Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 07:56 4 374 25

Китайският президент постигна целите си от срещата си с Байдън

  • китай-
  • сащ-
  • байдън-
  • си цзинпин-
  • сан франциско-
  • среща

Си Дзинпин беше посрещнат не с една, а с три овации от американската бизнес общност

Китайският президент постигна целите си от срещата си с Байдън - 1
Снимка: БГНЕС

Когато китайският президент Си Дзинпин се срещна с ръководители на вечеря в сряда вечерта в Сан Франциско, той беше посрещнат не с една, а с три овации от американската бизнес общност, предаде Ройтерс.

Това беше една от няколкото победи в областта на връзките с обществеността за китайския лидер при първото му пътуване от шест години до САЩ, където той и президентът Джо Байдън постигнаха споразумения, обхващащи фентанил, военни комуникации и изкуствен интелект в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

И трите са резултати, които САЩ са потърсили от Китай, а не обратното, казаха двама души, запознати с пътуването.

Но Си изглежда е постигнал собствените си цели: да спечели отстъпки в политиката на САЩ в замяна на обещания за сътрудничество, облекчаване на двустранното напрежение, което ще позволи по-голям фокус върху икономическия растеж, и шанс да се хареса на чуждестранните инвеститори, които все повече избягват Китай.

Китайската икономика се забавя и по-рано този месец отчете първия си тримесечен дефицит на преките чуждестранни инвестиции. А управляващата комунистическа партия се бори с политически интриги, които повдигнаха въпроси за вземането на решения от Си, включително внезапните и необясними отстранявания на неговия външен министър и министър на отбраната.

"Ако САЩ и Китай могат да се справят с различията си... това ще означава, че Си Дзинпин не трябва да отклонява цялото си внимание към това (двустранните отношения)", каза Александър Нийл, помощник-сътрудник в мозъчния тръст Pacific Forum на Хаваите.

"Той трябва да се съсредоточи върху вътрешния си дневен ред, който е невероятно належащ."

Осигуряването на обещанието на Си за китайско сътрудничество за спиране на потока от фентанил към САЩ беше високо в списъка със задачи на Байдън за срещата на върха. Високопоставен американски служител заяви, че споразумението, според което Китай ще преследва конкретни компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, е направено на базата на "доверие, но проверка".

В замяна на това правителството на САЩ в четвъртък премахна китайски институт за съдебна сигурност за обществена сигурност от списъка с търговски санкции на Министерството на търговията, където беше поставен през 2020 г. заради предполагаеми злоупотреби срещу уйгури - отдавна търсена дипломатическа цел за Китай.

Критиците предупредиха, че премахването на санкциите срещу института сигнализира на Пекин, че списъците на американските субекти подлежат на договаряне и поставят под въпрос ангажимента на администрацията на Байдън да окаже натиск върху Китай за това, което според него е геноцидът на китайското правителство над уйгурите.

"Това подкопава доверието в нашия списък с автономни области и нашия морален авторитет", заяви говорител на избраната комисия на Камарата на представителите за Китай, ръководена от републиканците.

На всичкото отгоре републиканските опоненти на Байдън твърдят, че САЩ пропускат възможност, като не използват отслабващата икономическа инерция на Китай за повече дипломатически печалби.

Байдън също така изтъква като успех споразумение за възобновяване на военните диалози, прекъснати от Китай след тогавашните САЩ. Пътуването на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси през 2022 г. до претендирания от Китай Тайван.

Но макар че Пекин би приветствал по-ниско напрежение, това едва ли ще промени китайското военно поведение, което САЩ смятат за опасно, като прихващания на американски кораби и самолети в международни води, които доведоха до редица почти пропуски.

"Китай се опасява, че горещите линии могат да бъдат използвани като потенциален претекст за американско присъствие в райони, за които твърди, че са негови", казва Крейг Сингълтън, експерт по Китай във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон.

Представители на администрацията на Байдън признаха, че създаването на функционални военни отношения няма да бъде толкова лесно, колкото полуредовните срещи между представители на отбраната.

"Това е дълъг, труден, бавен слог и китайците трябва да видят стойност в този мил-мил, преди да го направят. Това няма да бъде услуга за нас", каза високопоставена администрация на Байдън пред Ройтерс през октомври в навечерието на срещата Си-Байдън.

В публичните си забележки към Байдън Си предположи, че Китай се стреми към мирно съвместно съществуване със САЩ и каза на бизнес лидерите, че Китай е готов да бъде "партньор и приятел" на САЩ, думи, частично насочени към бизнес общност, разтревожена от репресиите на Китай срещу различни индустрии и използването на забрани за излизане и задържания срещу някои ръководители.

По същия начин телевизионната градинска разходка на Си с Байдън и до голяма степен уважителният прием, даден на Си от американските му домакини, бяха подчертани в строго контролираните медии в Китай, за да покажат на вътрешната аудитория, че техният президент управлява най-важните икономически и политически отношения в страната.

"Си Дзинпин може да е направил сметката, че преувеличаването на американската заплаха прави на Китай и позицията му в партията и самата партия повече вреда, отколкото полза", каза Дрю Томпсън, бивш служител на Пентагона, който сега е учен в Националния университет на Сингапур.

"Фактът, че обсъждаме дали Китай е инвестиционен, е истински проблем за Китай".

В същото време Си повтори пред Байдън точките, които направи по-рано тази година на руския президент Владимир Путин, призовавайки президента на САЩ да гледа на отношенията между САЩ и Китай чрез "ускоряване на глобалните трансформации, невиждани от един век".

Анализаторите казват, че това е код за убеждението, че Китай - и Русия - прекрояват международната система, ръководена от САЩ.

И все пак, този път прагматизмът може да е надделял над идеологията.

Китай признава, че все още е необходимо за икономическия му напредък да има донякъде нормални отношения със САЩ и западните страни, каза Ли Миндзян, професор в Училището за международни изследвания "Раджаратнам" в Сингапур.

"Това е основната движеща сила зад срещата."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    46 1 Отговор
    Искате да кажете, че Си е целял Байдън да го нарече "диктатор"?
    Голям мазохист е този Си, тогава...
  • 2 Чан Гъм

    49 5 Отговор
    Си е въздържан, мъдър и културен, но никога няма да забрави и прости, че Бай Дън го обиди на тази среща
  • 3 Байдън към Си

    33 3 Отговор
    Здравейте Г-н Байдън
  • 4 измекяр соросоиден

    20 5 Отговор
    Лицемерие ! Един диктатор назоваба друг диктатор и ..........
  • 5 Ццц

    6 37 Отговор
    Тук имаше едни "специалисти" путинофили които обясняваха как Китай поддържал Матушката им и освен че щял да нападне Тайван едва ли не щял да прати войски на източния фронт. Питам се казали са сега тия "умници" да разаснят ситуацията или указанията от Центъра не са дошли та затова мълчат като нас...ни
  • 6 12343211

    15 1 Отговор
    Пътя на наркотика е затвърден,оръжията също.
  • 7 Това е

    15 1 Отговор
    велика джурналистикя: "Това е дълъг, труден, бавен слог и китайците трябва да видят стойност в този мил-мил, преди да го направят."

    Коментиран от #14

  • 8 Архивар

    2 16 Отговор
    Китай винаги е бил подкрепян от САЩ.

    Коментиран от #9

  • 9 да бе

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Архивар":

    Китай наравно с Корея е на първо място в US bombing list. 1950-53
    Или мислиш че Китай помнят като бъл... пардон, кокошките?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Касапин

    14 1 Отговор
    И СЕГА НЕ РАЗБРАХ СИ ДИКТАТОР ЛИ Е ИЛИ НЕ
    ОСВЕН ТОВА КИТАЙ ПРОДАВА ЛИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕННИ КНИЖА НА ДРУГИ БАЛЪЦИ ИЛИ НЕ
    АБЕ КИТАЙСКОТО ЗЛАТО В ЛОНДОН ЛИ Е

    И ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС. КОЛКО Е ГОЛЯМ МОЗЪКА НА СОРОСОИДНАТ МИСИРКА
  • 12 Глей сига

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хикс":

    ХОНОРАРА Е НА НАПИСАН РЕД А НЕ НА ПРОЧЕТЕН
  • 13 Лош театър

    12 1 Отговор
    На тая снимка само Путин липсва.То е ясно ,че тримата мачкат целия свят ама го играят яко скарани.

    Коментиран от #15

  • 14 Швейк

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Това е":

    Слог е гранична бразда между две ниви, ама мил-мил какво е?
  • 15 наблюдател

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Лош театър":

    до 13 и какво ще прави путин между батковците

    Коментиран от #17

  • 16 Ленин

    12 1 Отговор
    Всъщност международните води трябва да се считат за американски международни води и никой няма право да прихваща американски самолети и кораби в американските международни води.
  • 17 Шпеки

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "наблюдател":

    Това не са батковци а старчета и като дойде Путин ще станат още по-сърдити старчета.
  • 18 Абе

    5 1 Отговор
    Почакайте 10-20 години, Китай да изгради флот равен на този на САЩ и тогава ще си говорим, когато китайските кораби ще са покрай бреговете на Америка. Китай действа бавно и методично.
  • 19 Много разболяна падльога

    0 4 Отговор
    Рюска,циркам затъпено цял ден,это предателство към нашего къс джуджак Путанин,той си беше обул новите цервули с брезови 12см токчета и чакаше другаря СИ да го покани......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ким Чен-ун Честит

    5 1 Отговор
    Честит национален празник на САЩ от Северна Корея
    “ Ракетата е подарък за 4 юли за американските БОКЛУЦИ „
  • 23 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    Кво се случи.китай обеща да не напада тайван,после байдън дето много го е страх каза пе си е диктатор без много да му дреме дали си ще се обиди.накрая си благодари че все пак сащ няма да му се разсърди много и няма да подкрепи путлер военно.та китайски и особено руски успех бе тази среща ...ххахааха
  • 24 Браво Другари !

    1 0 Отговор
    Так держат !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания