Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 13:53 3 160 14

"Безсрамен и същевременно умен": кой е Маркус Зьодер

  • германия-
  • маркус зьодер-
  • канцлер-
  • олаф шолц-
  • ангела меркел-
  • хсс-
  • християндемократически съюз-
  • бавария

Баварският премиер е силен и амбициозен, но може да бъде и много забавен

"Безсрамен и същевременно умен": кой е Маркус Зьодер - 1
Снимка: Shutterstock

Маркус Зьодер е премиер на Бавария едва от пет години, но е факт усещането, че той е на този пост отдавна. Обяснението може да се търси в силното му присъствие. 56-годишният политик доминира своята партия - консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) - до такава степен, че неговите партийни колеги остават почти незабележими. Но дали това ще остане така?

През 2003-а година ХСС постигна в най-голямата германска провинция изборен резултат от над 60 процента. От няколко години насам обаче партията губи избиратели. А на последния вот в Бавария през 2018-а, първи за Зьодер като премиер на провинцията, ХСС получи едва 37 на сто.

Слабото представяне бе отдадено най-вече на възхода на крайнодесни партии като "Алтернатива за Германия" (АзГ) и особено на дясноконсервативните "Свободни избиратели", с които Зьодер впоследствие направи коалиция. Според актуалните социологически проучвания ХСС ще надмине резултата си от 2018-а година, но вероятно няма да достигне 40-те процента.

Никога не е скучен

Публичните изяви на Зьодер винаги са спокойни, уверени и забавни. Често го описват като политически шоумен, което за Германия е рядкост. "Той е почти като кабаретен артист", казва пред ДВ привърженичката на ХСС Сабине Майер. Профилите в социалните медии на Зьодер капитализират този лековат популистки стил. В допълнение към успешния му хаштаг #Söderisst (Зьодер яде) в Инстаграм има и готварска книга. Той също така често използва акаунтите си, за да говори за любовта си към родината и за политическото си пробуждане.

Така например той публикува снимка от младежките си години, на която сочи плакат на политическия си герой Франц-Йозеф Щраус, закачен на стената на спалнята му. Щраус, който бе лидер на ХСС от 1961-а година до смъртта си през 1988-а, е изключително високо ценена фигура и в ХСС, и в Бавария. Той управлява с абсолютно мнозинство провинцията в продължение на цяло десетилетие от 1978-а година нататък.

Знаменитата и често цитирана сентенция на Щраус, че няма да толерира нито една "демократично легитимирана партия" вдясно от ХСС, сега е под силен натиск. В Бавария Зьодер трябва да се бори с две подобни формации - "Алтернатива за Германия" и "Свободни избиратели".

"Безсрамен и същевременно умен"

Зьодер е роден през 1967-а година в Нюрнберг, родителите му имали малка строителна фирма. Лидерът на ХСС обича да разказва за строгия си баща и да цитира мнението му за безполезността на неговия син: "Момче, нямаш никакъв шанс за прилична работа - имаш две леви ръце. Единственото, което може да те спаси, е голямата ти уста. Може би това ще е достатъчно, за да станеш свещеник или политик". Зьодер в крайна сметка завършва право, а след това започва работа като журналист в "Байеришер рундфунк".

В тийнейджърските си години той се присъединява към ХСС, а от 1995-а до 2003-а ръководи младежката организация на партията. Това е неговият трамплин към парламента на провинцията и все по-високите партийни постове: генерален секретар на ХСС, министър по федералните и европейските въпроси, министър на околната среда и здравеопазването, а накрая и министър на финансите в кабинета на Хорст Зеехофер.

Стилът на Зьодер често е критикуван от неговите колеги като твърде популистки. Биографът му Роман Дайнингер, журналист в "Зюддойче Цайтунг", го нарича "безсрамен и същевременно умен".

Съперничеството му с Хорст Зеехофер постепенно се превръща в открита борба за власт, която е разрешена, след като Зеехофер се премества в Берлин, за да стане министър на вътрешните работи в последния кабинет на Ангела Меркел. Това освобождава Бавария за Зьодер.

Насочил ли се и към канцлерския пост?

Това обаче не е краят на амбициите на Маркус Зьодер. Преди парламентарните избори през 2021-а година самочувствието на бавареца почти разтрогна историческия съюз на ХСС с Християндемократическия съюз (ХДС) - консервативната партия, доминирана в течение на близо две десетилетия от Ангела Меркел. Зьодер съзря властови вакуум на върха на ХДС след оттеглянето на Меркел и се впусна в борбата за канлерската кандидатура на консерваторите срещу Олаф Шолц от социалдемократите. Мнозина виждаха в него по-силния кандидат от избрания от ХДС лидер Армин Лашет. Но ръководството на ХДС се обедини около Лашет, който загуби изборите след кампания, изпълнена с гафове. Оттогава Зьодер подчертава, че ролята му е на баварски лидер и че няма амбиции за най-високия пост в Берлин.

Отношенията му с новия лидер на ХДС Фридрих Мерц, на когото десните популистки изказвания също не са чужди, са изненадващо хармонични до момента. Техен общ политически враг е лявоцентристката коалиция на Шолц със Зелената партия и либералите. Двамата определят Зелената партия като своя основна политическа мишена. Зьодер изключи възможността за регионална коалиция с природозащитниците, но баварската Зелена партия обича да посочва, че навремето той е прегръщал дърво за снимка, обещавайки благоприятна за климата промяна на Бавария.

Автор: Бен Найт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъъъъ Ще Гу НаЙебът

    8 4 Отговор
    ГОСТИТЕ,Поканени от "фрау"Меркел
  • 2 Злати Минкова

    10 10 Отговор
    Понеже имам способности и виждам някои неща, благодарение на тях. Човекът има афинитет към ползвано женско бельо, обича да си играе с малки деца на "влакче", ако ме разбирате.

    Коментиран от #4

  • 3 Истински

    10 6 Отговор
    пич , изключителен политик богатство за Бавария и Германия!
  • 4 Разбираме..

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Злати Минкова":

    Ако сте под шейсетте,бихме си поиграли "на влакче" и с вас,фрау Минкофф..
  • 5 Aлфа Bълкът

    6 3 Отговор
    Тези германци ли са, мязат ми на евреи?

    Коментиран от #8, #9

  • 6 любител

    4 0 Отговор
    само не разбрах от заглавието кое е вярното амбициозен и забавен или безсрамен-мръсник. хахаха
  • 7 въпросче

    2 0 Отговор
    А кога ще има хайл?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 "Алтернатива за Германия"

    4 0 Отговор
    Германският депутат и съпредседател на "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала беше убоден в рамото с игла, съдържаща неизвестно вещество.Хрупала беше откаран в болница на 4 октомври, след като внезапно се нуждаеше от медицинска помощ по време на предизборно събитие в баварския град Инголщад.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ахъм!

    0 0 Отговор
    Швабката е един път! Плаши наред.
  • 13 Хааа

    0 0 Отговор
    Тази което пише знаели български кое е отдавна . За нея и пет дни са отдавна еб не
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: