Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 12:50 948 0

Кристиан Вигенин: Приветстваме споразумението по иранската ядрена програма

  • маджид тахт-раванчи-
  • иран-
  • ядрена програма-
  • женева-
  • кристиан вигенин

Външният министър се срещна с Маджид Тахт-Раванчи - зам.-министър на външните работи на ислямската република

Кристиан Вигенин: Приветстваме споразумението по иранската ядрена програма - 1
Снимка: БГНЕС

България цени високо традиционните отношения с Иран и вижда значителен потенциал за двустранно сътрудничество в сфери от взаимен интерес. Приветстваме положителното развитие на преговорите по иранската ядрена програма и постигнатото споразумение в Женева и се надяваме да бъде намерено окончателно и взаимно приемливо решение на въпроса, което да отвори пътя за по-пълно използване на възможностите за развитие на българо-иранските връзки.

Това заяви външният министър Кристиан Вигенин на днешната си среща с д-р Маджид Тахт-Раванчи, заместник-министър на външните работи на Ислямска Република Иран и член на иранския преговорен екип по въпроса за иранската ядрена програма.

От своя страна д-р Тахт-Раванчи отбеляза, че постигнатото споразумение по иранската ядрена програма е от полза както за Иран, така и за останалите страни. „Единственият начин да имаме един по-добър свят е всички да се чувстваме победители. За щастие, точно това се случи в Женева”, подчерта той. По думите му, новото правителство в Техеран е изпратило ясно послание, че е готово да води политика на приятелство, откритост и стремеж към по-добро разбиране.

Министър Вигенин и зам.-министър Тахт-Раванчи обсъдиха още развитието на двустранните отношения, като набелязаха областите, в които сътрудничеството и диалогът да бъдат активизирани, при отчитане на динамиката на въпросите, свързани с ядрената програма на Иран, и наличието на санкционен режим. Сред сферите от взаимен интерес бяха откроени търговията, енергетиката, културата и образованието.

Двамата бяха единодушни, че остава нереализиран потенциал в областите на търговско-икономическото сътрудничество, като паралелно с отпадането на част от санкциите, трябва да се работи за неговото разширяване. Като евентуални стъпки в тази посока министър Вигенин и д-р Тахт-Раванчи посочиха подновяването на редовните политически консултации между външните министерства на двете страни, подготовка за провеждането на срещи на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество и на Смесения комитет по туризъм.

Кристиан Вигенин и д-р Маджид Тахт-Раванчи обмениха мнения и по въпроси от международен и регионален характер, включително и кризата в Сирия. Двамата се обединиха около мнението, че трябва да бъде търсено политическо решение на сирийския конфликт и изразиха надежда за успех на предстоящата конференция „Женева-2”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА