Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 17:25 2 533 22

Нова версия! Размириците на летището в Дагестан са били предизвикани от Иран

  • дагестан-
  • израел-
  • русия-
  • иран-
  • самолет

Полет от Тел Авив до руската република Дагестан в Северен Кавказ беше пренасочен, след като хора щурмуваха летището в Махачкала, за да линчуват пътуващите евреи

Нова версия! Размириците на летището в Дагестан са били предизвикани от Иран - 1
Снимка: Shutterstock

Размириците на летище "Уйташ" в Махачкала, където мюсюлмани се опитаха снощи да линчуват евреи, "вероятно са били предизвикани от Иран", заяви израелски анализатор, цитиран от израелската новинарска агенция ТПС, пише БТА.

"В Русия все още има много антисемитити, но повечето от тях не са активни", заяви пред ТПС професор Зеев Ханин, експерт по постсъветска политика и общество в университета "Бар-Илан". "Руските власти не са подкрепили (демонстрантите) и (размириците) вероятно са били предизвикани от Иран и други крайни ислямистки групи, които са се опитали да предизвикат подобно събитие", допълни той.

Полет от Тел Авив до руската република Дагестан в Северен Кавказ беше пренасочен, след като хора щурмуваха летището в Махачкала, за да линчуват пътуващите евреи. Нападението бе извършено по време на посещение на делегация на "Хамас" в Москва за разговори с руското ръководство.

"Дипломатическите отношения между Москва и Йерусалим ще се запазят, но ще се влошат поради факта, че руснаците избраха страна - и то не тази на Израел", прогнозира Ханин.

Стотици хора щурмуваха летището на столицата на руския регион с преобладаващо мюсюлманско население. На видеоклип се вижда как мъже с палестински знамена крещят "Аллаху акбар" (на арабски "Бог е велик"), докато търсят из терминалите израелски пътници.

На други записи протестиращи мюсюлмани спират автомобили в района, за да питат шофьорите дали превозват туристи от еврейската държава.

"Дойдохме за евреите, за да ги убием с нож и да ги застреляме", каза един от мъжете.

Неотдавна анализатори предупредиха ТПС, че Русия ще се възползва от войната в Газа, за да провали усилията за постигане на мир между Израел и Саудитска Арабия. В изявление, публикувано съвместно от канцеларията на премиера и от министерството на външните работи на Израел, се казва, че правителството разглежда "изключително сериозно опитите да се навреди на израелски граждани и евреи където и да било".

"Израел очаква руските правоприлагащи органи да пазят всички израелски граждани и евреи, където и да се намират, и да предприемат решителни действия срещу участниците в размириците и срещу дивашкото преследване на евреи и израелци", пише още в текста.

Руските власти заявиха, че летището ще остане затворено до 6 ноември за полети от Израел.

Израел започна военна кампания срещу "Хамас" в Газа, след като на 7 октомври терористичната групировка уби над 1400 души и взе най-малко 220 заложници в ивицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    32 17 Отговор
    Основно правило при всеки терор: търси руснака.

    Коментиран от #4, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Моше

    25 18 Отговор
    На времето СССР бе най-големият експортьор на революция/ разбирай- тероризъм/..Русия, като правоприемник,продължи с делото.. Иначе какво ще търсят шефчетата на ХАМАС в Масква.. То май само кьоравия и глухия не разбраха какво става ...Достатъчно е да се поинтересувате къде е учил Карлос Чакала..каква е връзката на КГБ с Черния септември, Баадер- Майнхоф или Червените Бригади..

    Коментиран от #21

  • 4 Голия

    21 14 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Точно така , руската ислямска република люлка на ортодоксалния ислям.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОТарАК

    18 12 Отговор
    тия погроми над евреите в Матушката някак си напомнят за една друга държава преди 100 години..между другото ,,русофили,, лидерчето ви от бункера каза че не е хубаво това и е под влиянието на запада или Иран/ така че сменяйте стъпката в ,,писанията ,,си

    Коментиран от #9

  • 8 сиско

    4 3 Отговор
    лъжа
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Споко

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Нова версия, действа се по американски сценарий, това бе просто стрес тест за етническа и религиозна търпимост. Всичко мина нормално. Правят се изводи.
  • 12 Иран

    15 5 Отговор
    не бяха ли първи дружки с Русия?

    Коментиран от #16

  • 13 Професорът казва

    8 4 Отговор
    Вероятно са били предизвикани от Иран или други радикални ислямистки групи.
    Заглавието подвежда, както винаги....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван

    5 10 Отговор
    Гнусната нацистка Синагога пуска тези версии
  • 16 Иван

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Иран":

    Кибуц сатанинските сп.ер.ми в Държавния Департамент не произлизат ли от Украйна?
  • 17 ФАКТ

    10 9 Отговор
    ОСВНОВНО ПРАВИЛО ЗАД ВСЕКИ СПОР.....ВСЕКИ КОНФЛИКТ ИЛИ ВСЯКА ВОЙНА.....СТОИН ЕРВИН...!!!,,ТОВА И МАЛКИТЕ БАБИ ГО ЗНАЯТ..И ИСУС ХРИСТОС НИ ГО Е КАЗАЛ..И ХИТЛЕР ГО Е ЗНАЕЛ.И ЦЕЛИЯ СВЯТ ВЕЧЕ ГО ЗНАЕ ..!!..ТАМ КЪДЕТО ЛЕТЯТ РАКЕТИ СА ЗАМЕСЕНИ ЕВРЕИТЕ..ДИРЕКТНО ИЛИ ИНДИРЕКТНО ВСЕ ТАЯ....!!!!
  • 18 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Голия":

    Меделин Олбрайт и Залужни вече не се интересуват от това.
  • 19 Русофилите

    11 6 Отговор
    Изцяло стоим зад мюсюлманските ни братя от Дагестан.
  • 20 бхаха

    4 6 Отговор
    В социалните мрежи се появи документ на ФСБ за провеждането на активно мероприятие в Махачкала, наречено „Пейсы“ (или еврейски бакенбарди), съобщава Телеграм каналът „Черные очки".

    Можем да предположим, че вчерашните безредици на летището в Махачкала са били планирани от руските специални служби. Сега е ясно защо първоначално протестиращите не са били особено възпрепятствани да предизвикват безредици на летището, докато това не излезе извън границите на приемливо активно мероприятие.
  • 21 #идиоти вън

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Моше":

    Пич, да знаеш, първо чети историята, та във всички световни бъркотии са замесени евреите! А да питам това мощеник от мише ли идва???
  • 22 Сск

    6 1 Отговор
    Какво прекрасно място е тази Русия!