  • 34 Мечо Кух

    14 4 Отговор
    Борба с корупцията? Мчи, тия от ЕК са основен генератор на такава..
  • 35 Последния Софиянец

    10 16 Отговор
    Гонете проскубаните ватници от цивилизацията, да се прибират веднага в тшнявия обор заграден с бодлива тел за си се въргалят пияни на воля!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Слован Братислава

    7 16 Отговор
    За Украйна СЛАВА !

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 всички това пишат

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пурко":

    Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес по време на посещението си в Киев, че Украйна се нуждае от повече военна помощ.

    очаква Европейският съюз да разкрие пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро (55 милиарда долара), съобщиха източници на "Ройтерс" преди официалното съобщение.

    Коментиран от #49

  • 40 Гошо

    8 1 Отговор
    Те го "привикали", ама той явил ли се е
  • 41 от горичката ...

    13 4 Отговор
    Докато има кретени като борел, ес ще затъва. Да си погледне градинката, че вече на нищо не прилича...
  • 42 Бесен- _Язовец

    7 13 Отговор
    Само от млaтене paзбира блaтната вата.

    Коментиран от #47

  • 43 макдоналдс тръмп

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Слован Братислава":

    за 404 фстата
  • 44 Промяната е факт!

    14 2 Отговор
    ""Украйна се нуждае от повече ресурси и се нуждае от тях бързо""
    Европейският съюз по какви точно причини продължава да е задължен на Украйна?
    И защо не помага по същия начин да речем на Армения или Йемен?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Смениха го твърде късно!

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    След като Кремълмги изостави в два поредни конфликта. Ползва им ресурсите с гръмки обещания и договори, и като видя зора исчезна като фея.
    Сега армвнците искаг помощ от "врага". Не стават така нещата, товарищи.
    Научете си урока първо, както всички бивши кремълски приятели. Ние сме в числото.....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пурко

    11 3 Отговор

    До коментар #39 от "всички това пишат":

    Възможно е ,не споря !Но това е просто безсмислено при положение че зеления няма жива сила. Кой ще се бие там? Няма хора ,а и идва зима .
    Тааа войната в Украйна ще затихне постепенно
  • 50 Подкрепям

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Предлагам в следващите санкции в ЕС":

    Всички руски шпиони от посолтвата ,т.е всички рушляци обратно в блатото при украинските комари

    Коментиран от #52, #72

  • 51 Бесен- _Язовец

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "шундурко":

    По брадата ти, облизвай бързо!
  • 52 потника

    11 1 Отговор

    До коментар #50 от "Подкрепям":

    прав си брат , ние украинците сме като комари кръвопийци.
  • 53 Аз съм от ссср

    13 4 Отговор
    Украйна умре,500 000 загинали.
  • 54 пари нема действайте

    17 2 Отговор
    Пари за Украйна не могат да се дават без одобрението на всички страни членки, Унгария ясно каза, че трябва да им пуснат първо еврофондовете, а в Словакия спечели Роберт Фицо, тоест дори ние пак да лижем гъзове и да викаме Йес, Йес, има страни в ЕС, засега две, скоро и повече дето ще са ПРОТИВ.
    Украйна приключва, пари няма да има, хора няма да има. Всичко друго са илюзии, подобно на победата над Ядрена държава, но като има идиоти да се хващат, Американците що да не ги използват. Жълто-паветното стадо пак беше измамено, но какво да се прави, толкова си могат.
  • 55 да ,да

    16 3 Отговор
    Ха ха, америслямците точно вчера спряха помощта за укронацистите. Ясно на кого са размахали пръст да продължи да плаща от тяхно име, че в америслямските щати вече денег нет. Толкова от "западните съюзници". А междувременно град Бирмингам фалира. Няма майтап. След поредицата фалити на банки в Европа и америслямските щати - фалира цял град, вторият по големина във Великобритания след Лондон. Слава Украине, ха ха ха ха!

    Коментиран от #59, #60

  • 56 ТаУмВзе

    5 15 Отговор
    Няма в мире по пропаднало, продажно и подло от пияния ватник и гладната му капейка!

    Коментиран от #58

  • 57 Това е още старото

    9 2 Отговор
    антируско правителствоуюират но хапят като конски мухи
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Чекай мериканците да фалират.Бхахаха

    2 13 Отговор

    До коментар #55 от "да ,да":

    Нема да доживееш да го видиш.Бъди сигуре

    Коментиран от #64

  • 61 А що не са го

    2 2 Отговор
    Изгонили?
  • 62 ТаУмВзе

    3 11 Отговор

    До коментар #58 от "Марш":

    То от втарая остана само скрап и леш, подметко гладва и пропаднала. Залужни прибра всичко в чувалите.

    Коментиран от #66

  • 63 Кога ще победи

    3 8 Отговор

    До коментар #31 от "Пурко":

    Русия,викаш?

    Коментиран от #65

  • 64 да, да

    10 3 Отговор

    До коментар #60 от "Чекай мериканците да фалират.Бхахаха":

    Правителството на САЩ спира работа от полунощ, американските военни остават без заплати . ха ха ха
  • 65 Последния Софиянец

    4 12 Отговор

    До коментар #63 от "Кога ще победи":

    Прогнилата рушия може да победи само на бягане в чувал!

    Коментиран от #67, #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Гориил

    5 9 Отговор

    До коментар #65 от "Последния Софиянец":

    По алкохолизъмх и проституция тоже са първи в мире.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Вила Гърция

    8 6 Отговор

    До коментар #67 от "Гориил":

    Ако посетите Солун ще видите паднали по улиците мъртвопияни войници на 6 флот на САЩ търкалящи се по улиците.

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Сатана Z

    10 3 Отговор
    Пацаните от Словашкият режим излезнАха мноо тъпи парчета с жалкия номер "кой ми ака в гащите".В света се види информационна война и само улавите не осъзнават,че Русия ще се възползва максимално.По-вероятно е спечелилите изборите и Фицо да са били привикани в местният окупационен офис на Козяк където им е набито в главите,че не могат да правят самостоятелна политика,а само ще слугуват на чуждите интереси като Българите.
    Русия печели а краварите блеят
  • 72 Да, точно така

    3 5 Отговор

    До коментар #50 от "Подкрепям":

    Както любимият им Сталин казваше: "Нет человека, нет проблема!"

    Коментиран от #77

  • 73 Ако посетите който и да е град/село

    2 6 Отговор

    До коментар #69 от "Вила Гърция":

    в РФ, ще видите нападали, алкохолици, хероинови наркомани, хив положителни и неадекватни npocтuтyткu навсякъде. Дори и в пясъчниците на детските градини.

    Коментиран от #74

  • 74 Костя

    1 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ако посетите който и да е град/село":

    Там е рая ,така каза тьотя
  • 75 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Не вий от Орландовци":

    Я си виж обувките и панталоните скъсаняк прегладнел, има ли по пропаднал от теб в махалата!
  • 76 Сандо

    4 1 Отговор
    Предсмъртни вопли на продало народа си евроатлантически котило.
  • 77 Боклук

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Да, точно така":

    Този лаф е литературна измислица от евреина Анатоли Рибаков в романа му "Децата на Арбат".
    Трябва да се чете,а не да разпространяваш небивалици.
  • 78 пенко

    0 0 Отговор
    БИВШЕТО МИНИСТЕРСТВО - ОТ БИВШИТЕ ВЪНШНИ МИНИСТРИ И СЕГА СА ИЗДУХАНИ !!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: