Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 13:52 5 976 194

Как Путин фалшифицира германската история

  • владимир путин-
  • история-
  • германия-
  • ссср-
  • русия-
  • берлинска стена

Актуалната руска интерпретация на германското обединение предизвиква истинско изумление сред експерти и историци

Как Путин фалшифицира германската история - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всичко това става преди 33 години. На трети октомври 1990-а година Германската демократична република официално се присъединява към Запада и към Конституцията на ФРГ. 45 години след края на Втората световна война германците отново се обединяват в обща суверенна държава.

Тази глава от германската история е неразривно свързана със Съветския съюз и с Михаил Горбачов. Историците отдавна са свикнали с различните оценки за ролята на "Горби", давани в Германия и в Русия.

Но актуалната руска интерпретация на германското обединение предизвиква истинско изумление сред експерти и историци. В новия руски учебник по история за горните класове в средните училища Обединението е представено като "анексия на ГДР". Учебникът излезе през септември 2023-а година, а негови автори са Владимир Медински, бивш руски министър на културата и съветник на Путин, и Анатолий Торкунов, ректор на Московския институт за международни отношения.

Антизападният наратив на Путин

След края на Втората световна война съюзническите държави САЩ, СССР, Великобритания и Франция разделят победена Германия на четири сектора. Те не успяват да се споразумеят за общо бъдеще на страната, което води до разрив между Изтока и Запада. В трите западни зони е създадена Федерална република Германия, а в съветската окупационна зона - Германската демократична република. По време на Студената война Берлин се превръща в централна точка на този конфликт.

ГДР съществува над 40 години. 1989-а е ключовата година за последвалия прелом. Четирийсетата годишнина на Германската демократична република е отбелязана не само с тържества на режима, но и с многобройни протести. "Мирната революция" вече не може да бъде спряна. Падането на Берлинската стена на девети ноември 1989-а, първите и последни свободни избори в ГДР през 1990-а, процесът на Обединението и подписването на договора "Две плюс четири" са събитията, проправили пътя на ГДР към включването ѝ в Конституцията. Това става на трети октомври 1990-а година.

"От гледна точка на Путин и неговите "фалшификатори на историята" Обединението е акт на колонизация. Силният империалистически Запад подчинява слабия Изток", коментира директорката на Института за изследване на образованието "Макс Планк" Уте Фреверт. И пояснява: "Това по никакъв начин не коренспондира с историческите факти. Но пасва на антизападния наратив на режима на Путин".

Книгата на Медински

Доскоро преподаваният в Русия материал бе съвсем друг. В подобен учебник от 2021-а година например се говори за мирна революция и за спешна необходимост от промяна на системата, наложила се от дълбоката политическа криза в ГДР. Изходът би могъл да бъде намерен само чрез "смяна на властта", пишат авторите. Новият учебник по история, наричан още "Книгата на Медински", обещава по-задълбочен поглед върху най-новата история - старият бил "твърде повърхностен".

В новия учебник присъства и пасаж, който нарича изтеглянето на съветските войски от Източна Европа през 1989-а година "необмислено решение". То е отслабило военното присъствие на Съветския съюз в братските страни и е довело до рязко нарастване на националистическите и антисъветските настроения. Колективният Запад незабавно се възползва от тези развития, пишат авторите.

Посочва се и следното: "ГДР беше превзета от ФРГ". Твърдението е илюстрирано с историческа снимка на плакат от 1990-а година, на който пише: "Запад и Изток заедно. Бъдеще за Германия и Европа". Отдолу авторите отбелязват: "Анексирането от ФРГ доведе до еуфория в германското общество." Но скоро се разбрало, че обещаното рязко "повишаване" на жизненото равнище в бившата ГДР до това във ФРБ така и не става.

"Реинтерпретация на историята"

"Това е класическа реинтерпретация на историята", казва Нико Лампрехт, председател на Германската асоциация на учителите по история. "През последните повече от 20 години президентът Путин направи това в различни области. От негова гледна точка "Руската империя" има пълното право да си върне едно или друго. Всичко това няма нищо общо нито с историята, основана на фактите, нито с международното право". Според историка става въпрос за реинтерпретация с политически характер, основана на фалшиви факти.

"През октомври 1990-а година не е имало западногермански танкове, които да минават границата, за да окупират нова територии. Това стана по съвсем различен начин", изтъква Лампрехт.

"В Русия поне от десетилетие се наблюдава ясна и очевидна национализация на дискурсите, свързани с историята", казва Заур Гасимов, лектор по източноевропейска история в университета в Бон. След анексирането на Крим и нахлуването в Източна и Северна Украйна през февруари 2022 г. това се задълбочава.

Гасимов отбелязва, че в новия учебник "Обединението се възприема в контекста на политиката на Горбачов за перестройка, която според руската върхушка е допринесла за разпада на съветската империя." А Уте Фреверт от Института за човешко развитие "Макс Планк" посочва: "Фактите са си факти - преди 33 години страната се обедини икономически и политически. И това стана доброволно, мирно и без насилие".

Автор: Марина Борисова


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С такива статии

    44 12 Отговор
    Всички ще ста Ем русофили.
  • 2 как западняците фалшифицираха историята

    62 19 Отговор
    Der Spiegel разкри документ с обещанието на Запада НАТО да не се разширява на Изток .
    Намерено е потвърждение на изявленията на Русия за нарушаване от страна на Запада на обещанията НАТО да не се разширява на Изток. Според германското издание Der Spiegel в Националния архив на Великобритания е открит документ от 1991 г., в който представители на западни страни декларират, че подобна стъпка е неприемлива.

    Документът е открит от професора от Бостънския университет Джошуа Шифринсън. Според изданието, преди това той е бил пазен под гриф "Секретно“. Той е съставен след среща на представители на външните министерства на САЩ, Великобритания, Франция и Федерална република Германия в Бон на 6 март 1991 г.

    Коментиран от #10, #20, #109, #170

  • 3 Селянин

    49 8 Отговор
    Май е точно наобратното.
    Халал да ви е евтината пропаганда.
  • 4 Русофил

    39 58 Отговор
    Руснаците само лъжат простите и фалшифицират и крадат. Друго не могат.

    Коментиран от #21

  • 5 Биооръжие

    25 49 Отговор
    Путинофила е безродник. Пропаднал до дъното деградант. Мимикрира и имитира човешко поведение просто за да ви заблуди. Той е зомби. Предназначено да бъде използвано като биомаса. Хвърляна под колелата или срещу оръдията. Използва се още за да гние и носи зарази и болести на бойното поле.

    Коментиран от #39

  • 6 Зеленчук

    31 6 Отговор
    Снощи нашата ПО е свалила две ракети Сармат над Тихият океан, които заплашваха АЩ. Ние спасихме Америка.
  • 7 Хмхмхмхмхм

    23 32 Отговор
    E,онези германци, които са участвали в Обединението на германия, все още са живи. Те могат без проблеми да разобличат руската фалшификация, която е безпрецедентна и която ги принизява до нивото на нщкакви марионетки. След това едва ли ще има германски гражданин, който да приема радушно руснаците, а е най-вероятно всички провинции да поискат от федералното им правителство да не допускат никакви руски граждани на германска територия и това ще бъде нормално, няма да е акт на нарушаване на права на човека, дискриминация и т.н....

    Коментиран от #73

  • 8 БСП за България и Радев

    18 18 Отговор
    Долните нацистчета да мълчат. Историята винаги се пише от ръката на победителите. Това е вековно валидна сентенция

    Коментиран от #171, #193

  • 9 ДОЙЧОВОТО ВКИСНАТО ЗЕЛЕ

    31 9 Отговор
    Пробита каца.
    Да ги разправя на западняците тия.
  • 10 Хмхмхмхмхм

    13 21 Отговор

    До коментар #2 от "как западняците фалшифицираха историята":

    Дрън дрън. Дай доказателство и линк, че този /документ/ е автентичен, че не е фалшифициран или подправен;0 Ами сега;0
  • 11 Сомалийския пират

    15 23 Отговор
    Путинския режим бълва само лъжи и фалшиви тролове.

    Коментиран от #17, #19

  • 12 ха-ха!

    32 13 Отговор
    Если коти не котят, Путин виноват.

    Да ви разкажа един виц:
    Лавров отива при Путин късно през нощта и докладва:
    Изнасилили са Тереза Мей в Лондон.
    Путин пита: Цялата Русия ли е виновна или само аз?

    Коментиран от #22

  • 13 Гост

    9 9 Отговор
    Зелен4уци, щом р0бст0т0 е било присъствие, значи ГДР е била анексирана. Ясен ли съм?
  • 14 Българин

    12 20 Отговор
    Изкривената и фалшифицирана история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда.
  • 15 БОЗА

    37 13 Отговор
    Руснаците изтеглиха Групата съветски войски в Германия (ГДР),за да стане Обединението...за "благодарност" нато отиде на границата им от Северно до Черно море и взе да наднича през оградата протягайки крадливи ръчички с Майдани и цветни революции...когато Путин ги перна през ръцете (в Украйна)и откачиха...няма да стане пичове...сега не е нито горбачов нито елцин... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 16 Нали си тука

    7 15 Отговор
    Хубаво е,че има саитове дето качват картинки на тоя диктатор. За да има къде да лазят путинистите ни пропадлъците.
  • 17 БСП за България и Радев

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "Сомалийския пират":

    Бълва и Сармати, Искандери, Кинжали и Точка У. Много скоро, когато другарят Путин има време и ни денацифицира, като ти разцепи панелката на две, ще разбереш

    Коментиран от #26, #172

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 български слагач

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "Сомалийския пират":

    За днешния черен епизод в руската история ще бъде записано: ЕС + Сащ и НАТО, които са „миротворци и цивилизовани“ добитъци, подстрекаваха към война братска Окраина.Наливаха се пари и оръжие от 30 страни. За разрухата е виновна Урсула гинеколожката-фашиста, Джо Цървула, Барак траверса, Клинтон лудата коза и др.
  • 20 Русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "как западняците фалшифицираха историята":

    Не че нещо, но такъв документ трябва да има по един екземпляр за всяка от страните. Де го руският?

    Коментиран от #31

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Въпрос с повишена ( за теб ) трудност:
    След края на войната ГФР е окупирана от войски на САЩ, а ГДР от войски на СССР.
    При обединението на ГФР и ГДР руските войски са изтеглени,
    А ТЕЗИ НА САЩ изтеглени ли са❓❓❓❓

    Коментиран от #24, #29, #36, #99

  • 22 Наблюдател

    19 12 Отговор

    До коментар #12 от "ха-ха!":

    Русначе пита майка си:
    -Мамо, как е правилно, расизъм или рашизъм?
    - Синко, ако мразиш негрите, то това е расизъм, а ако ненавиждаш целият свят, тогава е рашизъм.

    Коментиран от #54

  • 23 продажник си ти

    14 12 Отговор

    До коментар #18 от "ТрампЛин":

    при това необразован.

    Посвещава се на руския народ ! ИВАН ВАЗОВ –

    Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв,
    русите са наши братя, наша плът и наша кръв.
    Кат Русия няма втора тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора, тя е нашта висота!
    Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя наший падналий народ.
    Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница сабя отмъстителна.
    Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас.
    Немци, френци, англичани наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани, с нашите изедници.

    Коментиран от #27, #30

  • 24 ТрампЛин

    7 11 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Въпроса е толкоз коректен, колкото и руския учебник по световна история!!!

    Коментиран от #41

  • 25 боил

    7 4 Отговор
    Няма само западът да лъжат ,да видят какво е да ти фалшифицират историята
  • 26 ПРИПОМНЯНЕ

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "БСП за България и Радев":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 27 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "продажник си ти":

    Припозна ли се?
  • 28 Само да кажа

    10 7 Отговор
    Бившата ГДР, е доста под нивото по жизнен стандарт от западна Германия! Това си е истина!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТрампЛин

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "продажник си ти":

    О, руси, о, братя славянски,
    защо сте вий тука? Защо сте
    дошли на полята балкански
    немили, неканени гости?

    Желали би вас възхитени
    да срещнем со сълзи и с китки...
    Но идете вий настървени,
    на грозни зовете ни битки!

    Желали би вас да прегърнем
    и тоз път сърдечно, горещо.
    Но взорът ви свети зловещо...
    Как ръце сега да разгърнем?

    О, руси! Аз друг път ви славях
    за подвиг велик и чудесен,
    високо ви лґкът поставях
    във мойта душа, в мойта песен!

    Вий някога знаме Христово
    развяхте за благо човешко –
    строшихте ни игото тежко,
    а днеска ни носите ново!
  • 31 Хмхмхмхмхм

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Точно така и от мен още един въпрос- ако такъв договор съществува, защо не е качен в електронен вариант в официалният сайт на руския мид/ министерството им на външните работи/, в който сайт до преди половин година все още можеше да се намери в раздел ДОГОВОРИ Будапещенския меморандум от декември 1994 г....
  • 32 Анексия ли?

    10 6 Отговор
    През 1959 г. от ГДР на Запад са избягали 145 000 жители. През 1960 – 200 000, а 1961-та 155 000 души. На 13 август СССР издига стена, която да попречи хора от Източна Германия да избягат на Запад. Стената пада едва след 27 години, на 9 ноември 1989 година.

    Има данни за 70 000 опита за бягство през стената от Изток на Запад (не е известен нито един от случай на “бягство” в обратната посока).

    Арестувани са и съдени около 60 000 души във връзка с това.

    Успели са да избягат през нея 5043 души, а арестуваните в района около стената са 3221.

    Убитите при опит да я преодолеят са …неясно точно колко, но по различни данни са между 160 и 938 човешки същества. Загиналите охранители на стената са 27, а опитите тя да бъде разрушена, вкл. с булдозери, са 35.

    Коментиран от #37

  • 33 ТрампЛин

    6 11 Отговор
    Русия е забравила добрите маниери на гостенина! Когато започнеш да се разполагаш в чужд дом, следва сритване по кокалчетата и посочване на изхода!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да знайш

    14 7 Отговор
    Само генетично увредени американски русофоби могат да мечтаят Русия да бъде унищожена. Мечтаят нов Горбачов да им я поднесе пак на тепсия. Вова каза кратко и ясно: Русия не се продава! А мераклиите "ще се срещнат с предизвикателства, каквито не са виждали през цялата си история!" И започна Големият рев...

    Коментиран от #42

  • 36 Аааа?

    6 8 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Верно ли само руски и американски войски 3 8мало? Я пак седни и чети. Все са ви наполовина знанията

    Коментиран от #191

  • 37 ТрампЛин

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Анексия ли?":

    То си е било опити за инвазия от Изток на Запад!
  • 38 Радио Ереван

    9 4 Отговор
    Попитали радио „Ереван“ какви са трите най-големи нещастия, които могат да сполетят един народ:

    Първо, да го бомбардират американците.

    Второ, да го окупират германците.

    Трето, да го освободят руснаците.
  • 39 има ли по-голям агресор

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Биооръжие":

    в световен мащаб от краваростан? Стига са се правили на световен жандарм с чужди пари и стига са колонизирали държави с помощта на фашистката организация на НАТО!

    Само ФАЩ са отговорни за разцепването на Югославия, конфликта в Украйна, войните и превратите в Африка и арабския регион. Не е Европа виновна, защото е окупирана от САЩ и на власт са негови марионетки, назначавани като у нас чрез ала-бала. Нито в Германия, нито във Франция народът не е съгласен с политиката на управляващите.
  • 40 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "ТрампЛин":

    Малко е прекалено, ени4арски 4епик да си измисля, че солдатски 4и3ми били ми нахлували в дома. Руснакът не му плащахме диш хакъ, докато ви пекохме кокошка и ви пържихме яйца посред нощ, докато се наливахте с ракия и набивахте мед с паницата. Анадъмну?
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТрампЛин":

    Друго си е учебникът по история за децата в US.райна,
    в който пише , че Франция е основана от галите, които пък са отишли там от... Галичина ❗🤔❗🤔❗
  • 42 безсилието ражда злобата

    5 6 Отговор

    До коментар #35 от "Да знайш":

    и бръщолевенето на празни приказки. Русия я чакат да изчезне от 1000 години и все си е на местото голяма и мощна.

    Мачът е свирен, никой досега не е победил ядрена държава. Въпросът е докъде стига търпението.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Историк

    5 3 Отговор
    Стига сте ръсили глупости,на Горбачов швулетата паметник трябва да му издигнат и постоянно свежи цветя да има!Тачър и ЮК са били твърдо против,Рейгън се е колебаел,за франсетата нямам информация и не мога да ви кажа ,та единствено на Горбачов и СССР трябва да благодарят.Пак пренаписване на историята,за кой ли път.
  • 46 Хмхмхмхмхм

    3 2 Отговор
    Човекът е българин, сайтът е с домейн /,бг/ следователно, се подчинява на БЪЛГАРСКИТЕ, а не на руските закони, а съгласно Конституцията ни Чл. 3. Официалният език в републиката е българският. Не руският и българският, а само българският език, Никой българин не е длъжен да знае руски език и да го ползва в битието си и в офицвиланите бг институции, както и в сайтове с домейн /,бг/. Така, че- май////на000та му на руския език., и//нх и д///Гд, важно е съдържанието на коментара му, а то е вярно.
  • 47 грух

    4 0 Отговор
    Киселото зеле съвсем взе да гние..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хмхмхмхмхм

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Коментар 46 е за вас
  • 50 Хмхмхмхмхм

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Човекът е българин, сайтът е с домейн /,бг/ следователно, се подчинява на БЪЛГАРСКИТЕ, а не на руските закони, а съгласно Конституцията ни Чл. 3. Официалният език в републиката е българският. Не руският и българският, а само българският език, Никой българин не е длъжен да знае руски език и да го ползва в битието си и в офицвиланите бг институции, както и в сайтове с домейн /,бг/. Така, че- май////на000та му на руския език., и//нх и д///Гд, важно е съдържанието на коментара му, а то е вярно.

    Коментиран от #57, #58

  • 51 БМБ

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "ТрампЛин":

    Ти па си мноо уубав.Тарикат мъж не писка!Извинявай ,пропуснах че може да си от онези мнооопалавитее.Там ми е тъмна Индия.
  • 52 Хмхмхмхмхм

    4 8 Отговор
    Да живее Русия и нейните войни герои!ЗОВ!

    Коментиран от #55

  • 53 Чичак

    5 3 Отговор
    Когато през 1983 година за първи път отидох в Източен Берлин голямо впечатление ми направиха войници с чужди военни униформи /американски, английски и френски/ и въоръжените руски патрули по станциите на S бана. Разбрах, че войниците с чужди униформи са от западният контингент и прекарват градският си отпуск в Източен Берлин. Наскоро се бях уволнил и не можех да повярвам, че тяхното командване ги е пуснало в руската зона и им има доверие, че няма да избягат или да издадат военни тайни. Видях и съветските войници отпускари, 30 под строй в редица по трима, 2 старшини с червени флагчета отпред и зад колоната и офицер с пистолет в кобура отстрани.

    Коментиран от #66

  • 54 Страничен

    7 5 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Урсула фон дер Лайен се явила на интервю за работа - Госпожо, във Вашето СV пише, че имате 7 деца? - Да.
    - А с ръцете си нещо умеете ли да правите?

    Коментиран от #63

  • 55 Механик

    15 10 Отговор

    До коментар #52 от "Хмхмхмхмхм":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #62, #74, #75

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "Хмхмхмхмхм":

    Той не е длъжен да знае чужд език,
    но той е длъжен да знае какво пише ❗❗
    Затова е и въпросът ми -
    НЕ знае , но пише ( глупости)
    или знае, НО пише ( лъжи) ❗

    Коментиран от #65

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хмм

    3 1 Отговор
    Надявам се такава статия се пройзвежда само за българия иначе европейската цивилизованост ще е във много тъжно състояние
  • 60 Госあ

    6 6 Отговор
    Путинска Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
  • 61 Фактите говорят красноречиво

    9 5 Отговор
    Путинофила е безродник. Пропаднал до дъното деградант. Мимикрира и имитира човешко поведение просто за да ви заблуди. Той е зомби. Предназначено да бъде използвано като биомаса. Хвърляна под колелата или срещу оръдията в чужда държава. Използва се още за да гние и носи зарази и болести на бойното поле. Елитния путинофил е взривяващ се с граната при пленяване. Много рускини ги използват за закупуването на екстеншъни ботокси маникюр и тн.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Наблюдател

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "Страничен":

    А ти с ръцете си освен да пишеш глупости и да си бъркаш в носа друго можеш ли да правиш?
  • 64 ТОВА Е ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА ПРИ

    6 4 Отговор
    ЧОВЕКОПОДОБНИТЕ ЕКЗЕМПЛЯРИ КРАЙ БЛАТАТА! ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ТОЯ ...НУЖ-НИК РУШЛЯМИЯ.
    ПЕШО 1 АЛКАША И ЕКАТЕРИНА ГЕРМАНКАТА ОГРАБИХА ИСТОРИЯТА НА УКРАЙНА / КИЕВСКА РУС/ И Я ПРИШИХА КЪМ... КНЯЖЕСТВО МОСКОВИЯ ( БИВШИ РОБИ / ВЪВ ВЕЛИКОТО ЛИТОВСКО КНЯЖЕСТВО И КОНТРОЛИРАЩИ 4 БЛАТА И И 2 ХЪЛМА/ В ДНЕЛНАТА МОСКОВСКА ОБЛАСТ. /!
    ТИЯ МОНГОЛОИДНИ МАСКАЛЯКИ НЯМАТ НИКАКВА ИСТОРИЯ ИЛИ БЪДЕЩЕ

    Коментиран от #76

  • 65 ТрампЛин

    3 5 Отговор

    До коментар #57 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Виж какво байхуй! Щом си недоволен, значи си разбрал какво съм написал! Лапйдухайпотапяйсе!

    Коментиран от #68, #69

  • 66 Рико Анаграмата

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Чичак":

    Чичак совите отдавна не са това което бяха,ама ти откъде да знаеш,като само гледаш ефирните телевизии.Откъде знам ли ? Ха познай?Да ти дам адреса си и мога да го потвърдя с всякакви детайли ,които човек който не е живял на това място няма как да знае.

    Коментиран от #93

  • 67 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "ТрампЛин":

    😀😀😀
    Хубав коментар❗
    Русия нямаше проблем с Украйна , до момента в който Чичо С(р)ам не отиде на гости в Украйна и не се настани там❗
    Затова и последва "сритване по кокалчетата"❗
    Но вместо да се изнесе гостът привика всички пудели да бранят закупените от него за жълти стотинки (зелени хартийки) земи отвъд океана❗

    Коментиран от #70, #94

  • 68 Бесен -_ Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "ТрампЛин":

    Лапай гоо тии пии дии руу гоо долл наа ,проо дажна.Идва Видов ден и ще си чироз на някое високо здраво дърво,храна за осите и гаргите.
  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #65 от "ТрампЛин":

    Що реши, че съм недоволен❗❓
    Про.100 ти показах каква
    про.100.тия си написал и ти показах истината (точния израз)❗
  • 70 ТрампЛин

    3 8 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На нахалния руски мужик му беше показан изхода от Цяла Източна Европа, докато входната врата за Чичо Сам беше широко отворена! Наслаждавай!

    Коментиран от #72, #78, #80

  • 71 Наблюдател

    6 2 Отговор
    33 години след обединението, въпреки на лените стотици милиарди марки и евро жизненият стандарт в "анексираната ГДР" е 70% от нивото на западните провинции я населението е намаляло с 6 милиона поради миграция на запад. Това е разликата между руска и американска окупация
  • 72 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    😀😀😀
    Ти даже си нямаш представа къде е
    Източна Европа
    😒😒😒
  • 73 Такае

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хмхмхмхмхм":

    Живи са и те и ние, които сме го видел с очите си и знаем много добре каква воня е дойче зеле- парцала на родшилдци.
  • 74 Хмхмхмхмхм

    5 6 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    Този путлерист ми краде ника, защото коментарите ми са крайно неудобни за руската пропаганда. Краде ми ника, и с него пуше путлеристки коментари, а после ще ме обвинява, че съм шизофреничка или психично болна... Позната методика на руските тролеи от ул Савушкина, фабриката за тр000ло.ве на пригожин в питер...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    Цяяяяла Източна Европа е ВЪВ
    Русия ❗
    А това , че пишат Централна и Част от Западна Европа за
    Източна Европа е точно
    ПРОМИВАНЕ НА МОЗаЦИ ❗
  • 79 Хмхмхмхмхм

    2 9 Отговор
    Да живее Рисия и нейната победоносна армия!ЗОВ!

    Коментиран от #81, #83, #87

  • 80 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    България е в Източна Европа
    толкова, колкото
    Плевен и Пазарджик са в
    Източна България ❗

    " Незнанието е сила!"😉

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ТрампЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #80 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нали ти пожелах дълголетие и здраве? Наслаждавай се на Свободна и Независима от русия България!! Кошки, котки, курици, изток, Запад, вече нямат значение!

    Коментиран от #102

  • 83 Хмхмхмхмхм

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Хмхмхмхмхм":

    Спри да ми крадеш ника. пригожинец, да не ти се резне достъпа до бг мейнстрийм, чужденецо руснак...

    Коментиран от #86

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хмхмхмхмхм

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Хмхмхмхмхм":

    Могат да те резнат от заад роднините ти от маалаата.Иди наХ.
  • 87 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    8 3 Отговор

    До коментар #79 от "Хмхмхмхмхм":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #92, #96

  • 88 Хмхмхмхмхм

    1 0 Отговор
    Който види коментар с моя ник, в който се драскотят тъпотии от рода на / да живей русия/, да знае, че точно този коментар не е писан от мен, а от руски пригожинец, от фабриката за тр000л0ве в петербург и никът ми е откраднат. Аз пиша / Да живее България, само България и пак България/ и няма как да поставя чужда държава над България в което и да е било отношение. Щом ми крадат ника ват///ниците, значи коментарите ми много им бъркат в здравето и им зацикля руската пропаганда в нашия мейнстрийм;0
  • 89 геноцид

    3 0 Отговор
    Нека не забравяме и колко " демократично " се избира канцлер в Германия и там посолството има пръст в избора , ама съвсем по " демократично " му ! А що се отнася до историята , ние си я знаем и без да ни я натрапват !
  • 90 се таа

    5 2 Отговор
    В момента едно Посолство фалшифицира българската история, но на никой не му пука!
    А по темата, ще питам само "Пука ли ви за германците"!? Всички беди в Европа в последното столетие произлизат от тях!
  • 91 Хмхмхмхмхм

    8 4 Отговор
    Да живее Русия и нейната победоносна армия освободителка!ЗОВ!Бог с нами!
  • 92 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Точно така, но виж мой коментар номер 88, ват///нивите пишат проруски коментари умишлено с моя ник, защото тук никовете не могат да се регистрират и те използват точно това. Иначе всичко друго в коментарът ти е вярно, само, че аз не съм авторът на коментар номер 79.
  • 93 Чичак

    5 3 Отговор

    До коментар #66 от "Рико Анаграмата":

    Руските свине са си пак същите, не са мръднали!
  • 94 Лаврентий Берия

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Постарах се да ти изчета "мислите"! "Курица не птица и Болгария не заграница!". Абсолютно съм убеден, че си наясно с уницителния за всеки българин свисъл на тази руска "поговорка". Но като истински путинофил /не се бъркай, ти не си русофил/ ти бълваш мъгла, въртиш се около смисъла на разговора и извърташ! Всъщност, си доказателството, че руската нагайка си е свършила работата - създала е български роби на Велико-руската идея. А ако не ме разбираш - прочети "Писма от България" на руския - подчертавам - руския военен кореспондент Евгений Утин и в частност - главата, в която "Негово благородие Интенданта" налагал "братушката" по главата с нагайката - "..така, за да си знае мястото.."! Е, ти твоето място вече си го заел. Но то не е мястото на българина. А от мен - също ти пожелавам дъъълго да се "наслаждаваш" на лакейството си в Европейска България!

    Коментиран от #108

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хмхмхмхмхм

    7 5 Отговор

    До коментар #87 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Слава на Русия !ЗОВ!Бог с нами.

    Коментиран от #100

  • 97 Българин

    3 4 Отговор
    Че е анексия,анексия е.сащ все още са окупатури.И на германци и на японци ,че и сега НА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #103, #105

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Русофил

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Отговарям: Най-голямата грешка прави Труман, че не хвърля атомни бомби над Масква
    есента на 1946.

    Коментиран от #107

  • 100 Хмхмхмхмхм

    4 8 Отговор

    До коментар #96 от "Хмхмхмхмхм":

    Да живее България, само България и пак България, руски пригоженецо, който ми краде никът. Всички българи поставяме България НАД твоята русия, само руснаците правят обратното, което е логично. Айде, бегом да си ходиш в руските сайтове..

    Коментиран от #110

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "ТрампЛин":

    Когато не разбираш нещо то наистина няма значение за теб ❗
    Наслаждавай се и ти на НЕвежеството си ❗
  • 103 Само питам

    8 3 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато по заповед от Москва взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР? Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #146

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Механик

    7 5 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Ако бяхме под американско робство нямаше да имаме мръсни руски подлоги в Президентството и в другите етажи на властта, армията ни нямаше да бъде въоръжена с музейни експонати от съветско време а от държавните медии нямаше да се лее на воля руска пропаганда!

    Коментиран от #113

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 реру

    5 1 Отговор

    До коментар #99 от "Русофил":

    И какво щеше да стане с една две атомни бомби ,бее пее дее рр недок латен?Ако? Твоето Ако единствено цапа и мири ше приятно единствено на теб.Между другото ,ти ли написа Слава Украине в тоалетната на Централна гара,знаеш с какво?
  • 108 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Лаврентий Берия":

    Сега остана някой да ти помогне
    ДА СИ НАЯСНО,
    ЧЕ ИСТИНАТА Е В ТОЧНИЯ ИЗКАЗ ,
    а грешката от невежество (незнание) или умишлено е заблуда ❗

    Коментиран от #114, #159

  • 109 историк

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "как западняците фалшифицираха историята":

    Дай линк към този"документ" ти къде го откри или е само в твоя промит мозък ако го имаш разбира се в което силно се съмнявам.
  • 110 Хмхмхмхмхм

    7 6 Отговор

    До коментар #100 от "Хмхмхмхмхм":

    Вечна дружба между България и Русия.
    Амин!!!

    Коментиран от #115, #116, #118

  • 111 Ксаниба

    4 2 Отговор
    неблагодарнен швабен!! в прегръдки с бандероските назисти!!!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Мишел

    2 3 Отговор

    До коментар #105 от "Механик":

    Абе дол наа хохохольска масс тийоо под прикритие,пошол наХ.в незалежная.Тор в земите на русите.
  • 114 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #108 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Имаше едно време един виц за началника на гара Долнонанагорнище, който ши.Ал жената на един като тебе…..сигурен съм че го знаеш! Вица де, не началника на гарата.

    Коментиран от #117, #120

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ТрампЛин

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Хмхмхмхмхм":

    Амин и лека и пръст на тази дружба. Който се чувства като сайбия в чужда къща, така се получава!🥾🥾🥾

    Коментиран от #121, #128

  • 117 Прокопи Катъра

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "ТрампЛин":

    Аз пък съм шии балл таки ва доол ни дррррти пее дее руугии като тееб,но
    винаги си плащат якооо.Не се опитвай да минеш аванта.Не си толкова атрактивен.
  • 118 Хмхмхмхмхм

    1 1 Отговор

    До коментар #110 от "Хмхмхмхмхм":

    Вечна дружба,Бее Каа Пее- Каа пее Сеес!

    Коментиран от #125

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "ТрампЛин":

    Те в Долнонанагорнище нямат гара, гарата е в Горнонанадолнище😉😀😉😀

    Коментиран от #122

  • 121 Хмхмхмхмхм

    1 6 Отговор

    До коментар #116 от "ТрампЛин":

    Каква дружба бе?Кой иска да дружи с курви-мангали?

    Коментиран от #124

  • 122 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #120 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Значи познаваш и началника на гарата?
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Хмхмхмхмхм

    5 0 Отговор

    До коментар #121 от "Хмхмхмхмхм":

    Аз съм такава. Добре са ме
    сътворили Родител 1 и 2.
  • 125 Така да е

    5 1 Отговор

    До коментар #118 от "Хмхмхмхмхм":

    Вечна да е.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Хмхмхмхмхм

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "ТрампЛин":

    За краварите пишеш. Да им се връща. Чул те Бог.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Мунзафер

    1 0 Отговор

    До коментар #132 от "Роза":

    Машалла Гюле,ашколсун! И аз така мисля.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Леонсио

    5 0 Отговор

    До коментар #137 от "Хмхмхмхмхм":

    Машалла,како/бате ти си ярък пример за мен в животя!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Хмхмхмхмхм

    5 3 Отговор

    До коментар #139 от "Адвокат":

    Хахахах, в българският език не съществува дума / самотка/, Да, в руския вероятно употребата й е много засилена, предвид моГилизацията на мъжете ви и самотните вдовици, които остават след груз 200 и след обявяването на безследно изчезналите руски войници по време на агресивната руска война в Украйна;0 И не, не съм самотна, а съм омъжена, не ми липсва съпруг и не съм като 99 процента от руските вдовици- да уговарят мъжете им да бъдат вписани в числото на официално загиналите, за да им се изплатят пари от руската държава, с които семействата им да си покрият кредитите и да им харижат по 1 бяла лада;0

    Коментиран от #145, #148, #153

  • 144 Хмхмхмхмхм

    1 3 Отговор

    До коментар #138 от "Хмхмхмхмхм":

    Такива като теб ,ровите по кофите,камо ли да извадиш кинти за нещо специално.

    Коментиран от #151

  • 145 Леонсио

    7 1 Отговор

    До коментар #143 от "Хмхмхмхмхм":

    Сестро не се срамувай от рооо ммските си корени!Може да сме прекалено емоционални,като теб например,но сме истински.

    Коментиран от #147

  • 146 опълченец

    4 1 Отговор

    До коментар #103 от "Само питам":

    И да питаш, няма кой да ти отговори. Питаш твърде конкретни неща, а русофила не е свикнал да отговаря с факти. Питай за някоя фантасмагория и тука ще се скъсат да пишат всякакви разбирачи.

    Коментиран от #149

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Сметки,

    4 1 Отговор

    До коментар #143 от "Хмхмхмхмхм":

    Смотка голяма и ти. Така си известна у ваше село сссиганско. Думата е от мааангалския ти край.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 ПКрай кофите

    2 1 Отговор

    До коментар #144 от "Хмхмхмхмхм":

    Като минах сутринта те видях и ти хвърлих 10.ст. Ами то място не останало там, бе. Заето от кравари прошляци...гладни и проскубани.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Доктор Фройдашки

    4 1 Отговор

    До коментар #143 от "Хмхмхмхмхм":

    Все имам чувството че сте обидена ,лесно наранима женска душа ,заключена насила в грозно мъжко тяло,с тесни рамене и широк ханш.Мисля ,че мога да помогна в случая с консултация.

    Коментиран от #155

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Хмхмхмхмхм

    1 0 Отговор

    До коментар #153 от "Доктор Фройдашки":

    Хахахах, чувството ви е абсолютно невярно, но откъде руснак да разбеше женската еманципация в ЕС;0 В русия се възприема нацисткият принцип относно жената за трите К- кирхе, кюхе и киндер/ църква, кухня и деца/. На вас и през ум не ви минава, особено в дълбоката руска провинция, че една жена може да е адвокат, лекар-хирург, астроном, физик, химик, архитект и т.н.;0 Еее, оправяйте се, не мога да ви мисля... За мен е важна България, пак България и само България, русия е чуждата за мен държава, която първа обяви моята Родина и държава за неприятелска. Е., гражданите й да си приемат последиците и да се оправят...

    Коментиран от #157, #158

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Доктор Фройдашки

    3 0 Отговор

    До коментар #155 от "Хмхмхмхмхм":

    Приятел -ю,ко,не знам как да ви наричам,за да не обидя и без това наранената ви душа.Знам,че ви е тежко заключена в това мъжко тяло,но мисля,че мога да ви помогна.A между другото нищо общо нямам с Русия.Завършил съм мединския университет във Виена.
  • 159 Лаврентий Берия

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Стана ми ясно! Стана ми ясно, че си "интернет русофил" - т.е. през живота си една руска книга не си прочел! Стана ми ясно, че освен да мъглявиш и да разводняваш - за друго не ставаш! Не, че преди това не ми беше ясно! Но, по принцип - да си го кажем! Твоята "русофилия" е като сакралния израз на Черномирдин: "..мы хотели как лучше, а получилас как всегда.."! А именно - посредствена и нескопосана. Другото иска часове залягане над книгите и четене, а това не е силната страна на путинофила! Така че, както можеш - така живуркай!

    Коментиран от #161, #162

  • 160 Хмхмхмхмхм

    1 0 Отговор

    До коментар #157 от "Бай мангааал":

    Дуу хамм и соппо ливии,но не мисля,че имате нужната сума за да си го позволите.

    Коментиран от #178

  • 161 БМБ

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "Лаврентий Берия":

    Ти па си чел мноо? Затри се римляниата която те хвалешеТарикат мъж не писка ,бе трооллякк!

    Коментиран от #165

  • 162 опълченец

    2 1 Отговор

    До коментар #159 от "Лаврентий Берия":

    Те, путиняците тука статиите под които пишат не четат, ти искаш книги да четат. :-)

    Коментиран от #166

  • 163 Роза

    0 2 Отговор
    Западните съюзници на Украйна й предоставиха огромна военна и финансова помощ. Украинските въоръжени сили, които вече четири месеца водят контранастъпление, обаче са победени от руската армия, пише авторът на статия за Anadolu

    Коментиран от #164, #169

  • 164 опълченец

    1 1 Отговор

    До коментар #163 от "Роза":

    Вместо да ми цитираш статии, що не ни обясниш значението на думата "победени"

    Коментиран от #168

  • 165 Лаврентий Берия

    2 1 Отговор

    До коментар #161 от "БМБ":

    Така ли оправдаваш "простотата" си? Е, жив и здрав! За тарикат се имаш, ама всъщност истинските тарикати - тея - дето те ловят като Костадинов на гола кукичка - за тях си просто планктон. Но живей като "тарикат"!

    Коментиран от #167

  • 166 Лаврентий Берия

    1 0 Отговор

    До коментар #162 от "опълченец":

    Това е ясно! Просто държа да отгранича путинофила от русофила! За да няма грешки!
  • 167 БМБ

    1 1 Отговор

    До коментар #165 от "Лаврентий Берия":

    Нещо мнооо сме изтънчени и лесно нараними души ,морални стожери,па троллим за 10лв на ден.Ако някой плати повече веднага сме там.Ако пък закъсаме за кинти,винаги малките ни момчета могат да зарадват някой чичко пее ддо филл срещу подходяща сума.Гнусссс ме ееее от вассс отт вррратии!

    Коментиран от #173, #174

  • 168 Лаврентий Берия

    1 1 Отговор

    До коментар #164 от "опълченец":

    Последните които ще предадат фронта след като рухне Оо крайна са местните укрофилтаци.
  • 169 Мунзафер

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Роза":

    Машалла абла!Ашколсун!Иншалла!
  • 170 Мрън

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "как западняците фалшифицираха историята":

    Слабо ме интерсува , какво са се договаряли преди повече от 30 години , други държави за нас . Ние сме тези , които определяме , къде ще ходим , в кой блок да влезем и дали да вземем в ЕС . Не може Русия да ни казва това . Това по никакъв начин не може да накърни интересите или да застраши Русия . Русия вади чучела от гардероба , за да оправдава империалистични интереси , за нови завладени зами . Това е нещо , което не кореспондира по никъв начин със съвременния свят и реалност . Не живеем и не искаме да живеем в руския средновековен свят . Русия е най-голямата ядрена сила и на никого не би хрумнало да я напада , защото това е равносилно на за самоубийство . Пропагандата на руския режим е жалка и безпочвена . Дори от всички страни да е обиколена от натовски бази , това не променя факта , че при нападение срещу тях , ще има ответен удар и човечеството ще се сбогува с планетата и живата си . Жалките истерични дрънканици на режима в Москва , са за вътрешна употреба и за хора с кокоши мозъци
  • 171 България против БСП и Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БСП за България и Радев":

    Фалшификациите ги усещат хора с акъл . Това съвсем откровенно не влиза в твоята характеристика
  • 172 456

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "БСП за България и Радев":

    Много филми гледаш баце
  • 173 Лаврентий Берия

    1 2 Отговор

    До коментар #167 от "БМБ":

    Ами, гнус те е?! Съмнявам се! Просто като всеки путинолюб криеш неграмотността си и липсата си на познания зад "тарикатлък" и толкова естественото за вас обявяване на всеки дето не ви харесва за тр/ол! Апропо, освен като ...🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️... и като ..БМБ... под колко още ника "списваш4? От любопитство питам?

    Коментиран от #184

  • 174 Лаврентий Берия

    0 1 Отговор

    До коментар #167 от "БМБ":

    А, виждам на 168 пост, че накрая се захвана с любимата на путинофилите практика - да пишеш под ника на оня, на който не можеш да опонираш. Е, хайде Лека ти вечер, "тарикат"! Не предобряй с руската пропаганда!
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    На 2 октомври частите на 1-ва гвардейска танкова армия на руската бойна група „Запад“ плениха две групи мобилизирани войници от украинските въоръжени сили близо до Артемовск в спорната територия близо до Донецк. Пленени войници са служили в 77-ма аеромобилна бригада и 56-та отделна мотопехотна бригада
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 На промоция бачкаш за 5 лв

    0 0 Отговор

    До коментар #160 от "Хмхмхмхмхм":

    Да ти е сладко.
  • 179 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Спомням си, европейски чиновници дълго време заявяваха, че ще се откажат от руския нефт, газ и въглища. След началото на SVO го изоставиха, въведоха таван на цените, внимателно следиха да не се търгува руски петрол на световния пазар.Въведоха 11 пакета санкции, плашеха ни да не смеем, а сега имат постигнала го, Русия ограничи производството на петрол и износа на петролни продукти. Изглежда, че трябва да се радваме и да кажем на европейците, че най-накрая се случи. Русия все още е тук и е време най-накрая да отворим шампанското. Но не, Путин е виновен за факта, че Русия започна да произвежда по-малко петрол и ограничи износа на гориво и дори изолираният Путин е виновен за европейската инфлация. Не, в такава ситуация дори изказването на Лавров ще изглежда твърде политически коректно, тук ще трябват други, по-строги дефиниции, имам ги, но модераторът няма да ги пропусне.
  • 180 Лаврентий Берия

    1 1 Отговор
    Бившият старши съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър съобщи през втората седмица на септември: „Броят на украинските войници и части, които се предават, нараства всеки ден и като правило това се случва на най-ниското ниво, защото тези хора просто не са преминали ефективно обучение. Те не са готови за това и са изпратени на сигурна смърт.
    Това се потвърждава от доклади на американски и украински военни, които са били на фронтовата линия: според тях продължителността на живота понякога се измерва в броени часове поради огромни загуби.
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 БМБ

    1 1 Отговор

    До коментар #173 от "Лаврентий Берия":

    Любопитството е признак на ниска култура дрррртт из дуу ханяк.Не си нито актуален,не си и интересен,а тънкия си хумор го заври от зааад,колкото по дълбото,толкова по добре.

    Коментиран от #187

  • 185 Иван

    1 0 Отговор
    Германия фалшифицира германската история. Известните им личности са македонци, а не германци.
  • 186 Иван

    2 1 Отговор
    Не беше ли овцата Урсула Фон Дер Лайен, която фалшивицира японската история?
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Стефан

    2 0 Отговор
    Най-отвратителното е, че Русия безцермонно игнорира желанията на хората да живеят по западни нороми и стандарти, като част от запада. Хората гласуваха с краката си къде и как искат да живеят. И сега по-добре руснак в Германия, околкото руснак в Русия. Някой да иска да си държи спестяваниятя в рубли? Какво предлага Русия? Бедност и корупция. Както България - БВП на човек е близък. И Русия ще става още по-бедна, защото единствана стока която предлага е заплаха и агресия. Само дето на цивилизования свят му писна. Това е свтът който произвежда 60% от световният БВП и 90% от технологиите. Как би изглеждало Русия и Китай да заплашат Запада че ще го лишат от технологий?
  • 190 незнайко

    0 1 Отговор
    Почти всичко е вярно в статията ! Виждаме по себеси докъде я докарахме след 33 години ДЕМОКРАЦИЯ която ни дадаха за да ни завладеят без да се усещаме ! Какво БЪЛГАРСКО ни остана ? Стотици ЧУЖДИ хипермаркети и производственни фирми които използват евтината ни ръботна ръка ! Нама да имате атомни реактори , ще спрете въглищните централи това е следващото искане на ЕС !!! Кой го управлява този съюз може ли някой да каже - НЕ , но всички знаем, че това са САЩ !!! Защо те , защото искат да са СВЕТОВНИ ГОСПОДАРИ !!! ДЕМОКРАЦИЯТА това е РАЗВИТИЯ КАПИТАЛИЗЪМ !!!

    Коментиран от #194

  • 191 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Аааа?":

    Нама значение какви други войски е имало а кои останаха след 1990 година в базата РАМЩАЙН !!! В тази база даже военния министър на Германия не е влизал НИКАГА !!!
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Нали тавариш

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БСП за България и Радев":

    Най-големите фашисти в света са руснаците. Гордеят се, че са фашисти. Хитлер ряпа да яде!
  • 194 мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #190 от "незнайко":

    Караш ли кола? Българска ли е? Лада или Фолксваген предпочиташ (не питам за Мерцедес, Ауди, БМВ)...
    СИВ и Соца фалираха, затова ги няма. "Комунистите" приватизираха държавата и децата им са олигарси.
    А ти ревеш, че ходиш да пазаруваш в германски супермаркети? Влез в Берьозка и виж там цените.
    Можеш да си ревеш за миналото, колкото си искаш. ВИЕ си живяхте добре, ВИЕ фалирахте държавата и ВИЕ направите партийните функционери олигарси.
Новини по държави: