Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Октомври, 2023 17:34 6 064 151

Шефът на „Сърбиягаз“: България Русия ли наказва?

  • руски газ-
  • сърбиягаз-
  • българия-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • санкции-
  • сърбия-
  • унгария-
  • душан баятович

Сърбия и Унгария са излезли със съвместно изявление, определяйки решението като „враждебен акт“

Шефът на „Сърбиягаз“: България Русия ли наказва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Директорът на сръбската газова компания "Сърбиягаз" (Srbijagas) Душан Баятович заяви днес, че въведената от България такса върху транзита на руски газ през нейна територия е политическо решение, а цената трябва да бъде платена от Сърбия и Унгария, предаде Танюг, съобщи БТА.

Според него това е дискриминационна мярка, която няма правна рамка. Баятович направи този коментар при подписването на договора за изграждане на газопроводната мрежа в белградския квартал Нови Белград. Той отбеляза, че Сърбия е в контакт с Унгария и България, както и че правителствата на Сърбия и Унгария са излезли със съвместно изявление, определяйки решението като „враждебен акт“.

Още новини от Украйна

„Тук имаме две неща. Първото е, че това е някакъв вид наказание на Русия заради войната в Украйна, но интересното е, че не е прието от Европейската комисия, а този закон е приет от България. Второто нещо е, че това е някакъв вид насърчаване на втечнения газ (LNG) и това е абсолютно политическа мярка. Това е дискриминационна мярка на пазара и няма условие за въвеждането й", каза Баятович.

По думите му с тази дискриминационна мярка се наказват Сърбия, Унгария и вероятно част от потребителите в Австрия и Словакия. Той каза още, че засега цената на газа е под 300 евро на границата със Сърбия, а ако се добавят тези сто, които предлагат законът, цената на газа се вдига с 30 процента. Според него така възникват проблеми, като на първо място е въпросът кой ще плаща увеличението.

Баятович е на мнение, че става въпрос за политическа игра вероятно на САЩ и Европейската комисия, при която обаче се наказват европейски страни. Той съобщи, че се водят разговори, но не може да даде подробности и да определи какъв ще бъде изходът.

Шефът на "Сърбиягаз" каза, че няма правна рамка за въвеждането на мярката и че по този начин са нарушени всички правила на пазара, както и че с въвеждането на този закон и мярка гражданите на Сърбия и Унгария трябва да пълнят българския бюджет.

"Във всеки случай Унгария и Сърбия реагираха. Унгария е член на ЕС и като се има предвид, че това е политическо решение, очаквам реакции. Не знам какво ще е решението в този момент. Дали плащането на тези такси ще повлияе на цената на газа? Да. Дали ще се отрази на крайните потребители - това зависи от преценката на сръбското правителство – няма да се гледа само цената на газа, но и икономическият растеж, инфлацията и дали населението ще може да плаща“, обяснява той.

На въпрос на Танюг дали това ще се отрази на съвместния проект за газопровод Ниш-Димитровград-София, който се строи, той отговориха, че няма да се отрази. "Работата върви нормално, смятам, че на 26 октомври механичната част ще бъде напълно завършена. В момента текат изследвания на чистота на газа. До края на октомври, както е предвидено, газопроводът ще бъде завършен, може би ще закъснеем малко с документацията, но това няма да се отрази на цялата работа. Очакваме с колегите от България от 1 ноември да пуснем газа", каза той.

Баятович отново повтори, че решението на България за въвеждането на такси е политическо, защото целта е да се изтласка руският газ от пазарите на Сърбия и Унгария без да има алтернатива. Той добави, че не знае какви ще са разходите, ако тази мярка не бъде отменена, но добави, че снабдяването на Сърбия с газ не е застрашено, като се имат предвид запасите.

В петък, 13 октомври, България въведе такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през нейна територия на трети страни. Към момента Унгария, както и Сърбия се снабдяват с руски газ по по газопровода "Балкански поток“. Българският премиер Николай Денков коментира тази седмица, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ. По-рано сръбският президент Александър Вучич посочи, че това представлява голям проблем за Сърбия и ще говори с българската страна, защото според него това решение не трябва да важи за Сърбия. „Файненшъл таймс“ цитира българския министър на финансите Асен Василев, според когото целта на въвеждането на таксата не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо ве

    73 54 Отговор
    България няма ли право да получава пари за транзита през нейната инфраструктура? Или щом са намесени руснаците не може, а?

    Коментиран от #13, #58, #92, #95

  • 2 Вашето Мнение

    65 49 Отговор
    Ние българите сме свикнали да лижем и да сме преведени. Този път пред козяк.

    Коментиран от #96, #97, #99

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Политкоректен

    73 38 Отговор
    Нарича се "бизнес", пич. Стига сте квичали за подобна нищожна сума. Преносните такси са в пъти по-високи в другите държави.

    Коментиран от #137

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    8 35 Отговор
    България е бирника на Газпром.
  • 8 Потресен

    69 25 Отговор
    О, Боже, не! Зъл български вълк дебне кротката сръбска овчица! Аз мислех, че всички държави безплатно ще си ползват газопроводите през България и българският народ сам ще си плаща цената по строежа и поддръжката им? Пък то имало някакви ужасни такси за пренос? Кой можеше да предположи?

    Коментиран от #28, #148

  • 9 Проклятието...

    35 27 Отговор
    Естественият път на запад за България, е миниран от шовинистичната територия Сърбия. Действа като рубеж и филтър на естественото ни място на този континент. Време е да бъдат дисциплини рани от държава член на Нато и Ес !

    Коментиран от #114

  • 10 да де

    30 17 Отговор
    Ами сърбите да питат Баце он им построи тръбата с паши пари та даже и портрет му изрисуваха заедно с Вучич как гледа и сочи бъдещето.

    Коментиран от #21

  • 11 Хомосапиенс

    39 24 Отговор
    Айде стига сте ревали а си плаща ите, сърбуляци гадни.
  • 12 Бонев

    26 12 Отговор

    До коментар #5 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Радвай се че не докара корабите, защото сега щяхме да имаме газ няколко пъти по скъп от сегашната цена.
  • 13 Копейкин

    22 20 Отговор

    До коментар #1 от "защо ве":

    Щом е за рузия може да ни еб..... но за другите се надава вой до небесата.
  • 14 Благой от СОФстрой

    32 10 Отговор
    Србляк и на снимка да видиш... изчегъртай го! Българин от Цариброд, каза!
  • 15 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    30 23 Отговор
    България има пълното право да налага тази такса .Вървете при Путлер да ви намали газа .Рашистки подлоги
  • 16 Респект г-н Борисов

    15 22 Отговор
    Ако бехме построили Южния Паток, щяхме да започнем да събираме такси след 40 години.
  • 17 "Загадката на българите"

    49 8 Отговор
    Някой ден след векове , при разкопки поколенията ще се чудят на смисъла на феномена , как през цялата ти територия минава тръба с газ, но ти не черпиш от нея , а чакаш да излезе , за да си го внесеш обратно .
  • 18 Копейкин

    12 18 Отговор
    Отишъл пусин на лекар че не можел да 💩💩💩💩💩 а лекаря му казал че българите от близане на зад...... му се е затворил🤮🤮🤮🤮😆😆😆😆😆
  • 19 Трансферът през

    21 27 Отговор
    Балкански поток е 18млрд. куб м. или приблизително 180 млн. МВтч(10МВтч= 1000куб м) . Това прави годишна такса от 1,8млрд евро или около 3,6млрд. лева. Самият Балкански поток струва 3,3млрд. лева т.е. за една година го изплащаме. Прекалено голяма е тази такса 20лв/МВтч при условие, че самият газ за август у нас е 60лв/МВтч. Не може такса за 400км тразит да е колкото 1/3 от стойността му. Ами Русия,Турция колко да искат?

    Коментиран от #24, #102, #110

  • 20 Джони Браво

    29 28 Отговор
    Браво на българското правителство. Накрая истинско правителство,само така важни са интетесите на България. Сърбия и Унгария да се жалват на путин да им намали газа.
  • 21 Не ни засяга

    25 21 Отговор

    До коментар #10 от "да де":

    Да ама тръбата е Българска и имаме право на такси за предоставената услуга за превоз Ние газ не продаваме Да ревът на Газпром да намали цената на газа ама познай от руснак да вземеш е все едно от маймун бонбон да вземеш

    Коментиран от #23, #61

  • 22 Робинзон

    25 16 Отговор
    Е те какво очакват.Руснаците ни спреха газа и ни обявиха за неприятелска държава.Каквото повикало такова се обадило.

    Коментиран от #39

  • 23 Гориил

    15 7 Отговор

    До коментар #21 от "Не ни засяга":

    Сигурни ли сте, че България имаше излишни 10 милиарда за строежа на газопровода?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 и мама на тате не дава без пари

    23 14 Отговор
    Сърбетата и Маджарчетата да знаят че не ние им продаваме газа Ние го транспортираме през наша територия да стигне до тях Естествено че имаме право на такса за услугата

    Коментиран от #56

  • 26 И,какво излиза

    18 10 Отговор
    Бойко крадеца построи на сърбите газопровод с нашите пари.
    Жалко за българските безродници които са се загрижили за сръбските и унгарски пенсионери,че щяло да им бъде Скъпо.

    Коментиран от #33, #38

  • 27 Гориил

    10 13 Отговор
    Наистина ли радикалните български политици не знаят, че газопроводът "Балкански поток" все още не е напълно регламентиран по европейските стандарти?
  • 28 Лека корекция/корелация/

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Потресен":

    Не "зъл вълк" а побеснала овца.Вълкът ще дойде по-нататък..

    Коментиран от #139, #149

  • 29 !!!?

    21 18 Отговор
    Таксата за пренос на газ не е наказание, а спирането на газа за България от "Газпром", без предупреждение, е наказание равносилно на престъпление !!! Раболепието на кремълските проксита от България, Сърбия и Унгария към Москва няма аналог в Света !!!?

    Коментиран от #31, #49

  • 30 горски

    34 24 Отговор
    Абе всички ли са малоумни...Когато се прави такова нещо се събират всички заинтересовани страни и го решават.Утре Турция може да каже,че и тя слага такса на американския газ,другия ден Сърбия на прелитащите български самолети и т.н.Това да не е средновековието,да се спреш на един мост и да вземаш такса от преминаващите.Ще се изпокараме с комшиите и ще ревем....Не се прави така.

    Коментиран от #34, #40

  • 31 Гориил

    26 11 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    Спомням си, че газовата блокада срещу България беше въведена от сенатор Маккейн.
  • 32 Вучич

    21 24 Отговор
    Още малко ще ви траеме.
    И ние имаме права да въвеждаме такси!
    1000 евро такса за приминаване на български тир 500, евро за лек автомобил.
    След седмица Денкоффф ще е на колене у Београд с обещание за 20 лева субсидия за 1000м3 транзитиран газ.

    Коментиран от #37, #41, #131

  • 33 Развийш ли

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "И,какво излиза":

    Ти в кой век живееш пич Всеки влага собствени средства в бизнеса си да построи било то фабрика завод магазин или сладкарница за да печели на по късен етап Този проект е супер попадение за Българската държава и финансово и политически

    Коментиран от #43, #67, #73

  • 34 !!!?

    19 5 Отговор

    До коментар #30 от "горски":

    Има договори, има условия, има анекси, има неустойки, има международен съд !!! Капито !!!?
  • 35 "НАИВНИК"

    19 4 Отговор
    Едно не ми е ясно, КОЙ до сега не ни разрешаваше да събираме такса за транзита през България на руския газ?

    Коментиран от #46

  • 36 мутрафонка мутрафонкова

    7 10 Отговор
    Само да съм чула, че някое софийско такси иска пари на российские граждани.... Землята ще ви се види тясна. Тъй да знайте.
  • 37 Смешник

    22 8 Отговор

    До коментар #32 от "Вучич":

    Ще гледате ЕС през крив макарон и по руската телевизия

    Коментиран от #44, #48

  • 38 Ами комунделите искаха същото

    5 12 Отговор

    До коментар #26 от "И,какво излиза":

    От Бургас да правят тогава било много изгодно големия шлем и др глупости.Ама не им се получи и добре ,че и тъпото Белене не стана.
  • 39 ха ха

    14 5 Отговор

    До коментар #22 от "Робинзон":

    дали ? май ние си го ;спряхме; за да го купуваме през едни удобни фирми
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "горски":

    Това за самолетите не е добре-летя нощно време с метла понеже съм вещер. Имам и винетка дори и една такса ще ми удари джоба.
  • 41 !!!?

    10 5 Отговор

    До коментар #32 от "Вучич":

    Че Вучич кога те е питал дали да повиши таксата за преминаване през Сърбия бе !!!?
  • 42 Някой

    17 8 Отговор
    Защото местните предатели имат и недостиг на интелект и не могат да оценят, че удрят други държави.
    Освен че нарушават конституцията и законите. Че права не се делят по националност (член 6 алинея 2 от конституцията) и за ръсене на омраза по националност (член 162 от НК). Освен че изпълняват мо-та-мо член 105 от НК раздел предателство и шпионство да обслужват чужди държави и организации. И допълнително членове 98 (насърчаване към война срещу България) и 103 (носене на щети при представяне пред чужди държави и организации). Само за изказвания тип одобрени от посолството, са за затвора. И където нарушават клетвата от конституцията (член 76 алинея 2), че във всичките си действия ще се ръководят от интереса на народа.
  • 43 Гориил

    6 13 Отговор

    До коментар #33 от "Развийш ли":

    Путин обеща да направи българите богати и България просперираща. Само Русия може да даде кредит за построяването на българския Титаник. Моля, бъдете професионални капитани.
  • 44 Унгарец

    15 15 Отговор

    До коментар #37 от "Смешник":

    А вие българите Шенген ще видите на куково лято.

    Коментиран от #94, #133

  • 45 хех

    15 14 Отговор
    Чакай бе, ние да не сме си дали земята и парите за да печелят унгарци сърби и руснаци?! Много ясно, че ще има такса, даже е ниска и трябва да е поне пет пъти по-висока. Тази инвестиция е правена за да печели България, не руските проксита в Европа.

    Коментиран от #54

  • 46 Мумията от мавзолея

    9 10 Отговор

    До коментар #35 от ""НАИВНИК"":

    Радев се казва!

    Коментиран от #89

  • 47 горски

    24 10 Отговор
    Тази цялата игра с такситте е американска или британска врътка,да се всее още хаос в източна европа и да се накаже политиката на Унгария и Сърбия.Разделяй и владей.Не върви да гърмят турски поток,затова ще използват нашите продажници....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ами,

    17 8 Отговор

    До коментар #29 от "!!!?":

    запитай се защо Българи не съди Русия за това престъпление, както го наричаш?
    Само да ти припомня, че финландците съдиха Газпром и загубиха, та си платиха и разходите за арбитража, и газа, който не получиха (точно както и ние). Та, ако престъплението наистина беше такова, то щеше ли арбитража в Стокхолм да се произнесе в полза на Газпром?
  • 50 един

    11 18 Отговор
    А Русия кого наказва като накара марионетката Радев да подпише заробващ договор с турската газова компания Боташ!Да не се връщам назад когато по-принуда загубихме арбитражното дело с Росатом и платихме 670млн.€ за стари реактори които сега се чудим на кого да ги продадем!

    Коментиран от #57

  • 51 Уса

    13 8 Отговор
    В този случай България е в правото си да таксува чужди бизнеси,но всички а не само посочените от едно посолство чиито бизнеси не плащат
  • 52 всолкмн

    19 9 Отговор
    Управляват ни откровенни глупаци и предатели. Целта му на тоя мухльо било на Русия да и е зле???? Как такув глупак е министър? Заради измислена от него допълнителна такса ни скарва с Русия, Сърбия, Унгария и Австрия. По поръчка на Посолството прави мръсотията, каквото може взема докато е навласт и след това си заминава а с проблемите от него някои друг да се занимава. Да не говорим че от Газ Пром могат да му обяснят на тоя пръдльо как се играе тая игра. Като определят само за България космически цени и ще си купи от на майка си в пу..та. Глупаци с глупаци.

    Коментиран от #62, #69, #72

  • 53 Да плащат

    18 14 Отговор
    Няма тръбопровод без такса!!!! Браво на правителството!
  • 54 малоумник

    8 11 Отговор

    До коментар #45 от "хех":

    таксата се определя преди да се пострии газопровода.
    Това, което твърдиш, че е правилно е все едно...
    Все едно да влезнеш в магазин без цени и на касата да разбереш кое калко струва!

    Коментиран от #59, #60, #71, #124

  • 55 Ами

    16 16 Отговор
    Като не ви харесва, внасяйте през Украйна, или през където си искате. Тук се плаща. Този газопровод е строен на българска земя с парите на българските данъкоплатци за българските граждани.
  • 56 тарикати

    18 4 Отговор

    До коментар #25 от "и мама на тате не дава без пари":

    Разбира се че трябва да има такса тръба!
  • 57 лесно е

    7 4 Отговор

    До коментар #50 от "един":

    Бизнеса с неустойките си е напълно легален рекет. Дори можеш да си го осчетоводиш.
  • 58 всоклий

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "защо ве":

    Невежа, преди да пишеш почни малко да се образоваш и да четеш. Тя по договор България си получава транзитна такса, а това новото е на слугата на Посолството да ускъпи допълнително руския газ. Това е още една такса, само че може да ни излезе през носа на всички българи заради тоя геврек простия дето слугува на краварите.
  • 59 брей

    8 9 Отговор

    До коментар #54 от "малоумник":

    И кой то каза, че таксата се определя преди да построиш тръбата.
  • 60 хех

    5 9 Отговор

    До коментар #54 от "малоумник":

    Ами като не ти харесва, пазарувай от някъде другаде. Дори и на касата можеш да се откажеш, щом не те устройва цената. То по твоята логика, на касата купувача да си решава колко да плати...
  • 61 скоро

    19 10 Отговор

    До коментар #21 от "Не ни засяга":

    ще видиш как ще ни се върне тъпкано.
    Руснака има механизмите да "помоли" турците да всигнат някой "такси" за нас. Да видим тогава, дали няма да оревеш орталъка, че така не може и не е редно.
    После пак си спомни за "каквото почукало.....". Накрая, пак ще излезе, че българина ще плати от джоба си недоразуменията на тия дето ни управляват.
  • 62 Мдаа

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "всолкмн":

    Няма ли да е оо-добре от Газпром да му пратят професионалист...
  • 63 ююю

    13 11 Отговор
    Не само, че таксата трябва да е още по-висока, ами да бъдат задължени да я плащат единствено в левове!
  • 64 Разбрах

    17 9 Отговор
    И Унгария ще ни спре за Шенген. А краварите така наказват Сърбия и Унгария и нашите подл.оги без да мислят се смразяват с комшиите си,

    Коментиран от #86

  • 65 ха ха

    15 7 Отговор
    идеята е да се плячкосат едни пари на газпром в европейските банки , само да не си помислите че са за евро населението ? за евро комисарите са

    Коментиран от #70

  • 66 Наглеци

    15 14 Отговор
    Първо не наказва вас , макар че колкто и когато и да ви наказва все ще има за какво и ще малко
    Второ не са таки а акцизи
    Трето ние сме СУВЕРЕННА държава нещо което вие и руските ви братя така и не проумяхте .
    Четвърто освен че територията е наша и инфраструктората също , то тя е построена ИЗЦЯЛО С НАШИ ПАРИ
    НАГЛИ НАГЛЕЦИ
  • 67 Стоян

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "Развийш ли":

    Русия започва да доставя газ директно до Турция и спира доставките през Украйна и Транс-балканския газопровод (свързващ Украинската газова система с Турската през Румъния и България).6 България се отказва от 1,3 млрд. лв. гарантирани приходи от транзитен пренос на газ по старото трасе от Румъния към Турция.7
  • 68 ТрампЛин

    9 9 Отговор
    Ма не виеха ли русофилите като износен ремък, че ако бяхме построили Южен поток, ще печелим от транзитни такси? Сега от какво недоволстват?
  • 69 Съгласен

    15 6 Отговор

    До коментар #52 от "всолкмн":

    Напълно вярно. Козируват и изпълняват, без да мислят за последствията. Тези страни ще ни спрат за Шенген. Чуй ми думата. И тогава пак тук ще има олелия.

    Коментиран от #80

  • 70 Мда...

    7 11 Отговор

    До коментар #65 от "ха ха":

    Демек постъпват парите от акциза и ......хоп право в джобовете на еврокомисарите или на Денков щото и такава версия имаше....а за нас горките пак нищо.....така ли ви инструктираха да говорите от Центъра

    Коментиран от #79

  • 71 Такъв си вярно

    7 8 Отговор

    До коментар #54 от "малоумник":

    Стоката в магазина си има цена. Какво са се надлъгвали и уговаряли производителят и крайният клиент, магазинерът не го интересува. Като не ти харесва, търси си друг магазин.
  • 72 естествено

    16 7 Отговор

    До коментар #52 от "всолкмн":

    че се прави по поръчка на Посолството.
    Тия нашите, ако имаха топки да са го направили още при приемане на първите пакети санкции. Само че, не им стискаше, защото се плашеха от последствията и осъзнаваха, че тяхното е нарушаване на редица споразумения. Оная, дето обитаваше Посолството, и тя се съобразяваше с правото.
    Дойде тоя с правилата, и ето на нашите мишки им дойде лъвска сила. Явно не осъзнават, че са жалки, но един ден точно от сърбите и унгарците ще им бъде напомнено
  • 73 Да да

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "Развийш ли":

    Най-супер е, и затова трябва сега да го експлоатираме по пълна програма
  • 74 Селянин

    12 10 Отговор
    Който си мисли, че пък тези такси ще влязът в България и ще допринесат за благото на българите е наивник. По заповед на посолстваТа е направено и ще се пазаруват някакви чертежи пак.
    Същевременно заповедта е да се дърпа мечката за опашката.
  • 75 !!!?

    14 12 Отговор
    Всеки водопровод, топлопровод, газопровод, нефтопровод, има такса пренос...само хранопровода на съветските възрожденци е безплатен, когато има кои да го плаща !!!?

    Коментиран от #78

  • 76 Разни кози

    16 12 Отговор
    по принцип неуки смятат че Бг има право да налага такси.
    Има, но таксите са договорирсни в подписан договор.
    Не дрънкайте глупостите на посолството.
    Плъховете от ПП и ДБ които излъгаха тъпите си избиратели и докараха на бели коне Боко и Пеевски сега станали антируснаци

    Коментиран от #77, #81

  • 77 пха

    9 11 Отговор

    До коментар #76 от "Разни кози":

    Кога изучиххте магаданското право, кога за договори започнахте да философствате? Айде руска подлого, съди България, че си печели от инвестицията.

    Коментиран от #83

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #70 от "Мда...":

    просто искат да създадат иск към газпром който да послужи за присвояването
  • 80 Съгласен

    9 4 Отговор

    До коментар #69 от "Съгласен":

    Можем да вдигнем таксите с още 20 лева.
  • 81 еми да,

    16 3 Отговор

    До коментар #76 от "Разни кози":

    защото това им позволява да отклонят вниманието от пералнята. Иначе трябва много да се обесняват защо препират Бойко и Пеевски.
    А така, подават периодично някаква дъвка срещу Русия, и чакат хората да забравят предателството им. Това още веднъж, реално показва, колко всъщност не им пука за собствените им избиратели.

    Коментиран от #85

  • 82 Естествено

    14 7 Отговор
    Че е политическа поръчка, тия от ПП - партия посолството нищо не решават сами преди да им натиснат копчето.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Собствените им

    9 0 Отговор

    До коментар #81 от "еми да,":

    избиратели са по тъпи от най тъпите
  • 86 Какво

    8 6 Отговор

    До коментар #64 от "Разбрах":

    Си се загрижили за сърбите та те се опитват да ни наказват от 1885 година.
  • 87 Артилерист

    14 9 Отговор
    На атлантически доминираният парламент и правителство е поставена задача да изследва всичко, в което има някакво руско участие и то да се санкционира, за да се ликвидира в бъдеще. Така, както в Украйна, така и в България всичко руско трябва да се отрича и заклеймява. Започна се преди това с изгонването на руските дипломати, отказа от руски газ, последва истерията с Паметника на съветската армия, Националния ни празник, сега такса за трансфера на руски газ през България и тн. Вероятно до широката публика не достигат всички мизерии, които атлантическото правителство съчинява и въвежда. Всичко е толкова мизерно, жалко и злобарско спрямо Русия, нашата освободителка от турско робство и с основание боготворена до вчера като слънцето и въздуха наш благодетел, че щеше да е смешно, ако не е толкова отвратително. При това на фона на растящата скъпотия и беднотия, за които и днес цял ден националното радио ни информира. А уж сме под крилото на американците.

    Коментиран от #93, #101

  • 88 Браво на Денков

    13 13 Отговор
    Браво на Денков , Сърбия да си изтегли колонистите от Македония иначе увеличаваме таксата на руския газ. Руснаците ни насадиха с ниски такси да банкрутира тръбата до Сърбия , но американците дадоха правилен съвет . Отсега колкото сърбите и унгарците саботират и правят пречки толкова ще им се вдигат таксите за газта . Сърбия и Унгария водят анти българска политика досега .

    Коментиран от #91, #111

  • 89 "НАИВНИК"

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Мумията от мавзолея":

    Въх, не позна, казва се пРЕЗИДЕНТА Радев, а не е чича ми Радев....
  • 90 Путиноид

    7 9 Отговор
    Сърби и Унгарци , наскачаха като ужилени .

    Това е много добре .
    Време е да се съобразяват с България .
    Тръба юта е построена с български пари , а не с Руски , или сръбски и унгарски .
  • 91 Конгресът на САЩ

    10 8 Отговор

    До коментар #88 от "Браво на Денков":

    Гласува резолюция за тържествено отбелязване на македонския език,история и литература.
    Окози ли се предателче с лакирани нокти
  • 92 Търновец

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "защо ве":

    България вече получава транзитна такса за пренос на газ до Сърбия а това е повишение на тази такса, аз продължавам да твърдя че още преди 45 години ние трябваше да внасяме нефт и газ от Персия - много е по близко, а тогава Персийците ги управляваше Мохамад Реза Пахлави и бяхме приятели.
  • 93 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 11 Отговор

    До коментар #87 от "Артилерист":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828г. и ареста на организаторите и предводителя кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само от търговецът Николай Миронов са закупени 8 000 пушки Уинчестър, които са ръждясали в одеските складове...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #109

  • 94 А ние

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Унгарец":

    Направо ще спрем кранчето .
  • 95 има

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "защо ве":

    Тези си мислят, че са още страни членки на СИВ.
  • 96 стоян

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    До 2 ком - какъв козяк лижеш бе путинофилчо - та вие само руски смучете

    Коментиран от #151

  • 97 Паралели

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Сега Турция ще отвори широко имигрантския портал, Унгария ще се присъедини към Австрия да ни спрат дълго за Шенген, Гърция ще вдигне компенсационно таксите на скъпия втечнен невруски газ, който ползваме в БГ, за Сърбия и Русия по-добре да не коментираме

    Коментиран от #100, #103, #142

  • 98 стоян георгиев

    9 2 Отговор
    Да питаме сърбите как мислят че трябва ние да избиваме тръбопровода след като русия заяви че няма за нас газ в него?
  • 99 И кво

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Викаш да лижем на Сърби и Унгарци ,но преди това на Руш.ляци
  • 100 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #97 от "Паралели":

    Нищо подобно няма да стане другарю.стига рива за да имат сърбите евтина газ.првз нашия газопровод няма как да стане.

    Коментиран от #138

  • 101 Някой си...

    10 5 Отговор

    До коментар #87 от "Артилерист":

    Какво па ти все подгъваш коляно на тая Русия бе...тая Русия не е оная Русия,не и дреме за тебе и гледа само да ни използва..най-скъпия газ в Европа ние го плащахме...що..най-скъпия бензин сега ние плащаме- внасят петрол сорт Урал, продават ти го като Брент..ДОКОГА ВСЕ НИЕ ЩЕ СМЕ БАЛАМИТЕ..МММ. Като ти е толкова мила тая Русия, що не събереш багажа и да се махаш, а...еднаква отврат сте и русофили и американофили и атлантици..все да сте наведени в някоя посока, ама не се усещате, че задните части ви лъсват в противоположната..пфу!!!

    Коментиран от #115

  • 102 стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трансферът през":

    До 19 ком - кой ти каза че консумацията е 18 милиарда бе - лъжеш - това е капацитета -България консумира три и половина милиарда - е Сърбия и Унгария по 9 ли изгарят -как ще изгорят 18 милиарда

    Коментиран от #112

  • 103 А ние

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "Паралели":

    Не можем ли да отворим широко портала към сърбия.пък те да се оправят със Унгария .
    Хахаха
  • 104 Този кървав тръбопровод...

    9 1 Отговор
    Въобще не трябва да го има и е резултат от действията на крайно зависими политици. Налагай такси, поне да има полза !

    Коментиран от #108

  • 105 Въже за боклуците

    3 6 Отговор
    от сглобката.
  • 106 Нова Балканска война

    3 8 Отговор
    и сглобката по дърветата!
  • 107 Милен

    6 7 Отговор
    Ако не ги махнем ПП от власт, ще ни вкарат във вона с всички!
  • 108 А ко прайм

    4 3 Отговор

    До коментар #104 от "Този кървав тръбопровод...":

    с кравешкия тец Марица, патриоте?
  • 109 Търновец

    4 1 Отговор

    До коментар #93 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Русите 1867 продадоха Аляска за 7 милиона долара за да заздравят Порт Артур топло пристанище, според неформални източници Банка Ротшилд плати за Руско Турската война, Русите нямаха пари
  • 110 Да ти кажа..

