Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 03:13 2 715 78

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция сваля царска Русия

  • русия-
  • царизъм-
  • октомврийска революция

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения в Първата световна война

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция сваля царска Русия - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    38 26 Отговор
    Почва червения терор, глад,.мизерия, нищета и много много кръв и кал!
  • 2 Гориил

    23 6 Отговор
    Слабостта на династията Романови се отразява в неспособността й да проведе животоспасяващи реформи.Руският имперски елит беше изолиран от живота на страната, упорито се съпротивляваше на промените и плащаше скъпо за тях.Трагедията в къщата на Ипатиев в Екатеринбург се превърна в естествен край за тези, които не искаха да видят промени и упорито защитаваха правото на първата нощ.

    Коментиран от #10

  • 3 Честит Празник

    28 20 Отговор
    Капейки,и айде чамаданите и на вокзала ,чи ще закъснеете за револьоцията
  • 4 Гориил

    27 24 Отговор
    Така се случва и сега в прогнилата матушка, революцията предстои, всичко ще се повтори, включително и случката в мазето с малкото султанче, вместо царя!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Град Симитли

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Другарят Яков Юровски вече го няма.
  • 8 Гориил

    14 8 Отговор
    За съжаление руският имперски елит не беше готов да защити Русия. Това обяснява неспособността й да потуши дворцовия преврат през февруари 1917 г., когато всички командващи на фронта се разбунтуват срещу руския цар. Дори братята на Николай II не направиха никакви усилия да защитят династията и преминаха на страната на заговорниците и бунтовниците (от най-благородните, богати и могъщи семейства на руски князе, графове, барони и князе, които притежаваха милиони акри земя обработваема земя, фабрики, железопътни линии, кораби, банки и застрахователни компании). Всичко рухна за броени дни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ако

    24 19 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Ако смениш термина "руския имперски елит" с путинската кагебешна банда и всичко си идва на мястото и днес
  • 11 Редник

    12 16 Отговор
    Слава на ВОСР! Десет дни които разтъсиха света. Той бе променен в полза на хората на наземния труд. Затова днес на Запад живеем добре.
  • 12 Тази руска революция

    21 8 Отговор
    Е един от първите и най-успешните в света на мафията Майдан. Ленин е получил пари от германски държавни служители и инструкции да отиде в царска Русия и да свали там царя. Защо? Понеже по този начин ще се изключи Русия от първата световна война. Троцки е получил пари от банкерската мафия в сащ и също инструкции да отиде с една свита от такива, професионални "революционери" със сушата задача. Американските банкери са предимно хазари. И те генетически мразят Русия, понеже в средновековието тя е победила военно тяхната страна, Хазария и от векове те нямат своя държава със своя територия. И така, тези двамата Майдановци идват от чужбина и успяват да свалят в Русия царя и да обърнат историята на Русия за столетие напред. Абсолютна идиотщина е тази "комунистическа революция", но така са процедирали тогава чужденците с Русия и това имаме днес.

    Коментиран от #13

  • 13 Майданите обикновенно

    18 8 Отговор

    До коментар #12 от "Тази руска революция":

    Са чужда намеса в една страна и резултатите за страната са обикновенно фатални. Самите Ленин и Троцки са с хазарско потекло. Интересното тука е, че и след толкова години Майданът в Киев 2013-2014 та година пак беше дело на хазари. Първо хазарката мафия в Сащ, най-богатите печатари на доларите отделиха около 8 милиарда долара години преди 2013-та г. за промиване на мозъците в Киев и Украйна, да ги настроят против Русия. Е направиха от тях "македонци", хора, които са дълбоко комплексирани по отношение на Русия и я мразят. След това "проект менаджерът" на този Майдан беше хазарката Виктория Нюланд, държавен служител на САЩ. Тя намери местни и европейски хазари, които да изпълнят практически революцията. Кличко, също Хазар получи около 20 милиона долара да управлява метежниците на Майдана. Един обикновен "бунтовник", студент, безработен, бедна вдовица...които са дошли на Майдана получаваха по 40 долара надница, да "висят" там цял ден на Майдана, като "недоволни от властта" на Янукович. Та хазарите унищожиха и Украйна с техните "революции"! И Яйенюк, и Порошенко и зеления потник са хазари.
  • 14 Така така

    13 8 Отговор
    Честит Празник на всички честни трудови хора посвета имало е и ще има
  • 15 Типичен трик

    14 3 Отговор
    На хазарите по света е да са отговорни за парите в страните и да са "дълбоката държава"! Те всъщност са истинската власт, понеже в тези общества, които сме имали до сега, парите са издигнати, като нещо много важно. Един от тези известни банкери беше казал:
    "Дайте ми да управлявам парите в дадена страна и изобщо не ме интересува кои седят в парламента, в правителството и кои са президентите в нея...."!
    Те, хазарите много добре знаят, че с многото пари могат да управляват всяка страна по света. Всички са подкупни. Там където не "минават " определени пари, то "минават" много пари. Пък и с измисленото вече печатене на "пари" от НИЩОТО, вече нищо не им е пречело да си осъществят мечтата за световно господство! В този свят парите и тези зад тях го управляват. Днес това е много очебиещо за всеки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Днес превземането на страните

    17 4 Отговор
    Става много по рафинирано и хитро. Богатите хазари си основават фондации, снабдяват ги с пари и с определена цел. Пример "Отворено общество" на хазара Сорос, който е унгарски Хазар, борсов спекулант и е натрупал милиардите си с "жонглиране" на финансовите пазари. Целта на "Отворено общество" е подривна дейност в страните. Освен тях днес има много НПО-та, които пак с чужди пари вербуват местни хора в страните да съсипват страната отвътре. След това хващат студенти от дадената страна, финансират ги и им промиват мозъците, като завършат следването и се приберат в родината си, да продължат унищожението на страната си. Правят го от убеждение и съответно за пари, кариера и т.н. но са с промити мозъци, че това е "добре за родината им"! Смятат другите хора в страната си за "изостанали и нарезбиращи", техните "велики идеали"! Така е и със идиотските "зелени идиотщини", с "многополовите" идиотщини, с налагането на пагубни течения в Европа с цел демографски тези народи да измрат. Самото образование също има за цел да свали нивото на разбиране на хората, за да са по-лесно за манипулиране. Самата медицина днес има задачата да стане "недостъпна" за да умират по-лесно, по-бързо и повече хора. Разните проекти, като "грипът ХУ" последните години също имаше за цел да намали "простолюдието"!
  • 19 А на територията на

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Най-накрая":

    Европа какви ще останат? Ела в Париж, ела в Берлин, ела в Брюксел и Лондон и ще видиш...

    Коментиран от #20

  • 20 Особено силен тласък

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "А на територията на":

    На Европа към "великото й бъдеще" осъществи комсомолката от бившата социалистическа Германия - ГДР, фрау Меркел. Тя беше примерна комсомолка и сигурно е получила инструкции от бившите тайни служби на източна Германия, когато успее да се докопа е до властта в западната, да я унищожу, като отмъщение, че Западът тогава победи Изтока и анексира практически ГДР. И тази посредствена женица от нивото на акушерката Урсула направи грандиозни изменения в цяла Европа. Последствията за целия континент са катастрофални.
  • 21 Азиим

    7 7 Отговор
    Революция - когато народът не иска да живее по старому, а елитът не може да управлява поновому. Всяка революция променя драстично света понеже днес ррволюции няма, светът е затънал в блатото на големи проблеми и изход не се вижда.

    Коментиран от #23

  • 22 Тото 2

    8 3 Отговор
    "Първата в света тоталитарна държава"... ???Всяка империя е тоталитарна държава.
  • 23 Има изходи, няколко

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Азиим":

    Единия е негативен сценарии:
    Народите са обезверени, не вярват на никой и нищо, понеже са лъгани от "елитите" години наред. Такава страна се движи по спирала "надолу" и е тотално контролирана от външни фактори, чужди страни, докато напълно я унищожат.
    Другия е положителен: Народите се осъзнаят, че някакъв малък "елит" с много пари ги контролира и управлява. Престават да им се подчиняват, изхвърлят промитите мозъци, купени от чужбина да унищожават страната им, вземат управлението на страната си в свои ръце. Излизат от всички международни "съюзи", "военни съюзи", ООН, СЗО и т.н. и вече започват сами да си определят живота в тяхната си страна. Може да имат проекти и сътрудничество с други страни по света, но винаги с ЕДНО НА УМ, че другите могат да са опитват пак да ги управляват отвън с вредни за страната им цели, могат пак да подкупят местни хора, да им унищожават страната. Само независима страна днес има някакво бъдеще. Трябва да се махнат всичките чужди марионетки от властта, ако искаме да оцелеем като народ и държава. Искат се истински патриоти във властта.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 САМО ГОСПОД ЗНАЕ

    7 3 Отговор
    Колко милиона народ са избити по време на революцията. Руснаци трепат руснаци....по комунистически

    Коментиран от #30

  • 29 ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА

    8 0 Отговор
    Продължи 73 години и СССР и соца бяха разгромени
  • 30 Ами хората са стадо

    7 5 Отговор

    До коментар #28 от "САМО ГОСПОД ЗНАЕ":

    Когато стане хаос, няма ред и дисциплина в страната, няма вяра във властта, то вече е всеки срещу всеки и естествено ще има много жертви. В Париж видяхме вече "първите лястовици" на големи безредици в Европа. За съжаление това ще се усилва с времето.
  • 31 Ний ша Ва упрайм

    5 4 Отговор
    Бурни времена. Диктатура на пролетарията и селяните сега демократична американска демократична диктатура. Били сме и под диктатура на шерията 500 години и сме оцелели. С една дума Честит Празник!
  • 32 Доротея

    10 9 Отговор
    Над 100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и че са обкръжени от врагове, които не искат да им позволят да спасяват света за пореден път.

    Коментиран от #42

  • 33 ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ

    6 1 Отговор
    Умряха за диктатурата на пролетариата....после и диктатурата умря...и за какво бе всичко това....да се докаже, че само едни могат да управляват, други да робуват....така е устроен света
  • 34 И. П. Павлов

    5 0 Отговор
    Ако това, което вършат болшевиките в Русия, е експеримент, за такъв експеримент не бих пожертвал дори една жаба.
  • 35 ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ

    4 1 Отговор
    Ние тая власт с кръв сме я взели и с кръв ше я дадем
  • 36 Виктор Ерофеев

    11 3 Отговор
    Превратът, наречен Октомврийска революция, е най-чудовищната трагедия в историята ни. Ние, руснаците, и до днес не можем да се измъкнем от помийната яма, в която ни натика тази революция.
  • 37 ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА

    6 2 Отговор
    Показа ,че всяка жаба да си знае гьола....че не всяко куцо и сакато може да ръководи, че соц идеите са несъвместима реалността, че равенство, братство социализъм има само в промитите и бетонирани мозъци на другарите
  • 38 другата риволюция

    7 5 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 39 Кирил

    6 4 Отговор
    Най вероятно и сега ще бъде стане така. След поражението в Афганистан, СССР се разпадна. Сега са затънали до шия в Украйна и нямат никакъв шанс за нищо.русия я чака разпад, всяка империя има начало и край
  • 40 хазарската мафия

    6 4 Отговор
    Войната на Хазарската мафия срещу Русия.
    Кой стои зад „украинския проект“?

    Отговорът на този въпрос едва ли ще ви изненада. Отговорът е – зад събитията в Украйна и така наречения „украински проект“ стои Хазарската мафия, ционизмът и съюзяването, не за пръв път, на ционизма и нацизма. Това съюзяване се появи още при Хитлер, чието тясно обкръжение беше съставено предимно от евреи.

    Така е сега и в Украйна.

    Ще цитираме в началото думите на кръстника на Хазарската мафия в Украйна – Игор Коломойски, който стои зад Зеленски и зад нацистките батальони „Азов“, „Днепър“, „Донбас“ и т.н.

    Речта на Коломойски беше в израелския град Хайфа, където той се беше укрил след 2014 г. , когато се скараха с другия челен укроционист Петро Порошенко: „Ние извършихме с украинците експеримент. Взехме само езиковите различия и натиснахме върху историята, като позиционирахме руснаците като главни врагове на „Независимата“. 20 години по-късно получихме идеалните бойци срещу руснаците. Сега всеки украинец, убил руснак, ще бъде считан за герой. Надявам се, че им прекъснахме отношенията поне за 100 години. Сега ще бъде много лесно да бъдат унищожени и самите украинци, откъсвайки ги от Русия. Давайки им пари срещу лихви за войната, след това ще си вземем дълговете от всички тях.“

    Едва ли има по-убедително изявление за замислите на онези, които са зад украинския проект. Това е ционизмът и така наречената Хазарска мафия.

    Ще добавим и думите на Зеленски – марионетка на
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 То па една

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "Доротея":

    "демокрация"? Къде я видя? В сащ? На запад?
    Забрави това да е някаква нормална обществено - икономическа формация. Една малка група обира каймака, а останалото са огромна маса от влачещи се жертви на системата... Сега като марионетките ти затворят ТЕЦ-овете и почнеш да плащаш по 5 лева на КВт/час ще разбереш, какво е "демокрация"!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 последно

    4 4 Отговор
    Именно съчетанието укронацизъм – ционизъм се има предвид с денацифицирането на Украйна, декомунизирането и деолигархизирането на Донбас /най-богатият район на СССР/, окупиран от хазарската мафия.

    Една от целите на операцията в Донбас беше унищожението с високоточни ракети на щаба и базата на нацисткия батальон „Днепър“ в село Звонецкое, както и на нацибатальоните Азов и Донбас, обучени от съветници от МОССАД, ЦРУ и Mi6. Става дума за около 70 000 укронацисти.

    Украйна е просто пионка във войната на Хазарската мафия срещу християнска Русия.
  • 45 ЛЕНИН И СТАЛИН

    3 4 Отговор
    Са избили в пъти повече руснаци, отколкото са убитите руснаци през ВСВ....така се заражда и брани социалиЪма
  • 46 КОМУНИЗМА....УТОПИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

    2 2 Отговор
    Приспивната песен за "народните маси"
  • 47 Сенкевич

    2 2 Отговор
    Започва социализацията на руското селячество. След 37 години и в България сменят масово цървулите и налъмите с обувки родно производство.
  • 48 ИМПЕРИИТЕ СЕ КРЕПАТ

    2 2 Отговор
    На експлоатацията на "народните маси"......диктатура на пролетариата има само в сънищата на другарите.
  • 49 КОМУНИСТИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ОТ 1917г

    2 2 Отговор
    И нейният идеологически и икономически провал, показва че естественият път за развитие на човечеството не може да бъде спрян.....а безмислено забавен....
  • 50 СЪВЕТСКИ ЧЕКИСТ

    1 5 Отговор
    Убивахме в името на социализЪма и комунизЪма....милиони избити, заради болните идеи на "болшевиките"
  • 51 Мито

    5 2 Отговор
    В училище ни учеха че октомврийската революция в Русия, окончателно отхвърля крепостничеството. Да, ама не. Просто формата се сменя, преди си работил за помешчика, сега в завода на шестдневна седмица. И нямаш право да сменяш работата, така цял живот. За скатавките, Сибир. Така е било поне до 1975

    Коментиран от #55

  • 52 Новият

    4 0 Отговор
    7 Октомври вече е възроден!
  • 53 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    2 2 Отговор
    Честита годишнина от ВОСР -106 години

    Октомврийската революция от 7 ноември 1917 година (25 октомври по стар стил) поставя началото на радикална промяна в държавното устройство на Русия.

  • 54 РЕВОЛЮЦИЯТА ОТ 1917г.

    3 3 Отговор
    Най големият обществен експеримент в историята на човечеството....оказал се пълен провал
  • 55 Абе не беше така!

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "Мито":

    В соца имаше и някаква свобода, да си избираш професията. Може да смениш завода, работата си, населеното си място...Можеше да се учиш и напредваш, като специалист, като учен... Ако влезеш е партията, тогава БКП, имаше възможност да станеш и директор на предприятието, в което работиш. Можеше да станеш известен музикант, певец, спортист. Лили Иванова е типичен пример от тогава и даже и днес е звезда. Работата ми тогава 1970-1980-та г. беше с бяла престилка в завод на електронната промишленост. Имаше чистота, музика на етажа дето работехме, около 30 жени спояваха електронните елементи на платките с поялници, после се появиха автоматични, поточни линии за спояването им. Най-големия връх на нашата индустрия беше малко, преди тези идиоти (част от дъртите комунисти) и дядовците на днешния кмет на София да унищожат онази система и да ограбят създаденото от цял един народ няколко десетилетия...Пък сега се отказва от тях? Бил "изчистен" и "велик демократ"??? Но се е ползвал от парите и благата, от откраднатото от народа....

    Коментиран от #60, #62

  • 56 СОЦ РЕВОЛЮЦИЯТА СЕ РОДИ

    1 3 Отговор
    В русия и умря в русия....напъните на другарите комунисти да я спасят, се оказаха пълен провал
  • 57 СОЦ РЕВОЛЮЦИЯТА РОДИ ТЕРМИНА

    2 2 Отговор
    Червена номенклатура....

    Коментиран от #59

  • 58 ЛЕНИН ИЗБИВА ПОВЕЧЕ ХОРА

    2 2 Отговор
    Отколкото американците....индиянци

    Коментиран от #61, #66

  • 59 А « демокрацията»

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "СОЦ РЕВОЛЮЦИЯТА РОДИ ТЕРМИНА":

    Роди и отгледа мутрите!

    Коментиран от #63

  • 60 Мито

    5 3 Отговор

    До коментар #55 от "Абе не беше така!":

    Статията е за Русия, а ти ми говориш за България. БГ е една друга тема

    Коментиран от #71

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Имаше държавна организация

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Абе не беше така!":

    ГТО- готов за труд и отбрана. Там младежи можеха да се учат безплатно на парашутизъм, на безмоторно и моторно летене. Днес няма да ти дадат и една ябълка безплатно. Тогава години те учеха на моторни самолети да летиш безплатно. А ти си още хлапак на 16-18 години, учиш средно образование. Единственото условие беше да си здрав, да минеш медицинските прегледи успешно и да подпишат родителите ти, че са съгласни да се учиш да летиш. Мои приятели завършиха тогава тези курсове и станаха пилоти безплатно.

    Коментиран от #64

  • 63 МУТРИТЕ ГИ СЪЗДАДОХА

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "А « демокрацията»":

    Червените куфарчета.....
  • 64 КОЕ Е БЕЗПЛАТНО

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Имаше държавна организация":

    Че нещо не се разбра.....

    Коментиран от #72

  • 65 ЧЕКИСТИТЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Жалко, че":

    Сами се хвалиха.......

    Коментиран от #68

  • 66 Абе …. Й увиснал

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "ЛЕНИН ИЗБИВА ПОВЕЧЕ ХОРА":

    От 61 поста, до сега повече от 14 са твои!
    И все глупави и неуки!
    Иди на доктор!

    Коментиран от #69

  • 67 СОЦ РЕВОЛЮЦИЯТА

    4 2 Отговор
    Руснаци трепат руснаци....лее се руска кръв, заради болните мозъци на дрогарите
  • 68 Ти чули ги?

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "ЧЕКИСТИТЕ":

    Как се хвалят?

    Коментиран от #70

  • 69 ЩО БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Абе …. Й увиснал":

    Не ти ли харесват......
  • 70 ЧЕКИСТ НЕ СЕ ЧУВА

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Ти чули ги?":

    Той убива ...тайно...
  • 71 Да, ама човека дава

    3 6 Отговор

    До коментар #60 от "Мито":

    Неправилна информация за онова време. Ние също живеехме по онези правила, както и СССР тогава. Знаем, каква беше системата. Чак пък такава "диктатура" вече след 70-те години нямаше.
  • 72 Обучението в ГТО

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "КОЕ Е БЕЗПЛАТНО":

    За пилоти и парашутисти беше тогава безплатно.

    Коментиран от #73

  • 73 ПЛАЩА БЮДЖЕТА

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Обучението в ГТО":

    Събиране от данъците на всички българи.....
  • 74 Иван

    4 0 Отговор
    Май наближава времето за следващата революция в Русия
  • 75 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    0 0 Отговор
    Честит празник!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания