Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:09 4 513 6

Политически скандал! Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на 11 депутати за участие в изборни измами

  • гърция-
  • атина-
  • спартанци-
  • кириакос мицотакис-
  • нова демокрация

В документа, изпратен до председателя на парламента в Атина, се посочва, че партията „Спартанци“ е използвана като прикритие от Касидиарис, за да заобиколи законите

Политически скандал! Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на 11 депутати за участие в изборни измами - 1
Снимка: Shutterstock

Главният прокурор на Гърция поиска снемане на имунитета на 11 депутати от крайнодясната партия „Спартанци“, които са заподозрени в евентуално участие в изборни измами на парламентарния вот през юни, предаде гръцката телевизия „Скай“, цитирана от БТА.

Прокурорът Йоргия Адилини поиска разрешение от парламента за снемане на имунитети на депутатите, за да бъдат разпитани.

Това решение бе взето, след като председателят на партията „Спартанци" Василиос Стингас даде показания, че истинският водач на „Спартанци" е бившият член на ръководството на забранената партия „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който в момента е в затвора и дава насоки на неговите депутати оттам.

В документа, изпратен до председателя на парламента, се посочва, че партията „Спартанци“ е използвана като прикритие от Касидиарис, за да заобиколи законите.

Също така се отбелязва, че депутати на партията са посочили пред избирателите, че следват принципите на конкретна партия, чиито действия отговарят на условията на изборното законодателство и служат на свободното функциониране на демократичната държава, за да променят тяхното мнение и да гласуват за тях и тяхната партия вместо за друга.

На изборите през юни партията „Спартанци" прескочи минималния праг за влизане в парламента и спечели 4,64 процента от гласовете, като получи 12 депутатски места. В момента броят на депутатите е 11 без Стингас.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Той инашият се пробва , ама го смачкаха за 24 часа ❗
  • 2 Гражданин

    3 0 Отговор
    В Гърция, но не и у нас!
  • 3 Първите думи в

    2 1 Отговор
    заглавието трябваха да бъдат: В Гърция.... Направо се стреснах, че може да е у нас. Недейте така, ще получа сърдечен арест.
  • 4 метавселена

    1 0 Отговор
    Подведох се по заглавието и после разбрах , че е за Гърция
  • 5 Факти

    1 0 Отговор
    Това е ГЪРЦИЯ !!!
  • 6 Ами

    0 1 Отговор
    Джъндърите от Неа Демократиа ги е много страх от десните, като Златна зора и както направиха преди време отново, ще ги "спретнат"
Новини по държави: