Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 17:06 1 213 6

Джон Фос, норвежки автор, печели Нобелова награда за литература

  • нобелова награда-
  • литература-
  • швеция-
  • норвежец

Автор на пиеси, романи, разкази, детски книги, поезия и есета

Джон Фос, норвежки автор, печели Нобелова награда за литература - 1
Снимкa: БГНЕС

Джон Фос, спечели Нобелова награда за литература в четвъртък за произведения, които "дават глас на неизразимото".

Работата на Фос, която се корени в норвежкия му произход, "се фокусира върху човешката несигурност и безпокойство", каза пред Асошиейтед прес Андерс Олсон, председател на комисията за Нобелова литература.

"Бях изненадан, когато се обадиха, но в същото време и не бях", каза 64-годишният Фос пред норвежката обществена телевизия NRK. "За мен беше голяма радост да получа телефонното обаждане."

Фос заяви, че десетилетия се е подготвял, за да получи новината, че е спечелил.

Автор на 40 пиеси, както и на романи, разкази, детски книги, поезия и есета, Фос е отличен "за новаторските си пиеси и проза, които дават глас на неизразимото", според Шведската академия, която присъжда наградата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повече позитивизъм.....Септември ще бъде

    0 1 Отговор
    "се фокусира върху човешката несигурност и безпокойство", - Живеем във време на безпокойство от промените и несигурността в света, които като човешки същества ни връхлитат и сполетяват......
  • 2 ХАХАХА

    4 2 Отговор
    Ама не е ли възхвалявания у нас Г Г ? Предполагам ,че и на този произведенията са нечитаеми, но са политлитературно издържани!
  • 3 Шегобиец

    3 1 Отговор
    Това сигурно, защото норвежкият и шведският са близки и на Шведската академия им е било лесно да го прочетат :) Друго си е да четеш произведения на други езици, които имат нужда от превод, че и красотата на езика се губи в превода.
  • 4 Норвежец

    2 1 Отговор
    Цвета, няма да го коментирам, но името ... Джон Фос?! Да беше Абдула, Ахмед или поне Хасан! Обидно е!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Странно

    0 1 Отговор
    Как не в връчиха на някой украински писател.
Новини по държави: