Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 11:55 2 761 21

Намаляха ли парите на германците?

  • германия-
  • олаф шолц-
  • икономика-
  • рецесия-
  • инфлация

Ако се вгледаме в цените в Германия, веднага ще установим, че от Обединението през 1990-а година досега цените са се увеличили два пъти

Намаляха ли парите на германците? - 1
Снимка: Shutterstock

Високата инфлация намали покупателната способност на германците. Колко тревожно е това?

Скокът на цените, особено за храни и енергия, сериозно притисна потребителите в Германия. Доходите растат по-бавно от инфлацията, а това означава спадаща покупателна способност. В момента обаче се регистрира известно подобрение. През септември инфлацията се забави, а в редица отрасли заплатите бяха повишени. Тази година доходите са се вдигнали с над пет процента, казва професор Торстен Шултен от синдикалния Институт по икономически и социални науки. Като сравним това с очакваната инфлация, излиза, че хората ще излязат почти на нула, т.е. - за пръв път от две години насам покупателната им способност няма да спадне сериозно.

Балансът е около нулата

Ако се вгледаме в цените в Германия, веднага ще установим, че от Обединението през 1990-а година досега цените са се увеличили два пъти. В същото време обаче доходите са нараснали повече от двойно. Дотук - добре. Но само когато гледаме доходите и разходите на хора, които работят на пълен работен ден и получават най-малко минималната надница. Торстен Шултен обръща внимание на факта, че през двете десетилетия след Обединението ножицата между отделните групи доходи се отваря все по-широко: "Работещите в промишлените отрасли, които процъфтяват, започнаха да печелят все по-добре, но хората в сектора с ниско заплащане на практика претърпяха значителна загуба на покупателна способност", обяснява професорът.

А в Германия секторът с ниско заплащане е застъпен доста широко: в него работят 20 на сто от трудещите се хора. Този процент е по-висок само в България, в Полша и в балтийските държави. Средно за Европа в сектора с ниско заплащане се трудят 15 процента, а в скандинавските страни, Франция или Италия - даже под десет. И още едно сравнение. В Северна Европа почти 90 процента от заетите са защитени от колективни трудови договори, докато в Германия това важи само за половината работещи. По закон фирмите не могат да бъдат принудени да се включат в колективните трудови договори. В Германия концернът "Амазон" например от години отказва да направи това. Сега правителството предвижда да приеме закон, според който държавни поръчки могат да получават единствено фирми, в които важат колективните трудови договори.

Германската икономика ще започне да расте едва догодина

Професор Шултен предлага и още нещо. Според него държавата трябва да използва инструментите на властта си и в областта на индустриалната политика. Например, когато харчи милиони, а дори и милиарди от парите на данъкоплатците, за да привлече в Германия желани инвеститори като производителя на електрически автомобили "Тесла" или технологичния гигант "Интел". "Тези милиони, които раздаваме на "Интел" и на други подобни, защо не ги обвързваме и с изискването да се спазват определени социални критерии?", пита професорът.

Ако се върнем към икономическите тревоги на средния германец днес: прогнозите за германската икономика в момента не са особено бляскави. Според последния доклад на Международния валутен фонд през тази година страната се намира в рецесия, като брутният вътрешен продукт (БВП) ще спадне с половин процент. Едва догодина германската икономика отново ще започне да расте, макар и бавно - навярно с 0,9 процента, смята екипът на Кристалина Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голем смех

    13 32 Отговор
    Копейки милки мои, дребни-непотребни, дори тройно да се вдигнат цените в Германия, стандарта на живот на средностатистическия германец ще е 10 пъти по-висок от вашия и стотина пъти по-добър от този на ватниците :) хахахахахаха

    Коментиран от #5, #6, #21

  • 3 Факт

    14 1 Отговор
    Ще расте друг път

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    12 26 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Подкрепям на 100% първия коментар Докато сме в ЕС, колкото и да мрънкате стандарта ни ще е 10 пъти по-висок, а качеството на живота стотина пъти по-добро от това на ватниците :) хахахахахаха :) Дори през турското робство сме живели по-добре от тях.

    Коментиран от #7

  • 5 Соваж бейби

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смех":

    Излез от България,поживей малко там и после пиши глупости.Освен ако не пишеш за мигрантите разбира се те са си по добре там от където идва ,с инфлация или без доволни са.
  • 6 до Голем смехурко

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смех":

    Толкова ти разбира русофоборсушката ти аритметика че там над половината живеят под наем и имат доста разходи и 40% данъци при по високите заплати при положение че не си живял на запада
  • 7 смешен Българин русофобурсук да плямаш

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Дори през турското робство сме живели по-добре от тях.

    Коментиран от #15

  • 8 брей, гулемо умозаключение

    15 0 Отговор
    Цените се били увеличили два пъти от Обединението. Ами то парите се обезценили бе. Инфлация му викат на това.
  • 9 нео

    9 0 Отговор
    Сега , колеги знаете , че моите прогнози може да ви звучат невероятно и затова се водят записки и после се гледа . Както казах преди време , кеша ще е цар , да му мислят хората с кредити !
  • 10 Анализирай това

    8 0 Отговор
    Индексът на потребителските цени в България
    за месец Септември 2023 г. спрямо месец Май 1990 г. e 620669.4%,
    т.е. инфлацията е 620569.4%.

    Коментиран от #17

  • 11 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Намаляха им…..часовете за които ги заработват! От 40 на 35 часа.
  • 12 ...

    7 0 Отговор
    Къде не са се увеличили цените за 35 години ПОНЕ 2 пъти?
  • 13 Абе...

    8 3 Отговор
    2002 с приемане на Евро то всичко стана там двойно по скъпо. Заплатата двойно намалява.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "смешен Българин русофобурсук да плямаш":

    До 7 ком - другар ти явно не си чувал за крепостните руски безимотни селяни дето са били като роби на помешчиците- те и сега са роби ама на олигарсите кумунисти
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 е ми

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "аха":

    Цитата е от сайта на НСИ. Има калкулатор на инфлацията и това което съм пейстнал го копирах от него.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МММ да

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смех":

    Така ще е за по-малко от 10% от швабите.
Новини по държави: