Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 16:21 4 204 44

Вълна от омраза и нападки към евреите в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • палестина-
  • расизъм-
  • евреи-
  • израел-
  • адолф хитлер-
  • нацисти-
  • турци-
  • омраза

В медиите има антисемитски коментари, възхваляващи Хитлер и нацистите

Вълна от омраза и нападки към евреите в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Еврейската общност в страната е загрижена. Журналистът Карел Валанси, който пише в тамошния еврейски вестник „Шалом“, смята, че на евреите в Турция все по-често се гледа като свързани с израелската политика.

"Реториката на политиците, на медиите и в социалните мрежи представя евреите не като граждани на Турция, а като някакво удължение на държавата Израел. Гневът срещу тази държава се насочва срещу турските евреи", казва Валанси пред ДВ.

Откровено расистки и антисемитски коментари

А според едно определение на Международния алианс за възпоменание на Холокоста тъкмо това е съвременен пример за антисемитизъм: когато граждани от еврейски произход са обвинявани, че са по-лоялни към Израел или към еврейските приоритети по света, отколкото към интересите на собствената си нация.

Валанси предупреждава, че в обществената дискусия се появяват дори антисемитски коментари, в които се възхваляват Хитлер и нацистките идеологии. Същото твърди и публицистът Бюлент Мумай във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Той цитира един местен политик от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието със следното изявление: „В историята всички се оплакват от Хитлер, че бил расист. Но Хитлер е казал: „Ще ме проклинате, че не унищожих всички евреи.“ Имал е право и аз отдавам почит към паметта му.“

„Йени Акит“, турски вестник, близък до управляващата партия на Ердоган, излиза със заглавие на първа страница срещу евреите в страната, което призовава „ционистките слуги“ да бъдат лишени от гражданство. Изостря се тонът срещу Израел и в редица други турски медии. След нападението срещу баптистката болница на 18 октомври проправителственият вестник „Йени Шафак“ излезе на първа страница със заглавие „Тази държава на терора трябва да бъде унищожена“. Според медийния омбудсман Фарук Билдириджи това означава, че сегашният конфликт се разглежда като война между Запада и Изтока, между исляма и християнството/юдаизма.

Ердоган наруши западния консенсус

Някои турски политици също използват реторика, която напомпва напрежението и антисемитизма. Те призовават страната им да се намеси в конфликта в полза на хората в ивицата Газа. Лично президентът Ердоган нарече Хамас „муджахедини“ или борци за освобождение и отмени посещението си в Израел. Според германския „Тагесцайтунг“ Ердоган окончателно се е обявил срещу западния консенсус, при това не поради вътрешнополитически сметки, а по дълбоко убеждение. Ердоган ще участва и в планирания „Голям палестински митинг“, който трябва да се проведе на 28 октомври на истанбулското летище „Ататюрк“.

Антисемитизъм масово се разпространява и в социалните мрежи в Турция, където се споделят хаштагове, призоваващи към изгонването на евреите от страната. Упражнява се и натиск върху писатели и хора на изкуството от еврейски произход да подкрепят изрично палестинците. Независимо от всичко това самата еврейска общност в Турция продължава да се застъпва за мир и демонстрира лоялност към държавата. В свое изявление от 18 октомври тази общност категорично отхвърля и осъжда убийствата на цивилни граждани и изрично подкрепя „усилията на нашата държава - Република Турция - за спешно възстановяване на мира“.

"Чуждо тяло"

Карел Валанси напомня, че турските евреи са равноправни граждани, които допринасят за развитието и за културния живот в страната. Въпреки че от столетия живеят в Анадола, турските евреи понякога се възприемат като чуждо тяло, смята той и добавя: „Според масовото разбиране, турското гражданство не включва немюсюлманите. Макар че са един от основополагащите елементи на републиката, евреите биват възприемани като гости, като общност, която трябва да бъде толерирана и от която се очаква да проявява непрекъсната благодарност“, казва Валанси пред ДВ. От години еврейското население в Турция постоянно намалява, отчасти и поради миграцията, предизвикана именно от надигащия се антисемитизъм. Според собствените оценки на еврейската общност в Турция, числеността ѝ е спаднала от около 80 000 души през 1927 на 16 000-17 000 души в момента.

Автор: Пелин Юнкер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдааа

    23 60 Отговор
    Ердо да не забравя че има над 4 млн турци в Германия и да не вземе да си ги върне обратно. Щото те не са като раята му там, а надигат глас дори да се вдигне цената на дюнера

    Коментиран от #20, #21, #44

  • 2 Майна

    51 9 Отговор
    Що ли ги разбирам ?
  • 3 българин

    39 5 Отговор
    Дойче Веле
    КИЙ ДРУГ?!?!?!?!?!?

    Коментиран от #29

  • 4 Майна

    61 9 Отговор
    Значи се бори ЕС срещу домашното насилие ,а..
    А срещу национално насилие и дори изтребление , в случая към палестинците ..?!
    Абе я си....
  • 5 хахаха

    28 30 Отговор
    Време е кюрдите да си имат държава

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хахахах нищо

    18 3 Отговор
    им няма . В юса 22 избити и 80 ранени от психично болен инструктор на тюлените . хахахаха преди 2 години един изби 628 човека и рани около 390 с шмаизер с оптика . Застава си чернокожия спокойно на висок етаж и поява да си стреля . След 4 часа го убиват полицаите . Вчера стрелеца го арестували . не е от ИД . По добре юса да бомбят Ислямска държава . Опасни са и за юса .
  • 8 Българин

    43 8 Отговор
    ХИТЛЕР БЕШЕ ПРАВ!

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 9 ККК

    38 8 Отговор
    СУПЕР!!! Така трябва да се действа с чАфутите! Оне с мустачките не ну стигна времето, но идва Видов ден!
  • 10 значи

    10 48 Отговор
    чалмите не се вдигнаха когато тероРусия нападан Украйна, ма се разриваха за едни дето никога са нямали държава и самото им име означава чергари.
  • 11 Ивелин Михайлов

    24 4 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, 6 милиона не бяха достатъчно
  • 12 Германец

    28 5 Отговор
    ХАЙЛ ХИТЛЕР!
  • 13 Учител

    24 2 Отговор
    Зийг хайл!
  • 14 Българин

    22 2 Отговор
    Какво ще заповядате, майнфюрер?
  • 15 Юрист

    20 2 Отговор
    ХАЙЛ ХИТЛА!
  • 16 новини от Салорейха

    23 3 Отговор
    Руската армия настъпва близо до Авдеевка, опитвайки се да създаде предмостие за навлизане в града. Експерти в Украйна вече наричат ​​случващото се „много сериозна заплаха“.

    Известният киевски военен пропагандист Юрий Бутусов призна, че руските части северно от Авдеевка са успели да напреднат покрай железопътната линия и да заемат район с ширина до километър.

    Въоръжените сили на Русия се опитват да разширят контролирания коридор и да създадат условия за по-нататъшно настъпление в посока Степово – Бердич и в посока индустриалната зона на Авдеевския коксохимически завод.

    „Това е много сериозна заплаха, която изисква максимално внимание. Противникът се надява да се укрепи във фабричните сгради и да получи плацдарм за навлизане в града.

    Южно от Авдеевка руските войски продължават атаките с цел превземане на пясъчна кариера близо до село Опитное“, пише Бутусов.

    Междувременно в докладите на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна „всичко е наред“ - твърди се, че всички атаки на руските сили са били отблъснати, докато руските въоръжени сили не се отказват от опитите си да обкръжат града.
  • 17 Исторически парк

    13 3 Отговор
    Навремето е имало мюсюлманиски есесовци
  • 18 то поздравите към бога на

    14 2 Отговор
    Ердоган са два - един е Слава, а друг е Да живее . Вчера в Мейн имаше един професионален наемен убиец - 22 избити . Неевреи , чернокожи повечето . ни да се е радикализирал, ни да са му платили . незнам . хахахаха

    Коментиран от #27

  • 19 Атина Палада

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    Като евреите ли?
  • 20 Калпазанин

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "мдааа":

    Даааа, ако ги върне или ги върнат швабите фалират и без това в рецесия направо ще са в колапс, много пъти съм задавал въпроса ако за един ден всички турци например или ай една седмица се върнат в Турция швабите ко правят без тях, а за протестите я Турция против евреите сами са си виновни колкото и да са останали те са едни от най богатите там говореше се дори че преди ердоган 50%от депутатите в мджлиса са били евреи и протестите не са само в Турция а в целия свят, дано правдата възтържествува и чичо ти Сам вземе та си ги прибере в Аляска например като толкова много ги обича и да се свършва с тази мъка по света
  • 21 Да те попитам

    46 3 Отговор

    До коментар #1 от "мдааа":

    В кое не е прав Ердоган? Че циона не извършва добре планирано , масово унищожение на цивилни граждани? Или че казва директно е очите им,къде са щатите,къде е Палестина? Лично аз,в пъти предпочитам да имам контакт,бизнес,или просто отношение с комшията- турчин, отколкото с длъгнест нос.Турчин никога няма да те подведе,ако е казал дума,а ако те е приел за приятел,няма да те предаде никога! Дългоносия,ще те предаде и продаде за грош пара,без да мисли,или да изпита срам и неудобство .Коварна п,смина до един,това са дългоносите.Без пряката намеса и натиск върху великите сили на Сталин след ВСВ,и до сега да са пръснати по цял свят.Едва създадени като държава, се обръщат веднага срещу СССР, за да папкат зелено от щатите.Знаеш ли, единствени в цял свят са те,който могат съгласно техния бог,да си сменят до осем пъти името.За да не знаеш,че е дългоноско от векове.Тук Иван,там Джон, или Питър.И в това са прикрити и коварни.

    Коментиран от #32

  • 22 Логос🇧🇬

    25 2 Отговор
    Ми браво на комшиите.
    Юдите каквото си търсили,това и си намерили.

    Коментиран от #26

  • 23 Стареца казва

    8 1 Отговор
    Че индивидуални изявления не са държавна политика. Докато изявленията на Израел са официални и съпроводени с действие. Преценете обективно.
  • 24 Мехмед

    25 1 Отговор
    Поредната антитурска статия на DW. Нищо такова няма в Турция, не само към евреите, но и към когото и да е било. Не случайно сте забранени в Турция.
  • 25 Лендлийз

    22 2 Отговор
    Омразата се е вселила в душите ни, едни мразят руснаци, други евреи, украинци,араби....
    Хлеб и зрелища на арената и обезумели зрители.
    Крайно време е да се спре безумието и алчността, дето ни е препарирала мозъците.
  • 26 Виж ги добре

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Логос🇧🇬":

    Тия знаят и турски и български.
  • 27 Калпазанин

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "то поздравите към бога на":

    Дрогирани ще да е бил, щото нали са много либерални с правосъдието та гледат и при нас да ни го легализира. Та да мрем повече де окрсрично либерално
  • 28 айде и тука

    11 1 Отговор
    да се изнасят барабар с посолството
    не щем миризливи американски партенки на наша територия
  • 29 какво дойче веле,

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    "българино"???? Съчинява ли си фактите? И ако ги има, защо и другите да не ги съобщават???? Същото е и в Западна Европа. Само такива като тебе "българи" ближат световните агресори и правят каквото им кажат.
  • 30 КГБ

    6 19 Отговор
    Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са и на какво са способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.

    Коментиран от #31, #42

  • 31 ТрампЛин

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "КГБ":

    Кой ли ти вярва на измислиците, козяшка массс Тийооо.
  • 32 Мунзафер ага

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да те попитам":

    Машалла аби,аферим за точните думи!
  • 33 Мразя Хитлер

    6 0 Отговор
    Наполовина свършена работа - такива израилци създава.
  • 34 недоволството

    9 0 Отговор
    срещу евреите е напълно разбираемо, с оглед на действията на Израел спрямо палестинците в Газа.
    Разбира се, донякъде са разбираеми и историческите препратки от типа, би ли имало сега такъв ужас, ако някой си беше довършил започнатото. Не мисля, обаче, че в историческия контекст се влага същата емоция, каквато във възмущението спрямо настоящите действия на Израел. Просто в момента, всяка критика към Израел, удобно се определя като антисемитизъм. Обаче, всички знаем, че не е така и няма никакъв антисемитизм - има болка за хората в Газа, които в момента систематично се избиват.
    Света, поне в едно успя да израсне - да не приема като нормални никакви прояви на геноцид. Както през годините се приемаше за престъпление към човечеството Холокоста, така след време, Израел ще трябва да отговаря за безумието в Газа. Това, че някога евреите са били жертва не им дава индулгенция за подобни деяния.
  • 35 1я2в3е5р5т

    8 1 Отговор
    Засегнали се евреите че казвали дето правят туй нещо срещу други подобно по времето на холокоста.
    Истината много боли.
    Особено ако са им го казали в очите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пффф

    1 4 Отговор
    До всички, защитаващи султана: ТУРЦИ СТЕ!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нещастно

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    подлизурско нацистче, което е смело само когато е анонимно.
  • 41 То е лесно бре !

    3 0 Отговор
    ====Еврейската общност в страната е загрижена. Журналистът Карел Валанси, който пише в тамошния еврейски вестник „Шалом“, смята, че на евреите в Турция все по-често се гледа като свързани с израелската политика.====== ..То е лесно бре ! Шалом Обявява че Израел е терористична държава , заплюва ги и готово...... В САЩ така направиха 8 еврейски организации.
  • 42 Прави са турците

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "КГБ":

    Щом всички палестинци трябва да ядат бахура заради Хамас,то и заради действията на Израел всички евреи по света са виновни.Нали така .
  • 43 газо

    0 0 Отговор
    А ДПС то как ще се произнесе защо мълчи
  • 44 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдааа":

    никой нищо не може да върне от гайташкия турлю гювеч,те сами си го направиха,сега само требе да са тихи и мазни щот инак лошо,ще им замине високия стандарт
Новини по държави: