Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 23:35 1 808 11

Искате да станете майка на по-късен етап?

  • здраве-
  • яйцеклетки-
  • яйцеклетка-
  • майка-
  • бременност-
  • дете-
  • жени-
  • бременна жена-
  • забременяване-
  • бебе

Все повече жени се решават да родят на по-късен етап от живота си. Най-вече защото нямат партньор, с когото да отглеждат детето.

Искате да станете майка на по-късен етап? - 1
Снимка: Shutterstock

Между началото и средата на 30-те си години много жени се запитват: не е ли време да имам семейство? Но какво ще стане с кариерата ми? И ще успея ли да отделям достатъмно време за приятелите и хобитата ми? А къде е мъжът, когото си представям като баща на децата ми? И докато жените се чудят, биологичният часовник тиктака.

С възрастта забременяването става по-трудно

От 35-ата година нататък плодовитостта на жената започва да намалява. Това не означава непременно, че през следващите години жената не може да забременее спонтанно . Но вероятността не всяка яйцеклетка да е фертилна расте.

Всичко това произлиза от факта, че жените се раждат с определен запас от яйцеклетки. Всяко момиче се появява на този свят с между 1 и 2 милиона яйцеклетки. До пубертета остават около 300 000 от тях. Но не всички те узряват. Във фертилната възраст на жената узряват само около 400 яйцеклетки. Обикновено при всеки един цикъл може да бъде оплодена една яйцеклетка. Но колкото по-възрастна става жената, толкова повече грешки могат да възникнат при процеса на съзряване - т.нар. мейоза.

Мейозата е специален процес на клетъчното делене, при който всяка яйцеклетка трябва да се сдобие с точно 23 хромозома, носещи генетичната информация от майката. При това делене обаче може да се стигне и до грешки, така че дадена яйцеклетка да има твърде много или твърде малко хромозоми. Това затруднява зачеването на дете и увеличава риска от спонтанен аборт.

Замразяването на яйцеклетки - да надхитрим биологичния часовник

Процесът на остаряване на яйцеклетките може да бъде спрян, ако те бъдат замразени. Първоначално тази процедура, наречена криоконсервация, е била създадена за жени с тежки заболявания като рак. С течение на времето обаче придобива все по-голяма популярност. Днес много бъдещи майки се надяват по този начин да надхитрят биологичния си часовник и да забременеят в по-подходящ момент - професионален, личен или финансов. А този феномен си има и име - Social Freezing, т.е. криоконсервация, която не се налага по здравословни причини. Основната причина, поради която жените прибягват към Social Freezing, е, че нямат партньор, както пишат гинеколожките Яна Папе и Сибил Чудин в научна публикация по темата.

Преди яйцеклетката да бъде извадена и замразена, се провежда т.нар. стимулираща терапия, при която жените се подлагат на хормонални инжекции, за да бъде гарантирано узряването на възможно най-много яйцеклетки.

Тази хормонална терапия може да бъде съпроводена от странични ефекти като световъртеж, топли вълни и смущения в зрението. В идеалния случай при тази терапия могат да бъдат извлечени около 25 зрели яйцеклетки, но най-често те са между 10 и 15, пишат гинеколожките Папе и Чудин в своето изследване. Извличането на яйцеклетките става чрез фоликуларна пункция. При тази процедура фоликулите, в които се намират яйцеклетките, се пробождат с тънка игла и яйцеклетката се всмуква. Тази процедура трае между 10 и 15 минути и се смята за нискорискова. След това клетките се замразяват с помощта на течен азот - процес, известен като витрификация. При температура от -197 градуса по Целзий те могат да бъдат съхранявани няколко години.

Криоконсервацията не гарантира успешна бременност

В Германия хормоналната терапия, извличането на яйцеклетки и витрификацията струват общо между 2000 и 4000 евро. Таксата за съхранение е между 200 и 300 евро на година. Цената на инвитро оплождането, което се извършва след това, е около 2000 евро. Тъй като криоконсервацията се провежда по социални, а не по медицински причини, тя не е належаща от медицинска гледна точка и затова не се покрива от здравните каси.

Гаранция за успешно забременяване обаче няма - въпреки високите разходи и сложната процедура. След оплождане на замразени яйцеклетки до раждане се стига едва в около 10% от случаите, пишат гинеколожките Папе и Чудин. И тук важи правилото: колкото по-рано са извлечени и замразени яйцеклетките, толкова по-голям е шансът за успешно забременяване на по-късен етап. А всъщност много жени така и не използват замразените яйцеклетки. Според изследване от 2017 година основната причина е, че те така и не са намерили желания партньор и не искат да отглеждат децата си сами.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Бончо

    6 5 Отговор
    Булка на 30 години ако си задавш този въпрос , бая си закъсняла

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 не майка

    5 6 Отговор
    а баба се става след 35г.....те затова са изперкали децата ,че от стари кранти родени.! Младото само около 25 -29 това е закона на тялото...!!!!!!!!!!!1

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дани Гадняра

    10 0 Отговор
    Статията започва информативно, полезна информация и от средата до края е реклама на фирми-кръвопийци, които се възползват от нещастието на хората.
  • 8 Роза

    3 0 Отговор
    Само едно нещо е положително в днешно време-че вече не е срамно да имаш извънбрачно дете и да си го гледаш!Едно време не беше така!Времената се промениха, а с тях и психологията на мъжете и жените!Отглеждането на дете е голяма отговорност,затова който се реши-хубаво да си помисли!
  • 9 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "не майка":

    Пикам ти на закона! В Библията пише, че може и на 50г.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нова

    0 0 Отговор
    Не чакайте в късна възраст да забременявате. По- отрано и по- навреме по- лесно се гледат дечиьа в по- мкада възраст. Крайно време е да се узакони и сурогатното найчинство за хетеро двойки с проблем в зачеването и износването в англия струваше само 9000 паунда жена да ти износи и роди детето. А ти си работи и плати, ако ти е проблем задържането на плода. Има домакини . Гледат си децата в къщи и раждат за пари. Хем си стоят у дома, хем заработват.