Last news in Fakti

24 Ноември, 2013 10:14 1 166 1

Иран и Шесторката постигнаха споразумение

  • иран-
  • споразумение-
  • шесторка

Съществените ограничения ще помогнат да предотвратят създаването от Иран на ядрено оръжие

Иран и Шесторката постигнаха споразумение - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС
По време на напрегнатите петдневни преговори в Женева, продължили през нощта от събота срещу неделя почти до сутринта, Иран и шестте водещи държави (САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия) постигнаха историческо споразумение за ядрения въпрос, съобщи радио Гласът на Русия.
 
„Съществените ограничения ще помогнат да предотвратят създаването от Иран на ядрено оръжие. Те лишават Иран от най-вероятните пътища за ядрена бомба”, - каза Обама в специално обръщение.
 
Ако очакванията се оправдаят, споразумението ще отвори път за отслабването на многогодишната конфронтация и връщането на Иран в световната общност. Засега не се съобщават всички подробности за съдържанието му.
Амерекански медии съобщиха, че част от споразумението е Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца и че се съгласява да разруши техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване.
Иран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението.
Президентът на САЩ Барак Обама окачестви ядреното споразумение с Иран като "важна първа стъпка" 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    0 0 Отговор
Новини по държави: