Last news in Fakti

7 Декември, 2013 17:57 900 0

Опозицията в Киев постави 3 условия за преговори с властта

  • киев-
  • протестиращите-
  • условия-
  • преговори-
  • виктор янукович-
  • ес

Те са освобождаване на арестуваните протестиращи, наказания за разправата с тях и оставка на правителството

Опозицията в Киев постави 3 условия за преговори с властта - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на украинската опозиция формулираха 3 основни искания, след изпълнението на които са готови да седнат на масата за преговори с властите в страната, съобщи „Интерфакс“. Арсений Яценюк, Олег Тягнибок и Виталий Кличко обявиха, че те са освобождаване на всички 16 души, задържани по политически причини по време на протестите, наказание за всички виновни за силовото разгонване на демонстрантите и оставка на кабинета.

Яценюк добави, че след като тези условия бъдат изпълнени, те са готови да преговарят за съставянето на ново технократско правителство, което да подпише споразумение с ЕС. В рамките на преговорите могат да бъдат внесени и промени в Конституцията на страната. „Това не е ултиматум на опозицията, а ултиматум на украинския народ“, изтъкна той.

Лидерите на опозицията призоваха всички украинци да излязат в 12 часа в неделя на митинг на Площада на независимостта.

Днес в Киев пристигна делегация на Европарламента начело с комисаря по външната политика Елмар Брок, който заяви от трибуната на протестния митинг, че ЕС може да забрани влизането на своя територия на отговорните за разправата с протестиращите на 30 ноември, ако президентът Виктор Янукович не се погрижи те да бъдат наказани.

Протестиращите междувременно се отпавиха към сградата на трите основни телевизи в столицата на Украйна с искане за прозрачно и справедливо отразяване на ситуацията в страната. Телевизионният център в Киев бе взет под охрана от специалните части "Беркут".

В Киев и други градове на Украйна от 21 ноември има масови акции на поддръжниците на евроинтеграцията, недоволни от решението да се преустанови подготовката за подписване на споразумение за асоцииране към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: