Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 17:14 3 121 9

Румъния е загубила 9 милиарда евро от ДДС

  • инфлация-
  • румъния-
  • ес-
  • ддс-
  • данъци-
  • пари

Румъния е на първо място в ЕС по загуби от ДДС

Румъния е загубила 9 милиарда евро от ДДС - 1
Снимка: Shutterstock

Румъния остава на първо място в Европейския съюз по несъбираемост на данък добавена стойност (ДДС), съобщава Диджи24, като се позовава на доклад на Европейската комисия. Загубите възлизат на 9 милиарда евро през 2021 г., предаде БТА.

“За съжаление Румъния продължава да бъде безспорен шампион в тази област. През 2021 г. дефицитът се оценява на ниво от 36,7 процента”, коментира пред Аджерпрес Даниел Ангел от консултантската компания "Прайсуотърхаус Купърс Румъния" (PwC) и обяснява, че дефицитът всъщност представлява загубите, които държавните бюджети имат поради укриване, измами, неплатежоспособност, фалит, административни грешки.

“Да се надяваме, че през следващата година програмите, които вече са в ход или предстои да бъдат изпълнявани от Националната агенция за данъчна администрация, като електронна фактура, електронни касови апарати, ще предоставят достатъчно подходящи данни на властите, за да ги подкрепят при идентифицирането на области на укриване на ДДС или несъответствие ", уточнява Даниел Ангел.

Според докладите на Европейската комисия, от 2015 г. досега Румъния винаги заема първо място по несъбран ДДС. Следват я Малта (25,7%), Гърция (17,8%) и Литва (14,5%). С най-малък дефицит по ДДС са Нидерландия (0,2%), Финландия (0,4%) и Испания (0,8%). Дефицитът на събираемост на ДДС (VAT Gap), регистриран в страните членки на ЕС, е показател, изчисляван от ЕК като разлика между очакваните и реално събраните приходи от ДДС от държавните бюджети, отбелязва Диджи24.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    6 0 Отговор
    После и те като нас искат шенген
  • 2 Ми махнете ДДС

    12 0 Отговор
    От децата ли ни взимате ДДС !!! Боклуци, та те дори нямат доходи а при всяка покупка на храна им взимате

    мръсните 20 % 20 % 20 % 20 % 20 % .............%
  • 3 да де

    11 0 Отговор
    Дилетанти наш Асенчо опраска едни 9 милиарда само, че в левове за 9 дни и още не се знае за какво точно, а тия били загубили само 9 милиарда за цяла година.
  • 4 Сатана Z

    13 1 Отговор
    Във Великобритания хранителните стоки са освободени от ДДС,за разлика от България където то е 20%.
    Това напишете,да знаят хората как държавата им прибира парите.
  • 5 гост

    2 4 Отговор
    Тук в България ще ти съдерат кожата от данъци. Последните няколко години превеждах пари по Еконт на бившата ми жена издръжка за детето но при превода никога не съм упоменавал ,че е издръжка като основание. И тия боклуци от НАП взеха ,че им сложили данък 15% ,че било доход . Боклуците решили на детето ми да взимат данък от парите .

    Коментиран от #9

  • 6 дядото

    1 0 Отговор
    у нас това отдавна не се брои за престъпна дейност.бог знае с колко ощетяват държавата,но упорито мълчат и нищо не правят
  • 7 Гертруд

    1 0 Отговор
    Васали като България на ЕС. Регламентирано крепостни на западните икономики. Трудовия пазар ориентиран на запад, а запада ориентиран на изток с пробити компании. И чакаме "инвестиции"!? Те искат сега и веднага. Не ги касае социалната обстановка- капитализъм като за "отписани и в дистанция"!
  • 8 А България колко?

    1 0 Отговор
    Що не пишете. Румъния въпреки слабата събираемост е по-развита. Властта кара Дачия.
  • 9 Славай Орком

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Какъв данък плащаш ти ве педерма. България е данъчен рай . В Германия и Франция е почти 50% от доходите на частно лице и 40% на фирмата плюс данък дивидент 15%
Новини по държави: