Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 11:34 2 962 21

Кои са хората, които дърпат конците в Хамас

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • иран-
  • хизбула-
  • ивицата газа-
  • исмаил хания-
  • катар-
  • хан юнис

Единият явно има девет живота, защото е оцелял в много атентати

Кои са хората, които дърпат конците в Хамас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато на 7 октомври 2023 г. бойци на Хамас превзеха израелските гранични укрепления в ивицата Газа, убиха над 1200 израелци и взеха за заложници близо 240 души, се смяташе, че именно той е човекът в дъното на цялата акция - Яхия ал-Синуар, командир на войнстващата ислямистка организация Хамас в ивицата Газа, а в момента и най-издирваният човек в Израел. Една от обявените цели на израелската армия е да го ликвидира. Но той е само една от водещите фигури в палестинската терористична организация.

"Касапинът от Хан Юнис": Яхия ал-Синуар

Има славата на харизматичен и изключително интелигентен, но брутален и безмилостен: 61-годишният Синуар ръководи Хамас в Газа с желязна ръка. Роден през 1962 г. в бежанския лагер в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, той е един от основателите на Хамас в края на 1980-те години. Синуар участва в създаването на военното подразделение на организацията - бригадите “Ал Касам", които извършват множество самоубийствени атентати в Израел. Освен това предприема действия срещу предполагаеми колаборационисти на Израел в собствените редици - така брутално, че става известен като "касапинът от Хан Юнис".

През 1988 г. израелски съд го осъжда на четири доживотни присъди за убийството на двама предполагаеми палестински колаборационисти и двама израелски войници. В затвора Синуар научава иврит и начина на мислене на "врага", като чете книги на известни израелски личности. Няколко пъти животът му е бил в опасност поради мозъчен абсцес - твърди се, че израелски лекари са спасили живота му с операция.

След 22 години в затвора Синуар е освободен през 2011 г. заедно с повече от 1000 други палестински затворници - в замяна на израелския войник Гилад Шалит. Той се завръща в Газа и оттогава отговаря за връзките между военните и политическите крила на Хамас. През 2017 г. става ръководител на Хамас, която САЩ, ЕС и Израел определят като терористична организация.

Бенямин Нетаняху наскоро обвини Синуар, че доброволно жертва палестински цивилни граждани в борбата срещу Израел. Според израелския премиер Синуар не се интересува от съдбата на своя народ и се държи "като малък Хитлер в своя бункер”. Твърди се обаче, че Синуар междувременно е напуснал поне един от тези бункери: Според съобщения в израелските медии той е избягал от сраженията в северната част на Газа и сега се намира на юг, в района на родния си Хан Юнис.

“Котка с девет живота”: Мохамед Деиф

Мохамед Деиф ръководи бригадите “Ал Касам” от 2002 г. насам. Израел го смята за отговорен за многобройни самоубийствени атентати и убийството на десетки израелски войници и цивилни. Смята се, че Деиф е до голяма степен отговорен за планирането и извършването на нападението на 7 октомври.

Деиф е един от най-издирваните мъже в Израел от 1995 г. насам. През 2000 г. той попада временно в затвора в Израел, но успява да избяга по време на размириците на Втората интифада. Оттогава от него няма почти никаква следа. Твърди се, че е оцелял след седем опита за убийство, макар и със сериозни наранявания. Говори се, че е загубил око, крак и част от ръката си. Няколко членове на семейството му са били убити при нападенията. Деиф никога не се появява на публични места; единствената известна негова снимка е от 2000 г. Всичко, което се знае за него, е, че в продължение на години е нощувал всяка нощ в различна къща, за да се предпази от израелските войници.

Пълномощник в сянка: Маруан Иса

Подобно на Яхия ал-Синуар, Иса също е роден в бежански лагер в Газа. На млади години първоначално е принадлежал към „Мюсюлманското братство“, от което по-късно се развива Хамас като дъщерна групировка. Излежава петгодишна присъда в затвор в Израел по време на Първата интифада (1987-1993 г.). Палестинските власти също арестуват Иса през 1997 г., но е освободен след избухването на Втората интифада през 2000 година. Днес е заместник-главнокомандващ на бригадите “Ал Касам" и като такъв е дясна ръка на Мохамед Деиф. Иса също е преживял няколко опита за покушение от страна на Израел. Предполага се, че той също е играл важна роля в планирането и изпълнението на терористичната атака на 7 октомври.

Ръководителите в Катар: Исмаил Хания и Халед Машаал

Пълното ликвидиране на Хамас може да се окаже трудна задача за Израел, тъй като двама от най-важните лидери на организацията не са в Газа, а в Катар. Единият от тях е Исмаил Хания, който обикновено се смята за върховен лидер на организацията. Той също е роден в бежански лагер в ивицата Газа. Хания първо посещава училище на ООН, а след това учи в Ислямския университет в Газа, където влиза в контакт с радикални движения. През 1993 г. е назначен за декан на Философския факултет там, а през 1997 г. става ръководител на канцеларията на духовния лидер на Хамас.

След изборната победа на Хамас през 2006 г. е назначен за палестински министър-председател от президента Махмуд Абас, но е свален само една година по-късно, след като Хамас изтласка Фатах от ивицата Газа. Хания обаче не прие това и затова палестинските територии все още са ефективно разделени на две части: Фатах управлява на Западния бряг, а Хамас - в ивицата Газа. Хания беше избран за ръководител на политбюро на Хамас през 2017 г. - като наследник на Халед Машаал. Машаал е роден на Западния бряг през 1956 г. и учи физика в Кувейтския университет. Там Машаал се радикализира; по-късно живее в Сирия и Йордания, където става член-основател на Хамас и председател на групировката през 1996 година. Многократно е призовавал към насилие срещу Израел. През 1997 г. оцелява при опит за убийство, извършен от израелската тайна служба Мосад. Когато през 2012 г. Машаал пътува до Газа през Египет, за да отпразнува 25-годишнината на Хамас, той се появява там след 45-годишно прекъсване. През 2017 г. той освободи поста си на лидер на Хамас в полза на Хания, но сега е ръководител на външно-политическото бюро на терористичната организация.

Автор: Томас Лачан


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Същите

    19 4 Отговор
    Които дърпат конците на Израел ! Ложата на Мъдреците от Сион !

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В първия

    7 3 Отговор
    момент помислих , че този , който целува чаршафосания , е Боко !
  • 4 Моше

    13 6 Отговор
    По-интересното е - Къде намират приют шефовете на терористите-една част си живуркат добре в Истанбул, друга част са в Доха, трета- в Москва. Не е случаен фактът , че сървърите и хостингът на сайтовете на Хамас с енамират в Русия.. от там се снабдяват и с оръжие/ през Иран/ ..абе експортът на революции върви с пълна сила.ЛОшото е, че опират пешкира обикновенните хора , докато тия мишки са на топло и сигурно из бърлогите.
  • 5 1234

    9 13 Отговор
    Руските варвари създадоха Хамас ,че Гевара и другите терористични организации
  • 6 Само така

    10 4 Отговор
    Трябва да има някой дето им бърка надълбоко на ционите
  • 7 Ха вас, ха нас

    14 5 Отговор
    Защо е важно да знаем кои са хората, които се борят за собствената си, локална кауза, а не е важно да знаем, кои са тези, които редят съдбата на всички човеци с глобалистките си дивотии? Някои са известни, но голямата част са в сянка. Журналистчетата много лесно преписват, но много трудно търсят истината, даже се страхуват от нея.

    Коментиран от #8

  • 8 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ха вас, ха нас":

    Явно ти ги знаеш. Айде! Чекаме.

    Коментиран от #12

  • 9 Мимето

    6 2 Отговор
    Мосад и цру
  • 10 Руссия е олицетворение на Zлото

    9 7 Отговор
    Как КГБ създаде палестинския и световния ислямски терор?
    Днешният международен тероризъм е замислен в офисите на КГБ в Лубянка веднага след 6 дневната война, през 1967 година. Тогава Кремъл реши да въоръжи враждебните към Израел палестинци и да ги въвлече в терористична война срещу еврейската държава.
    Генерал Александър Сахаровски, ръководител на цялото съветско външно разузнаване, обясняваше: "В днешния свят, където ядрените оръжия направиха невъзможно използването на военна сила, тероризмът трябва да стане нашето основно оръжие".Между 1968 и 1978 г. румънците изпращат самолети с военни доставки за палестинските терористи в Ливан. Архиви на Щази разкриват, че е снабдявало с боеприпаси Ливан. Чехословакия е изпратила 1000 тона експлозиви Semtex-H – достатъчно за 150 г. През 1971 г. КГБ започна операция "Тайфун", целяща да дестабилизира Западна Европа. Бандата Баадер-Майнхоф, фракциите на Червените бригади (RAF) и други марксистки клиентски организации на КГБ отприщиха вълна от антиамерикански терор, която разтърси Западна Европа и взе жертви. През 1972 г. Кремъл решава да настрои целия мюсюлмански свят срещу Израел и САЩ. Според Андропов "светът на исляма е хранителен разтвор, в който трябва да се инжектира и отглежда бацилът на смъртоносната антиамериканска омраза ,подхранван от маята на марксизма-ленинизма. Тероризмът и актовете на насилие срещу Израел и САЩ ще произтичат естествено от религиозната ревност на мюсюлманите".

    Коментиран от #17

  • 11 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Същите":

    Кои са тия мъдреци от Сион. Те се имат име.
  • 12 Ха вас, ха нас

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    С чакане няма да стане или по-скоро ще стане късно. Подсказвам ти, тези които ти плащат!

    Коментиран от #15

  • 13 Тоя Яхия

    4 4 Отговор
    Е тамошния васил левски...борещ се за независимост от юдейската окупация..роден в лагер разбрал от дете за ционистите терор...свобода за палестина и мир в региона от това имат нужда хората
  • 14 И кой ги финансира

    0 0 Отговор
    Е по-същественото, той поръчва "музиката", пътят на парите показват кой
  • 15 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ха вас, ха нас":

    Ако чЕкам теб, никога няма да ни кажеш. Ето коментар ≠10 ни описа точно сценария. Дори Възродителния процес у нас е замислен в КГБ!

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Дурхан

    0 0 Отговор
    Попаднали в затвора , Мосад ги е завербувал и сега извършват поръчки на Израел ..целта им е не споразумение с насилие и затова са безмилостни и жестоки към своя народ
  • 17 Дурхан

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Руссия е олицетворение на Zлото":

    Хахаха ..и как атеизма на марксистко ленинизма ще използва ислямска религия ?! Много тъпо....Ислямския терор е измислен от САЩ , така наречената зелена стена срещу червения социализъм ..Талибани , Ал Кайда ,Мюсюлмански братя са създадени в западни лаборатории

    Коментиран от #18

  • 18 Някой си...

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дурхан":

    Лошо, Седларов, много лошо... Не бяха далеч времената, когато Източния блок гбе най-големия износител на револю ция( разбирай- терор) У нас бе свърталище на какви ли не терористични образувания. Мнофго техни членове завършиха у нас училища, университети. И не само у нас. МГИМОБЕШЕ РАЗВЪДНИК НА ТАКИВА ( Карлос Чакала бе негов кадър)... Не знам дали знаеш, но Ясер Арафате египтянин, племенник на тогавашния главен мюфтия на Египет. Който е бил пръв задушевен приятел на Хитлер. Негова е заслугата много нацисти след края на войната да се укрият там под негова опека. Ото Скорцени/ мисля знаеш кой е той) е бил един от тях. И по негови спомени, е съдействал за организирането на ООП...това са реални исторически факти.Така че, колкото са виновни едните, толкова са виновни и другите.
  • 19 Скоро

    1 0 Отговор
    Скоро Мосад ще им видят сметката
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.