Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 15:14 2 966 17

Банки, които не искат пари в брой? Това ли е бъдещето?

  • инфлация-
  • германия-
  • пари-
  • банки-
  • пари в брой-
  • икономика

Банки, които не приемат пари. Не е ли парадокс?

Банки, които не искат пари в брой? Това ли е бъдещето? - 1
Снимка: Shutterstock

Тенденцията е ясна: плащанията с карта или безконтактно чрез приложение на мобилен телефон стават все по-популярни в Германия. Но все още над половината от плащанията в страната продължават да бъдат по изпитания начин - с пари в брой. Това показва актуално проучване на Дойче Бундесбанк, цитирано от АРД.

Промяна в курса

Въпреки очевидната привързаност на германците към кешовите разплащания, банките сменят курса и някой ден явно вече няма да приемат пари в брой. Тоест има сериозни основания да смятаме, че в по-дългосрочна перспектива парите в обращение могат да изчезнат, посочва в тази връзка обществената медия. Тя дава и няколко примера за това.

Така например регионалният клон на Райфайзенбанк в Хохтаунус стана първата банка, която предприема и последната стъпка в тази посока: тя закрива всички свои филиали освен централния си клон. А заедно с това ще изчезнат и всички нейни банкомати и разплащания с пари в брой, научаваме още от публикацията. Говорителка е уточнила, че клиентите на банката ще могат и занапред да теглят пари в брой от сметките си – например при плащания на каса в някои супермаркети или дрогерии, като РEWE, Penny, dm и други.

Две милиарда евро годишни разходи за банките

Освен че търсенето на пари в брой намалява, със закриването на клонове и премахването на банкоматите банките и спестовните каси могат да си спестят много разходи. Според анализ на консултантската компания McKinsey снабдяването с пари в брой струва на банките и спестовните каси в Германия около два милиарда евро годишно.

В това число влизат и разходите за около 55 000 банкомата в цялата страна, чийто брой от години непрекъснато намалява. Освен това от години делът на плащанията в брой също намалява във всички възрастови групи с един до два процента годишно. В същото време картовите плащания се увеличават годишно с 5%, пише АРД.

Класическите системи за разплащания изчезват

Има и достатъчно примери от Германия как банкови филиали, които са прекратили работа с пари в брой, излизат на печалба. Закриването на по-малки банкови филиали и на разплащания в брой често са мотивирани и от това, че в банковите салони нерядко се появяват по двама-трима клиенти за цял ден. Ясно е, че при това положение, разходите за поддръжката на обектите става извънредно скъпа.

Банките трайно се насочват към безкасови плащания? Да, изглежда това ще е бъдещето. Класическите банкови институции и системи за разплащания очевидно бавно ще изчезват от живота ни, заключава АРД.

Автор: Анке Хайнхауз АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    35 9 Отговор
    Бъдещето е без банки.
  • 2 Президентът на Мали

    63 2 Отговор
    Един срив в системата и ще питате за визи за Мали, като сте останали голи и боси и трябва да започнете отначало.
  • 3 Дрън ,дрън

    55 11 Отговор
    Бъдещето не го определя васала, а Брикс.
    Германия е пльосната по корем и лиже краварски копита.
  • 4 Кокорчо

    48 4 Отговор
    Банките са най голямото зло ма планетата в най скоро време ще го осъзнаете .
  • 5 Порнограф

    48 0 Отговор
    Идеята на днешните банки е да се знае всеки с какви пари разполага за да могат определен момент да те изнудват.А и продават информация на заинтересовани.
  • 6 Някой

    36 0 Отговор
    А колко взимат на трансакции? При всяко плащане си прибират пари.

    Коментиран от #13

  • 7 цербер

    14 4 Отговор
    Банки, които не искат пари в брой. Това ли е бъдещето?
  • 8 Алфа херинга

    62 1 Отговор
    Това е дигитално робство, ако някой не е разбрал. Банките ще са контролирани, най вероятно от едно място и с тези дигитални пари, може да се правят какви ли не схеми. Може да се ограничат да бъдат харчени само в един град или район. Могат да бъдат обръзани с нещо, например количество на въглероден отпечатък. Може да те накарат да ги изхарчиш до определена дата или да те блокират, ако не слушкаш.
  • 9 шири

    22 1 Отговор
    Като ида на пазара да си купя плодове и зелени чуци,навсякъде ми искат пари в брой. Никъде няма цифрови устройства.
  • 10 Жмръц

    40 5 Отговор
    Има банка,има проблем.Няма банка,няма проблем.Й.В.С.
    Нормално е да искат да няма пари.Само някакви виртуални.И когато трябва,а и не трябва да ти ги вземат.А си лош-удържат ти средства.А си казал нещо против статуквото,режат ти заплатката онлайн.И си безгласна буква.Няма да има протести,стачки и т.н.Общо взето дигитализиран затвор.Ако народа не стане(не само тук)човечеството си заминава.Това ви го пеят от 4г.,но било пр0паганда.Същото беше и с кофита.Но всичко се оказа истина.
  • 11 Ватмана

    29 3 Отговор
    Мога да пиша много за вредата от банките но ще ме изтрият .
    Ако нямаше банки Пеевски щеше да е обикновен клошар и не само той много знайни и незнайни помияри
  • 12 МАХМУД

    20 2 Отговор
    АМИ ДА ОТВОРИМ НАРОДНИ БАНКИ И ИГНОРИРАМЕ ЧУЖДИТЕ. ПАИМ СИ ЗЛАТЕН ЛЕВ И СИИИИЧКИ СА ТРУПЯСАЛИ....
  • 13 Хаха

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Мда
    Точно затова аз съм против плащане с карти в магазини и къде ли не
    При всяко плащане кихаш за такси
    Затова винаги си имам пари в мен, дебитната ми карта си стои в къщи и събира прах
  • 14 Ха ха

    11 1 Отговор
    Затова след всяка демонстрация в Мадрид читав банкомат не остава.Я запален,я строшен,я полят с блажна боя .Но може и самите банки това да желаят и да поощряват .
  • 15 Банкоматич

    15 0 Отговор
    БанДи, които не искат пари в брой? Това ли е бъдещето?
  • 16 тая

    6 1 Отговор
    Дали дигитални или физически, фиатните пари нямат бъдеще.Единствените физически пари са златото и среброто, а за дигитални ми се струва,че криптото има превес.Всичко друго което е централизирано е плява.Събуждайте се по на време, хора.
  • 17 Ахаа

    8 0 Отговор
    Май тоталния контрол наближава, не е само конспирация.
Новини по държави: