Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 08:40 1 511 23

Дълговата тежест предопределя икономическите перспективи на САЩ и Европа

  • сащ-
  • европейски съюз-
  • икономика-
  • инфлация

САЩ отново се сблъскват с риска от частично спиране на дейностите на държавната администрация, което се случва, когато Конгресът отхвърли предложенията за разходи на правителството, за които е необходимо съгласието му

Дълговата тежест предопределя икономическите перспективи на САЩ и Европа  - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ отново се сблъскват с риска от частично спиране на дейностите на държавната администрация, което се случва, когато Конгресът отхвърли предложенията за разходи на правителството, за които е необходимо съгласието му. Не това обаче е основната заплаха за американската икономика, пише италианското издание "Интернационале". Затварянето поне за момента бе избегнато със споразумение в последния момент между републиканците и демократите, което се отнася за 25 на сто от държавните разходи, като се има предвид, че то няма да засегне широка категория задължителни разходи като пенсиите и здравеопазването.

По-голямо внимание с оглед перспективите пред американската икономика обаче трябва да се обърне на това, което се случва с 10-годишните държавни облигации със срок на погасяване 10 години, чиято ставка нарасна до 4,7 на сто, което е най-високото равнище от 2007 г. Повишението е в ход от пролетта. Няма еднозначна причина, която да обяснява този повратен момент. Една от основните все пак би могла да бъде, че тази възходяща тенденция започна, когато инвеститорите се убедиха, че повишението на лихвите от Управлението за федерален резерв (УФР), за да удържи инфлацията, ще продължи дълго време.

Преди 16 години съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ бе 35 на сто, докато днес е 98 на сто. Към това се прибавя и дефицит, равняващ се на 7 на сто от БВП. "Повишаването на лихвите свидетелства, че разходите по дълга оказват почти тройно по-голяма тежест върху държавния бюджет и означава също обезценяване на многобройните държавни ценни книжа, които банките държат", отбелязва в. "Файненшъл таймс". Подобна закономерност наподобява тази, която провокира миналата пролет кризата с ликвидността, която се оказа фатална за "Силикон Вели банк" (Silicon Valley Bank).

През идните години финансовите разходи на Белия дом могат да нараснат допълнително. Според последните оценки федералното правителство ще похарчи през 2023 г. с 2,5 на сто повече от БВП за лихви по държавния дълг, което е двойно повече, отколкото преди 10 години. През 2030 г. може да се достигне до 3,2 на сто от БВП, повече, отколкото Вашингтон отделя за отбрана.

Идеалното решение, за да се избегне натоварването на бюджета, би било установяването на по-добър контрол върху разходите. Но демократите, които управляват в момента, не изглеждат благоразположени да спрат инвестиционните си проекти, според британския финансов седмичник. Няма да го направят и републиканците, които макар и да критикуват опонентите си, настоявайки за по-строги икономии, е малко вероятно например да не подновяват данъчните облекчения, приети от бившия американски президент Доналд Тръмп през 2017 г., които изтичат след две години. Ако американската политика продължава да не обръща достатъчно внимание на дефицита и лихвите, то рано или късно на Вашингтон ще му се наложи да избира между строго и продължително затягане на мерките за икономии или да застави УФР да намали лихвите, отчита "Икономист". При подобен сценарий частичното спиране на дейността би било незначителен проблем.

По този повод при една от поредните кризи с евентуалното временно спиране на работния процес в някои федерални институции инвеститорът Уорън Бъфет заяви лаконично: "До този момент не съм видял този момент, когато ще има смисъл да залагам срещу САЩ в дългосрочен план". В действителност наистина е трудно да се предположи, че Белият дом няма да може да изплати дълговете си в долари, освен ако Конгресът не му попречи да го направи.

Европа

Подобно твърдение обаче не се отнася за Европа и по-специално за най-задлъжнелите ѝ страни, сред които изпъква Италия, отбелязва "Интернационале". И на Стария континент лихвите по 10-годишните облигации се покачват обезпокоително. Италианските облигации са на прага от 5 на сто, което е равнището от 2011 г., когато страната се сблъсква с дългова криза, която доведе до оставката на правителството на Силвио Берлускони и назначаването на служебното правителство на Марио Монти.

Правителството завърши работата по коригирането на икономическо-финансовия документ, който е в основата на следващия проектобюджет, в който се предвижда влошаване на дефицита, както за 2023 г. (от 4,5 на сто до 5,3 на сто от БВП) , така и за идната година (от 3,7 на сто до 4,3 на сто) и съотношение между държавния дълг и БВП на стабилно равнище от около 140 на сто.

Франция също е в трудна ситуация (лихвените проценти по десетгодишните държавни облигации са на равнище от 3,5 на сто, което е най-високото от 2011 г.), особено след като Сметната палата разкритикува правителството в Париж, че не е съкратило достатъчно държавните разходи. Така Париж рискува да наруши бюджетните правила на ЕС през 2024 г., когато отново ще влезе в сила пактът за стабилност и растеж, който бе спрян през 2020 г. заради пандемията.

Ситуацията в Италия изглежда по-сложна с оглед на поведението на политическата класа в страната, която от години обещава огромни разходи по предизборни причини, разчитайки на възможността да продължи да задлъжнява безпроблемно и с ниски лихви.

Има хора в правителството, които са убедени в намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ), ако лихвите се повишат прекомерно. През 2022 г. институцията обяви, че в такъв случай е готова да купи дълга на една страна, за да запази икономическите ѝ основи.

Рим обаче игнорира или забравя, че ЕЦБ няма да подкрепи безотговорни бюджетни политики, тъй като при евентуална намеса ще зависи от съблюдаването на конкретни мерки за възстановяване на икономиката. Едно нещо е сигурно, подчертава "Икономист", реалността ще представи сметката на италианските политици. Остава да разберем какви драми ще породи тази сметка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    31 10 Отговор
    идеалното решение е да спрат да печатат за войни на чужди територии

    Коментиран от #10

  • 2 Ясно е

    28 10 Отговор
    Икономическата перспектива на САЩ а и на Европа е една-дъното....За САЩ ми е през макарона-но жалко за Европа.....
  • 3 да де

    20 11 Отговор
    Няма страшно печатницата за тапети работи, засега.
  • 4 честен ционист

    28 11 Отговор
    Всеки жив краварин е задлъжнял с по USD99,950 според U.S. National Debt Clock. Ганчо да не се радва много, зашото той пък дължи по около USD66,000. При Сглобката е трудно да се каже, колко точно. Всеки ден цифричките се връткат.

    Коментиран от #12

  • 5 Мухаха

    29 1 Отговор
    "Най-великата" нация на света.🤣😂🤣😂
  • 6 Монополи

    18 0 Отговор
    Зелените гущерчета са като пари от монополи
  • 7 И така

    21 0 Отговор
    Тежки дни за Обора! Агонията започна.
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    22 0 Отговор
    Фалиращия Запад ще потопи всички марионетки и подлоги и всичко почва отначало!
  • 9 Ха,ха,ха

    17 0 Отговор
    Да кандидатстват за членство в БРИКС 😀😎
  • 10 Гарабед

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "българина":

    Май пак ще пазарим аероплани, които ще ни бъдат доставени след амнайсет години. Време е да платим следващата вноска за данък демокрация
  • 11 Най могъщата

    13 0 Отговор
    Според бай бай дън
  • 12 Aлфа Bълкът

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Алоооу това десетична запетая ли е? Каква е?
    Трябва да махнех една 0 за България.

    Коментиран от #15

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор
    Тик-так
    33 333 333 333 333 $$$
    Тик-так
    ❗❗❗
  • 14 456

    14 0 Отговор
    Дълговата тежест е на ФАЩ, но я прехвърли на Европа.
  • 15 честен ционист

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Само Влади Гербаджията собственосръчно тегли на ваш гръб 16 камиона натъпкани до горе с купюри по EUR500. Кокорестеа не ми се мисли, какви ги е вършил за 2 мандата. И никаква десетична запетая не е. Точка се слага преди центовете.

    Коментиран от #18

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    🤔🤔🤔
    Какви 98% спрямо БВП, като САЩ нямат и
    30 000 000 000 000 $$$ БВП
    ❗❗❗❗❗
  • 17 в кратце

    10 0 Отговор
    Ако Япония си изтегли финансите от американските банки,със САЩ е свършено.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гого

    2 0 Отговор
    Ситуацията със САЩ ми напомня моите тийнеджърски години,бях заборчнял от лекомислие за моите тогавашни възможности много-абе бях така да кажа "запалил" половин Бургас и вследствие на това,под въздействивто на "шамареното право" си седнах на задника,оправих си бакиите и получих много ценен житейски урок-колкото и да дължиш идва ден да ти потропат на вратата нервни кредитори...При мен най-нервни бяха хората на Митьо Очите!😃
  • 20 Мисля

    2 1 Отговор
    И ние искаме да влезем в еврозоната, за да им плащаме дълговете
  • 21 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Безплатните пари останаха в миналото. Пазарите и правителствата се надяват и вярват че инфлацията някак си ще изчезне от само себе си и безплатните пари ще се върнат отново на масата.

    Инфлация като тази е дългосрочен проблем. Това няма да изчезне след година или две. Федералният резерв както у ЕЦБ може да е на 8% след две години или може все още да е на 5,5%, с основен CPI от 4% до 6%. Би било само предположение да се предвиди инфлацията дотук, нищо повече, но можете да предвидите, че тя няма да изчезне просто така.

    Лихвите по дълга на Сащ спрямо приходите от данъци през 80те достигнаха 53 процента. Сега са все още само около 38 пр.

    Това което ще се случи е че ще имаме дълъг период на висока инфлация придружен с високи лихви. Тоест парите ще продължат да поскъпват а активите да се обезценяват. И икономиките все още работят добре завръщайки се към нормалната парична политика загърбена от 40 години до днес
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "в кратце":

    Проблемът е,
    че в следващия един час
    С ЯПОНИЯ ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕНО ❗🤔
  • 23 Ние сме в НАТО

    2 0 Отговор
    Частната компания наречена Федерален резерв отпечатва 100 долара и ги дава на правителството на САЩ. Държавата САЩ трябва да върне на частната печатница 102 долара. От 1970 г нито държавата нито печатницата не обезпечават валутата долар със златно покритие. Войните, санкциите, търговските блокади, ембарго, военни организации, политическа принуда. Това е новата демокрация на новата световна империя.