Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Декември, 2023 19:27 3 205 85

Буча и Мариупол показаха какъв мир иска Русия

  • euvsdisinfo-
  • зима-
  • русия-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • буча-
  • мариупол

Кремъл вече дори не се опитва да скрие целта на Москва: а именно, унищожаването на модерната украинска държава

Буча и Мариупол показаха какъв мир иска Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Подготовка за зимата (Prepare for winter)

В Украйна зимата дойде. Откакто започна през февруари 2022 г., пълномащабната война на Русия навлиза в своя трети зимен период. В края на миналата седмица станахме свидетели на може би най-интензивните руски атаки с дронове срещу цивилни цели в Украйна. Какъв е обичайният кремълски коктейл от послания и дезинформация, когато стане студено? Един по-внимателен поглед върху предишните зимни периоди, през 2022 и 2023 г., може да послужи като индикация какво да очакваме през тази зима.

След повече от 21 месеца интензивна война и безсмислени разрушения в Украйна по всички направления, дезинформацията на Кремъл вече дори не се опитва да скрие целта на Москва: а именно, унищожаването на модерната украинска държава. Отричат се украинската държавност и идентичност. Путин и подгласниците му повтарят, че Русия не може да приеме съсед, който се стреми да изгради бъдещето си извън контрола на Москва. Кремъл възприема почти като закон на природата, че светът трябва да бъде устроен именно по този начин. Проучванията на общественото мнение на Левада-Център – единствения руски институт, който не е под правителствен контрол, продължават да показват, че около 70 процента (41% "твърдо да" + 32% "да") от руснаците изразяват подкрепа за руските военни действия в Украйна.

Как обаче да бъдат убедени хората извън Русия? Отговорът е, че това се прави чрез груба сила и манипулация.

Мраз и подчинение

Въпреки интензивните атаки през първите студени месеци от началото на войната през 2022 г. – февруари, март и април – Русия не успя да пречупи духа на Украйна. Миналата зима, от ноември 2022 г. нататък, Москва направи опит да „обработи“ целевите аудитории“ в Украйна с масирани бомбардировки, целящи да унищожат енергийната и топлопреносна инфраструктура. Наред с това Кремъл се опита да деморализира Европа с предсказания, че континентът щял „да пропадне“ поради липсата на руски газ. Нищо от това не се случи. Украйна не рухна и Европа издържа.

Мними преговори

Перспективата за мирни преговори има магическо звучене. Какво може да бъде по-изкушаващо за хората, живеещи под дъжд от бомби, от това да чуят, че мирните преговори са в ход и страданията им ще свършат? Но украинците в места като Буча, Мариупол, районите около Харков и на други места научиха урока за това какво включва мирът под руски контрол: депортиране и жестокости. Както ще се убедим, мантрите за мирни преговори приличат на омайните песни на сирените от митологията, които объркват моряците и корабите им се разбиват…

Кремъл многократно използва хватката да се преструва, че иска мир. Руснаците призоваха НАТО да се върне в границите си отпреди 1997 г. След пълномащабното нахлуване, на преговорите в Беларус през март 2022 г. Москва поиска Киев да се откаже от територии и директно да се предаде. През есента на 2022 г., след унищожаването на селскостопанска инфраструктура, пристанища и обработваеми земи в мащаб, невиждан в най-новата световна история и абсурдното така нареченото „официално анексиране“ на четири украински региона към Руската федерация, те опитаха отново: приемете загубата на анексираните територии и спрете да се биете!

Зима 2023: измамната песен на сирените

Вече сме в месец декември на 2023 г., а руските ракети и дронове действат паралелно с опитите на Кремъл да посее нови съмнения в авторитета на политическите лидери както на Украйна, така и на Запада. През предишните седмици документирахме как кампанията срещу президента Зеленски, съпругата му и командващия украинските въоръжени сили генерал Залужний отново набра скорост.

Сега очернящата кампания се разви с широко отразяване в руски държавни медии и прокремълски платформи на „разкрития“ на Дейвид Арахамия, водещ член на политическата партия на Зеленски и ръководител на украинската делегация на мирните преговори през пролетта на 2022 г. Въпросните медии използваха манипулативно подбрани цитати за това как мирните преговори в Беларус през март 2022 г. са щели да успеят, ако не беше зловещата ръка на англосаксонците и по-специално на Борис Джонсън, когото пропагандната мрежа на Кремъл етикетира като войнолюбец.

Контролираните от руското ръководство издания се фокусират върху първия елемент: мирът можело да бъде осигурен, ако Украйна беше обещала да остане неутрална и извън НАТО. Забравят обаче да споменат другата важна част от интервюто на Арахамия за украинската медия 1+1, цитирано и от „Украинская правда“: Киев не е имал никакво доверие, че Русия ще спазва такава сделка и няма да атакува отново. Съдейки по досегашния опит с руския подход към преговорите, обикновено става така: на Русия се правят отстъпки, а после Русия отправя към преговорния партньор в по-слава позиция още по-твърди искания за още отстъпки.

Паралелно с това Кремъл гласовито и непрекъснато повтаря идеологемите си за отслабване на международната подкрепа за Украйна – че тази страна уж е нацистка, контролирана от корумпирани педофили, разделяна от опити за преврат и даже отчаяно изпращаща старци и деца на фронта. Същевременно Полша, друг любим обект за критики от страна на Москва, е бичувана, че искала да възроди Полската империя. Накратко – посланието е, че Западът трябва да изостави Украйна и да търси споразумение с Москва. Ситуацията обаче прилича на легендите от гръцката митология, в които измамната песен на сирените е предназначена да примами моряците да се отклонят от курса и да корабокрушират.

Други опити за дезинформация от страна на Русия:

- Западните бомби са причина за вълната от бежанци на руско-финландската граница. Това е част от мащабна кампания на Кремъл за използване на мигрантите като хибридно оръжие срещу Европейския съюз и Финландия, вероятно като отмъщение за присъединяването на Финландия към НАТО и за разпалване на антизападни настроения във връзка с конфликта в Газа. Няма връзка между войната в Газа и случващото се по руско-финландската граница, тъй като повечето мигранти, опитващи се да преминат във Финландия, идват от Ирак, Сирия, Йемен и Турция. В отговор на действията на Русия финландското правителство реши да затвори цялата източна граница от 30 ноември до 13 декември, като затварянето може да бъде продължено.

- Западът подготвя Грузия за нова цветна революция. Също така невярно. С времето човек започва да разбира защо този популярен кремълски наратив се появява отново и отново с твърдения като това, че Западът и Украйна искат Грузия да влезе във война с Русия. Европейската комисия наскоро препоръча Грузия да получи статут на държава-кандидат за членство в ЕС. Такъв статут не се вписва в споменатата по-горе представа, че Москва има правото да доминира над своите съседи. Кремъл вижда „западни тъмни сили“ зад всяка проява на политическа амбиция, която противоречи на аспирациите на Москва. Кремъл не може да проумее, че местните хора могат да имат собствени геополитически амбиции, затова ги етикетира като русофоби или цветни революционери.

- Ще завършим с един типичен пример за кликбейт: украински деца се продават за по 150 000 долара на полската граница. Това е пореден опит за подкопаване на авторитета на ръководството в Киев, включително на президента Зеленски, както и на Украйна като цяло. Фалшивата „новина“ е също толкова безумна, колкото така наречените обвинения „Pizzagate“ за това, че Хилари Клинтън ръководела мрежа за насилие над деца. Ако бъде обаче усилен от армия от тролове и ботове с изкуствен интелект, този нов фалшив наратив може да наводни информационното пространство и да отвлече вниманието от истинския проблем: хладнокръвните, жестоки атаки на Русия срещу цивилни цели в Украйна. Нека не се хващаме на въдицата.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 достатъчно театро

    75 16 Отговор
    реалноста е :Руските военни елиминираха британския снайперист Кристофър Периман в зоната на СВO. Наемник с богат международен опит загива, докато се опитва да прекоси Днепър.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Точен

    68 5 Отговор
    Първият коментар е на Джамбаза. Знае, че всички останали ще му се присмеят.
  • 5 Показаха

    72 11 Отговор
    Холивуд пикчърс!

    Коментиран от #48

  • 6 Сълзи и с0п0 ли

    52 5 Отговор
    ГМО бр0й лери те пак се размяукаха 🤣😂
    Свиквайте.... 😘
  • 7 ХАХАХА

    67 12 Отговор
    Нещата са зле и то много за осрайнината щом тежката артилерия на факти е отново на ход .ХАХАХА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аноним

    70 12 Отговор
    Да припоним ли на показващите за манипулациите в Буча?
  • 10 Лавров

    78 14 Отговор
    Няма ли най-накрая да получим списъка на тези, чиито тела в Буча бяха показани на целия свят?! (видео)
    24.09.2023 11:10
    «Искаме да получим списък с имената на онези, чиито тела в Буча бяха показани на целия свят. Не го получихме, въпреки че се обърнахме към най- различни структури.
    Аз лично помолих генералния секретар на ООН, в присъствието на всички членове на Съвета за сигурност, да използва своя авторитет, за да направи едно не много трудно нещо — да вземе списъка. До момента не сме получили нищо. Къде са доказателствата Ви?».
    Сергей Лавров
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кара Ибрахим

    61 17 Отговор
    Всичко ще се оправи когато укря върне земите на Русия . Тази укря е руска собственост ,барабар с фабриките и подземните залежи !...другото ще лежи на съвестта на байдън, урсула, денкоф ,поляци, германци ..защото още много хора ще умрт заради тези

    Коментиран от #84

  • 13 Говорите глупости .... тя

    60 12 Отговор
    Украйна вече не съществува.
  • 14 мдаааа

    11 53 Отговор
    Днес е много лош ден за руснята ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А на бас

    52 4 Отговор
    Доста дълъг и изпразнен от съдържание пас квил, който трябва да мине за аналитична умнокрасива пропаганда, но едва ли и един центаджия е прочел целият празнослов.
  • 18 Всички нацита по клоните

    34 9 Отговор
    Крайно време е Вовата да вземе пример от Нетаняху.
  • 19 садфасфсадф

    37 8 Отговор
    Djамбазлък
    защо се напъваш бре Zaсранец, на всеки е ясно че Русия печели Voйната
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Деси санитарката от Лом":

    не си никакъв или никаква Деси СТАМАТЕ
  • 22 Д.Дж. в час ли си

    46 10 Отговор
    Андриан Боке прекара три седмици в Украйна като медицински доброволец.
    Той видя как украинските военни убиваха руски затворници, как подреждаха трупове, докарани от други градове по улиците на Буча, как осигуряваха безопасността на чуждестранни доброволци в замяна на морфин.
    Разкритията на французина, който стана неволен свидетел на престъпленията на украинските бойци, имаха ефекта на бомба, избухнала в Европа.
    Направени са няколко покушения срещу Андриан, но той оцелява и продължава да разказва истината за престъпленията на Украйна.
    Как ЦИПСО създава фалшификати за Запада? Кой пряко помага на Украйна? Защо светът не чува хората от Донбас? И каква ужасна истина за себе си реши да ни каже Андриан Боке! Видео
  • 23 Реалист

    28 7 Отговор
    ЕК е съкратено е Европейски 🚾
  • 24 Професора

    30 8 Отговор
    Джендар проповедниците от Брюксел
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Реалист

    32 8 Отговор
    В Буча и Мариопул беше вс ок докато не дойдоха окраинските фашисти и не почнаха да убива цивилни.
  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 8 Отговор
    Слава на Русия
  • 28 Аве джанба

    23 3 Отговор
    Каде се губиш да не беше на фронта

    Коментиран от #67

  • 29 22222222

    26 7 Отговор
    Русия ще проведе разследване, което ще покаже дали Лондон е играл роля в организирането на провокацията в Буча, каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН Дмитрий Полянски, първи заместник-представител на РФ в организацията. 
    През април миналата година Министерството на отбраната на РФ заяви, че публикуваните от Киев фото и видео материали, уж свидетелстващи за престъпленията на руските военни в Буча, Киевска област, са поредната украинска провокация. Както отбелязват в руското военно ведомство, през времето, когато градът е бил под контрола на Руската федерация, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия.
    „В Буча беше организирана провокация. Според много експерти британските разузнавателни служби са имали пряка роля в организирането му. Харесва ви или не, ще покаже обективно разследване, което определено ще проведем ”, каза Полянски. 
    Министерството на отбраната по-рано заяви, че всички руски части са напуснали напълно Буча на 30 март 2022 г. и изходите от града в северна посока не са били блокирани, докато южните покрайнини, включително жилищните райони, са били обстрелвани денонощно от украински войски от залпов огън с голямокалибрена артилерия, танкове и ракетни системи."
  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Прокопи Катъра":

    индвалидите не ЦОКАТ НАРОДНА ПАРА ИНДВАЛИДОСТА Е СЪДБА и Торест
  • 31 Исторически факт !

    7 30 Отговор
    “Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!”

    граф Алексей Толстой

    Коментиран от #57

  • 32 Дамаджано

    19 5 Отговор
    Пак съм се насвиткал и ми се привижда Мариупол и Буча
  • 33 "Всякога проклета русия" по Раковски

    4 27 Отговор
    Военните престъпления на дивата и варварска моzковия, срещу мирното украинско население, продължават с пълна сила!
    Само дивите моzковски варвари от ордата на Чингис хан може да убиват за удоволствие жени, деца и старци!
  • 34 9999999

    24 3 Отговор
    Независимият военен журналист Адриан Боке каза пред RT, че преди нападението срещу него в Истанбул неговите данни са били публикувани в украинските обществености:

    „Преди няколко дни видях, че профилът ми се появи в канала Ukronazi Telegram. Вече знаех, че ме търсят в Истанбул. И, за съжаление, го направиха. И няколко пъти смених хотела.
    Той подчерта, че мрежата е поискала смъртта му, предлагайки пари за убийството. Според Боке сумата е била обещана да бъде удвоена, ако бъде убит в Русия.
    Боке, припомняме, отразява събитията в Донбас през последните месеци. Той е бил в Буча и твърди, че е видял как украинските военни изреждат телата на загиналите на улицата
  • 35 Я го знам !

    21 3 Отговор
    Колко повече издиша наркомана и Запада,толкова повече плюят по Русия.Това е добре .
  • 36 Чернобаевка

    2 23 Отговор
    Около 18:00 местно време


    ❌ Украинските сили свалиха руски бомбардировач Су-24М в района на остров Змийний . Бомбардировачът се е опитвал да нанесе удар по обекти от "зърнения коридор" в Одеска област.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Украйна умре 🇺🇦

    22 3 Отговор

    До коментар #36 от "Чернобаевка":

    Каква Украйна ти се привижда какво ВСУ?
  • 38 Реалист

    18 3 Отговор

    До коментар #36 от "Чернобаевка":

    Към 19 часа руснаците попиляха окраинските фашисти криещи се в дупките
  • 39 Истината

    3 26 Отговор
    Империята на Zлото не може да съществува без да пие кръвта на съседните народи, да краде богатствата на поробените.

    Коментиран от #42, #73

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Джумбаза

    10 0 Отговор
    крАв се.е
  • 42 Инкогнито

    14 2 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Пееерассттттт джабаааст не се напъвай нали знаеш че сви.ктерите ти нее... е държат
  • 43 балкански

    22 0 Отговор
    няма толкова фалш новини от времето на д-р гьобелс!!! само хора с мозьк на бройлер могат да повярват на пълните тъпотии. как викаше мудрата ми баба, бива, бива, бивол за мезе не бива!

    Коментиран от #44

  • 44 Реалист

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "балкански":

    Нали знаеш, че в Брюксел са фашисти. България се превърна в колония на фашисти.
  • 45 Щом

    14 0 Отговор
    Видя кой автора не чета,защото пише едни блудкави и не интересни пасквили.
  • 46 Реалност

    2 24 Отговор
    Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация.
    Става все по-ясно, че Украйна печели войната.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    Тази особеност на разпръснатост е причина за слабо свързане помежду им, а сега, когато властовия център е в позиция нула, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.
    Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Пригответе се за разпадането на Русия!

    Коментиран от #49, #52, #60, #68

  • 47 Ццц

    15 2 Отговор
    "На фона на оптимистичните прогнози за изхода на войната в Украйна, подкрепата на Запада и обещанията за финансиране, войник от фронтовата линия разказва пред Би Би Си отрезвяващата истина. В разказа му, изпратен чрез приложение за съобщения, се говори за изхвърлени от водата войнишки лодки, неопитни подкрепления и усещане за изоставяне от страна на украинските военни командири.Генералният щаб на Украйна съобщи в ежедневната си сводка в неделя, че силите на страната задържат позициите си на източния бряг на Днепър и нанасят "огневи поражения в тила на противника".
    Свидетелството на този войник обаче разкрива разногласията между украинското правителство и неговите генерали за истинското положение." Джаба няма да ви пише за истинското положение. Джаба нямаше да е "журналист" ако нямаше Сорос.
  • 48 ТОЧНО ТАКА...!

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Показаха":

    Голяма излагация беше как налягалите статисти в Буча,нацапани с червена боя,от време на време се...почесваха...!
    Амчи тъй де...и те са хора...!
    Питате ли ги как се стои с часове без да помръднат ...!
  • 49 балкански

    17 0 Отговор

    До коментар #46 от "Реалност":

    бройлерче! готово си за, пиллле със зелье!
  • 50 Артилерийска подготовка

    16 3 Отговор
    Пак ли този несретник? Колко пъти трябва да му се казва, че Буча е изключително пошла и жестока инсценировка на бандеровци по американски инструкции? Всяко допълнително обяснение е унижение пред този...автор.
  • 51 Гост

    18 1 Отговор
    Алеята на ангелите... Някой сеща ли се къде е.

    Коментиран от #70

  • 52 Реалноста е една

    12 2 Отговор

    До коментар #46 от "Реалност":

    Украйна загива,останалото което си написал плод на твоята фантазия иняма нищо общо с реалноста.

    Коментиран от #56

  • 53 филип ейджи

    6 0 Отговор
    айнц,цвай ,драй ши ши швайне
  • 54 456

    15 3 Отговор
    Прекрасно видяхме актьорското майсторство в Буча. Месирки, и това време ще отмине. П0сле на к0г0 ще се кл@няте?
  • 55 1302

    15 1 Отговор
    Абе, вземете една камера и идете се разходете из Мариупол.
    После със същата камера се разходете из Херсон.
    Сравнете двата филма.
    И тогава седнете да пишете
  • 56 факт

    1 9 Отговор

    До коментар #52 от "Реалноста е една":

    обратен е

    Коментиран от #71

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ти да видиш

    15 2 Отговор
    Отдел "yкpoпропаганда" на фахти днес направо се нас💩а!
  • 59 ПЕНИС Джамбаски

    14 2 Отговор
    Ще да е на ОТЧЕТ !
  • 60 456

    16 3 Отговор

    До коментар #46 от "Реалност":

    Реалността е такава: днес загина първото 17 годишно украинче. Дете сираче. Изпратено на предни позиции с три седмични тренировки.
    И така господинчо:одобрява ли това? А, ако е твоят син? Трябва ли да умират деца за интересите на президент, и чуждоземни господари? ОТГОВОРИ!!!!

    Коментиран от #72

  • 61 А защо не и АЛЯСКА да си дойде

    5 2 Отговор
    Там от където е БИЛА ?
    А Щатовете Вашингтон, щата Орегон , щата Калифорния до границата с МЕXICO , както и ХАВАИТЕ са РУСКИ ЗЕМИ !
    Жопу поднял - ТЕРИТОИИ ПОТЕРЯЛ !
  • 62 да де

    7 0 Отговор
    тия хептен се видиотиха
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 А бе ко стана с ДЖИТАТА ?

    9 1 Отговор
    G7 , G20 галиба ЗАЦИКЛИХА и са анемични като говНАТО и ЕС ?
    Днес сама БРИКС се чува , БРИКС туй , БРИКС онуй , а за ДОЛАРА нищо се не ЧУЙ !
  • 66 Циник

    13 3 Отговор
    "Модерната украинска държава". Че то друга има ли? Украйна е държава от 1991; по-модерна от това, къде. Защо им трябваше да дърпат мечката за опашката; всичко си имаха. Наследиха най-хубавата земеделска земя, най-хубавото море и най-силната тежка промишленост на СССР. Поддържай си неутралитета и си свиркай. Ама не...
  • 67 оня

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аве джанба":

    жендърите не са за фронта:))
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Тётя Мутрофанова

    4 8 Отговор
    Копеек, опять двойка.
    Никто не верит на посольство.
  • 70 оня

    12 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Центажиите еуроGейзери не щат и да знаят:))
  • 71 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "факт":

    Да обратен центажия си знаем:))
  • 72 Пропагандата не е "другата гледна точка"

    1 8 Отговор

    До коментар #60 от "456":

    Руските канали писаха за "първия мобилизиран тийнейджър", който уж е загинал във войната. Според Mash това е "17-годишният сирак Владимир Сачала, възпитаник на сиропиталище и възпитаник на възпитателния лагер "Хаймадатская сеч".
    На публикуваната снимка е Владимир Сачала, 26-годишен жител на Лвовска област, който почина в края на ноември. Смъртта му бе съобщена за първи път от властите на гр. Яворив: "Нашият сънародник Сачала Владимир Романович загина на фронта. Младият 26-годишен защитник е родом от китното село Оселя в нашата община..."

    Поредната фалшива руска пропаганда.

    Коментиран от #75, #76

  • 73 Ццц

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Гледам и Виетнам са поставили в твоя списък. 🤣🤣🤣 Защо липсват сиуксите и апахите тогава? Аборигените също пострадаха от руския империализъм. Добре, че дойдоха саксите и ги освободиха. 🤣🤣🤣 Пък и като сложиш име "истината", "реалност" или нещо такова гръмко под иди0тщината си и направо си за награда от НПО-то. Все комици ли сте вие атлантиците бе?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ццц

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Пропагандата не е "другата гледна точка"":

    Ама ти и некролозите ли четеш бе? Бре, че интелигентни тия натовци бе? Оборили "пропагандата" преди да я пуснат. Абсолютна пропаганда беше и, че руснаците удрят с Искандери и до днес. "Истината", "Реалността е, че те ги свършиха още миналата година. Ние за това вярваме на истината и грам не ни е жал като четем за руските ракети. Знаем, че това е просто пропаганда на руснаците, за да си мислим, че имат и да ни е страх.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 От брифинг на говорителя на НАТО

    5 1 Отговор
    От брифинг на говорителя на НАТО Джейми Шей. Брюксел, 25 май 1999 г.:

    „Въпрос: Ако казвате, че югославската армия има много генератори,
    тогава защо лишавате страната от 70% не само от електричество,
    но и от водоснабдяване, защото според вас НАТО удря само военни цели.

    Отговор: За съжаление системите за управление и контрол също зависят от
    електричеството.
    Ако Милошевич наистина иска гражданите му да имат вода и електричество,
    всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО и ние ще спрем тази кампания.
    Докато не го направи, ще продължим да атакуваме цели,
    които снабдяват армията му с електричество.
    Ако това има последствия за населението, това са неговите (на Милошевич) проблеми. “

    а тука е нещо различно, а?!?!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Дзверцов

    3 0 Отговор
    Този цирк още ли се върти и събира фенове!?
  • 80 Американците ще си вземат ли поука

    0 2 Отговор
    За вероломството на Москва са показателни че през ВСВ Русия оцеля благодарение на щедрата и всеобхватна Американска помощ започваща от храни, техника и въоръжение. Още не беше изсъхнало мастилото на Германската капитулация когато Русия започна пълномащабна кампания срещу Запада. Но това е било преди и ние не го помним.
    Помним обаче, когато руснаците приритваха от глад 1998 г и когато Клинтън им изпрати пилешки бутчета за да имат какво да ядат. Тоъ сключи доверчиво договори за закупуване на уран и ракетни двигатели като спря совалките. В ази статия виждаме отново омразата с която Русия отвръща на сем Клинтън.
  • 81 Стига бе

    3 0 Отговор
    кажете какво показа Газа и какво иска Израел

    евроатлантически лицемери!
  • 82 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    Руските фашисти нямат мирал.
  • 83 Хахаха

    1 0 Отговор
    Копирал много, казал нищо, ето това може ПомашкатаМастияДжамбазоф.
  • 84 ДеКа

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кара Ибрахим":

    Не може да ги върне понеже ги продаде на демократите.както и украинската пшеница ожъната в американските ниви която унищожиха в Полша Бил съм в Украйна и знам как моя познат ореше земята с рало и кон около 2006/2008г
  • 85 Всики гледахме на Живо първоначалния,

    0 0 Отговор
    Неманиполиран вариант наТеатър Буча! Видяхме, как единия си вдигна ръката да не муе премаже колата от която се Снимаше, видяхме на огледалото как стана Убития с Колелото Много други неща видяхме!! Театрална постановка с Лоши, слаби Статисти! Тази манджа отдавна се разложи, не хваща декиш!! Един голям Майтап с Театър Буча!?
Новини по държави: