Last news in Fakti

5 Декември, 2023 16:40 2 265 7

Макрон се разграничи от ЕС за войната в Газа?

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • ес-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • хамас

Макрон изостави общата европейска линия, която не предвижда сключването на дълготрайно примирие между Израел и Хамас

Макрон се разграничи от ЕС за войната в Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон си е поставил за цел да бъде постигнато ново споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което да премине по-нататък в примирие. Той обяви намерението си по време на Конференцията на ООН за климата в Дубай. Предложенията му обаче не предизвикаха сериозен ефект. Хамас продължи да обстрелва Израел, а израелските войници продължиха офанзивата си в ивицата Газа.

Макрон се съмнява, че Хамас може да бъде унищожен

Френският президент публично изрази съмнения в целите, които Израел си поставя във войната. “Какво означава пълно унищожение на Хамас и вярва ли някой, че това е възможно? Дори да е възможно, войната ще продължи десет години”, каза Макрон. Израелският премиер Бенямин Нетаняху индиректно отговори на френския политик, като заяви, че продължаването на офанзивата в Газа е единственият начин “напълно да разгроми” Хамас. “Ще продължим да преследваме целите си във войната”, категоричен беше Нетаняху.

От Дубай Макрон се обърна към израелските власти с искане “да бъдат по-прецизни в намеренията си и крайната си цел”. Един от съветниците по сигурността на израелския премиер изказа в твърде общ план идеята за създаване на някакви “зони за сигурност” между ивицата Газа и Израел, които да предотвратят нахлуването на терористи на израелска територия, но остана неясно кой би се заел с тази задача след края на войната. Лидерите на Хамас, смятана за терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, бяха категорични, че няма да освободят повече заложници, докато не бъде постигнато трайно примирие.

Разграничаване от общата европейска позиция

С изявленията си френският президент се отдалечава от официалната позиция на ЕС за кратки прекратявания на огъня, през които да бъдат освободени заложниците и да се осигури хуманитарна помощ на бедстващото население. За „примирие“ обаче там не става дума, за да не се поставя Израел ненужно под засилен натиск. Испания и Белгия също като Франция проявяват по-голямо разбиране към проблемите на палестинците, отколкото Германия, например, която категорично подкрепя действията на Израел. Германският канцлер Олаф Шолц изрази несъгласие с позицията на Макрон. “Признавам, че не смятам исканията на някои за незабавно спиране на огъня или по-дълго примирие за правилни”, каза Шолц. По думите на германския канцлер това би означавало, “Израел да позволи на Хамас да се възстанови и да си набави нови ракети, за да може отново да го обстрелва. Това е неприемливо”, каза Шолц.

На равна дистанция и от двете страни?

В момента Еманюел Макрон се опитва да се дистанцира еднакво и от палестинците, и от Израел. Френският президент Шарл дьо Гол вече е опитвал да постави Франция в такава позиция - по време на Шестдневната война от 1967 година. Непосредствено сред нападението от 7 октомври Франция подкрепи Израел. Макрон посети Израел и дори заговори за международна коалиция срещу тероризма.

С началото на мащабните израелски бомбардировки в Газа и прогресивното увеличаване на цивилните жертви сред палестинците отношението на Макрон обаче се промени. В необичайно остро интервю пред британската Би Би Си френският президент обвини Израел, че бомбардира цивилни и каза, че няма легитимно оправдание за това. От Израел реагираха на това с възмущение, а Макрон бе принуден да даде заден ход и да каже, че не е бил разбран правилно. Еманюел Макрон иска да предотврати прехвърлянето на конфликта и към самата Франция, защото в страната има голяма еврейска общност и още по-голяма мюсюлманска. От началото на войната между Израел и Хамас във Франция за втори път беше извършено ислямистко нападение. Опасността, от която Макрон се притеснява, е реална.

Неясна позиция?

Френският вестник “Фигаро” оприличава външната политика на Макрон на вихрушка, която променя посоката си рязко и създава нестабилност и всеобщо объркване. Наблюдателите смятат, че в случая става дума за изпитана политическа рецепта на Макрон, който обича да произнася дълги речи и да казва по нещо изненадващо, придружено от необичайни предложения. Анес Левалоа, вицепрезидентка на Института за изследване на Средиземноморието и Близкия изток, заяви в фира на френското радио Franceinfo, че в случая има объркване, защото не е ясно каква е позицията на Макрон.

Макрон не е единственият критик

Призивът на Мокрон за прекратяване на огъня впрочем беше подкрепен и от САЩ. По време на конференцията за климата в Дубай вицепрезидентката на САЩ Камала Харис заяви, че са били убити твърде много невинни палестинци. "Честно казано, нивото на страдание, снимките и видеата, които идват от Газа, са просто опустошителни", каза Харис. А министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди, че Израел има моралното задължение да защитава цивилното население. Неговият опит от войната срещу т.нар. "Ислямска държава" в Ирак му бил показал, че населението трябва да бъде щадено при водене на близък бой. "Ако вкарате хората в обятията на врага, може да постигнете тактическа победа, но ще претърпите стратегическо поражение”, заяви Остин.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    15 6 Отговор
    А дано ма надали, и кои всички европейски лидери подкрепят исраел.онези купените от фащ ли? Дайте да видим народа какво казва. Така както върви скоро нищо чудно да пламне и Европа

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    12 10 Отговор
    Французите все още се мислят за центъра на света първо искаха да управят войната в Украйна а сега в Газа вие сте никои така че без драми
  • 3 1122

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Калпазанин се казва на малко дете. Ти си само калпав.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Констатация

    8 0 Отговор
    Колко лицемерна дейност е политиката...
  • 6 Жоро

    7 0 Отговор
    Горките палестинци. На техен гръб се решават геополитически въпроси, а най- гадното е , че в това избиване участват едни хора, дето лягат и стават с холокоста на уста. Голяма гадост и лицемерие
  • 7 Пояснение

    4 0 Отговор
    Макрон има само временни проблясъци на разум и съзнание, но принципно си остава един от многото умопомрачени атлантисти на власт понастоящем.