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "Трансферът през":

    Обемът му е 10млрд... а от него ние не получаваме и 100 грама газ... Сърбия и Унгария участваха ли в изграждането на тоя тръбопровод...не..Еми сега що реват... да не би Вучич или Орбан като вдигат магистраолните такси да ни питат? В края на краищата тази тръба минава през територията на България, построена е с наши пари и следователно ние имаме пълното право да налагаме такси ..м/ду другото..знаеш ли кой и защо на времето свали Виденов, единствсния наш управник,останал неопетнен от корупция и клякане пред този или онзи.. не съм му почитател, но това, което той направи на времето, на никого до сега не му стискаше да направи.. И да ти кажа- истинската истина, не беше толкова Виденовата зима, колкото Рем Вяхирев и желанието му, негово и на Газпром, да сложат ръка на нашата газопреносна мрежа..а Виденов удари яко пишман братошките през пръстите..за което шапка му свалям..

    Коментиран от #113, #118, #146

  • 111 Някой си...

    8 3 Отговор

    До коментар #88 от "Браво на Денков":

    Така е..и докато Сърбия си я знаем, то фактът че всички големи СМИ в Македония са с унгарски собственици е ясен - цялата помия, която се лее от там по наш адрес е инспирирана и водена подмолно от Будапеща.. та, не разбирам, за какво вият нашите подлоги тук..явно са скъсали връзките с главния мозък и не са в състояние критично да възприемат реалността..
  • 112 Защо забрави Австрия,

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "стоян":

    а за Гърция има статия във Факти, че щели да плащат по 360млн евро на българите. "В Атина: Ще субсидираме с 360 млн. евро тока на българите" - заглавие от вчера в 22:10.
  • 113 Българските турци

    8 9 Отговор

    До коментар #110 от "Да ти кажа..":

    На България и кастрят поредния клон !... Скоро българите ще поставят некролога на Балкански поток до този на Южен поток, до този на АЕЦ Белене и некролозите на Мариците ! В близко бъдеще, като ви свърши горивото ,ще добавите и тоя на АЕЦ Козлодуй !!!

    Коментиран от #117, #121

  • 114 Факт

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Проклятието...":

    Не само днешна Сърбия, но и днешна Унгария се опитват да работят срещу България. С участието на путинската каторга. Свърши тая. Ако го правят, ще си платят ума си на хлебарки. И ще фалират.
  • 115 Хохохо

    2 1 Отговор

    До коментар #101 от "Някой си...":

    Евала ,баце ! Толкова кратко и ясно им го каза !
  • 116 Мдааа интересно

    6 2 Отговор
    Радев съветва да се премахне таксата, и иска държавно регулирани цени на електроенергията за бита. Това глупост ли е? Сервилност пред Путин ли е? Домогване до гласове ли е?

    Коментиран от #120

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Тези

    4 0 Отговор

    До коментар #110 от "Да ти кажа..":

    За Виденов признавам.След него бе Иван Костов - ни се водеше ни се караше и затова докараха царя.Но всеки народ живее добре или лошо според акъла си.
  • 119 зле

    9 1 Отговор
    ша плащат, аз как плащам като минава от там и винетки и магистрални такси

    Коментиран от #126

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Някой си...

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Българските турци":

    Ти па какъв си бе. Казано е- не плачи на чужди гробища че се не знае знае ли се... гледай си твоята копанка и недей да грухтиш за чуждата.
  • 122 Българските турци

    3 4 Отговор

    До коментар #117 от "Беги па ти бръже бе..":

    За умрял кон не само евреите , дори ромите не дават пари ! Що да ви давам акъл ?!...Вие си имате ... в излишък ! ... Бог да ви прости !
  • 123 Защо

    6 4 Отговор
    Е не плащат ли договорена цена на сръбско -българскгата граница .Какво ги интересува.Гъзпром да си прави сметката.Там ако не знаете всички медии са проруски и то без прикритие като в Бг.Сеят омраза срещу нас а сега ще се надрискат.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Тия сърби пак реват небити

    9 5 Отговор
    Нали си имат договори с рашляка на цени 300 евро. Как пиените ватници ще им докарат газа си е проблем на ушанките. Цената е договорена за Сърбия и Унгария. Ама нали сателита трябва да защити господарите си. Точно като нашите копейкаджии и Орбан.
    Трудно е да се оправяш на свободния пазар, когато си чел само Маркс :)
  • 126 Да не говрим

    9 3 Отговор

    До коментар #119 от "зле":

    За сърбите как ни тарашат и ни правят на парцали на границата .

    А ние в Унгария си плащаме 19 евро за магистралата .

    Да не би да ни пускат аванта.
  • 127 Матей преображенски

    4 3 Отговор
    Както казах и по-рано,американците са решили да спрат газта за Сърбия и Унгария,като слабото звено във веригата както винаги е България,превителството самоволно вдига транзитната такса и купувачите сами се отказват,гениално,нали.

    Коментиран от #129

  • 128 Оги

    5 6 Отговор
    Интересно ще стане като Унгарците ни гмецнат едно вето за Шенген. Вее пак са в правото си, Аската се опитва да си пълни бюджета за тяхна сметка. Само си представете ако ние бяхме на тяхно място какъв вой щеше да е тук.
  • 129 Оги

    6 6 Отговор

    До коментар #127 от "Матей преображенски":

    Естествено, никой не се съмнява, че Асенчо е съгласувал този ход с посолството. Все пак работата му е да прокарва амерските интереси. За това е назначен.

    Коментиран от #132, #143

  • 130 00001

    1 0 Отговор
    Транзитната тарифа на Полша за руски газ е 1,05 долара (0,90 евро) за 1000 кубически метра на 100 километра (60 мили), докато в Западна Европа цените започват от 3,50 долара. Беларус, където транзитът се извършва от компания, изцяло зависима от руския газов гигант Газпром, таксува $1,75, докато цената на Украйна е $2,66, според Оксфордския институт за енергийни изследвания. Украйна печели 1,2 милиарда долара годишно от транзита на газ, Полша малка част от това, а Беларус нищо.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 А бре

    2 1 Отговор

    До коментар #129 от "Оги":

    Някой да ти е казвал,че Асенчо ще прокарва руски интереси?

    Коментиран от #135

  • 133 Баш Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Унгарец":

    Вие унгарците си просите начлна скорост за Аут от ЕС??
  • 134 Задунаец

    2 4 Отговор
    Получателите на газ си имат договори и си плащат на газпром на цени от договора. България таксува газпром което не засяга по никакъв начин цените нито за операторите, нито за потребителите в Сърбия и Унгария. Това, че копейките вучич и орбан и нашите родни също, пищят като приклещени е само за да услужат на батя!
  • 135 Задунаец

    4 1 Отговор

    До коментар #132 от "А бре":

    Те така са свикнали - някой като седне в министерски стол и да хване веднага трупката да се изповяда в Кремъл. И сега са малко изненадани.
  • 136 М3 голд

    6 2 Отговор
    Много е прав! Това е опит за наказание на Русия. Както се писа, договорът за доставка е с цена на българосръбската граница. До там е българската фирма. И реално, заради интересите на САЩ ще я фалират. А Василев намекна, че газ може да се доставя и от Гърция, втечнен. Тия келеши ще ни скарат в ЕС. Толкова слугинаж и алчност не съм виждал досега.
  • 137 Глупости!

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Политкоректен":

    Отворко, а кой ще я плаща таксата? Българката фирма. А от кого ще си я взема? А?
  • 138 В грешка си

    2 1 Отговор

    До коментар #100 от "стоян георгиев":

    Първо се научи да пишеш, защото и коментариите ти са такива, като правописа. И капацитетът ти е мижав.

    Коментиран от #144

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 999

    2 2 Отговор
    Предлагам на Сърбия и Унгария да се срещнат с Ердоган
    и да подпишат с него такъв договор както подписа Румен Радев, че
    Турция ще ги снабдява и тях с газ както България.
    Тогава по тръбата ще има един газ както за България, така
    за Сърбия и Унгария. Ако газът е руски всички плащат
    допълнителна такса по 10$ на Газпром.

    Коментиран от #145

  • 141 2 милиарда

    4 2 Отговор
    в бюджета са си 2 милиарда в бюдета и вдигане на жизнения стандарт. Най-малко ме е еня за сърбите.
  • 142 Нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "Паралели":

    много си наплашен и трепериш за кинтите на матушката....
  • 143 Руси

    5 1 Отговор

    До коментар #129 от "Оги":

    Не ви ли прави впечетление, че за таксите говорят само
    Денкоа и Асенчо, а останалите мълчат, особено Борисов.
    Асен едва ли е измислил тези такси без да пита Борисов.
    Поведението на Борисов е да вади горещи картофи от
    огъня, но с чужди ръце.
  • 144 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #138 от "В грешка си":

    Наблягай на правописа матрьож.там ви е силата на ватниците....ххааха. другари ако сърби унгарци и австрийци заедно с босненци черногорци ...плащат сто долара горница на нас,нашата газ ще е евтина и даже може да излезе без пари.що ревете срещу това?

    Коментиран от #147

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 хихихихихи

    2 3 Отговор

    До коментар #144 от "стоян георгиев":

    "нашата газ ще е евтина и даже може да излезе без пари." Абе суйлак, не без пари, направо ще ни плащат да ползваме газа! Моо,е ли да си толкова кух!
  • 148 Всъщност,

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Потресен":

    Нашето атлантическо правителство не слага таксите за да пълни бюджета, а изпълнява указания от посолствата да спре руския газ през България. Всичко това ще рефлектира на отношенията ни с почти всички съседи и даже с държави от ЕС. Макар и в мизерия, България досега имаше сносни междъсъседски отношения.

    Коментиран от #150

  • 149 Червената шапчица

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лека корекция/корелация/":

    Вълкът умря.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: