Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 07:21 3 399 60

Те мразят евреите: какво се случи в Дагестан

  • дагестан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • махачкала-
  • летище-
  • израел-
  • евреи

Говори се, че гневната тълпа е търсела евреи или хора с израелски паспорт

Те мразят евреите: какво се случи в Дагестан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Не отваряйте вратите, опасно е. Навън има разярена тълпа." С тези думи капитанът на руски самолет обръща към пътниците, след като машината е кацнала на летището в Махачкала. До нея се намира друг самолет, който току-що е пристигнал от Израел.

Събитията, които се разиграват навън, са плашещи: десетки гневни мъже тичат с викове по пистата между самолетите. Изглеждат много агресивни и напълно безконтролни. Един от тях успява да се покатери върху крилото на машината от Тел Авив, други се опитват да проникнат в самолета през заключените врати. Говори се, че гневната тълпа е търсела евреи или хора с израелски паспорт.

Преди това няколко хиляди мъже щурмуваха летището на Махачкала - на път към пистата чупеха прозорци, разбиваха врати и викаха "Аллах е велик!". Кадрите с насилието обиколиха социалните мрежи, а властите, очевидно изненадани и напълно неподготвени за такъв инцидент, успяха да овладеят положението чак няколко часа по-късно. Задържани са 60 души, 20 са ранените, двама от които тежко. Масовата проява на антисемитизъм шокира света, а държавното следствие на Дагестан започна разследване.

Призив за протести в социалните медии

Олег Орлов от правозащитната организация "Мемориал" признава пред ДВ, че от почти месец в Кавказ се засилват антисемитските настроения - от началото на актуалния конфликт между Израел и Хамас. Въпреки това никой не е очаквал омразата да достигне такива мащаби, включително управляващите в дагестанската столица Махачкала. Орлов смята, че голяма роля играят провокативни публикации в Телеграм, включително призиви за щурмуване на летището. Особено това важи за канала "Утрото на Дагестан".

Макар оттам да твърдят, че не са антисемити, каналът е пълен с антисемитски съдържания и други провокационни материали. Чудно е как въобще съществува той, като знаем колко строго в Русия биват контролирани медиите и колко бързо и лесно те могат да бъдат блокирани при нужда, казва Орлов. Той смята, че тайните служби не са искали да се стига до такива изстъпления - просто ситуацията вероятно е излязла извън контрол.

Това говори за слабост на руската държава, резюмира експертът от "Мемориал". Русия става все по-тоталитарна, но същевременно държавата изглежда слаба - властите бяха изненадани точно както и по време на метежа на Пригожин през юни.

Шефът на Кремъл Путин пък реши да използва вълненията в Дагестан за отправянето на упреци към Запада. Събитията в Махачкала били вдъхновени не на последно място от "западните тайни служби", заяви той. Доказателства за някакво чуждо участие в събитията обаче не бяха представени. САЩ отхвърлиха упреците.

Чувство на безпомощност

Според Саида Сирашудинова от дагестанския изследователски център "Кавказ. Свят. Развитие" протестът, съпроводен с толкова голяма агресия, може да се обясни с цялостната ситуация в автономната република Дагестан. Пред ДВ тя говори за "натрупаното чувство на безпомощност", което се дължи на лични и социални проблеми, както и на общата безперспективност. "Естествено положението на палестинците, което не се подобрява, влияе на хората", посочва тя.

Въпреки това Сирашудинова смята, че отговорни за изблика на насилие са най-вече социалните медии, отправили апел към мюсюлманските жители на Дагестан и призовали към протести. Те определено са повлияли на част от населението: "Тази агресия е опасна, изключително опасна. Тя е направлявана от радикални мюсюлмани, които сравнително отскоро живеят в Дагестан", уточнява тя.

В този контекст бе важно, че религиозното ръководство на републиката зае официална позиция против протестите. Но все повече хора са готови да упражняват насилие, уверява Сирашудинова: "Този изблик на негативна енергия стана възможен, тъй като няма вентил за гнева на хората", казва тя.

Сирашудинова отбелязва и друг факт: през последните пет до седем години антисемитските настроения умишлено се подклаждат отвън. Евреите все по-често са сочени за виновни - така смятат по-нискообразованите хора в републиката: "В Дагестан имаме проблем с образованието. Той се проявява и в последния конфликт", посочва наблюдателката.

Опасения за увеличаване на вълненията няма

Денис Волков от руския независим институт за изследване на общественото мнение център "Левада" не смята, че агресията спрямо евреите в Дагестан може да обхване и други региони на Русия. "Протестният потенциал в момента не е голям, макар тук и там да се виждат малки протести", казва той. Волков се позовава на актуалните допитвания, съгласно които две трети от руското население изобщо не се интересува от конфликта в Близкия изток. "Хората в Русия са много по-заети със собствените си проблеми", уверява той.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    65 10 Отговор
    Що ли не ги обичат тез убави ора ?!?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    48 11 Отговор
    "Говори се, че гневната тълпа е търсела евреи или хора с израелски паспорт" В типичния стил на ДВ "Една жена на пазара каза".

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дойчовото зеле

    43 8 Отговор
    Да питам този автор Юри Решето какъв е по народност.Ами той много се вълнуваше и вярваше в преврата срещу Путин, но не позна. Ами и сега си плямпа измислици. Аре чао, Решето.

    Коментиран от #30

  • 8 Урюрвкос

    27 6 Отговор
    намериха подстрекателя, бивш руски депутат сега в Киев, Илия Пономарев

    Коментиран от #32

  • 9 Само да питам

    52 11 Отговор
    Защо трябва да обичам евреите защото са убийци на деца и окупатори на чужди земи ли?

    Коментиран от #25, #35

  • 10 Ццц

    47 4 Отговор
    Не хвалете само дегестанците. По цял свят е така.
  • 11 Ксаниба

    35 5 Отговор
    А вие щото много ги обичате)) хехех, дойче пропагенди - улехте се!! Освенцими, сигурно са дагестански и те!!
  • 12 В Русия, Украйна и

    42 5 Отговор
    Полша гъмжи от т.н. "евреи"! НО, това НЕ са евреи. Това са потомци на изчезналата в средновековието държава Хазария. Когато говориш с такива "европейски евреи" и ги караш да ти кажат поне една дума на Еврит, не знаят. Е, кой народ може да си забрави родният език напълно? Даже ние след 500 години турско робство и преди това е имало и византийско и днес си говорим на нашия език, докато тези НЯМАТ? Еми нямат, понеже НЕ са евреи.
    Само религията им е Юдаизъм, за това и тях ги приписват за "евреи"! Ама може ли всичките православни християни по света да са "руснаци"? Еми така от тези хазари е станало "евреи"!

    Коментиран от #39

  • 13 Левада

    45 6 Отговор
    Всички мразят евреите, особено арабите и мюсюлманите. Защото евреите обичат само парите и мразят всички останали.
  • 14 Наблюдател

    11 22 Отговор
    Русия винаги е била антисемитска държава.

    Коментиран от #29

  • 15 нищо чудно

    33 7 Отговор
    А изобщо има ли някой, който да не ги мрази?
  • 16 Ники

    32 9 Отговор
    И въпросът е : Защо цял един свят ги мрази?
  • 17 ХАХАХА

    32 5 Отговор
    А къде ги обичат? Да не говорим ,че беше провокиран бунта от 404 и кукловодите и.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Механик

    41 5 Отговор
    Първо, самолетите нямат ВРАТИ. Това не са апартаменти и къщи.
    Второ, писалият статитята е едно обикновенно плямпало, заработващо плюейки или лижейки.
    Трето и най-важно- За евреите вече няма спокойно място на земята. Ще живеят оглеждайки се и криейки се.
    След вскичко което в момента правят, света видя, че те не са жертва, а са безжалостни убийци.
    Нещата за евреите тепърва започват да загрубяват.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Защо всички мразят

    27 2 Отговор
    "не евреите", ами хазарите по света?
    Понеже са рекетьори. Те с хитрост и коварство превзеха цяла Европа, организираха печатницата на "доларите" в сащ и тероризират вече цял свят. Никой не мрази истинските евреи. Всички мразят ХАЗАРИТЕ. Злобни, алчни и коварни са...
  • 25 Питанка

    7 21 Отговор

    До коментар #9 от "Само да питам":

    А защо трябва да обичам руснаците, защото са убийци на деца и окупатори на чужди земи ли?
  • 26 Некой си

    24 2 Отговор
    Каква ирония!
    Евреите - ционисти разселиха и продължават да разселват мюсюлмани по ЦЕЛИЯ свят, а сега настроиха същите мюсюлмани срещу евреите.
    Евреите по света и в Израел отново се оглеждат през рамо дали някой не ги преследва.
    Евреите по света и в Израел е крайно време да разберат, че омразата към техния народ е причинена от една малка група, която се намира в Тел Авив, Варшава, Ню Йорк и Лондон, и е крайно време евреите като народ да решат проблема с антисемитизма ВЪТРЕШО.

    Коментиран от #52

  • 27 Значи

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Е кво точно правиха ислямските дагестанци на полсата на летището някакво техно-парти с ислямски наченки и циониски DJ е имало в този момент
  • 28 Крал Джулиан

    26 1 Отговор
    Там където в света се случва нещо ЗЛО, винаги в основата му има един евреин.
    Всички на тази планета са ги мразили, мразят ги и....... ще ги мразят.
    ..... ЗАЩО ЛИ?
  • 29 Не , драги...

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    ... била е АНТИЦИОНИСТКА, а не антисемитски...а това е огромна разлика и ако не можеш да я направиш , то по - добре да не пишеш тук

    Коментиран от #36

  • 30 Ризата

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дойчовото зеле":

    Какъв преврат всичко което се случи през юни беше част от гениалния план на Путин за откриване на предатели в Русия и за заблуждаване на западните врагове
  • 31 резервист

    14 2 Отговор
    Да, де! Цивилизована Германия не мрази евреите! Там просто кротко си плащат репарации за Холокоста и преследват включително по съдебен път всеки, дръзнал да извърши проучване на преследването на евреите през ВСВ. Евреите не ги харесват не заради формата на ушите, а за това че са нагли и безскрупулни и се съобразяват само със собствените си интереси. И както навсякъде по света, обикновените евреи нямат нищо общо със ционистката върхушка, която ги управлява. Напоследък, тя все повече се стреми да ограничава техните права и свободи.

    Коментиран от #40

  • 32 Зека

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Урюрвкос":

    Намериха го когато ислямистите направиха бунта какви са тези слаби служби и как руските граждани ще се чувстват сигурни като един бунт на некви бедняци ислямисти не могат да предвидят службите
  • 33 замислен

    12 5 Отговор
    Ако не сте забелязали в момента има ВОЙНА между Израел и Хамас. Вместо евреите да воюват срещу войниците те избиват цивилни само защото са мисюлмани. След като са отишли в мисюлманска държава, нормално да има недоволство спрямо тях.

    Коментиран от #37, #41

  • 34 681

    8 0 Отговор
    Май много ги обичат швабите. Вие хирата за толкова прости ли ги имате? Само пропаганда се бълва.

    Коментиран от #42

  • 35 Анджо

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Само да питам":

    Те арабите сами ги убиват,зареждат ги с бомби и ги пращат на мисия , такива фанатици няма. Тази религия на това ги учи, трябва да умреш За да бъдеш спасен или да отидеш в рая, но пак не е сигурно , че като умреш в името на Бога ще бъдете в рая. Това пише в корана.
  • 36 брейй

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Не , драги...":

    Май и ти не знаеш какво е ционизъм!
  • 37 Ихтамнет

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "замислен":

    В грешка си война няма има циониско СВО
  • 38 Aлфа Bълкът

    4 6 Отговор
    Аааа, коментарът ми изтрит защото пишело:
    "ЕВРЕЙСКО ЗЛО". Ами това са Путин и Медведев.
    И онзи Зеленкавия шмъркар.
    Как така фактите и събитията не са ви удобни.
    Много странно, че хора от еврейски произход ръководят най-голямата война в Европа от ВСВ насам. И избиването на палестинците!
  • 39 Анджо

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "В Русия, Украйна и":

    Това не са Еврей, (хазарите) това са част от Българската империя. Те приемат юдаизма за тяхна вяра и затова се получава разцепването на Кубратовата империя. Даже после воюват за по голямо влияние над кавказието. Прочете истинската история за Българите.

    Коментиран от #43, #44

  • 40 кви шваби бе..

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "резервист":

    Германия е на мюсюлманите..там се чува думата на реджеп..
  • 41 Анджо

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "замислен":

    Защо , хамас като започна тази война, не помисли за народа си.
    Защо не ги крие в тунелите и да ги защити, защо се защитават и крият зад цивилното население. Не плювайте без разразборно, защото бяха предупредени, че ще има военни действия. Не харесвам войната , но Израел и сам срещу арабският свят.
  • 42 ами обичат ги..

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "681":

    Що бандери швабите прибраа,.за да не одат срещу вова,а па оня дъртофелник урсул щу пари набута на евреиискио зелен джугач,та сега неговата равинка с кеф обикаля моловете по свето.
  • 43 Излиза, че и ние

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анджо":

    Сме хазари? Че печатницата на доларите е организирана от българите ? Е, това избива рибата направо ...

    Коментиран от #48, #49

  • 44 Къде да намеря

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анджо":

    " истинската история за Българите"???
    Дай книги, линкове... Наистина искам да са знам. До сега сме само лъгани от всички...

    Коментиран от #47

  • 45 Чичо Дончо каза

    7 2 Отговор
    Еврейте ,правят това, което турците са вършили в България след Априлското възстание.Сюлейман паша ,запалил Стара Загора е турски еврейн.

    Коментиран от #53

  • 46 Ван Дал

    2 0 Отговор
    Вече виждам първия контингент дегестанци в подкрепа на палестинците сформиран. Близкоизточната каша се разраства.
  • 47 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Къде да намеря":

    ЮТБ е пълен с информация.
    Примерно Иван Тренев, Смоленов, Абагар, има даже , за древните траки и още много
  • 48 Анджо

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Излиза, че и ние":

    Ти Българино , защо, не ве вярваш , че нашата история е най жестоко фалшифицирана,а може би най.Това значи ,че това се получава и за световната история.
  • 49 Не му вярвай на тоя.

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Излиза, че и ние":

    Не знае какво да пише, а иска да се покаже с нещо. Хазарите са наши, изконни врагове. Те слагат край на Стара, Велика България. Те убиват при засада канасювиги Аспарух в днешна ОсРайна, тогава българска земя. Друго няма да пиша, че ще го . . . сещаш се. Хазарите са тюрки, а ние не. Прочети Вазов, Каравелов какво са писали за те, протоколите на сионските мъдреци" от 1988г.

    Коментиран от #54

  • 50 Само едно

    1 1 Отговор
    Дивашкото поведение там потвърждава, че ислямът е лоша диагноза. Прави от човек звяр срещу обещание за една сюрия смърдулки, непоглеждани от мъж - за след смъртта.
  • 51 Анонимен

    3 0 Отговор
    Задачка-закачка : Кое от двете твърдения е правоверното? 1. Антисемит е човек, който мрази евреи и араби! 2. Антисемит е този човек, когото евреите мразят!
  • 52 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Некой си":

    Ще успеят ли да разселят целият арабски полуостров.
    Питам и може некой умен да се изкаже.
  • 53 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Чичо Дончо каза":

    Това не е вярно, ние не сме падали мирно население.

    Коментиран от #55

  • 54 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Не му вярвай на тоя.":

    Ако искаш вярвай, но това е истината. Македонците и те са наши братя и сърбите и те , ама забиват нож в гръб.
    Затова ви пиша, че на религиозна основа се водят войни. А не трябва така, всеки има право и е свободен да вярва в каквото си иска, само да не пречи на другите. Парите са измислени от финикисите и тогава още не е имало Еврей там.
  • 55 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Анджо":

    През периода на изчакване и подготовка за преминаване на прохода Шипка на армията на Сюлейман паша(турски еврейн) цялото Старозагорско поле е оставено на разграбване от редовната войска и башибозука. Свидетелските показания на населението на много от селата в региона говорят за палежи, убийства и преследване на българското население в региона през това време.6
  • 56 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор
    От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш - евреин, завършил Сорбоната)
  • 57 АХА

    3 1 Отговор
    Те мразят евреите: какво се случи в Дагестан.
    Не бе те поне 90 процента на планетата ги мразят защо ли?
    Това че слугите не го казват по медиите не означава обратното.
    Хората го казват никога не е имало война от която едната страна да има най новите оръжия и е подпомагана с още толкова а другите да нямат. Най важното никога не е имало война с жертви над 70 процента деца и жени.
    Жалко е за тези хора които показаха че са по долни и от животните с това че подкрепят тероризма на тези гадни същества. Не напразно Господ ги е наказал не заради друго но затова че са убивали всички изпратени от него пророци.
  • 58 пенко

    3 0 Отговор
    ЗАЩО СЕ КОНЦЕНТРИРАТЕ В ДЕГЕСТАН ---ЕВРЕИТЕ ЩЕ БЪДАТ АТАКУВАНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ АРАБИТЕ -МЮСЮЛМАНИ ---КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ --КЪДЕТО И ДА СА ???????????????
  • 59 ВСИЧКИ МРАЗЯТ ЕВРЕИТЕ

    0 1 Отговор
    ТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ И МОШЕННИЦИ - ЮДИ !
  • 60 Бай араб

    0 0 Отговор
    Ами после чичкото с малките мустачки бил кофти
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания